Browse through our Interesting Nodes on Business, Finance & Law in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

NEA apo KYPRO (Logos) 96-03-26

Logos (ELOT 928) Directory

From: Giorgos Zacharia <lysi@MIT.EDU>

Κυρίες και κύριοι χαίρετε!


Ο Χριστάκης Κατσαμπάς παύει να είναι βουλευτής, με απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, το οποίο συνήλθε ως Εκλογοδικείο. Το Ανώτατο ακύρωσε την απόφαση του Εφόρου Εκλογής, όπως ανακηρύξει βουλευτή τον Χριστάκη Κατσαμπά, χωρίς τη διενέργεια αναπληρωματικής εκλογής. Το Εκλογοδικείο αποδέχθηκε την προσφυγή του Γεώργιου Μαυρογένη εναντίον της πλήρωσης της κενωθείσας βουλευτικής έδρας από τον Χριστάκη Κατσαμπά. Δεν φαίνεται ωστόσο, να τίθεται θέμα κύρους της Βουλής ή συνταγματικότητας των νόμων που έχουν ψηφιστεί. Σε σχετική δήλωσή του ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Αλέκος Μαρκίδης υποστήριξε ότι δεν τίθεται θέμα διεξαγωγής αναπληρωματικής εκλογής, καθώς δεν υπάρχει ο απαιτούμενος χρόνος, αφού η Βουλή θα πρέπει να διαλυθεί στις 16 Απριλίου.
Η Ελληνική Κυβέρνηση θεωρεί θετική και αντικειμενική την ενημέρωση που έκανε χθές στο Συμβούλιο Υπουργών εξωτερικών της Ευρωπαϊκής `Ενωσης, ο εκπρόσωπος της Ιταλικής προεδρίας για το Κυπριακό, Φρεδερίκο Ντι Ρομπέρτο. Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Θόδωρος Πάγκαλος, χαρακτήρισε θετική και αντικειμενική την ενημέρωση Ντι Ρομπέρτο. Θετική, για τον τρόπο που παρουσίασε τις προϋποθεσεις που έθεσε ο κύριος Μιχαηλίδης για επανέρναρξη των συνομιλιών και αντικειμενική, για τον τρόπο παρουσίασης των θέσεων τις Τουρκοκυπριακής πλευράς. Εν τω μεταξύ ο Ιταλός διπλωμάτης φτάνει αύριο στην Κύπρο στο πλαισιο της νέας περιοδείας του σε Λευκωσία, Αθήνα, και 'Αγκυρα. Ο κύριος Ντι Ρομπέρτο θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Κληριδη και τον Υπουργό Εξωτερικών, ενώ απο Τουρκοκυπριακής πλευράς, ζήτησε συνάντηση με τον Ραούφ Ντενκτας, για την πραγματοποίηση της οποίας υπάρχουν αμφιβολίες, λόγω κωλύματος υγείας, που αναμενεται να επικαλεσθεί ο Ντενκτάς.
Η αναβολή του σημερινού συμβουλίου σύνδεσης Ευρωπαϊκής Ενωσης - Τουρκίας, επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις της Κυβέρνησης και του πολιτικού κόσμου της Ελλάδος, ότι οι βαρύγδουπες εξαγγελίες Γιλμάζ ήσαν πομφόλυγες προς εντυπωσιασμό και αποδεικνύει ότι ο τουρκικός επεκτατισμός δεν έπαυσε να αποτελεί πάγια πολιτική της Αγκυρας. Κατά τη ψεσινή συνεδρία του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες, με σκοπό τη διαμόρφωση σχεδίου κειμένου για τη σημερινή σύγκληση του συμβουλίου σύνδεσης Ευρωπαϊκής Ενωσης-Τουρκίας, ο Μεσούτ Γιλμάζ ζήτησε από τους Δεκαπέντε το κείμενο να περιλαμβάνει γενικές μόνο αρχές.
Ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Αλέκος Μαρκίδης ενημερώθηκε για την πορεία των ανακρίσεων αναφορικά με την υπόθεση του Αρχιμανδρίτη Παγκράτιου Μερακλή. Στην ενημερωτική συνάντηση πήραν μέρος ο υπαρχηγός της Αστυνομίας Πανίκος Χατζηλοϊζου, ο Βοηθός Αρχηγός Νεόφυτος Σολομωνίδης και το κλιμάκιο Ανακριτών που ασχολούνται με την υπόθεση, με επικεφαλής τον Υπεύθυνο του Τμήματος Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων Αρχηγείου Αστυνομίας, Αστυνόμο Ανδρέα Στεφάνου. Παρών ήταν και ο Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Ράλλης Γαβριηλίδης. Κατα τη σύσκεψη ο Γενικός Εισαγγελέας ενημερώθηκε επίσης για την πορεία των ανακρίσεων αναφορικά με συμμετοχή αστυνομικών οργάνων στη διάπραξη εγκλημάτων.
Εντατικές έρευνες προς όλες τις κατευθύνσεις για πιθανή διάπραξη αδικημάτων, άρχισε η Αστυνομία, μετά τον ισχυρισμό που διατύπωσε ο Αντώνης Φανιέρος, ότι κατέχει απόρρητα και εμπιστευτικά έγγραφα της Αστυνομίας, καθώς και τα πρακτικά της σύσκεψης στο Προεδρικό, για το έγκλημα. Οι έρευνες διεξάγονται ύστερα απο σχετικές οδηγίες που έδωσε ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, Αλέκος Μαρκίδης. Ο Αντώνης Φανιέρος, συνελήφθη και ανακρίνεται απο την Αστυνομία, για διευκόλυνση των ανακρίσεων, για υπόθεση δημοσιοποίησης πληροφοριών που τείνουν να διασαλεύσουν την ειρήνη Ο Φανιέρος συνελήφθη το πρωϊ από την Αστυνομία Λάρνακας και αργότερα μεταφέρθηκε στο Αρχηγείο της Αστυνομίας στη Λευκωσία. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης, ανέφερε ότι, ο Γενικός Εισαγγελέας, προτίθεται εξ'όσων φαίνεται, να εφαρμόσει τους νόμους ώστε να μην διασύρεται το κράτος. Ο κύριος Κασουλίδης επανέλαβε ότι κατα την σύσκεψη του Προεδρικού για το έγκλημα, δέν υπήρξαν επίσημα πρακτικά. Πριν από λίγο ο Αντώνης Φανιέρος προσήχθει στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας για έκδοση διατάγματος προσωποκράτησης.
Καμμιά ανησυχία δεν δικαιολογείται στην Κύπρο από την ασθένεια των τρελλών αγελάδων. Ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι με συμμετοχή αξιωματούχων των Υπουργείων Υγείας, Γεωργίας και Εμπορίου, διαπιστώθηκε ότι ουδέποτε εντοπίστηκε κρούσμα της ασθένειας των τρελλών αγελάδων, ούτε ακόμη και ύποπτη περίπτωση που επέβαλλε τη διενέργεια εργαστηριακών εξετάσεων. Επίσης βεβαιώθηκε ότι δεν έγιναν στην Κύπρο εισαγωγές ζωντανών βοοειδών από χώρες όπου έχει παρουσιασθεί η ασθένεια, ούτε και εισήχθησαν βοδινά κρέατα ή έγινε χρήση οστεαλεύρων και κρεαταλεύρων στα οποία αποδίδεται η αιτία της ασθένειας.
Σε προσωπικό θρίαμβο του Μέλ Γκίμπσον εξελίχθηκε η 68η τελετή απονομής των `Οσκαρ. Το δημιούργημά του, η ταινία "Μπρέηβ Χαρτ" με πρωταγωνιστή τον ίδιο, κατάφερε να σαρώσει πέντε από τα πολυπόθητα στο χώρο του θεάματος, χρυσά αγαλματίδια, εκ των οποίων και τα δύο σπουδαιότερα, σκηνοθεσίας και καλύτερης ταινίας. Το "Μπρεηβχαρτ" που διεκδικούσε εννέα υποψηφιότητες, πήρε επίσης `Οσκαρ καλύτερης εικόνας, καλύτερου μακιγιάζ και ηχητικών εφφέ. Με το Οσκαρ πρώτου ανδρικού ρόλου τιμήθηκε Ο Νίκολας Κέητζ στην ταινία "Αφήνοντας το Λας Βέγκας", ενώ στον καλύτερο γυναικείο ρόλο τιμήθηκε η Σούζαν Σάραντον στην ταινία "Θα ζήσω". Αξίζει να σημειωθεί ότι η φετεινή απονομή έφερε ενα `Οσκαρ και στους κόλπους της ομογένειας. Το κατόρθωμα ανήκει στην ελληνοαμερικανίδα Κάρυ Ανθόλις, μέλος της ομογενειακής οργάνωσης ΑΧΕΠΑ, η οποία τιμήθηκε για το ντοκυμαντέρ μικρού μήκους "Ενας επιζών θυμάται".
Στις εννέα απόψε θα μεταδοθεί από την τηλεόραση του "Λόγου", μια ζωντανή εκκλησιολογική και νομοκανονική συζήτηση, γύρω από το θέμα που αφορά την πλήρωση του χηρεύοντος Μητροπολιτικού Θρόνου Μόρφου. Στη συζήτηση λαμβάνουν μέρος:
Ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος, και οι κύριοι
Παναγιώτης Χριστινάκης, Καθηγητής Κανονικού Δικαίου στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών,
Χρίστος Οικονόμου, Καθηγητής Βιβλικής Θεολογίας στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης,
Λεύκος Κληρίδης, Πρόεδρος Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου,
Κωστής Κυριακίδης, Καθηγητής - Φιλόλογος και Γιάννης Ιωάννου, δικηγόρος. Η συζήτηση που θα αρχίσει στις εννέα, και θα είναι ζωντανή θα μεταδίδεται ταυτόχρονα και από το ραδιόφωνο του Λόγου.
Επίσημη ανακοίνωση υπευνθυμίζει ότι από τα μεσάνυκτα του ερχόμενου Σαββάτου αρχίζει η εφαρμογή της θερινής ώρας. Συγκεκριμένα, τα μεσάνυκτα του Σαββάτου προς Κυριακή οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να μετατεθούν κατά μία ώρα μπροστά. Η Θερινή ώρα θα ισχύει μέχρι το τελευταίο Σάββατο του ερχόμενου Σεπτέμβρη.
Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό, αφού δούμε πρώτα τις σημερινές θερμοκρασίες. Στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 18 βαθμοί και η πιο χαμηλή τέσσερεις, στην Αμμόχωστο και την Λάρνακα 18 με 5, στην Λεμεσό 19 με 8, στην Κερύνεια και την Πάφο 17 με 6 και τέλος στον Πρόδρομο 7 με ένα-βαθμό-υπο το μηδέν. Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με λίγες μόνο αραιές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα ειναι βόρειοδυτικοί ως βορειοανατολικοί ασθενείς 2 εως 3 Μποφόρ και η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία να πέσει γύρω στους 4 βαθμούς στο εσωτερικό και γύρω στους 6 βαθμούς στα παράλια. Αύριο ο καιρός θα είναι αρχικά κυρίως αίθριος. Αργότερα θα σχηματισθούν τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα τραπούν σε νοτιοδυτικούς ως βορειοδυτικούς μέτριους, 4 Μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 19 βαθμούς. Την Πέμπτη και τη Παρασκευή αναμένονται νεφώσεις στην ανώτερη ατμόσφαιρα και η θερμοκρασία θα σημειώσει σταδιακά αισθητή άνοδο.
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v1.01 run on Tuesday, 26 March 1996 - 12:57:10