Browse through our Interesting Nodes on the Balkan Peninsula Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

NEA apo KYPRO (Logos) 96-04-05

Logos (ELOT 928) Directory

From: Giorgos Zacharia <lysi@MIT.EDU>

Κυρίες και κύριοι χαίρετε!


Οι ιδέες Γκάλι δεν προσφέρονται, ως έχουν, για άρση του αδιεξόδου στο Κυπριακό, αλλά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως βοήθημα στο τελικό στάδιο επίλυσης του προβλήματος, κατά την επεξεργασία των λεπτομεριών. Στη δήλωση αυτή προέβη ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιαννάκης Κασουλίδης, κληθείς να σχολιάσει συνέντευξη του Αναπληρωτή Ειδικού Αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, Γούσταβ Φαϊσέλ. Η διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθηθεί, τόνισε ο κύριος Κασουλίδης, δεν μπορεί ν' αρχίσει από το σημείο στο οποίο είχε μείνει ο τέως Πρόεδρος Βασιλείου, τον Οκτώβριο του 92, όταν συνομιλούσε στη Νέα Υόρκη με βάση τις ιδέες Γκάλι. Εκ των υστέρων και στην πράξη απεδείχθη ότι οι ιδέες Γκάλι δεν μπορούν να βοηθήσουν στην έναρξη ουσιαστικών συνομιλιών, ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, φέροντας ως παράδειγμα τις άτυπες συναντήσεις του Οκτωβρίου του 94 και τις διερευνητικές συνομιλίες του Μαϊου του 95.
Η Ρωσσία δέν έχει αντίρρηση στη συμμετοχή εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής 'Ενωσης, στην επικείμενη σύσκεψη των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας στην Νέα Υόρκη, στα μέσα Απριλίου. Τη θέση αυτή διετύπωσε ο πρέσβης της Ρωσσίας στην Λευκωσία, Μπορίς Ζένκωφ, ύστερα από συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη. Ο κύριος Ζένκωφ δήλωσε ότι η Μόσχα θέλει να προχωρήσουν οι προσπάθειες των μονίμων μελών του συμβουλίου ασφαλείας και της ευρωπαϊκής ένωσης για επίλυση του κυπριακού, συντονισμένα και υπό την εποπτεία των Ηνωμένων Εθνών. Ο Ρώσσος πρέσβης επεσήμανε ότι η χώρα του επιμένει στην προώθηση των θεμάτων της αποστρατοποίησης και της σύγκλησης διεθνούς διάσκεψης για το Κυπριακό ως των καλύτερων τρόπων για μία δίκαιη και σωστή επίλυση του κυπριακού.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, δέχθηκε σήμερα τον τελευταίο πρωθυπουργό της Ανατολικής Γερμανίας, Χανς Μοντρό. Ο κύριος Μοντρό υποστήριξε ότι η Γερμανική πολιτική, η οποία είναι πιό κοντά στην Τουρκική, πρέπει να αλλάξει, να γίνει πιο αντικειμενική, ώστε να μπορεσει να βοηθησει στην λύση του Κυπριακού. Ο Γερμανός αξιωματούχος πρόσθεσε ότι το κυπριακό είναι Ευρωπαϊκό πρόβλημα, αλλά πρέπει να το βλέπουμε σε σχέση με τις αποφάσεις και τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Επεσήμανε, τέλος, ότι η επανένωση της Κύπρου πρέπει να γίνει χωρίς πόλεμο.
Εκστρατεία ενημέρωσης σε διεθνές επίπεδο για το Κυπριακό, εισηγήθηκε στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης, θέτοντας τον εαυτό του στην διάθεση του προέδρου Κληρίδη. Ταυτόχρονα επεσήμανε ότι θα πρέπει να υπάρξει συντονισμός όλων των πολιτικών δυνάμεων στην Κύπρο, καθώς και ενεργοποίηση των αποδήμων. Ο κύριος Λυσσαρίδης ενημέρωσε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και για τις επαφές που είχε στην Βρεττανια, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Αθήνα.
Η πρόταση νόμου που κατέθεσε ο βουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού, Λεόντιος Ιεροδιακόνου, για τροποποίηση του φορολογικού συστήματος, αναμένεται να εγκριθεί την Δευτέρα από την πλειοψηφία των μελών του σώματος, έστω και μερικώς τροποποιημένη. Κατά τη σημερινή κλειστή συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών, διεφάνη ότι την πρόταση Ιεροδιακόνου θα υποστηρίξουν, τόσο η πλειοψηφία των βουλευτών του ΔΗΚΟ, όσο και η ΕΔΕΚ. Μετά τη διαβεβαίωση του εκπροσώπου του Υπουργείου Οικονομικών, ότι η Κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να αποδεχθεί πρόσθετες φορολογικές ελαφρύνσεις για τους συνταξιούχους και για τους φορολογούμενους που έχουν παιδιά, τα οποία φοιτούν σε ιδιωτικές σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, η ΕΔΕΚ αποφάσισε να υποστηρίξει την πρόταση Ιεροδιακόνου, ώστε να υπάρξει τροποποίηση του φορολογικού συστήματος, πρίν τη διάλυση της Βουλής.
Στη Γενεύη, μεταβαίνει εντός των ημερών, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ, πρέσβης Σώτος Ζακχαίος, για να εκθέσει το θέμα των εγκλωβισμένων και των αγνοουμένων ενώπιον της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ. Ο κυβερνητικός εκπροσωπος Γιαννακης Κασουλίδης, σχολιάζοντας την άρνηση του κατοχικού καθεστώτος να επιτρέψει σε αριθμό παιδιών να επισκεφθούν τους εγκλωβισμένους γονείς τους για τις γιορτές του Πάσχα, είπε ότι αυτή είναι αλλη μια απόδειξη της υποκρισίας του κατοχικού καθστώτος για λήψη τάχα μέτρων προς βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των εγκλωβισμένων. Ο κύριος Κασουλίδης υπενθύμισε ότι σε έκθεση την οποία κατέθεσε ο γενικος γραμματέας του ΟΗΕ τον περασμένο Δεκέμβριο στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ο κύριος Γκάλι παρέθεσε μία σειρα απο μέτρα που πιστεύει ότι πρέπει να ληφθούν για βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των εγκλωβισμενών και για την προάσπιση των αναθρωπίνων δικαιωμάτων τους.
Το Υπουργικό Συμβούλιο θα εξετάσει με καλή διάθεση, ορισμένες από τις εισηγήσεις του Επιτρόπου Διοικήσεως, Νίκου Χαραλάμπους, μεταξύ των οποίων και του αιτήματός του να περιβάλλεται με εξουσίες ποινικού ανακριτή, κατά την εξέταση παραπόνων πολιτών κατά αστυνομικών. Αυτό δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιαννάκης Κασουλίδης, εγκωμιάζοντας τον θεσμό του Επιτρόπου Διοικήσεως, υπογραμμίζοντας και το γεγονός ότι οι σχέσεις του Επιτρόπου με την εκτελεστική εξουσία έχουν βελτιωθεί. Αναφορικά με την μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων του Συμβουλίου Παραπόνων Πολιτών κατά Αστυνομικών Οργάνων στον Επίτροπο Διοικήσεως, ο κύριος Κασουλίδης, επισήμανε ότι αυτό ήταν εισήγηση της Κυβέρνησης.
Το προεδρείο της ΠΑΣΥΔΥ, επέδωσε το πρωί στον πρόεδρο της δημοκρατίας το ψήφισμα που ενέκρινε η γενική συνέλευση της συντεχνίας για το κυπριακό. Ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας, Νίκος Παναγιώτου, ανέφερε ότι κατά τη συνάντηση συζήτησαν με τον πρόεδρο Κληρίδη, τα διάφορα προβλήματα που αντιμετωπίζει η δημόσια υπηρεσία, όπως της ανέγερσης των νέων κτιρίων, των αναβαθμίσεων, των υπαλλήλων που εργάζονται με βάρδια, και άλλα. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, είπε ο κύριος Παναγιώτου, εξέφρασε την εκτίμηση του για το επιτελούμενο έργο, αλλά δεν παρέλειψε να επισημάνει και τα παράπονα που διατυπώνονται από πολίτες και άλλους αξιωματούχους για την αδιαφορία μερικών δημοσίων υπαλλήλων.
Και μιά ματιά στις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην Κύπρο. Στην Λευκωσια η πιο ψηλη θερμοκρασια ηταν 27 βαθμοι και η πιο χαμηλη 9, στην Αμμοχωστο και την Λαρνακα 23 με 11, στην Λεμεσο 24 με 12, στην Κερυνεια και την Παφο 22 με 10 και τελος στον Προδρομο 17 με 10. Αποψε ο καιρος θα ειναι κυριως αιθριος και η θερμοκρασια θα πεσει στους 8 βαθμους στο εσωτερικο και στους 10 στα παραλια. Αυριο ο καιρος θα ειναι στην αρχη κυριως αιθριος. Αργοτερα θα σχηματιστουν τοπικες νεφωσεις με ενδεχομενο να πεσουν λιγες βροχες. Η θερμοκρασια θα ανεβει στους 26 βαθμους στο εσωτερικο και γυρω στους 23 στα παραλια. Την Κυριακη και τη Δευτερα ο καιρος θα ειναι κυριως αιθριος.
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v1.01 run on Friday, 5 April 1996 - 13:48:19