Browse through our Interesting Nodes of Greek Newspapers & Magazines Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

NEA apo KYPRO (Logos) 96-03-19

Logos (ELOT 928) Directory

From: Giorgos Zacharia <lysi@MIT.EDU>

Κυρίες και κύριοι χαίρετε!


Κατηγορηματικά διαψεύδει η Ιερά Αρχιεπισκοπή, δημοσίευμα της εφημερίδας "Σημερινή", το οποίο την φέρει να έχει εξαγοράσει μάρτυρες κατηγορίας στην δίκη του εν αργία Αρχιμανδρίτη Παγκράτιου Μερακλή, και παραπέμπει την εφημερίδα ενώπιον της Δικαιοσύνης, με αγωγήν επί λιβέλλω. Εν τω μεταξύ ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Αλέκος Μαρκίδης, διέταξε τον Αρχηγό της Αστυνομίας να προβεί σε ποινική ανάκριση, σε σχέση με το θέμα που προέκυψε από το περιεχόμενο μαγνητοταινίας, τα δημοσιεύματα στον τύπο και τους ισχυρισμούς περί δωροδοκίας μαρτύρων προκειμένου να ψευδομαρτυρήσουν στην υπόθεση Μερακλή. Ο Γενικός Εισαγγελέας, ζητεί την άμεση διεξαγωγή ανακρίσεων, επισημαίνοντας παράλληλα την τήρηση του απορρήτου. Εξάλλου σήμερα ο Αρχιμανδρίτης Παγκράτιος, παρέδωσε την απάντηση του στο κατηγορητήριο που του επέδωσε, την περασμένη Τετάρτη, η Ιερά Σύνοδος. Την απάντηση, που αποτελείται από τριαντα-εννέα σελίδες, παρέλαβε εκ μέρους της Ιεράς Συνόδου ο Γραμματέας της, Αρχιμανδρίτη Γεώργιος Παπαχρυσοστόμου.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης με σημερινή δήλωσή του επεσήμανε το ανεξάρτητο του Γενικού Εισαγγελέα και διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει τις ενέργειές του για εκτόνωση της καταστάσεως. Στις επίμονες ερωτήσεις δημοσιογράφων να σχολιάσει τις εξελίξεις, ο Πρόεδροσ Κληρίδης δήλωσε εμφαντικά: "Εχουμε αρκετά προβλήματα να αντιμετωπίσουμε, αναφορικά με το εθνικό θέμα. Να μη δημιουργούμε και πρόσθετες δυσκολίες".
Σε στενό οικογενειακό κύκλο και χωρίς αποχαιρετιστήριους λόγους, όπως ήταν και η τελευταία του επιθυμία, κηδεύτηκε το μεσημέρι ο Νομπελίστας ποιητής, Οδυσσέας Ελύτης, ο οποίος απεβίωσε χθές σε ηλικία ογδοντα-πέντε ετών. Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, εκφράζοντας βαθύτατη θλίψη για τον θάνατο του ποιητή, επεσήμανε ότι ο Οδυσσέας Ελύτης, κατάφερε να ακουστεί η φωνή της Ελλάδος σ'ολόκληρο τον κόσμο. Φόρο τιμής στον νομπελίστα, απέτισε και η Βουλή των Ελλήνων. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, εξέφρασε την λύπη του για τον θάνατο του ποιητή και τόνισε ότι το έργο του θα παραμείνει αθάνατο. Σχετικές ανακοινώσεις εξέδωσαν επίσης κόμματα και οργανώσεις καθώς και προσωπικότητες των γραμμάτων και των τεχνών.
Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος παρέθεσε το μεσημέρι δεξίωση προς τιμήν του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας Στυλιανού, ο οποίος βρίσκεται στην Κύπρο με την ευκαιρία του συμποσίου για τον Σεφέρη. Στην δεξίωση παρέστησαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Υπουργοί, Μέλη της Ιεράς Συνόδου, και άλλοι επίσημοι. Καλωσορίζοντας τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας Στυλιανό, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος επεσήμανε την τεράστια προσφορά των Αρχιερέων που βρίσκονται σε μακρινές χώρες και οι οποίοι, στηρίζουν τον Απόδημο Ελληνισμό. Κατά την διάρκεια της δεξίωσης ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας, Στυλιανός, τίμησε με τον Χρυσό Σταυρό δύο κορυφαίους δημιουργούς, για την προσφορά τους. Τον ποιητή Κώστα Μόντη και τον πεζογράφο Γιώργο Πιερίδη.
"Οι Ηνωμένες Πολιτείες, δεν έχουν ετοιμάσει σχέδιο λύσης του Κυπριακού, αλλά σχέδιο προθέσεων", δήλωσε ο Πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών Ρίτσιαρντ Μπάουτσερ, έπειτα από συνάντηση που είχε σήμερα με τον Πρόεδρο Κληρίδη. Ο κύριος Μπάουτσιερ, τόνισε ότι η περίοδος αυτή μπορεί να αξιοποιηθεί για την εξεύρεση κοινού εδάφους για διαπραγματεύσεις. Ο κύριος Μπάουτσιερ εξέφρασε την πεποίθηση ότι έγινε ξεκάθαρη η πρόθεση της χώρας του, να προχωρήσει στην λύση του Κυπριακού, και πρόσθεσε ότι αυτή είναι και η ερμηνεία που δίνει στις δηλώσεις Χόλμπρουκ. Επιδιώκουμε, είπε,να επιδείξουν αποφασιστικότητα και τα εμπλεκόμενα μέρη, και εξέφρασε την ελπίδα ότι με τις επισκέψεις Σημίτη και Ντεμιρέλ στις Ηνωμένες Πολιτείες, θα καταστεί δυνατή η έναρξη της Αμερικανικής πρωτοβουλίας μετά τις Βουλευτικές εκλογές του Μαϊου.
Ελλάδα και Ρωσία συμφωνούν ότι η υλοποίηση της πρότασης για αποστρατιω-τικοποίηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα μπορούσε να συμβάλει ουσιαστικά στη δημιουργία θετικού κλίματος και συθνηκών ασφάλειας και εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Σε κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε στη Μόσχα, μετά τις συνομιλίες των Υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας και της Ελλάδας, Γεβγκένι Πριμακόβ και Θόδωρου Πάγκαλου, τονίζεται ότι η διατήρηση του σημερινού Στάτους Κβό, στην Κύπρο, είναι απαράδεκτη. Σχολιάζοντας το κοινό Ρωσο-ελληνικό ανακοινωθέν, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης, δήλωσε, ότι η Κυπριακή Κυβέρνηση, αποδίδει μεγάλη σημασία στην κατανόηση που επιδεικνύει η Ρωσία για τις Κυπριακές θέσεις.
Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Σουλεϋμάν Ντεμιρέλ, πήγε σήμερα στο Κάϊρο, για εικοσι-τετράωρη επίσημη επίσκεψη, έπειτα από πρόσκληση του Αιγυπτίου Προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ. Η Τουρκία και η Αίγυπτος, έχουν υπογράψει εννέα διμερείς συμφωνίες τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ενώ η Τουρκία χορήγησε στην Αίγυπτο σαραντα-έξη μαχητικά αεροσκάφη τύπου Εφ-δεκαέξη, τα οποία συναρμολογούνται, με Αμερικανική άδεια, στην Τουρκία.
Θετικά σημεία, περιλαμβάνει η έκθεση του Υπουργείου Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος στην Κύπρο, επεσήμανε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης. Ο κύριος Κασουλίδης παρατήρησε ότι η έκθεση ψέγει, παράλληλα, το ψευδοκράτος, χαρακτηρίζοντάς το "κέντρο διακίνησης ηρωίνης από την Τουρκία". Εξάλλου, ο κύριος Κασουλίδης, χαρακτήρισε "θετική" την επισήμανση της έκθεσης, ότι στην Κύπρο ούτε παράγονται, αλλά ούτε και καταναλώνονται σημαντικές ποσότητες ναρκωτικών, και ότι η Αστυνομία διώκει αποτελεσματικά τους παρανομούντες.
Κυβερνητικό νομοσχέδιο παρέχει το δικαίωμα στον Υπουργό Οικονομικών να διαγράφει από το Κυπριακό Νηολόγιο πλοία. Το μέτρο αυτό και άλλα, μελετήθηκαν στην Επιτροπή Συγκοινωνιών της Βουλής με στόχο την αντιμετώπιση των κακώς εχόντων στην κυπριακή ναυτιλία. Η Επιτροπή Συγκοινωνιών ασχολήθηκε επίσης με καταγγελίες για εμπλοκή του Κυπριακού Νηολογίου σε σκάνδαλο βύθισης πλοίων στην Μεσόγειο, τα οποία μετέφεραν πυρηνικά ή άλλα τοξικά απόβλητα. Το σκάνδαλο διερευνούν οι ιταλικές αρχές. Οι αρμόδιες αρχές της Κύπρου, διαβεβαίωσαν ότι δεν εμπλέκονται κυπριακά πλοία στο σκάνδαλο, ενώ δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο τα σχετικά δημοσιεύματα στον ξένο τύπο να οφείλονται σε λόγους ανταγωνισμού.
Οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Κυπρου κατήλθαν σήμερα σε εκλογές για την ανάδειξη του τέταρτου Διοικητικού Συμβουλίου της φοιτητικής Ενωσης τους. Οι φετινές εκλογές στο Πανεπιστήμιο, που διεξήχθησαν μέσα σε ήπιο κλίμα, έχουν και άλλες προεκτάσεις, αφού η ΦΕΠΑΝ θα καθορίσει εν πολλοίς και την ύπαρξη της ΠΟΦΝΕ ως δευτεροβάθμιο φοιτητικό όργανο. Τις εκλογές διεκδικούν οι κομματικές παρατάξεις Πρωτοπορία του ΔΗΣΥ, Αναγέννηση του ΔΗΚΟ, Προοδευτική του ΑΚΕΛ και Αγώνας της ΕΔΕΚ, καθώς και η Ανεξάρτητη κίνηση Φοιτητών αλλά και η νεοϊδρυθείσα παράταξη Εθνική Παλλιγενεσία. Τα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν γύρω στις εννέα απόψε.
Ο ΛΑΙΡΟΣ Απόψε ο καιρός θα είναι μερικώς συννεφιασμένος και δυνατό να πέσουν λίγες τοπικές βροχές. Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί έως βορειοδυτικοί ασθενείς, 3 μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη μέχρι ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει στο εσωτερικό στους 7 βαθμούς και στα παράλια γύρω στους 9 βαθμούς. Αύριο οι νεφώσεις θα πυκνώνουν κατά διαστήματα και αναμένεται να πέσουν τοπικές βροχές. Οι άνεμοι το πρωί θα είναι δυτικοί ασθενείς, 3 μποφόρ και το απόγευμα νοτιοδυτικοί μέτριοι ως δυνατοί 4 έως 5 μποφόρ. Η θάλασσα σταδιακά θα καταστεί ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 18 περίπου βαθμούς.
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v1.01 run on Tuesday, 19 March 1996 - 14:40:11