Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

NEA apo KYPRO (Logos) 96-03-28

Logos (ELOT 928) Directory

From: Giorgos Zacharia <lysi@MIT.EDU>

Κυρίες και κύριοι χαίρετε!


Οι προσπάθειες των καθηγητών Παναγιώτη Χριστινάκη και Χρίστου Οικονόμου με στόχο την εκτόνωση της έντασης αναφορικά με την πλήρωση του Μητροπολιτικού Θρόνου Μόρφου, συνεχίσθηκαν και σήμερα. Οι διαβουλεύσεις των δύο καθηγητών, που άρχισαν μετά τη προχθεσινή συζήτηση για το θέμα, από την τηλεόραση του Λόγου, οδήγησαν σε πολύωρες συσκέψεις χθές και σήμερα στο Μετόχιο Κύκκου, με συμμετοχή του Ηγούμενου Κύκκου, των δύο καθηγητών, εκπροσώπων και υποστηρικτών του Αρχιμανδρίτη Παγκράτιου, του νομικού συμβούλου του, Ευστάθιου Ευσταθίου, καθώς και του ίδιου του Αρχιμανδρίτη Παγκράτιου. Οι πολύωρες συσκέψεις κατέληξαν νωρίς το απόγευμα σε συγκεκριμένη συνολική πρόταση, η οποία έχει διαβιβασθή στην Αυτού Μακαριότητα τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο προς εξέταση από την Ιερά Σύνοδο, η οποία, όπως δήλωσε ο Μακαριώτατος, είναι το μόνο αρμόδιο όργανο να λάβη οριστική απόφαση.
Ο εκπρόσωπος της Ιταλικής προεδρίας της Ευρωπαϊκης Ενωσης στο Κυπριακό, Φετερίκο Ντί Ρομπέρτο, ενημέρωσε σήμερα τον πρόεδρο Κληρίδη για το περιεχόμενο της έκθεσης που υπέβαλε την Δευτέρα στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ο κύριος Ντι Ρομπέρτο είχε επίσης ιδιαίτερη συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών, Αλέκο Μιχαηλίδη, ενώ, απο Τουρκοκυπριακής πλευράς, με αρχηγούς κομμάτων. Στην συνάντηση με τον πρόεδρο Κληρίδη, ο Ιταλός διπλωμάτης εξέθεσε συγκεκριμένες απόψεις για την προώθηση των προσπαθειών του για δημιουργία κοινού εδάφους, ενόψει των πρωτοβουλιών που θα εκδηλωθούν τον Ιούνιο. Σε δηλώσεις του, ο κύριος Ντι Ρομπέρτο χαρακτήρισε θετική και ενθαρρυντική την συνάντηση με τον πρόεδρο Κληρίδη, τον οποίο χαρακτήρισε άνθρωπο σοφό, με διορατικότητα. Ανέφερε ότι ενημέρωσε τον Πρόεδρο Κληρίδη για την έκθεση που υπέβαλε στο Συμούλιο Υπουργών, ενώ απέφυγε να αναφερθεί στο περιεχόμενο της. Ο Υπουργός Εξωτερικών Αλέκος Μιχαηλίδης δήλωσε ότι μέσα απο την έκθεση Ντι Ρομπέρτο παρουσιάζεται το ενδιαφέρον της Ευρωπαϊκής Ενωσης να συμβάλει σε οποιαδήποτε προσπάθεια για το Κυπριακό. Τώρα, είπε ο κύριος Μιχαηλίδης, η προσπάθεια επικεντρώνεται στην εξέταση των τρόπων προώθησης της συμβολής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στην γενικότερη επιθυμία όλων για την λύση του Κυπριακού. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης δήλωσε σήμερα, ότι σκοπός της επίσκεψης Ντι Ρομπέρτο είναι να βολιδοσκοπήσει τις δύο πλευρές, αναφορικά με τους τρόπους που θα συνεχίσει την προσπάθεια του. Ο κύριος Ντι Ρομπέρτο, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, θα κινηθεί εμπιστευτικά, παρασκηνιακά και μεθοδευμένα, για να εκμεταλλευθεί την περίοδο μέχρι τον Ιούνιο, όταν θα εκδηλωθούν οι πρωτοβουλίες στο Κυπριακό.
"Η επίλυση του Κυπριακού έπεται της εξομάλυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ωστόσο και για τα δύο ζητήματα οι προσπάθειες του αμερικανικού παράγοντα κορυφώνονται μέσα στο 1996". Αυτά ανέφερε σε σημερινές δηλώσεις του ο Υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Γουώρρεν Κρίστοφερ. Αναφορικά με το Κυπριακό, ο Αμερικανός Αξιωματούχος εξέφρασε την πρόθεση της χώρας του να συμβάλει αποφασιστικά στις προσπάθειες επίλυσης του προβλήματος, αφήνοντας να νοηθεί ότι σημαντικό ρόλο θα παίξει η νέα κυβέρνηση στην Τουρκία. Ο κύριος Κρίστοφερ επεσήμανε επίσης, τις δυσκολίες στην επίλυση του Κυπριακού, τις οποίες συνόψισε στη διαπίστωση της σκλήρυνσης των ιδεολογικών απόψεων, αντί της σύγκλισής τους, και στην πάροδο είκοσι χρόνων από τη δημιουργία του προβλήματος. Προσθέτοντας τέλος, ότι η ασθένεια του Ραούφ Ντενκτάς θα καθυστερήσει προσωρινά την ανάπτυξη της αμερικανικής πρωτοβουλίας. Η επιθυμία των Ηνωμένων Πολιτειών, σύμφωνα με τον κύριο Κρίστοφερ είναι η εξεύρεση τέτοιας λύσεως, που να καθιστά αχρείαστη την παρουσία της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο.
Το Κυπριακό και οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις, θα είναι στο επίκεντρο των συνομιλιών που θα έχει αύριο στον Λευκό Οίκο ο Πρόεδρος Κλίντον με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ. Επίσης θα συζητήσουν την κατάσταση στα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή, καθώς και άλλα θέματα διμερούς ενδιαφέροντος. Κληθείς να σχολιάσει την συνάντηση Κλίντον-Ντεμιρέλ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης, εξέφρασε την ευχή, αυτή την φορά να είναι ειλικρινείς οι διαβεβαιώσεις για το Κυπριακό που θα δώσει ο Τούρκος Πρόεδρος.
"Πρωτοβουλία για μεσολάβηση στην επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών ανέλαβε εκτός από την Ευρωπαϊκή Ενωση και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Χαβιέ Σολάνα, με έντονα ενεργοποιημένο τον Αμερικανικό παράγοντα". Αυτό επιβεβαίωσε ο Υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Γουώρρεν Κρίστοφερ, ο οποίος ανέφερε ότι με τον Αξιωματούχο του ΝΑΤΟ συζήτησε το θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων εκτενώς. Σύμφωνα με τον κύριο Κρίστοφερ, ο κύριος Σολάνα αναμένεται να έχει συναντήσεις σε Ελλάδα και Τουρκία με σκοπό την εκτόνωση της κρίσης. Παράλληλα με τις κινήσεις Σολάνα, στα ελληνοτουρκικά θα υπάρξει παρέμβαση του Προέδρου Κλίντον, ο οποίος, όπως δηλώνει ο κύριος Κρίστοφερ, θα προτρέψει τον Τούρκο Πρόεδρο και τον Ελληνα Πρωθυπουργό, κατά τις επαφές τους στην Ουάσιγκτον, να επιδείξουν αυτοσυγκράτησης.
Πάρα πολύ χρήσιμη χαρακτήρισε ο υπουργός εξωτερικών, Αλέκος Μιχαηλίδης την επίσκεψη που πραγματοποίησε χθές στο Ισραήλ. Η επίσκεψη του κύριου Μιχαηλίδη, εντάσεται στο πλαίσιο της αναβάθμισης των σχέσεων μας με το Ισραήλ. "Κατα την επίσκεψη", δήλωσε ο υπουργός εξωτερικών, "μας δόθηκε η ευκαιρία να ενημερώσουμε για την πορεία του Κυπριακού και να ενημερωθούμε για τα θέματα της Μέσης Ανατολής μετά τις απαράδεκτες τρομοκρατικές ενέργειες, τις οποίες καταδικάζουμε".
Καθοριστικής σημασίας συνεδρία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα στη Βουλή, σε μια προσπάθεια να ξεκαθαρίσει η όλη κατάσταση, που έχει δημιουργηθεί, μετά την πρόσφατη απόφαση του Εκλογοδικείου με την οποία θεωρήθηκε άκυρη η πρόνοια για κατάληψη κενουμένης έδρας της Βουλής από τον επιλαχόντα υποψήφιο στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές. Στη συνεδρία, της οποίας προήδρευσε ο Πρόεδρος της Βουλής Αλέξης Γαλανός, συμμετέσχαν οι αρχηγοί ή εκπρόσωποι κομμάτων, ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Αλέκος Μαρκίδης και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών της Βουλής Ευστάθιος Ευσταθίου. Στην αρχή παρέστη και ο Γεώργιος Μαυρογένης που είχε αμφισβητήσει την πρόνοια με προσφυγή του στο Ανώτατο Δικαστήριο. Ο κύριος Μαυρογένης εισηγήθηκε όπως καθιερωθεί η οριζόντια ψηφοφορία, δηλαδή να δοθεί το δικαίωμα επιλογής υποψηφίων από διάφορα κόμματα, ενώ προειδοποίησε ότι αν δεν υιοθετηθεί η πρότασή του, θα προσφύγει και γι'αυτό στο Ανώτατο Δικαστήριο. Νέα σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη το απόγευμα.
Τα απεργιακά μέτρα που εφάρμοζε το γραμματειακό προσωπικό της Βουλής από την περασμένη Τρίτη, έχουν αρθή σήμερα το μεσημέρι, έπειτα από μεσολάβηση του Γενικού Γραμματέα της ΠΑΣΥΔΥ. Ο Πρόεδρος της Βουλής Αλέξης Γαλανός, δήλωσε ότι προτίθεται να συναντηθεί με τον Υπουργό Οικονομικών Χριστόδουλο Χριστοδούλου την ερχόμενη εβδομάδα, για διαβουλεύσεις αναφορικά με τα αιτήματα του προσωπικού της Βουλής.
Αρχισε σήμερα, το τριακοστό τρίτο διήμερο συνέδριο της Παγκύπριας Συντεχνίας Δημοσίων Υπαλλήλων, το οποίο και θα εκλέξει αύριο, τον νέο Γενικό Γραμματέα της Συντεχνίας. Την προεδρία της ΠΑΣΥΔΥ, θα διεκδικήσουν οι κύριοι Γλαύκος Χατζηπέτρου, Ανώτερος δικηγόρος της δημοκρατίας, Ζαχαρίας Σπυρίδωνος, τελώνης, ο νύν Γενικός Γραμματέας Ανδρέας Πολυβίου και πιθανόν και ο πρόεδρος των εκτάκτων, Ανδρέας Οικονομίδης. Μιλώντας στην έναρξη των εργασιών του συνεδρίου ο απερχόμενος Γενικός Γραμματέας της ΠΑΣΥΔΥ Ανδρέας Πολυβίου αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Δημόσια Υπηρεσία και στα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, για αύξηση της παραγωγικότητας του Δημόσιου τομέα.
Το κακουργιοδικείο, που συνεδριάζει στη Λάρνακα, συνήλθε στις εννέα το πρωί προς έκδοση της αποφάσεως στην υπόθεση της Δανέζας ξεναγού Λουίζας Τζένσεν, για τη δολοφονία και το βιασμό της οποίας κατηγορούνται τρείς νεαροί Βρετανοί που υπηρετούσαν, τον χρόνο του εγκλήματος, στη Βάση Δεκέλειας. Η Δανέζα ξεναγός εβιάσθη και εδολοφονήθη στις δεκατρείς Σεπτεμβρίου 1994 στην Αγία Νάπα. Η απόφαση του Κακουργιοδικείου καταλαμβάνει εκατόν-εξήντα-έξη σελίδες και η ανάγνωσή της που άρχισε στις εννέα το πρωί, συνεχιζεται. Η απόφαση μεταφράζεται ταυτόχρονα στην Αγγλική. Την συνεδρία του Κακουργιοδικείου παρακολουθούν και οι γονείς της Λουίζας Τζένσεν, που ήλθαν από τη Δανία, καθώς και πολλοί ξένοι δημοσιογράφοι, ιδιαίτερα Βρετανοί και Δανοί.
Απόψε, παροδικές νεφώσεις, δυνατό να δώσουν τοπικές βροχές. Οι άνεμοι θα είναι κυρίως νοτιοανατολικοί, ασθενείς ως μέτριοι, 3 ως 4 μποφόρ και η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και τοπικά στις προσήνεμες περιοχές, μέχρι ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 7 βαθμούς στο εσωτερικό και στους 12 βαθμούς στα παράλια. Αύριο θα αναπτύσσονται νεφώσεις, κατά διαστήματα, με ενδεχόμενο να δώσουν τοπικές βροχές. Οι άνεμοι θα είναι μέτριοι, κυρίως νότιοι, 4 μποφόρ και η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και τοπικά στα νότια παράλια μέχρι ταραγμένη, το απόγευμα. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 22 βαθμούς στο εσωτερικό και στους 24 βαθμούς στα παράλια.
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v1.01 run on Thursday, 28 March 1996 - 13:35:52