Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

NEA apo KYPRO (Logos) 96-04-16

Logos (ELOT 928) Directory

From: Giorgos Zacharia <lysi@MIT.EDU>

Κυρίες και κύριοι χαίρετε!


Κυρίες και Κύριοι Χριστός Ανέστη.
Η κυβέρνηση θεωρεί ότι το Ισραήλ παραμένει φιλική χώρα, εφόσον η στρατιωτικη συμφωνία του με τήν Τουρκία δεν επηρεάζει την Κύπρο, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιαννακης Κασουλίδης. Για την συμφωνία με την Τουρκία το υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε ήδη επίσημη πληροφόρηση απο την Ισραηλινή Κυβέρνηση. Ο υπουργός εξωτερικών Αλέκος Μιχαηλίδης δηλώνει ότι η συμφωνία δεν έχει στοιχεία που να δείχνουν ότι επηρεάζει με οποιονδήποτε τρόπο την Κύπρο. Επισημαίνει ωστόσο, ότι στην περιοχή μας συμβαίνουν πολλά γεγονότα, τα οποία μας ανησυχούν. Εν τω μεταξύ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιαννάκης Κασουλίδης, δήλωσε σήμερα ότι την Κυριακή του Πάσχα, Ισραηλινό αεροσκάφος παρέβει τους κανονισμούς του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας, πραγματοποιώντας πτήση χωρίς να ζητήσει άδεια από το κέντρο ελέγχου του ΖΙR Λευκωσίας. Εξ'άλλου σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Εξωτερικών Ντίνου Μιχαηλίδη, άλλα δεκατέσσερα Ισραηλινά αεροπλάνα, τα οποία μπήκαν στο ΦΙΡ Λευκωσίας, είχαν ζητήσει σχετική άδεια.
"Η αμυντική συμφωνία "Ισραήλ- Τουρκίας δεν επηρεάζει τις σχέσεις Κύπρου- Ισραήλ οι οποίες είναι φιλικές". Στη δήλωση αυτή προέβη ο Πρέσβης του Ισραήλ στην Κύπρο Σεμί Τζούρ, στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης σχετικά με τις επιθέσεις του Ισραήλ εναντίον στόχων της φιλοϊρανικής οργάνωσης Χισπολλάχ στον Λίβανο. Αναφορικά με τις παραβάσεις των κανονισμών πτήσεων στο ΖΙR Λευκωσίας από ισραηλινά αεροπλάνα, ο κύριος Τζουρ ανέφερε ότι αν το Ισραήλ θελήσει να το χρησιμοποιήσει, θα ζητήσει άδεια, και διαβεβαίωσε ότι αυτό θα ελεχθεί από τις Αρχές και την Κυπριακή κυβέρνηση. Αναφορικά με τις ισραηλινές επιχειρήσεις εναντίον του Λιβάνου, ο πρέσβης του Ισραήλ, τόνισε ότι σκοπός είναι να πλήξουν συγκεκριμένα καταφύγεια της φιλοιρανικής οργάνωσης Χισπολλάχ και όχι τον πληθυσμό
Εμπορικά πλοία που είχαν προορισμό λιμάνια του Λιβάνου, άλλαξαν δρομολόγιο λόγω της πολεμικής κατάστασης εκεί, και μερικά από αυτά έφτασαν στο αγκυροβολείο Λεμεσού. Πληροφορίες του "Λόγου" αναφέρουν ότι μέχρι στιγμής δεν έχει δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα, ενώ εκπρόσωπος της Αρχής Λιμένων δεν απέκλεισε το γεγονός, στην περίπτωση που συνεχιστούν οι συγκρούσεις, να δημιουργηθεί μεγάλη κίνηση πλοίων στο λιμάνι Λεμεσού, δημιουργώντας προβλήματα.
Στην Νέα Υόρκη συνέρχονται αυριο σε άτυπη σύσκεψη τα πέντε μόνιμα μελη του Συμβουλίου ασφαλείας για να συζητήσουν την μορφή της πρωτοβουλίας του Διεθνούς Οργανισμού για το Κυπριακό. Η Κυβέρνηση επανέλαβε σήμερα την επιθυμία της για κοινή δράση των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, στο Κυπριακό, επισημαίνοντας παράλληλα τις δυσκολίες που υπάρχουν, πέραν τις αντίθεσης των Ηνωμένων Πολιτειών. Εν τω μεταξύ συνάτηση με τον πρόεδρο Κληρίδη είχε σήμερα ο `Υπατος Αρμοστής της Βρεττανίας στην Λευκωσία Ντέϊβητ Μάτεν, ενόψει της μετάβασής του στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών,για την άτυπη σύσκεψη των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Ο τέως Υπουργός Εξωτερικών της Πορτογαλίας,Χοσέ Μανουέλ Ντουράο Μπαρρόσο, θα είναι, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο νέος ειδικός Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, για το Κυπριακό, σε αντικατάσταση του Τζόε Κλάρκ. Οπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιαννάκης Κασουλίδης, η κυβέρνηση έχει βολιδοσκοπηθεί και συμφωνεί, σχετικά με τον διορισμό του κυρίου Μπαρόσο. Πρός το παρόν είναι το μόνο όνομα που συζητείται, πρόσθεσε ο κύριος Κασουλίδης.
Αρχισαν σήμερα οι εργασίες του Τρίτου Κυπρολογικού Συνεδρίου το οποίο οργανώνει η Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου. Οι πέραν των τριακοσίων ανακοινώσεις που θα κατατεθούν στο συνέδριο είναι εμπλουτιστικές ή αναιρετικές των δεδομένων του αντικειμένου τους, και θα περιληφθούν σε πολύτομη έκδοση. Οι εργασίες του Συνεδρίου κλείνουν το ερχόμενο Σάββατο.
Δύο Ιερούς Ναούς έβαλαν ως στόχο ιερόσυλοι διαρρήκτες, τα ξημερώματα στη Λεμεσό. Πρόκειται για τον Ναό της Αγίας Ζώνης, που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, και τον ναό της Αγίας Βαρβάρας, στο Ζακάκι. Και στους δύο Ναούς, οι διαρρήξεις έγιναν αντιληπτές από τους νεοκόρους που ειδοποίησαν τους ιερείς και την Αστυνομία. Οι δράστες, που πιστεύεται ότι είναι τα ίδια πρόσωπα, αφού ενήργησαν και στις δύο περιπτώσεις με τον ίδιο τρόπο, παραβίασαν με σιδερένιο λοστό τις κεντρικές εισόδους.
Η Κυβέρνηση θα χορηγήσει αποζημιώσεις σε όσους υπέστησαν ζημιές από την χαλαζοθύελλα του Μεγάλου Σαββάτου. Το δήλωσαν οι Υπουργοί Γεωργίας Κώστας Πετρίδης και Εσωτερικών Ντίνος Μιχαηλίδης, που επισκέφθηκαν την περιοχή το μεσημέρι, και το επανέλαβε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης. `Ηδη στις πληγείσες περιοχές άρχισε η καταγραφή των ζημιών. Δύο κλιμάκια από την Επαρχιακή Διοίκηση μετέβησαν στα Πυργά για την καταγραφή των ζημιών στα σπίτια. `Αλλο κλιμάκιο του Επαρχιακού Τμήματος Γεωργίας πήγε στις Αγγλισίδες, το Αλεθρικό και τη Μενόγια, για την εκτίμηση των ζημιών στις γεωργικές καλλιέργειες.
Και να ολοκληρωσουμε το δελτιο μας με την προγνωση του καιρου, αφου δουμε πρωτα τις σημερινες θερμοκρασιες. Στην Λευκωσια η πιο ψηλη θερμοκρασια ηταν 27 βαθμοι και η πιο χαμηλη 9, στην Αμμοχωστο και την Λαρνακα 21 με 13, στην Λεμεσο 21 με 12, στην Κερυνεια και την Παφο 21 με 14 και τελος στον Προδρομο 13 με 7. Απόψε αναμένεται να πέσουν μερικές, ελαφρές βροχές. Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί μέτριοι, 3 εως 4 Μποφόρ. Η θάλασσα θάναι ταραγμένη, στις προσήνεμες περιοχές. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 9 βαθμούς στο εσωτερικό και στους 12, στα παράλια. Αύριο αυξημένες νεφώσεις αναμένεται να δώσουν τοπικές βροχές. Οι βορειοδυτικοί άνεμοι θα ενισχυθούν σταδιακά στα 5 Μποφόρ και η θάλασσα θα καταστεί ταραγμένη παντού. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 20 περίπου βαθμούς. Την Πέμπτη και την Παρασκευή θα σχηματίζονται νεφώσεις κατά διαστήματα, που αναμένεται να δίνουν τοπικές βροχές. Σε μερικές περιπτώσεις οι βροχές θα είναι ραγδαίες και θα συνοδεύονται από βροντές και πιθανόν από χαλάζι και δυνατούς ανέμους. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα ίδια με τα αυριανά επίπεδα παραμένοντας χαμηλότερη από την κανονική για την εποχή.
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v1.01 run on Tuesday, 16 April 1996 - 14:11:13