Read the Documents from the Ministries of Foreign Affairs of Greece & Turkey on the Imia Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

NEA apo KYPRO (Logos) 96-04-19

Logos (ELOT 928) Directory

From: Giorgos Zacharia <lysi@MIT.EDU>


Κυρίες και Κύριοι Χριστός Ανέστη.
Οι σωροί των δεκαοκτώ νεκρών και οι περισσότεροι απο τους τραυματίες τής χθεσινής τρομοκρατικής επίθεσης εναντίον Ελλήνων τουριστών στό Καϊρο, μεταφέρθηκαν τις πρώτες πρωϊνές ώρες στην Ελλάδα. Στην Αίγυπτο, οι αρχές ασφαλείας εξαπέλυσαν ανθρωποκυνηγητό για την σύλληψη των δραστών της εγκληματικής ενέργειας, ενώ ο Υπουργός Δημοσίας Τάξεως της Ελλάδας, Κώστας Γείτονας ζήτησε από την Ιντερπόλ λεπτομερή ενημέρωση για το χθεσινό στυγερό έγκλημα. Η Αιγυπτιακή εφημερίδα "Αλ-Αχράμ", γράφει σήμερα ότι η οργάνωση Ισλαμικός Σύνδεσμος, βρίσκεται πιθανότατα πίσω απο την επίθεση. Ωστόσο, άγνωστος με τηλεφώνημα του στον Ραδιοφωνικό Σταθμό Σκάϊ στην Αθήνα, ανέφερε ότι η οργάνωση αυτή, δεν έχει καμία σχέση με την χθεσινή επίθεση. Ο άγνωστος, ο οποίος μιλούσε σπασμένα Αγγλικά ισχυρίστηκε ότι την επίθεση διενήργησαν πράκτορες του Ισραήλ, ενώ ανέφερε ότι σύντομα θα σταλεί στον σταθμό ηχογραφημένο μήνυμα.
Νέες αεροπορικές επιθέσεις εναντίον θέσεων τής Χεσμπολάχ στόν Νότιο Λίβανο πραγματοποίησε σήμερα τό Ισραήλ. Τό πρωί Ισραηλινά αεροπλάνα καί ελικόπερα εκτόξευσαν εξι πυράλους εναντίον τού χωριού Κλέϊλε, στά νότια τής Τύρου, μετά από ολυνύχτια ανταλλαγή πυρών πυροβολικού καί ρουκετών μέ τούς αντάρτες τής Χεζμπολάχ. Λίγο αργότερα τά Ισραηλινά αεροσκάφη επληξαν τήν περιοχή Μπουρκέτ Τζαμπούρ, στή κοιλάδα Μπεκκάα σκοτώνοντας τρείς αντάρτες καί τραυματίζοντας άλλους δύο. Αργά χθές τό βράδυ, τό Συμβούλιο Αφαλείας τού ΟΗΕ ζήτησε τήν κατάπαυση τού πυρός. Στό ψήφισμα πού εξεδόθη δέν γίνεται, πάντως, κανένας διαχωρισμός ευθυνών μεταξύ τών αντιμαχομένων πλευρών. Σήμερα, εξάλλου, ο πρωθυπουργός τού Λιβάνου Ραφίκ Αλ Χαρίρι εξέφρασε τήν πεποίθηση οτι θά χρειασθούν τέσσερεις εως πέντε ημέρες γιά νά επιτευχθεί κατάπαυση τού πυρός ανάμεσα στό Ισραήλ καί τήν Χεζμολάχ. Τήν αισιοδοξία τους γιά επίτευξη εκεχειρίας εξέφρασαν, επίσης, τόσο ο Πρόεδρος Κλίντον, οσο καί ο Γάλλος υπουργός εξωτερικών Ερβέ Ντε Σαρέ.
Οι δυνάμεις ασφαλείας βρίσκονται σε εγρήγορση για αντιμετώπιση πιθανής τρομοκρατικής επίθεσης στο έδαφος της Δημοκρατίας, και έλαβαν πρόσθετα μέτρα, έπειτα και από συνεννόηση με την Ιντερπόλ. Στη δήλωση αυτή προέβη ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιαννάκης Κασουλίδης, ο οποίος πρόσθεσε ότι παρόλον που όλες οι χώρες της περιοχής έχουν λάβει έκτακτα μέτρα ασφαλείας, η Κύπρος έχει ειδοποιηθεί από αξιόπιστες πηγές, για την ανάγκη επαυξημένης επαγρύπνησης. Ο κύριος Κασουλίδης εξέφρασε την οδύνη της Κυβέρνησης για την απώλεια ζωών αμάχων και ιδιαίτερα παιδιών στον Λίβανο, και επανέλαβε την επιθυμία της Κύπρου για τη διασφάλιση της ειρήνης στην περιοχή και την υποστήριξή της στην διαδικασία ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή.
Οριστικά κυρίαρχο ρόλο στις προσπάθειες προώθησης λύσης του Κυπριακού, έχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, με τα τέσσερα άλλα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας σε ρόλο παρατηρητή. Αυτό συνάγεται από την επίσημη ενημέρωση στην οποία προέβη ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης, για τη σύσκεψη των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας. Δεν έχει επέλθει σύγκλιση των πέντε, για ανάληψη κοινής δράσης, ανέφερε ο κύριος Κασουλίδης, επήλθε ωστόσο συμφωνία αλληλοενημέρωσης για τις προσπάθειες που θ' αρχίσουν προεξάρχοντος του ρόλου των Ηνωμένων Πολιτειών. Στο πλαίσιο της συνολικής προσέγγισης των πτυχών του Κυπριακού, δεν έγινε δεκτή εισήγηση της Ρωσίας για επικέντρωση των προσπαθειών επί μεμονωμένων θεμάτων, όπως η αποστρατικοποίηση. Στα σημεία σύγκλισης καταγράφονται η επιβεβαίωση του απαράδεκτου του στάτους κβο, η εμμονή συνολικής προσέγγισης των πτυχών του Κυπριακού, η προώθηση λύσης βασισμένης στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και τις Συμφωνίες Κορυφής, και η συνέχιση της υποστήριξης προς την αποστολή καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Νέο σημείο σύγκλισης, αποτελεί η θέση των πέντε έναντι της ενταξιακής πορείας της Κύπρου, η οποία χαρακτηρίστηκε ως θετικό στοιχείο στην επίλυση του Κυπριακού.
Ενόψει της επικείμενης επίσκεψης σε Λευκωσία, Αθήνα και 'Αγκυρα του Αμερικανού Υφυπουργού εξωτερικών, Τζόν Κόρνμπλουμ, το Κυπριακό ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης του προέδρου Κληρίδη με τον Αναπληρωτή υπουργό εξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργο Ρωμαίο, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο. Μιλώντας μετά την συνάντηση, ο κύριος Ρωμαίος είπε ότι συζήτησαν πολλες απο τις πτυχές του Κυπριακού και ότι ενημέρωσε τον πρόεδρο Κληρίδη για τις επαφές του Ελληνα πρωθυπουργού στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο πρόεδρος Κληρίδης θα ενημερωθεί και προσωπικά απο τον Ελληνα Πρωθυπουργό κατα την επίσκεψη του στην Αθηνα στις επτά Μαϊου. Στη συνεχεια, ο κύριος Ρωμαίος συναντηθηκε με το Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, ο οποίος τον ενημέρωσε για τις θέσεις της εκκλησίας στο Κυπριακό. Ο κύριος Ρωμαίος είχε επίσης διαδοχικές συναντήσεις με τους υπουργούς Εσωτερικών και Εξωτερικών και εν συνεχεία παρακάθησε σε μαραθώνια σύσκεψη στο υπουργείο εξωτερικών, με την συμμετοχή επιτελών των δύο υπουργείων.
Το πλαίσιο στο οποίο αναμενεται να κινηθεί η Αμερικανικη πρωτοβουλία στο Κυπριακό, σκιαγραφουν οι θεσεις που εξεθεσε ο υποψήφιος νέος πρέσβης των Ηνωμενων Πολιτειων στην Λευκωσία, Κένεθ Μπρίλ, καταθετωντας χθες στην επιτροπη εξωτερικών υποθέσεων της Αμερικανικης Γερουσίας. Ο κύριος Μπρίλ, τόνισε το ενδιαφερον του Αμερικανου προέδρου για μια διαρκη διευθέτηση του Κυπριακού, με βαση τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, σύμφωνα με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνων και τις συμφωνίες υψηλου επιπέδου του 1977 και του 1979. Ο κύριος Μπρίλ, χαρακτήρισε το Κυπριακό πρόβλημα σοβαρό ερέθισμα στις σχέσεις δύο συμμάχων των Ηνωμένων Πολιτειών στο ΝΑΤΟ και υπογράμμισε, ότι η δημιουργία συνθηκών σταθερότητας και ειρήνης στην Κύπρο είναι ζωτικής σημασίας για τα Αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή.
Προτάσεις του Σοσιαλιστικού Κόμματος ΕΔΕΚ, για την πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος, επέδωσε το μεσημέρι στον πρόεδρο της Δημοκρατίας ο πρόεδρος του κόμματος, Βάσος Λυσσαρίδης. Οι προτάσεις αποτελούνται βασικά απο έξι σημεία, μεταξύ των οποίων και η σύσταση ενός ειδικού σώματος δίωξης του Οργανωμένου εγκλήματος, που θα αποτελείται απο ανεξάρτητη ομάδα κρούσης, η διάθρωση της οποίας θα είναι εντελώς χωριστή απο το αστυνομικό σώμα. Στις προτάσεις αναφέρεται ότι απαραίτητη προϋπόθεση επιτυχίας είναι η συνεργασία του κοινού και η ασφάλεια των μαρτύρων. Ο κύριος Λυσσαρίδης ανέφερε ότι ο πρόεδρος αντίκρυσε πολύ θετικά τις προτάσεις και θα τις μελετήσει.
Στο πλαίσιο των προσπαθειών για την προαγωγή του Ευρωπαϊκού Δικαίου στην Κύπρο, ο νεοιδρυθείς σύνδεσμος για το Ευρωπαϊκό Δίκαιο διοργανώνει διήμερο νομικό συμπόσιο, με θέμα "Το Κοινοτικό δίκαιο και οι τρίτες χώρες." Στόχος του συνεδρίου είναι να προσφέρει σοβαρή μελέτη και έγκαιρη ενημέρωση γύρω απο τις προεκτάσεις της εφαρμογής του Κοινοτικού Δικαίου στις Τρίτες χώρες. Κηρύσσοντας της έναρξη των εργασιών του συμποσίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, είπε ότι η εναρμόνιση της Κύπρου με το κοινοτικό δίκαιο διευκολύνεται λόγω του ότι κοινωνικοί, πολιτικοί και οικονομικοί θεσμοί μας μοιάζουν με τους αντίστοιχους των κρατών μελών της Ενωσης.
Το ένα τρίτο των περαστατικών καρκίνων θα μπορούσε να προληφθεί με το σταμάτημα του καπνίσματος. Αυτό δήλωσαν σήμερα τα μέλη του αντικαρκινικού συνδέσμου Κύπρου σε δημοσιογραφική διάσκεψη που έδωσαν με την ευκαιρία της εικοστής πρώτης "Πορείας Χριστοδούλας" που θα πραγματοποιηθεί στις 28 Απριλίου. Μιλώντας στη διάσκεψη, ο υπεύθυνος ιατρός του ιδρύματος Αροδαφνούσα, Νικόλαος Πιτσιλλίδης, είπε οτι χίλια πεντακόσια νέα περιστατικά καρκίνου παρουσιάζονται κάθε χρόνο στην Κύπρο και απο αυτά το 30 τοις εκατό περίπου θεραπεύονται πλήρως. Τα τελευταία χρόνια το Ιδρυμα Αροδαφνούσα έχει αναβαθμίσει τις υπηρεσίες του και δεν είναι πια ο τελευταίος σταθμός πριν το θάνατο. Ηδη ένα 20 με 30 τοις εκατό των ασθενών που νοσηλεύτηκαν στο ιδρυμα όχι μόνο πήραν εξητήριο αλλά αποθεραπεύτηκαν πλήρως.
Και μιά ματιά στις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην Κύπρο. Στην Λευκωσια η πιο ψηλη θερμοκρασια ηταν 20 βαθμοι και η πιο χαμηλη 5, στην Αμμοχωστο και την Λαρνακα 18 με 6, στην Λεμεσο 20 με 8, στην Κερυνεια και την Παφο 18 με 6 και τελος στον Προδρομο 7 με 1. Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως συννεφιασμένος και θα πέσουν τοπικές βροχές. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι ως βορειοανατολικοί ασθενείς, 3 μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 7 βαθμούς στο εσωτερικό και γύρω στους 9 στα παράλια. Αύριο θα αναπτύσσονται κατά διαστήματα νεφώσεις και θα πέσουν και πάλι τοπικές βροχές, ενώ πιθανόν να σημειωθούν μεμονωμένες καταιγίδες. Οι άνεμοι θα είναι βορειοανατολικοί ως ανατολικοί μέτριοι μέχρι δυνατοί, 4 με 5 μποφόρ και η θάλασσα θα καταστεί ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 19 περίπου βαθμούς.
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v1.01 run on Friday, 19 April 1996 - 14:04:14