Write to us with Feedback for the HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

NEA apo KYPRO (Logos) 96-04-11

Logos (ELOT 928) Directory

From: Giorgos Zacharia <lysi@MIT.EDU>

Κυρίες και κύριοι χαίρετε!


Ο Πρόεδρος Κληρίδης διαβιβάζει στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μπούτρος Γκάλι, κάποιες απόψεις μέσω του Γουστάφ Φεϋσέλ, με τον οποίο συναντήθηκε σήμερα. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε ενόψει της μετάβασης του κυρίου Φεϊσέλ το Σάββατο, στη Νέα Υόρκη, όπου θα ενημερώσει τον Μπούτρος Γκάλι. Την ερχόμενη Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί η άτυπη συνάντηση των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας. Μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Κληρίδη, ο κύριος Φεϋσέλ δήλωσε ότι τα Ηνωμένα Εθνη ευνοούν την ανάληψη συντονισμένης προσπάθειας απο όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, ώστε να υπάρξη κινητικότητα στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. Ο κύριος Φεϋσέλ απέφυγε να σχολιασει την άτυπη συνάντηση των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ωστόσο υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό, όλοι όσοι ενδιαφέρονται, να εργάζονται προς την ίδια κατεύθυνση, σαν μια όμαδα που παίζει το ίδιο παιχνίδι. Ο κύριος Φεϋσέλ, τόνισε ότι τα Ηνωμένα Εθνη αναμένουν ξεκάθαρες ενδείξεις και από τις δύο πλευρές στην Κύπρο, αλλά και απο την Ελλάδα και την Τουρκία, οι οποίες δηλώνουν την θέληση τους να εργασθούν για την επίτευξη συμφωνίας. Σημείωσε επίσης ότι υπάρχουν τα απαραίτητα για την λύση στοιχεία, και εξέφρασε την πεποίθηση ότι με αυτές τις προϋποθέσεις, θα σημειωθούν βήματα προόδου.
Από την πλευρά του ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης απέφυγε να δώσει λεπτομέρειες για τις απόψεις του Προέδρου Κληρίδη. Ο κύριος Κληρίδης θα συναντηθεί με τον Μπούτρος Γκάλι τον προσεχή Ιούνιο, οταν θα επισκεφθεί τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αναφορικά με την Αμερικανική πρωτοβουλία, ο κύριος Κασουλίδης, σημείωσε ότι αρχικά θα επικεντρωθεί στην εξεύρεση κοινού εδάφους με τη μέθοδο του πήγαινε-έλα, στις δύο πλευρές στην Κύπρο, την Αθήνα και την Αγκυρα. Η επικείμενη Αμερικανική πρωτοβουλία στο Κυπριακό, θα ξεκινήσει με το διερευντικό ταξίδι του βοηθού υφυπουργού εξωτερικών, αρμόδιου για θέματα Ευρώπης, Τζον Κόρνμπλουμ σε Λευκωσία, Αθήνα και Αγκυρα στις 25 Απριλίου, για να ακολουθήσει αντίστοιχη επίσκεψη τον Ιούνιο, του ειδικού αντιπροσώπου του Προέδρου Κλίντον, Ρίτσιαρτ Μπίτι.
Ο Πρόεδρος της Βουλής Αλέξης Γαλανός, αναφερόμενος στην αυξημένη κινητικότητα που παρατηρείται γύρω από το Κυπριακό, παρατήρησε ότι δεν μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι εφόσον η Τουρκία δεν έχει την πολιτική βούληση για λύση, και οι σύμμαχοι της, για κάποιους λόγους, δεν επιθυμούν να ασκήσουν ουσιαστικές πιέσεις για να αλλάξει η τουρκική στάση. Σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κύριος Γαλανός, επισημαίνοντας, το από πολλές πλευρές επιδεικνυόμενο ενδιαφέρον, εξέφρασε την άποψη, ότι, παράλληλα με την εξέλιξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Κύπρου με την Ευρωπαϊκή Ενωση, θα συμβαδίζει και μια προσπάθεια προς την κατεύθυνση λύσης της Κύπρου. Αναφορικά με την θρυλούμενη αμερικανική πρωτοβουλία, ο κύριος Γαλανός είπε ότι δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν πρόκειται για προεκλογικούς σκοπούς του Προέδρου Κλίντον, ή αν πράγματι υπάρχει απόφαση για λύση του Κυπριακού.
Ξεκάθαρο μήνυμα σε όσους σκοπεύουν να ασκήσουν πιέσεις στην Κυπριακή Δημοκρατία για να σταματήσει τους αμυντικούς εξοπλισμούς, έστειλε η κυπριακή κυβέρνηση. "Αν σκοπεύει κάποιος να ασκήσει πιέσεις, ας μην μπει καν στον κόπο", δήλωσε σήμερα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης. Εξάλλου, ο κύριος Κασουλίδης, χαρακτήρισε "πρόκληση", τη χθεσινή παραβίαση του εναέριου χώρου της Κύπρου, απο Τουρκικά στρατιωτικά αεροσκάφη. "Ειναι χαρακτηριστικό το γεγονός", σημείωσε ο Εκπρόσωπος, "ότι η Τουρκία επέλεξε λίγες ώρες μετά την συνάντηση Κλίντον-Σημίτη, να δείξει την αλαζονεία της, ιδιαίτερα στο στρατιωτικό τομέα".
Σαφέστατο μήνυμα πρός τήν Αγκυρα απηύθυνε και ο πρωθυπουργός τής Ελλάδος Κώστας Σημίτης, προειδοποιώντας οτι η Αθήνα δέν θά διστάσει νά χρησιμοποιήσει τήν αποτρεπτική της δύναμη όταν τό επιβάλει τό Εθνικό συμφέρον. Μιλώντας χθές τό βράδυ σε μεγάλη συγκέντρωση ομογενών στήν Αστόρια τής Νέας Υόρκης, ο κύριος Σημίτης επανέλαβε οτι η Ελλάδα δεν διεκδικεί, αλλά ούτε καί παραχωρεί τίποτα. Αναφερόμενος, εξάλλου στό Κυπριακό, ο πρωθυπουργός επεσήμανε οτι οι προσπάθειες γιά λύση, μέσω τών Ηνωμένων Εθνών, δέν ευδοκίμησαν διότι η Διεθνής Κοινότητα δεν επέδειξε την απαιτούμενη δύναμη. Τόνισε, επίσης, ότι η ένταξη τής Κύπρου στην Ευρωπαική Ενωση, θα συνεπιφέρει την επέκταση στο νησί των κανόνων και της πολιτειακής οργάνωσης που εφαρμόζονται στην Ενωση, και επανέλαβε οτι τό κυπριακό αποτελεί γιά τήν δημοκρατική Ελλάδα τό πρώτο Εθνικό ζήτημα.
Η Ολομέλεια της παρούσης Βουλής θα έχει ενώπιόν της για έγκριση κατά την τελευταία της συνεδρία την προσεχή Πέμπτη, τα νομοσχέδια για την αξιολόγηση τίτλων σπουδών και τους Κανονισμούς λειτουργίας των σχολών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Θ Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας ολοκλήρωσε στην τελευταία της συνεδρία σήμερα, την επεξεργασία των Κανονισμών περί ίδρυσης, λειτουργίας και ελέγχου ιδιωτικών σχολών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, και του Νόμου για αξιολόγηση τίτλων σπουδών.
Στον Λίβανο, δύο επιθέσεις εναντίον ανταρτικών στόχων πλησίον της κοιλάδας Μπάαλμπεκ, πραγματοποίησαν σήμερα το πρωί, μαχητικά αεροσκάφη των Ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων. Δύο Ισραηλινά αεροσκάφη έριψαν δύο ροκέττες εναντίον θέσεων της φιλοπερσικής οργάνωσης Χισπολάχ στην κορυφή ενός λόφου έξω απο την Μπάαλμπεκ, περιοχή που αποτελεί προπύργιο των ανδρών της οργάνωσης. Οι επιθέσεις, πραγματοποιήθηκαν, εικοσιτέσσερις ώρες μετά τόν θάνατο ενός Ισραηλινού στρατιώτη και τον τραυματισμό άλλων τριών, από βολές όλμων της Χισπολάχ κατά στρατιωτικών θέσεων, στην κατεχόμενη από το Ισραήλ, ζώνη του Νοτίου Λιβάνου.
Οι εκλογές στη Νότιο Κορέα ολοκληρώθηκαν με ποσοστό συμμετοχής 63% το χαμηλότερο που σημειώθηκε ποτέ. Το κόμμα του προέδρου Κίμ Γιούνγκ κυριαρχεί σε 88 απο τις 253 εκλογικές περιφέρειες με καταμετρημένο το 10% των ψήφων. Χαμηλό ήταν το ποσοστό συμμετοχής στις σημερινές γενικές εκλογές της Νοτίου Κορέας, και η προσέλευση των ψηφοφόρων στις κάλπες ήταν όλη την ημέρα πολύ αραιή. Η ψηφοφορία, ολοκληρώθηκε στις δώδεκα το μεσημέρι, ώρα Κύπρου. Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν, ότι αυτό οφείλεται στην έλλειψη συγκεκριμένου πολιτικού στίγματος, και προγραμμάτων απο τα κόμματα. Ενδεικτικό της αδιαφορίας των ψηφοφόρων είναι το γεγονός οτι πολλοί κάτοικοι της Σεούλ προτίμησαν να μεταβούν στην εξοχή παρά να ψηφίσουν. Ο πρόεδρος της Νοτίου Κορέας Κίμ Γιάγκ αγωνίζεται να διατηρήσει την πλειοψηφία του στη Βουλή. Επίσης αντιμετωπίζει και τις τελευταίες εισχωρήσεις στο εδαφος της χώρας του απο τη Βόρειο Κορέα στην αποστρατικοποιημένη ζώνη.
Ραντεβού με την ιστορία έχει απόψε ο Παναθηναικός. Στις δέκα το βράδυ τίθεται αντιμέτωπος με την Μπαρσελώνα στον μεγάλο τελικό του ευρωπαικού πρωταθλήματος καλαθόσφαιρας, ο οποίος θα διεξαχθεί στο Παλαί ντε Μπερσί του Παρισιού. Νωρίτερα στον μικρό τελικό αντιμέτωποι τίθενται η ΤΣΣΚΑ Μόσχας και η Ρεάλ.
Απόψε ο καιρός θα είναι κατά διαστήματα μερικώς συννεφιασμένος και τοπικά δυνατό να πέσουν ελαφρές βροχές. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι μέτριοι 3 έως 4 μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 11 βαθμούς. Αύριο περίοδοι με αίθριο καιρό θα εναλλάσσονται με συννεφιά και σε μερικές περιοχές δυνατό να πέσουν λίγες ελαφρές βροχές. Οι άνεμοι θα είναι στην αρχή μέτριοι βόρειοι 4 μποφόρ αλλά αργότερα θα πνεύσουν μέτριοι μέχρι δυνατοί δυτικοί 4 έως 5 μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι ταραγμένη και η θερμοκρασία θα φτάσει τους 22 βαθμούς στο εσωτερικό και τους 21 στα παράλια.
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v1.01 run on Thursday, 11 April 1996 - 11:34:17