Read about International Treaties, Human & Minority Rights in Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

NEA apo KYPRO (Logos) 96-03-21

Logos (ELOT 928) Directory

From: Giorgos Zacharia <lysi@MIT.EDU>

Κυρίες και κύριοι χαίρετε!


Λιγομίλητος, βαθιά συγκινημένος, αλλά νικητής στήν μάχη γιά τήν ζωή, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρώην πρωθυπουργός τής Ελλάδας, Ανδρέας Παπανδρέου, εξήλθε στις τρεις το απόγευμα, απο το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, μετά από νοσηλεία τεσσάρων μηνών. Από τό μεσημέρι, πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε τόσο έξω από το Ωνάσειο όσο και έξω απο το σπίτι του στήν Εκάλη, προκειμένου νά υποδεχθεί τόν Ανδρέα Παπανδρέου. Στό Ωνάσειο προσήλθαν, επισης, πολλά κυβερνητικά στελέχη καί βουλευτές τού ΠΑΣΟΚ. Τό μεσημέρι εγινε τό τελευταίο ιατρικό συμβούλιο, όπου εξετάσθηκαν όλες οι λεπτομέρειες τής υγείας τού κυρίου Παπανδρέου, προκειμένου νά τού επιτραπεί η, εν πλήρη ασφαλεία, έξοδός του απο τό Νοσοκομείο. Σύμφωνα μέ πληροφορίες, ο κύριος Παπανδρέου ζυγίζει σήμερα εξήντα-εννέα κιλά, δηλαδή εννέα κιλά περισσότερο απ'ότι, όταν εισήλθε στό Ωνάσειο. Στό ισόγειο τού σπιτιού του στήν Εκάλη εχει διαμορφωθεί ενα δωμάτιο, κατάλληλα εξοπλισμένο, προκειμένου νά διευκολύνονται οι περαιτέρω εξετάσεις χωρίς νά υπόκειται στήν ταλαιπωρεία τής μετακίνησης. Ο κύριος Παπανδρέου θά υποβάλλεται, κάθε δεύτερη ημέρα σε αιμοκάθαρση, ενώ η τραχιοστομία παραμένει, γιά προληπτικούς λόγους, ανοιχτή.
Στην Ιταλία πήγε σήμερα ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κώστας Σημίτης, για συνομιλίες με τον Ιταλό Πρόεδρο Λουίτζι Σκάλφαρο και τον πρωθυπουργό Λαμπέρτο Ντίνι. Κατά τις επαφές του ο κύριος Σημίτης συζητεί το θέμα της σύγκλησης του Συμβουλίου Σύνδεσης Ευρωπαϊκής Ενωσης - Τουρκίας, καθώς και τρόπους συνεργασίας με την Ιταλία, η οποία ασκεί αυτή την περίοδο την προεδρία της Ενωσης, για την καλύτερη υλοποίηση της μεσογειακής πολιτικής της Κοινότητας.
Σύμφωνο φιλίας καί συνεργασίας μέ τήν Αλβανία υπογράφει τό απόγευμα στά Τίρανα ο πρόεδρος τής Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος. Σε ομιλία του τό μεσημέρι ενώπιον τού Αλβανικού κοινοβουλίου, ο Πρόεδρος Στεφανόπουλος χαρακτήρισε τήν υπογραφή τού Συμφώνου ως ένα σημαντικό σταθμό στίς διμερείς σχέσεις τών δύο χωρών. Αναπτύσσοντας τήν πολιτική τής Ελλάδος έναντι τής Αλβανίας, ο κύριος Στεφανόπουλος είπε οτι είναι πολιτική καλής γειτονίας, αποδοχής τού εδαφικού καθεστώτος, τού απαραβίαστου τών συνόρων, ειρηνικής συνεργασίας καί σεβασμού τών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων καί τών μειονοτικών.
Η Αστυνομία Λεμεσού διερευνά επεισόδιο που συνεύει σήμερα την αυγή στην λεωφόρο Μακαρείου στην Λεμεσό κατά το οποίο αστυνομική περίπολος πυροβόλησε εναντίον αυτοκινήτου του οποίου επέβαιναν τέσσερις εθνοφρουροί. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας δύο αστυφύλακες οι Ανδρέας Καρράς και Ανδρέας Αγαθοκλέους του ουλαμού προλήψεως εγκλημάτων οι οποίοι βρίσκονταν σε μηχανοκίνητη περιπολία αντελήφθησαν αυτοκίνητο μαύρου χρώματος με τέσσερα άτομα μέσα, να βρίσκεται σταθμευμένο και με την μηχανή του σε λειτουργία στην οδό Νίκου Παττίχη δίπλα από Λούνα Πάρκ της περιοχής. Οι αστυφύλακες ζήτησαν από τον οδηγό του αυτοκινήτου να παρουσιάσει ταυτότητα και αυτός ξεκίνησε να φύγει με μεγάλη ταχύτητα. Τότε ένας από τους αστυφύλακες πυροβόλησε το αυτοκίνητο στο πίσω μέρος του με αποτέλεσμα να σπάσει ο οπίσθιος γυάλινος ανεμοθώρακας. Αργότερα διεπιστώθει ότι του αυτοκινήτου επέβαιναν τέσσερις εθνοφρουροί οι Ηλίας Θεοφίλου Χρυσοστόμου, Κυριάκος Σωτήρη Ελπιδώρου, Γιάννης Ανδρέα Χριστοδούλου και Κώστας Δημήτρη Παπάμιχαηλ, και οι τέσσερις από την Λεμεσό. Οι δύο από αυτούς τραυματίσθηκαν ελαφρά από θραύσματα γυαλιού. Στην αποστολή των δύο αστυφυλάκων περιλαμβάνετο και η επισήμανση του Λουκά Φανιέρου ο οποίος κατεζητείτο από την Αστυνομία και υπήρχαν πληροφορίες ότι διεκινείτο με αυτοκίνητο παρόμιο με εκείνο των τεσσάρων εθνοφρουρών. Εν τω μεταξύ ο Λουκάς Φανιέρος συνελήφθη σήμερα το μεσημέρι έξω από το δικαστήριο Λάρνακας και μεταφέρθηκε στην Αστυνομική Διεύθυνση Λεμεσού για να προσαχθεί αύριο ενώπιον του Δικαστηρίου Λεμεσού όπου εκρεμούν υποθέσεις εναντίον του.
Η Αστυνομία συνεχίζει το ανακριτικό της έργο, σχετικά με διερευνόμενη υπόθεση καταγγελιών χρηματισμού μαρτύρων, στην υπόθεση Παγκράτιου Μερακλή, μετά την επέμβαση του Γενικού Εισαγγελέα. Ο Γραμματέας της Ιεράς Συνόδου Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Παπαχρυσοστόμου, έδωσε σήμερα γραπτή κατάθεση, σε κλιμάκιο του ΤΑΕ, που μετέβει στην Αρχιεπισκοπή. Σύμφωνα με τον υπεύθυνο του Τμήματος Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων Αρχηγείου, Ανδρέα Στεφάνου, καταθέσεις θα ληφθούν και απο υποστηρικτές του Αρχιμανδρίτη Παγκράτιου Μερακλή. Ο κύριος Στεφάνου, είπε ακόμη ότι εάν από τις ανακρίσεις προκύψει θέμα ποινικής διώξεως κάποιων, εναπόκειται στον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, κατά πόσο θα διωχθούν ή όχι. Εξάλλου σήμερα, γραπτή κατάθεση έδωσε στην Αστυνομία και ο Νίκος Κουπάρης, στέλεχος της Επιτροπής Υποστήριξης του Αρχιμανδρίτη Παγκρατίου. Σε δηλώσεις του, εξερχόμενος απο το Αρχηγείο Αστυνομίας, είπε ότι έδωσε στην Αστυνομία, μία κασέτα, στην οποία υπάρχει γραμμένη συνδιάλεξη τού ιδίου με τον Γεώργιο Κουκουμά, ο οποίος φέρεται να παραδέχεται ότι χρηματίστηκε για να καταθέσει.
Συνεχίζονται οι προσπάθειες για εξεύρεση κοινής προσέγγισης στο Κυπριακό μεταξύ Ηνωμένων Εθνών, Ηνωμένων Πολιτειών και Ευρωπαϊκής Ενωσης, με παράλληλες κινήσεις Φεντερίκο ντι Ρομπέρτο στη Νέα Υόρκη, Τζέημς Ουίλλιαμς στην Ευρώπη, και ολοκλήρωση των διερευνητικών επαφών Σύρια Λοπέζ στη Λευκωσία. Ενόψει της υποβολής της έκθεσης του Ιταλού αντιπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ενωσης Φεντερίκο ντι Ρομπέρτο την ερχόμενη Δευτέρα, ο Πρόεδρος Κληρίδης επικροτεί την ενεργότερη ανάμιξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις προσπάθειες για συντονισμό των πρωτοβουλιών για το Κυπριακό. Ταυτόχρονα ο Αμερικανός Συντονιστής για το Κυπριακό Τζέημς Ουίλλιαμς, ολοκλήρωσε την περιοδεία του σε Λονδίνο, Βρυξέλλες και Ρώμη, η οποία είχε στόχο την ανταλλαγή απόψεων για το Κυπριακό μεταξύ της Αμερικανικής Κυβέρνησης και κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Εν τω μεταξύ, η Υπεύθυνη για το Κυπριακό στο Τμήμα Νοτιανατολικής Ευρώπης του Στέητ Ντηπάρτμεντ Σίρια Λοπέζ ολοκλήρωσε τις διερευνητικές επαφές που είχε στη Λευκωσία, σχετικά με την αμερικανική πρωτοβουλία στο Κυπριακό. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης, εκτιμά ότι οι παράλληλες κινήσεις του Ευρωπαϊκού και Αμερικανικού παράγοντα, αναμένεται να αποδώσουν, όσον αφορά την προσπάθεια εξεύρεσης μίας συνισταμένης, στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού, ενώ σύμφωνα με τον Πρόεδρο Κληρίδη εξελίξεις στο Κυπριακό αναμένονται τον προσεχή Ιούνιο.
Υπογράφεται σήμερα στην Μόσχα συμφωνία στρατιωτικής-τεχνικής συνεργασίας μεταξύ Ρωσσίας και Κύπρου. Η συμφωνία θα υπογραφεί από τον Υπουργό Αμύνης της Ρωσσίας, Πάβελ Γκρατσώφ και τον Υπουργό Αμύνης της Κύπρου Κώστα Ηλιάδη, ο οποίος πήγε σήμερα στην Μόσχα συνοδευόμενος από τον Διοικητή της Εθνικής Φρουράς, στρατηγό Βορβολάκο και τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Αμύνης Γιώργου Αναστασιάδη. Η Κυπριακή αποστολή θα έχει επίσης συνομιλίες με τη Ρωσσική κρατική εταιρεία εμπορίας όπλων και θα επισκεφθεί μονάδα αντιαεροπορικών δυνάμεων.
Τη ποινικοποίηση της λήψης προμηθειών για αγορές οπλικών συστημάτων εισηγείται ο βουλευτής Σωκράτης Χάσικος. Η επιτροπή Αμύνης συζητεί την εισήγηση και αποφάσισε να καλέσει τον Γενικό Εισαγγελέα για να δώσει γνωμάτευση για την πρόταση. Η πρόταση δεν περιορίζεται μόνο στους ημεδαπούς αντιπροσώπους αλλά θα εκτείνεται και στους αλλοδαπούς. Με την εφαρμογή της πρότασης Χάσικου το δημόσιο θα εξοικονομεί εκατομμύρια λίρες, επειδή οι αγορές θα γίνονται απ'ευθείας από τα εργοστάσια. Το σκεπτικό του βουλευτή του ΔΗΣΥ, βασίζεται στο επιχείρημα ότι τα εργοστάσια δεν θα διακινδυνεύουν να χάσουν αγορές εκατομμυρίων λιρών, για χάρη της προμήθειας κάποιου αντιπροσώπου.
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Χαβιέζ Σολάνα που πραγματοποιεί επίσκεψη στη Ρωσσία, με απώτερο στόχο να πείσει το Κρεμλίνο να συγκατατεθεί στην διεύρυνση του ΝΑΤΟ, φαίνεται να έχει πετύχει τον σκοπό του. Ο υπουργός Αμύνης της Ρωσσίας Πάβελ Κρατσιώφ, μετα την συνάντηση που είχε με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, ανακοίνωσε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να συνεργαστεί στενότερα με το ΝΑΤΟ στο θέμα της διεύρυνσής του.
Η Κίνα επέκρινε σήμερα έντονα την Αμερικανική βουλή των αντιπροσώπων, για την υιοθέτηση σχεδίου απόφασης το οποίο προβλέπει την υπεράσπιση της Ταϊβάν σε περίπτωση Κινεζικής επίθεσης εναντίον της. Και ενώ οι Κινεζικές στρατιωτικές ασκήσεις στον Ειρηνικό μπήκαν στη δεύτερη τους φάση, ο τύπος της Κίνας αναφέρει οτι η Κίνα θα πνίξει σε μιά "θάλασσα φωτιάς" όποιον τολμήσει να εισβάλει στη χώρα, χρησιμοποιώντας την αριθμητική υπεροχή της σε μαχητικά αεροσκάφη. Αναφέρουν επίσης ότι το Πεκίνο παρακολουθεί στενά τις κινήσεις των αμερικανικών αεροπλανοφόρων στα ανοικτά της Ταϊβάν. Οι στρατιωτικές ασκήσεις της Κίνας απέδειξαν ότι μπορεί να καταφέρει πλήγμα σε αμερικανικές αρμάδες αν κινηθούν στα Στενά της Φορμόζας.
Η Βρεττανική Κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα οτι η ασθένεια των τρελλών αγελάδων, μια ασθένεια που προκαλεί βλάβες στον εγκέφαλο, μπορεί να μεταδοθεί και στους ανθρώπους. Ερευνα του πανεπιστημίου του Εδιμβούργου έδειξε ότι, δέκα άνθρωποι που έπασχαν από την ασθένεια Κράουτφέλτς- Γιάκοπς, μια σπάνια θανατηφόρα ασθένεια του εγκεφάλου, παρουσίασαν συμπτώματα της ασθένειας, γνωστής ως ασθένεια των τρελλών αγελάδων. Οι γιατροί ανέφεραν αυξημένο αριθμό περιστατικών στην Βρεττανία τον περασμένο χρόνο. Ωστόσο ο Υπουργός Υγείας της Βρετανίας τόνισε οτι δεν υπάρχει επιστημονική απόδειξη για τη μετάδοση της αρρώστιας από τα ζώα στους ανθρώπους.
Ο ΚΑΙΡΟΣ Απόψε παροδικές νεφώσεις ενδέχεται να δώσουν λίγες τοπικές βροχές και λίγα χιόνια στο Τρόοδος. Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί ως βορειοδυτικοί ασθενείς 2 έως 3 μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και στις περιοχές των βροχών μέχρι ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 6 βαθμούς στο εσωτερικό και γύρω στους 8 βαθμούς στα παράλια. Αύριο οι νεφώσει θα πυκνώνουν κατά διαστήματα δίνοντας τοπικές βροχές και πιθανόν μεμονωμένες καταιγίδες. Οι άνεμοι θα είναι νοτιοδυτικοί ως δυτικοί ασθενείς ως μέτριοι, 3 έως 4 μποφόρ και στις περιοχές των βροχών δυνατοί μέχρι 5 μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη μέχρι ταραγμένη και η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 17 βαθμούς.
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v1.01 run on Thursday, 21 March 1996 - 13:49:13