Read about The Loizidou vs Turkey Case of the European Court of Human Rights (18 December, 1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

NEA apo KYPRO (Logos) 96-04-07

Logos (ELOT 928) Directory

From: Giorgos Zacharia <lysi@MIT.EDU>

Κυρίες και κύριοι χαίρετε!


Μήνυμα ενότητας και ομοψυχίας έστειλε σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, ο οποίος χοροστάτησε κατά την ακολουθία της Κυριακής των Βαϊων, στον ιερό ναό Αγίου Γεωργίου Λατσιών. Καλώντας, το χριστεπώνυμο πλήρωμα να προετοιμαστεί ψυχικά και πνευματικά για να υποδεχθεί την Ανάσταση του Κυρίου, ο Μακαριώτατος υπέδειξε ότι ομοίως, ολόκληρος ο λαός μας οφείλει να προετοιμαστεί για να αξιωθεί και την Ανάσταση της Κύπρου. Παραμερίζοντας τις κομματικές ή όποιες άλλες διαφορές μάς χωρίζουν, τόνισε ο Μακαριώτατος, οφείλουμε να συστρατευθούμε στον αγώνα για ανάκτηση των σκλαβωμένων εδαφών μας. Δεν χωρούν εδώ, μοιράσματα πατρίδας, ανέφερε ο Μακαριώτατος, δεν χωρούν λύσεις ομοσπονδίας που θα στερούν τους πρόσφυγες από το δικαίωμα επιστροφής και θα αφήνουν τις εκκλησίες μας βεβηλωμένες και κατεστραμμένες. .
Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος Κώστας Σημίτης, αναχώρησε το μεσημέρι για τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου την Μεγάλη Τρίτη θα έχει συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπίλ Κλίντον. Ο κύριος Σημίτης συνοδεύεται από τους Θεόδωρο Πάγκαλο, Δημήτρη Ρέππα και Ελληνες επιχειρηματίες. Κύριο θέμα της συνάντησης θα είναι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ο κύριος Σημίτης θα καταστήσει σαφές στον Αμερικανό πρόεδρο, ότι η Ελλάδα δεν διαπραγματεύεται κυριαρχικά δικαιώματα και δεν διεκδικεί ούτε παραχωρεί τίποτα. Οπως αναφέρεται, από την πλευρά του ο Μπίλ Κλίντον, θα προσπαθήσει να προωθήσει Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στο Αιγαίο, ενώ ο Ελληνας Πρωθυπουργός, θα υπογραμμίσει ότι η Ελλάδα προτείνει στην Τουρκία διάλογο για διμερή θέματα. Ο κύριος Σημίτης, θα έχει την ευκαιρία να διερευνήσει, πώς ο Μπίλ Κλίντον εννοεί το διαμεσολαβητικό ρόλο που η Αμερική είναι πρόθυμη να αναλάβει για την επίλυση του Κυπριακού. Η ελληνική αντιπροσωπεία θα έχει επίσης επαφές με την ομογένεια καθώς και συνομιλίες με τους επιτελείς του Στέητ Ντηπάρτμεντ και του Υπουργείου Αμυνας.
Η Κυβέρνηση αναμένει μια συλλογική προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού, η οποία να περιλαμβάνει τις αναληφθείσες πρωτοβουλίες, υπό τον συντονισμό του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Στην δήλωση αυτή προέβη ο Πρόεδρος Κληρίδης, ενόψει της σύγκλησης των Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, στις 17 αυτού του μήνα. Σχολιάζοντας την πρόταση της Ρωσίας, για σύγκληση διεθνούς διάσκεψης για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος Κληρίδης τόνισε ότι αυτή πάντοτε ήταν και εξακολουθεί να είναι θέση μας. Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσον η συναφθείσα συμφωνία αμυντικής συνεργασίας, μεταξύ Ισραήλ -Τουρκίας, αποτελεί έμμεση απειλή για την Κύπρο, ο Πρόεδρος Κληρίδης, εξέφρασε την άποψη ότι η απειλή δεν προέρχεται από το Ισραήλ, αλλά από την Τουρκία.
Νέα οχυρωματικά έργα και θέσεις μάχης κατασκευάζουν οι κατοχικές δυνάμεις στην περιοχή του κατεχόμενου χωριού της Αχνας, κατά μήκος του δρόμου Δεκέλειας-Αμμοχώστου. Ομάδα Τουρκοκυπρίων εργατών και στρατιωτών των Τουρκικών Δυνάμεων κατοχής, επιτηρούμενοι από Αξιωματικούς, προβαίνουν στην κατασκευή μεγάλου πολυβολείου κοντά στο υφιστάμενο φυλάκιο-παρατηρητήριο των κατοχικών στρατευμάτων. Το νέο πολυβολείο, δεσπόζει και μπορεί να ελέγχει με τα πυρά του την όλη περιοχή, κατά μήκος του δρόμου που αποτελεί τα όρια της Αγγλικής Βάσης Δεκέλειας.
Την καθιερωμένη ετήσια εκδήλωσή του, οργάνωσε σήμερα ο Σύνδεσμος Πολιτικών Καταδίκων ΕΟΚΑ, στο χώρο των Κεντρικών Φυλακών, στη Λευκωσία. Στο εκκλησάκι του Αγίου Επιφανίου, στις φυλακές, εψάλη δοξολογία της οποίας προέστη ο Ηγούμενος Κύκκου Νικηφόρος. Στη συνέχεια ετελέσθη τρισάγιο και έγινε κατάθεση στεφάνων στα Φυλακισμένα Μνήματα.
Εκστρατεία συγκέντρωσης εισφορών άρχισε το πρωί η Κυπριακή Ομοσπονδία Μοτοσυκλέττας με σκοπό την χρηματοδότηση της μεγάλης αντικατοχικής πορείας που θα διοργανώσει τον Αύγουστο, από το Βερολίνο στην Κύπρο με μοτοσυκλέττες. Η εκστρατεία των μοτοσυκλεττιστών άρχισε από κοινότητες στις ελεύθερες περιοχές της επαρχίας Αμμοχώστου και θα συνεχιστεί και στις υπόλοιπες επαρχίες. Η πορεία με μοτοσυκλέττες με αφετηρία το Βερολίνο θα αρχίσει την πρώτη Αυγούστου, και σε αυτή θα συμμετάσχουν πενήντα άτομα από την Κύπρο και εκατοντάδες άλλα από την Ευρώπη. Η πορεία έχει στόχο τη διαφώτιση και ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινής γνώμης για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο από την τουρκική κατοχή.
Στην Κύπρο, δεν έχει χρησιμοποιηθεί το ελαττωματικό αντιδραστήριο "ΑΜΠΟΤ", για τη διάγνωση περιστατικών με ΑΙΔΣ. Σημερινή ανακοίνωση των αντιπροσώπων της φαρμακευτικής εταιρείας " ΑΜΠΟΤ ", αναφέρει ότι η μέθοδος δεν έχει χρησιμοποιηθεί ούτε από κρατικά νοσοκομεία ούτε από ιδιωτικά νοσηλευτήρια. Στην Κύπρο, αναφέρει η εταιρεία, κυκλοφορούν μόνο αντιδραστήρια για το έϊτς άλλων τύπων, για τα οποία δεν υπάρχει πρόβλημα.
Τα εγκαίνια του συλλόγου αποφοίτων Ανωτέρων Σχολών Ζώδιας, τέλεσε σήμερα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης. Στην τελετή παρευρέθηκαν εκπρόσωποι της εκκλησίας, εκπρόσωποι κομμμάτων και πλήθος κόσμου. Σε χαιρετισμό που απήυθηνε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ανέφερε οτι οι σύλλογοί μας διαδραματίζουν πολυδιάστατο και πολυσύνθετο έργο και συνιστούν βασικό παράγοντα υγιούς κοινωνικοποίησης των νέων μας.
Διεξήχθησαν σήμερα οι εκλογές για ανάδειξη του Γενικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Επιστημόνων Μηχανικών και του Πειθαρχικού Συμβουλίου του Επιστημονικού Τεχνικού Επιμελητηρίου Κύπρου. Ανω των δύο χιλιάδων μελών του ΕΤΕΚ καλούνται, πέραν από τις εκλογές στους εξειδικευμένους κλάδους, να αναδείξουν και το πενταμελές Πειθαρχικό Συμβούλιο, για το οποίο έχουν υποβληθεί δεκαέξι υποψηφιότητες Η ψηφοφορία άρχισε στις εννέα το πρωί, ολοκληρώνεται αυτή την ώρα και τα αποτελέσματα αναμένονται αργά απόψε.
Υστερα από πληροφορίες, η Αστυνομία βρήκε σήμερα, γύρω στο μεσημέρι, στην περιοχή Αραδίππου, δύο οπλο-πολυβόλα, το ένα τύπου "Μπρέν", και μεγάλο αριθμό σφαιρών. Τα όπλα και οι σφαίρες μεταφέρθηκαν στο Αρχηγείο Αστυνομίας όπου θα υποβληθούν σε επιστημονικό έλεγχο.
Ολοκληρώθηκαν σήμερα οι εκδηλώσεις που διοργάνωσε το ΑΚΕΛ στη μνήμη των Κώστα Μισιαούλη και Ντερβίς Αλί Καβάζογλου, που δολοφονήθηκαν απο Τούρκους εξτρεμιστές το 1965. Το πρωί εγινε κατάθεση στεφάνων στον τάφο του Μισιαούλη στο κοιμητήριο Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στη Λευκωσία, και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε πορεία πρός το Τουρκικό κοιμητήριο στο Δάλι, οπου εγινε κατάθεση στεφάνων στον τάφο του Καβάζογλου.
Κυριακή τού Πάσχα σήμερα γιά τούς καθολικούς, καί εκατομμύρια πιστοί σε ολο τόν κόσμο γιόρτασαν μέ κατάνυξη τήν Ανάσταση τού Κυρίου. Στό Βατικανό, ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ο Δεύτερος, τέλεσε την Θεία Λειτουργία τής Αναστάσεως, στήν Βασιλική τού Αγίου Πέτρου. Τόσο μέσα στόν Ναό, οσο καί στό προαύλιο επικρατούσε απόλυτο σκοτάδι εως ότου ο Ποντήφικας άναψε τό κερί καί έδωσε στις χιλιάδες πιστούς τό Αγιο φώς. Η ιδια τελετή έγινε χθές τό βράδυ, αλλά καί σήμερα τό πρωί, στήν εκκλησία τού Αγίου Τάφου στα Ιεροσόλυμα
Στους δύο σημερινούς αγώνες της 21ης αγωνιστικής του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος πρώτης κατηγορίας στο Τσίρειο Αρης και Εθνικός είναι ισόπαλοοι 1-1 και στο Νέο ΓΣΖ Αλκή και απόλλων επίσης ισόπαλοι 1-1.
Και να ολοκληρωσουμε το δελτιο μας με την προγνωση του καιρου, αφου δουμε πρωτα τις σημερινες θερμοκρασιες. Στην Λευκωσια η πιο ψηλη θερμοκρασια ηταν 17 βαθμοι και η πιο χαμηλη 7, στην Αμμοχωστο και την Λαρνακα 18 με 9, στην Λεμεσο 21 με 10, στην Κερυνεια και την Παφο 18 με 9και τελος στον Προδρομο 8 με 2. Αποψε ο καιρος θα ειναι στη αρχη μερικα συννεφιασμενος με πιθανοτητα λιγων ελαφρων βροχων. Σταδιακα θα βελτιωθεικαι αργοτερα θα καταστει κυριως αιθριος με λιγες αραιες νεφωσεις. Οι ανεμοι θα ειναι βορειοδυτικοι ως βορειοανατολικοι ασθενεις 3 Μποφορ και η θαλασσα λιγο ταραγμενη. Η θερμοκρασια θα πεσει γυρω στους 7 βαθμους στο εσωτερικο και γυρω στους 9 στα παραλια. Αυριο μακρες περιοδοι με αιθριο καιρο θα εναλλασσονται με μερικη συννεφια που πιθανο να δωσει πολυ μεμονωμενες βροχες. Οι ανεμοι θα τραπουν σταδιακα σε δυτικους ως βορειοδυτικους μετριους 4 μποφορ και η θαλασσα θα καταστει ταραγμενη στις προσηνεμες περιοχες. Η θερμοκρασια θα ανελθει γυρω στους 22 βαθμους. Τη Τριτη και τη Τεταρτη θα σχηματιζονται παροδικες νεφωσεις και τις απογευματινες ωρες αναμενεται να πεσουν τοπικες βροχες. Η θερμοκρασια τη Τεταρτη αναμενεται να σημειωσει μικρη πτωση.
Η Τηλεόραση του Λόγου θα συνδεθεί στις επτά απόψε με τον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννου, για άμεση μετάδοση της Ακολουθίας του Νυμφίου. Το κύριο Δελτίο Ειδήσεων θα μεταδοθεί αμέσως μετά. Κυρίες και κύριοι καλό σας απόγευμα.
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v1.01 run on Sunday, 7 April 1996 - 12:00:05