Browse through our Interesting Nodes for Financial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

NEA apo KYPRO (Logos) 96-03-27

Logos (ELOT 928) Directory

From: Giorgos Zacharia <lysi@MIT.EDU>

Κυρίες και κύριοι χαίρετε!


Προς εκτόνωση με στόχο την οριστική διευθέτηση φαίνεται να οδηγείται η κρίση γύρω από το θέμα του Αρχιμανδρίτη Παγκράτιου Μερακλή. Εξελίξεις προς την κατεύθυνση αναζήτησης συναινετικής διευθέτησης άρχισαν να τροχιοδρομούνται μετά τη χθεσινοβραδυνή συζήτηση από την Τηλεόραση του Λόγου, για την εκκλησιολογική και νομοκανονική πτυχή του όλου θέματος, αναφορικά με την πλήρωση του χηρεύοντος Μητροπολιτικού θρόνου Μόρφου. Κατά τη συζήτηση δόθηκαν σαφείς απαντήσεις σε ζητήματα που ηγέρθησαν από τον νομικό κόσμο και συγκεκριμένα έγινε ανάλυση της διάκρισης μεταξύ κοσμικού και εκκλησιαστικού δικαίου και της ερμηνείας του όρου της ποινής στα εκκλησιαστικά θέσμια. Αναφορικά με το ζήτημα του Αρχιμανδρίτη Παγκράτιου Μερακλή, συζητήθηκαν οι απόψεις ότι κατά την ακολουθούμενη από την Ιερά Σύνοδο διαδικασία, παραβιάστηκαν ουσιώδη άρθρα του κυπριακού Συντάγματος, και ότι δεν εδόθη το δικαίωμα παρουσίας δικηγόρου, στην εκδίκαση της εκκλησιαστικής αυτής υπόθεσης. Παράλληλα συζητήθηκε η ορθότητα της διαδικασίας στην Ιερά Σύνοδο με σημεία αιχμής το κατηγορητήριο Παγκράτιου και η ακρόαση μαρτύρων κατά παράβαση Ιερών Κανόνων.
'Εφθασε αργά το απόγευμα στην Κύπρο ο εκπρόσωπος της Ιταλικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το Κυπριακό, Φετερίκο Ντι Ρομπέρτο, στο πλαίσιο νέας περιοδείας του σε Λευκωσία, Αθήνα και 'Αγκυρα. Η επίσκεψη Ντι Ρομπέρτο πραγματοποιείται ύστερα από οδηγίες που έλαβε την Δευτέρα απο το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το συμβούλιο, ζήτησε απο τον Ιταλό διπλωμάτη να συνεχίσει την αποστολή του και να παρουσιάσει νέα έκθεση μετά τις βουλευτικές εκλογές του Μαϊου. Ο κύριος Ντι Ρομπέρτο θα συναντηθεί αύριο με τον πρόεδρο Κληρίδη και τον Υπουργό Εξωτερικών, Αλέκο Μιχαηλίδη. Στην συνεχεια θα μεταβεί στα κατεχόμενα, όπου θα συναντηθεί με αρχηγούς Τουρκοκυπριακών κομμάτων. Η συνάντηση που ζήτησε ο κυριος Ντι Ρομπέρτο απο τον Ραούφ Ντενκτας, δεν θα πραγματοποιηθεί, λόγω κωλύματος υγείας, που επικαλέσθηκε ο κατοχικός ηγέτης.
Οι προοπτικές επίλυσης τού κυπριακού θά συζητηθούν σύντομα στο πλαίσιο τής Ευρωπαίκής Ενωσης, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός εξωτερικών τής Ελλάδος Θεόδωρος Πάγκαλος. Ενημερώνοντας τό πρωί τά μέλη τής κοινοβουλευτικής επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων τής Ελληνικής Βουλής, ο κύριος Πάγκαλος επεσήμανε οτι στο πλαίσιο αυτό υπάρχει ήδη η θετική εκθεση γιά το κυπριακό πού ετοίμασε ο εκπρόσωπος τής Ιταλικής Προεδρίας Φρεδερίκο Ντί Ρομπέρτο. Σε δηλώσεις του, εξάλλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέπας επανέλαβε οτι η Ελληνική κυβέρνηση αξιολογεί ως θετικό το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση ενδιαφέρεται για το Κυπριακό. Ο κύριος Ρέππας, επεσήμανε ακόμη ότι απο την έκθεση Ντι Ρομπέρτο αποδεικνύεται, ότι το ενδιαφέρον δέν είναι μόνο φραστικό.
Τίς τελευταίες εξελίξεις στά Ελληνο-Τουρκικά ενόψει τής επικείμενης επίσκεψης τού πρωθυπουργού τής Ελλάδος στήν Ουάσιγκτον, συζήτησε τό πρωί ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης μέ τόν Αμερικανό πρεσβευτή στήν Αθήνα Τόμας Νάϊλς. Από τήν πλευρά της, ωστόσο, η Αγκυρα αποκάλυψε χθές τίς πραγματικές της προθέσεις καθώς μιά μέρα μετά τήν αναβολή τού Συμβουλίου Σύνδεσής της μέ τήν Ευρωπαϊκή Ενωση απείλησε ουσιαστικά τούς "15" οτι θά επανεξετάσει τίς υποχρεώσεις της που απορρέουν από τήν συμφωνία τής Τελωνιακής Ενωσης. Η Αθήνα, πάντως, απέρριψε χθές τήν υποκριτική πρόσκληση Γιλμάζ πρός τόν πρωθυπουργό τής Ελλάδος νά επισκευθεί τήν Αγκυρα. Ο κύριος Σημίτης διεμήνυσε στήν Τουρκική κυβέρνηση οτι δεν ειναι δυνατό νά αποδεχθεί τήν πρόσκληση υπό τίς συνθήκες πού εχει δημιουργήσει η τουρκική επιθετικότητα.
Εντονες πολιτικές διεργασίες σε κυβέρνηση και βουλή πυροδοτεί η απόφαση του εκλογοδικείου να θεωρήσει άκυρη της εκλογή του Χριστάκη Κατσαμπά στη βουλή. Αυριο πραγματοποιείται καθοριστικής σημασίας συνεδρία των αρχηγών ή εκπροσώπων των κομμάτων, παρουσία του γενικού εισαγγελέα και του προέδρου της επιτροπής νομικών της βουλής. Ο πρόεδρος της βουλής Αλέξης Γαλανός, υποστήριξε ότι το σώμα θα πρέπει να συνεχίσει απερίσπαστο το έργο του, ενώ οι εκλογές θα πρέπει να διεξαχθούν κανονικά. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιαννάκης Κασουλίδης, ανέφερε ότι το θέμα ανήκει στην αποκλειστική δικαιοδοσία της βουλής. Ο υπουργός εσωτερικών Ντίνος Μιχαηλίδης, τάχθηκε υπέρ της μετάθεσης της διενέργειας των βουλευτικών εκλογών για τον ερχόμενο Αύγουστο.
Φορολογικές ελαφρύνσεις ύψους 40 εκατομμυρίων λιρών εισηγείται το ΑΚΕΛ, στο πλαίσιο της προωθούμενης φορολογικής αλλαγής. Οι θέσεις του ΑΚΕΛ όπως τις ανέλυσε ο βουλευτής Αβραάμ Αντωνίου, προνοούν ελαφρύνσεις, οι οποίες θα προέλθουν μέσω αλλαγών στη φορολογία που σχετίζεται με τους συνταξιούχους, τους πρόσφυγες, τους φοιτητές όπως επίσης και για τους τόκους για ιδιοκατοίκηση. Ταυτόχρονα ζητείται αναδρομικότητα της νομοθεσιας απο το 1995, εισηγηση η οποία ανεβαζει το κόστος κατά 16 εκατομμυρια λίρες. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου οικονομικών Αντυς Τρυφωνίδης, επεσήμανε ότι η κυβέρνηση μπορεί να μελετήσει προτάσεις που δεν θα ξεπερνούν το ύψος των 30 εκατομμυρίων λιρών.
Τα απεργιακά μέτρα τα οποία πήρε απο χθες το Μόνιμο Προσωπικό της Βουλής, όπως ήταν φυσικό, επηρέασαν και σήμερα τις εργασίες του σώματος. Οι επιτροπές Οικονομικών και Εσωτερικών που ήταν προγραμματισμένες για το πρωί αναβλήθηκαν, αφού οι γραμματείς και οι στενογράφοι απέχουν απο τις εργασίες τους. Απο τα απεργιακά μέτρα επηρεάζονται και όλες οι κοινοβουλευτικές επιτροπές που ήταν προγραμματισμένες για αύριο οι οποίες τελικα αναβλήθηκαν. Αίτημα του Μόνιμου Προσωπικού, που αριθμεί γύρω στα 35 άτομα, είναι η αναδιάρθρωση των Υπηρεσιών της Βουλής.
Και μιά ματιά στις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην Κύπρο. Στην Λευκωσια η πιο ψηλη θερμοκρασια ηταν 17 βαθμοι και η πιο χαμηλη 6, στην Αμμοχωστο και την Λαρνακα 19 με 6, στην Λεμεσο 21 με 11, στην Κερυνεια και την Παφο 18 με 13 και τελος στον Προδρομο 7 με 1. Απόψε θα εμφανίζονται αραιές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα είναι ευμετάβλητοι ασθενείς, 2 με 3 μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και η θερμοκρασία θα πέσει στους 6 βαθμούς στο εσωτερικό καισ τους 8 στα παράλια. Αύριο θα εμφανιστούν σταδιακά αρκετές ψηλές νεφώσεις και το απόγευμα πιθανόν να πέσουν μερικές ελαφρές βροχές. Οι άνεμοι θα καταστούν σταδιακά νοτιοανατολικοί, μέτριοι, 4 μποφόρ και η θάλασσα ταραγμένη στις προσήνεμες περιοχές. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους στους 20 βαθμούς στο εσωτερικό και στους 22 στα παράλια. Την Παρασκευή θα παρατηρηθούν αυξημένες νεφώσεις και πιθανόν να πέσουν μερικές τοπικές βροχές, ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο. Περισσότερες νεφώσεις και τοπικές ροχές αναμένονται το Σάββατο.
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v1.01 run on Wednesday, 27 March 1996 - 12:56:06