Browse through our Interesting Nodes on the Middle East Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

NEA apo KYPRO (Logos) 96-04-13

Logos (ELOT 928) Directory

From: lysi@MIT.EDU

Κυρίες και κύριοι χαίρετε!


Σε λίγες ώρες οι κώδωνες των εκκλησιών θα ηχήσουν χαρμόσυνα, αναγγέλλοντας της Ανάσταση του Κυρίου. Χιλιάδες πιστοί θα κατακλύσουν τους Ιερούς Ναούς των ελεύθερων περιοχών για να ακούσουν το "Χριστός Ανέστη", αντλώντας θάρρος και υπομονή, προσμένοντας και την Ανάσταση της Κύπρου, η οποία βρίσκεται στον Σταυρό του Μαρτυρίου για 22 τώρα χρόνια. Της Αναστάσιμης Ακολουθίας στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ιωάννη θα προστεί ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος και θα παραστεί, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο πρέσβυς της Ελλάδας, υπουργοί και άλλοι επίσημοι.
Με την ευκαιρία του Πάσχα ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, απέστειλε ευχετήρια τηλεγραφήματα, στον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο, τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και τον προεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη. Στον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, και στον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου, εύχεται όπως, η χάρις και η ευλογία του αναστάντος Χριστού, ενισχύσει τη ζωή και το έργο τους, τόσο για τον Ελληνισμό όσο και για την απελευθέρωση της Κύπρου από τους Τούρκους. Στο συγχαρητήριο τηλεγράφημά του, προς τον πρόεδρο Κληρίδη, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, εύχεται όπως ο Αναστάς Χριστός, ενισχύσει το έργο του, επ'αγαθώ του Κυπριακού Ελληνισμού και προς αποκατάσταση της ελευθερίας, εις όλην την έκτασιν της νήσου μας.
Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπούτρος Γκάλι, θα αναλάβει νέα πρωτοβουλία για το Κυπριακό, δήλωσε ο αναπληρωτής ειδικός αντιπρόσωπός του στην Κύπρο, Γούσταβ Φαϋσσέλ. Το σχεδιο της νέας πρωτοβουλίας θα υποβάλει ο κύριος Γκάλι στους αντιπροσώπους των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, στη σύσκεψη που θα έχει μαζί τους την Τετάρτη. Ο κύριος Φαϋσέλ, ο οποίος αναχώρησε σήμερα για την Νέα Υόρκη, προκειμένου να λάβει μέρος στη σύσκεψη της Τετάρτης, ανέφερε ότι η νέα πρωτοβουλία θα έχει επίκεντρο την Αθήνα και την Αγκυρα. Αφησε δε να νοηθεί, ότι η επόμενη κίνηση θα στοχεύει προς την κατεύθυνση της Τουρκίας, προκειμένου να πειστεί η Αγκυρα, να μεταβάλει τις μέχρι τώρα θέσεις της Τουρκυπριακής πλευράς, στο Κυπριακό.
Εξ' άλλου, σε δηλώσεις του στην Ελληνική Τηλεόραση, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπούτρος Γκάλι, αποκάλυψε ότι τον απασχολεί ο τρόπος παρουσίασης μίας νέας πρωτοβουλίας στο Κυπριακό και η διατήρηση της δυναμικής γύρω απο το θέμα. Ο κύριος Γκάλι, είπε ότι στη συνάντησή του με τον Ελληνα πρωθυπουργό, συζήτησαν πρωτίστως, το Κυπριακό και πρόσθεσε πως διαβεβαίωσε τον κύριο Σημίτη, ότι θα συνεχίσει να καταβάλλει όλες τις αναγκαίες προσπάθειες για εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα.
Την ανάγκη τάχιστης επίλυσης του Κυπριακού, έθεσε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κώστας Σημίτης, προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπούτρος Γκάλι, στη διάρκεια της χθεσινής συνάντησής τους, στην έδρα του Διεθνούς Οργανισμού, στη Νέα Υόρκη. Μετά την συνάντηση, ο κύριος Σημίτης ανέφερε ότι διαβίβασε στον Γενικό Γραμματέα την ανάγκη για δίκαιη λύση του Κυπριακού. Τόσα χρόνια το θέμα είναι αποτελματωμένο, πρόσθεσε, είναι καιρός πια να βρούμε διαδικασίες οι οποιες θα τερματίσουν ταχύτατα αυτή την εκκρεμότητα. Στη συνάντηση συζητήθηκαν επίσης το θέμα των Σκοπίων και οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις. Αναφορικά με τις σχέσεις Ελλάδας Τουρκίας, ο κύριος Σημίτης είπε ότι είναι ένα θέμα που αφορά το Διεθνές Δίκαιο και γι'αυτό θα πρέπει τα Ηνωμένα Εθνη, να ενδιαφερθούν. Κατηγόρησε δε την Τουρκία ότι δέν διαπραγματεύεται τα δικά της δικαιώματα, αλλά αμφισβητεί όσα δέν της ανήκουν.
Για δεύτερη φορά μεσα σε λίγο χρονικό διάστημα, το υπόγειο της πολυκατοικίας Πάνθεον, στη Λευκωσία, στη γωνία Ευαγόρου και Διαγόρου, το οποίο λειτουργούσε ως νυκτερινό κέντρο τυλίκτηκε στις φλόγες. Η φωτιά στο κέντρο Φέϊσες τέθηκε κακόβουλα, καταστρέφοντάς το ολοσχερώς. Το κέντρο ήταν κλειστό για ανακαίνιση. Η πυρκαγιά ξέσπασε, γύρω στις τρεις και είκοσι την αυγή, και έγινε αντιληπτή απο περαστικούς οι οποίοι και ειδοποίησαν την Πυροσβεστική υπηρεσία. Χάρη στην έγκαιρη άφιξη της πυροσβεστικής, η φωτιά περιορίστηκε στο υπόγειο και δέν επεκτάθηκε σε ολόκληρο το κτίριο.
Στην Τουρκία, ο ηγέτης του Κόμματος της Ισλαμικής Ευημερίας Νετμεττίν Ερμπακαν, κατηγόρησε την πρώην Πρωθυπουργό της χώρας Τανσού Τσιλέρ για διαφθορά, ενώ παράλληλα ενέγραψε το θέμα προς συζήτηση στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση. Και ενώ, οι κατηγορίες του Ισλαμιστή ηγέτη προκάλεσαν σάλο στον κυβερνητικό συνασπισμό ο Πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ, αρνήθηκε να υποστηρίξει την Τσιλέρ, καλώντας τα μέλη της κοινοβουλευτικής του ομάδας, να ψηφίσουν κατά συνείδηση, όταν το θέμα θα τεθεί ενώπιον του σώματος την ερχόμενη εβδομάδα. Πολιτικοί παρατηρητές στην Αγκυρα, εξέφραζαν φόβους ότι η ποντιο-πιλατική στάση του Μεσούτ Γιλμάζ, θα μπορούσε να θέσει υπο αμφισβήτηση ακόμη και το ίδιο το μέλλον της κεντροδεξιάς κυβέρνησης συνασπισμού της Τουρκίας.
Η Ισραηλινή Αεροπορία, συνεχίζει την ολομέτωπη επίθεση της εναντίον του νοτίου Λιβάνου αλλά και των Σιητικών προαστείων της Βηρυτού, περιοχές οι οποίες χρησιμοποιούνται ως βάσεις των Φιλο-ιρανών εξτρεμιστών της Χεζμπολλάχ. Οι Ισραηλινές επιδρομές πραγματοποιούνται σε αντίποινο για τις πρόσφατες επιθέσεις της οργάνωσης -με πυράυλους Κατιούσια- εναντίον πόλεων στο βόρειο Ισραήλ. Ο Λίβανος, ανακοίνωσε σήμερα ότι θα προσφύγει στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, για να καταγγείλει τις Ισραηλινές επιθέσεις.
Και μιά ματιά στις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην Κύπρο. Στην Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 21 βαθμοί και η πιο χαμηλή 7, στην Αμμόχωστο και την Λάρνακα, 21 με 12, στην Λεμεσό 21 με 9, στην Κερύνεια και την Πάφο 19 με 12 και τέλος στον Πρόδρομο 9 με 2 βαθμούς. Ο καιρός απόψε θα καταστεί κυρίως αίθριος. Οι άνεμοι θα τραπούν σταδιακά σε βορειοδυτικούς μέτριους, 3 με 4 μποφόρ και η θάλασσα θα καταστεί λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 7 βαθμούς στο εσωτερικό και τα δυτικά παράλια και στους 9 στα νότια παράλια. Αύριο ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί μέτριοι, 3 με 4 μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανεβεί στους 21 βαθμούς στο εσωτερικό και γύρω στους 19 στα παράλια. Την Δευτέρα ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Την Τρίτη αναμένονται αυξημένες νεφώσεις τις απογευματινές ώρες και πιθανόν να πέσουν τοπικές βροχές. Η θερμοκρασία θα σημειώσει σταδιακά άνοδο
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v1.01 run on Saturday, 13 April 1996 - 17:38:02