Browse through our Interesting Nodes on Education in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

NEA apo KYPRO (Logos) 96-04-02

Logos (ELOT 928) Directory

From: lysi@MIT.EDU

Κυρίες και κύριοι χαίρετε!


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, δήλωσε σήμερα ότι δεν του προκαλούν καμία έκπληξη οι χθεσινές προσβλητικές -για την Ευρωπαϊκή Ενωση- δηλώσεις Ντενκτάς. Ο Πρόεδρος Κληρίδης, παρατήρησε ότι δεν ανέμενε ότι ο κατοχικός ηγέτης θα υποστήριζε τις θέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Κυπριακό. Αναφερόμενος στους ισχυρισμούς Ντενκτάς, ότι δεν υπάρχουν αγνοούμενοι εν ζωή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επανέλαβε ότι η δική μας πλευρά επιμένει όπως διακριβωθεί η τύχη όλων των αγνοουμένων.
Απροκάλυπτη αναίδεια προς την Ευρωπαϊκή Ενωση, χαρακτήρισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιαννάκης Κασουλίδης, τις χθεσινές -προσβλητικές προς τους δεκαπέντε- δηλώσεις του Ραούφ Ντενκτάς. Ο κύριος Κασουλίδης, επεσήμανε ότι ο Ντενκτάς, αναφερόταν ειδικότερα στον Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το Κυπριακό Φεντερίκο Ντι Ρομπέρτο. Ο κύριος Ντι Ρομπέρτο, πρόσθεσε, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κλήθηκε να μελετήσει το Κυπριακό και να εξετάσει τρόπους παρεμβολής της Ενωσης στο πρόβλημα, και κάλεσε τον κατοχικό ηγέτη να σεβαστεί την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία -όπως σημείωσε- θεωρεί απαράδεκτο το Στάτους Κβο στην Κύπρο.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, μεταβαίνει στις επτά Μαϊου στην Αθήνα, για επαφές με την Ελληνική Κυβέρνηση. Αυτό ανακοίνωσε, σήμερα, ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι κύριος σκοπός της επίσκεψής του, είναι η αναγωγή του σε διδάκτορα του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ο Πρόεδρος Κληρίδης, θα τιμηθεί και απο τον Δήμο Αθηναίων.
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιαννάκης Κασουλίδης, τόνισε ότι η κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι μία και δεν μπορεί να υπάρξει μισή, όπως ζητά ο Ραούφ Ντενκτάς. Ο κύριος Κασουλίδης, δήλωσε ότι για την Ελληνική Κυπριακή πλευρά, ο όρος "ισότητα", είναι αυτό το οποίο περιλαμβάνεται και στις εκθέσεις του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.
'Αρχισε το απόγευμα στη Βουλή σύσκεψη -σε επίπεδο αρχηγών ή εκπροσώπων κομμάτων- με βασικό αντικείμενο το θέμα της ημερομηνίας διεξαγωγής των Βουλευτικών Εκλογών, αλλά και τα δεδομένα που προκύπτουν απο την απόφαση του Εκλογοδικείου στην προσφυγή Μαυρογένη. Ωστόσο, τα κόμματα έχουν ήδη τοποθετηθεί -με δηλώσεις αρχηγών ή εκπροσώπων τους- επί του θέματος και το συμπέρασμα που εξάγεται είναι ότι οι εκλογές, θα διεξαχθούν στις 26 Μαϊου, όπως είχε αποφασιστεί. Τα κόμματα ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ, τάσσονται με τη θέση του Γενικού Εισαγγελέα για μη διαφοροποίηση της ημερομηνίας διεξαγωγής των εκλογών. Το ΑΚΕΛ εισηγείται επίσπευση, τασσόμενο με τη θέση του Προέδρου της Επιτροπής Νομικών της Βουλής, ενώ η ΕΔΕΚ, δηλώνει ότι δεν θα είχε αντίρρηση σε επίσπευση των εκλογών, αν αυτό επιβάλλουν τα νομικά δεδομένα.
Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Απόστολος Κακλαμάνης, δήλωσε ότι οι περισσότεροι πολιτικοί παράγοντες στις Ηνωμένες Πολιτείες, ευνοούν την Τουρκική αξίωση για απ'ευθείας συνομιλίες με την Ελλάδα. Ο κύριος Κακλαμάνης, ο οποίος μιλούσε στη Νέα Υόρκη σε συνέντευξη τύπου, επεσήμανε ότι οι συνομιλητές του εντυπωσιάστηκαν από την ενημέρωση, καθώς και τα αδιάσειστα στοιχεία που παρέθεσε η Ελλάδα. Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, επεσήμανε επίσης το μεγάλο κίνδυνο που εγκυμονεί η συνεχής προκλητικότητα της Αγκυρας, που αποσκοπεί στον εξαναγκασμό της Ελλάδας σε διάλογο.
'Εκρηξη βόμβας σημειώθηκε γύρω στις τρείς το πρωϊ, στο αυτοκίνητο του Αχιλλέα Δημητρίου, Διευθυντή της εταιρίας Φοίβος Μότορ, προκαλώντας σ' αυτό εκτεταμένες ζημιές. Το αυτοκίνητο βρισκόταν σταθμευμένο έξω απο το σπίτι του Δημητρίου στην οδό Κριεζή, στους Αγίους Ομολογητές. Στο χώρο μετέβη κλιμάκιο της πυροσβεστικής υπηρεσίας και του ΤΑΕ Λευκωσίας το οποίο άρχισε έρευνες για τη διακρίβωση των αιτιών της έκρηξης. Ο ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου απουσίαζε στο εξωτερικό και έφθασε στην Κύπρο σήμερα το απόγευμα.
Μέχρι το τέλος του 1996 θα εισαχθεί στην Κύπρο το μηχάνημα "Οδυσσέας" το οποίο διαβάζει στους τυφλούς κείμενα και επιστολές που δεν είναι γραμμένα στη γλώσσα τους. Αυτό ανακοίνωσε σε σημερινή διάσκεψη τύπου ο Πρόεδρος του Παγκυπρίου Συνδέσμου Ευημερίας Τυφλών, Μιχαλάκης Τριανταφυλλίδης, με την ευκαιρία της δέκατης ετήσιας εκδήλωσης, "Περπατώ για τους τυφλούς." Ο κύριος Τριανταφυλλίδης ανέφερε ότι εκτός απο το μηχάνημα "Οδυσσέας", το οποίο στοιχίζει τρείς χιλιάδες λίρες, αναμένεται να έρθει στην Κύπρο και το μηχάνημα Αριαν το οποίο διαβάζει στον τυφλό αυτά που γράφει για να μπορεί να τα διορθώνει. Το μηχάνημα αυτό στοιχίζει χίλιες πεντακόσιες λίρες. Ο Σύμδεσμος είπε ο κύριος Τρανταφυλλίδης στοχεύει να οργανώσει ταμείο το οποίο θα επιχορηγεί τα μηχανήματα στους τυφλούς.
Σε παράλυση οδηγούνται αύριο τα κατεχόμενα, μετά την απόφαση όλων των Τουρκοκυπριακών συνδικαλιστικών οργανώσεων να κηρύξουν παναπεργία. Οι συντεχνίες προγραμματίζουν να πραγματοποιήσουν μεγάλη εκδήλωση διαμαρτυρίας -αύριο το πρωί- έξω απο το κτίριο της ψευδοβουλής. Βασικό αίτημα των Τουρκοκυπριακών συνδικαλιστικών οργανώσεων είναι η αύξηση των απολαβών των εργαζομένων και η λήψη μέτρων για βελτίωση των άθλιων οικονομικών συνθηκών που επικρατούν στο ψευδοκράτος.
Αντιπροσωπεία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου ΦΙΦΑ, άρχισε σήμερα επαφές με την Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου και την λεγόμενη Τουρκοκυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου. Οι επαφές αφορούν το αίτημα των Τουρκοκυπρίων για συμμετοχή σε διεθνείς ποδοσφαιρικές διοργανώσεις. Εν τω μεταξύ, έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στα κατεχόμενα η αποκάλυψη, ότι μετά απο παρέμβαση της Κυπριακής Κυβέρνησης, η συνάντηση των Τουρκοκυπρίων με την ΦΙΦΑ θα πραγματοποιηθεί σε ξενοδοχείο της ελεύθερης Λευκωσίας και όχι στο Λήδρα Πάλλας, όπως επεδίωκε το ψευδοκράτος.
Και μιά ματιά στις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην Κύπρο. Στην Λευκωσια η πιο ψηλη θερμοκρασια ηταν 24 βαθμοι και η πιο χαμηλη 11, στην Αμμοχωστο και την Λαρνακα 24 με 13, στην Λεμεσο 21 με 12, στην Κερυνεια και την Παφο 21 με 9 και τελος στον Προδρομο 12 με 6. Αποψε ο καιρος θα ειναι αιθριος και η θερμοκρασια θα πεσει στους 10 βαθμους στο εσωτερικο και στους 12 στα παραλια. Αυριο ο καιρος θα ειναι γενικα αιθριος μς λιγες αραιες νεφωσεις. Η θερμοκρασια θα φτασει τους 25 βαθμους στο εσωτερικο και στους 22 στα παραλια. Την Πεμπτη και την Παρασκευη ο καιρος θα παραμεινει αιθριος. Η θερμοκρασια θα σημειωσει μικρη ανοδο.
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v1.01 run on Tuesday, 2 April 1996 - 10:31:26