Read the CSCE Helsinki Act (1 August 1975) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

NEA apo KYPRO (Logos) 96-03-18

Logos (ELOT 928) Directory

From: Giorgos Zacharia <lysi@MIT.EDU>

Κυρίες και κύριοι χαίρετε!


Πέθανε σήμερα ο Νομπελίστας ποιητής Οδυσσέας Ελύτης. Ο ποιητής του `Αξιον Εστί γεννήθηκε στις δύο Νοεμβρίου το 1911 στο Ηράκλειο της Κρήτης και από τις παραμονές του Πρώτου Παγκοσμίου πολέμου, μαζί με την οικογένειά του, εγκαταστάθηκε στην Αθήνα. Το 1930 εγγράφεται στη Νομική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, την οποία εγκαταλείπει το 1936 και κατατάσσεται στο στρατό. Το 1939 εκδίδει συγκεντρωμένα, παλαιότερα αλλά και νέα ποιήματα, με τίτλο "Προσανατολισμοί". `Εκτοτε εκδίδει και άλλες ποιητικές συλλογές και το 1960 βραβεύεται με το Α' Κρατικό βραβείο ποίησης για το Αξιον Εστί. Το 1979 του απονέμεται το βραβείο Νόμπελ της Λογοτεχνίας, και το έργο του Ελύτη παίρνει παγκόσμιες διαστάσεις. Ο θάνατος του ποιητή επήλθε λόγω αναπνευστικών και καρδιακών προβλημάτων.
Ούτε οι κατοχικές δυνάμεις δεν είναι σε θέση να διαψεύσουν την κλοπή εικόνων και άλλων κειμηλίων από την Μονή Αποστόλου Βαρνάβα, ενώ πληροφορίες του Λόγου επιβεβαιώνουν το γεγονός ότι ο Τάφος του Ιδρυτή της Εκκλησίας μας συλήθηκε. Συγκεκριμένα οι Τούρκοι αφού έσκαψαν τον Τάφο, μετακίνησαν την πλάκα του Τάφου, όπου ανηύραν μικρή κατακόμβη στην οποία αναζητούσαν, ή είχαν κρυμμένα συγκεκριμένα αντικείμενα. Ο Υπουργός Εξωτερικών Αλέκος Μιχαηλιδης πληροφορήθηκε από τον Αναπληρωτή Ειδικό Αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο Γκούσταβ Φεϋσέλ, ότι επεσκέφθη το Μοναστήρι και δεν εξασφάλισε μαρτυρία ότι εκλάπησαν εικόνες, αλλά τον διαβεβαίωσε ότι η ειρηνευτική δύναμη θα διερευνήσει ενδελεχώς την καταγγελία. Σύμφωνα με τον κύριο Μιχαηλίδη, η Κυπριακή Κυβέρνηση συναντά πολλά εμπόδια στην εξιχνίαση της υπόθεσης, δεδομένου ότι η Μονή έχει μετατραπεί από τους Τούρκους σε μουσείο εικόνων. Μοναδικός επί του παρόντος τρόπος είναι η διασταύρωση πληροφοριών από διάφορες πηγές. Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος και τα υπόλοιπα μέλη της Ιεράς Συνόδου εξέφρασαν την βαθειά τους οδύνη για την σύληση του Τάφου του Αποστόλου Βαρνάβα, και ζητούν από τον Διεθνή Παράγοντα να δραστηριοποιηθεί μπροστά στην ασέβεια έναντι της ιστορίας ενός Λαού και μπροστά στην καταστροφή μέρους της Οικουμενικής Κληρονομιάς.
"Το Κυπριακό είναι το κλειδί για τα Ελληνοτουρκικά θέματα, και χωρίς την επίλυση του δεν πρόκειται να υπάρξει τέλος στην αστάθεια στην ανατολική Μεσόγειο, πράγμα που είναι αρνητικό για το ΝΑΤΟ". Αυτό δήλωσε σε συνέντευξη του στην Τουρκική εφημερίδα Μιλλιέτ, ο τέως βοηθός Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρίτσιαρντ Χολμπρουκ. Ο κύριος Χόλμπρουκ δήλωσε ακόμη ότι η Ουάσιγκτων θα θέσει οπωσδήποτε σε εφαρμογή το " σχέδιο δράσης", για επίλυση του Κυπριακού. Προσθέτει επίσης ότι η κυβέρνηση Τσιλέρ είχε αποδεχτεί την παρέμβαση των Ηνωμένων Πολιτειών, χωρίς όμως, αυτό να σημαίνει, όπως αναφέρει, ότι η Τουρκική κυβέρνηση είχε κάνει παραχωρήσεις απο τα Τουρκικά Εθνικά συμφέροντα. Εν τω μεταξύ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης, επιβεβαίωσε την ύπαρξη σχεδίου δράσης των Αμερικανών, για επίλυση του Κυπριακού. Εξάλλου,ο κύριος Κασουλίδης, κληθείς να απαντήση κατά πόσο η κυβέρνηση είχε ενημερωθεί αν η Τσιλέρ συμφώνησε ότι στην περίπτωση επανεκλογής της θα ετίθετο σε εφαρμογή το σχέδιο δράσης των Αμερικανών, ανέφερε, ότι η κυβέρνηση γνώριζε, ότι η κυβέρνηση της Τσιλέρ θα συνεργαζόταν στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.
Το Υπουργικό Συμβούλιο συνέρχεται αυτή την ώρα και εξετάζει την ενταξιακή πορεία προς την Ενωμένη Ευρώπη. Στην έκτακτη συνεδρία του, το Υπουργικό εξετάζει κατα πόσον πραγματοποιούνται οι στόχοι που έχουν τεθεί στο πλαίσιο του Δομημένου Διαλόγου. `Οπως δήλωσε ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης, θα καθιερωθούν ειδικές συνεδρίες του Υπουργικού Συμβουλίου στις οποίες θα εξετάζονται σημαντικά θέματα πολιτικής. Είπε ακόμα ότι την ερχόμενη βδομάδα το υπουργικό, σε ειδική συνεδρία του, θα εξετάσει την πορεία υλοποίησης του δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού χώρου.
Πολύ σύντομα αλλάζει το φορολογικό σύστημα, με την πρόταση του Προέδρου της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής Λεόντιου Ιεροδιακόνου, ενώ το κυβερνητικό νομοσχέδιο δεν φαίνεται να μπορεί να υιοθετηθεί. Τα κόμματα στην επιτροπή οικονομικών της βουλής, ανέλαβαν να μελετήσουν έξι επίμαχα σημεία της πρότασης και θα καταθέσουν εντός των ημερών τις τελικές τους θέσεις. Καυτά σημεία τα οποία θα κρίνουν την υιοθέτηση του νομοθετήματος, είναι σύμφωνα με πληροφορίες μας, η πρόταση για κατάργηση των φορολογικών πιστώσεων των προσφύγων, η κατάργηση του αφορολόγητου των τόκων για ιδιο-κατοίκηση και μείωση της φορολογίας για τα ασφάλιστρα ζωής από 40 σε 20 % . Οι κοινωνικοί εταίροι, υιοθετούν την πρόταση Ιεροδιακόνου, παρόλο που δεν παραλείπουν να θέσουν τα δικά τους αιτήματα.
Θεμα ξεπλύματος βρώμικου χρήματος στην Κυπρο επαναφέρει το Αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών στην ετήσια έκθεση του. Στην έκθεση η Κύπρος κατατάσσεται μεταξύ των επτά Βαλκανικών χωρών στις οποίες δίνει Βαθμολογία "μετρίως υψηλής προτεραιότητας", κάτι, το οποίο σημαίνει ότι θεωρείται ακόμη χώρος παράνομων συναλλαγών. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην μεγάλη συγκέντρωση Ρωσικών ομάδων οργανωμένου εγκλήματος στην Κύπρο. Και αυτά, παρά την ευαισθησία που επιδεικνύει η Κυπριακή Κυβερνηση στις υποθέσεις αυτές. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιαννάκης Κασουλίδης, δήλωσε σήμερα ότι η Κυβέρνηση προβαίνει σε μελετη της έκθεσης και σύγκρισή της με τις προηγούμενες εκθέσεις του Στέητ Ντηπάρτμεντ.
Απαραίτητη προυπόθεση για να υπάρξει μόνιμη ειρήνη στη Μέση Ανατολή, στη Κύπρο και στο Κουρδιστάν, είναι ο τερματισμός κάθε μορφής ξένης κατοχής. Αυτό δήλωσε σε διάσκεψη τύπου, ο Αντιπρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Κουρδικού Κοινοβουλίου στην Εξορία, Ρεμζί Καρτάλ. Το 1996 θα είναι η χρονιά του μεγάλου πολέμου του Κουρδιστάν, όπως και η χρονιά αποστολών καλών υπηρεσιών από διεθνή Σώματα, στο πλαίσιο προώθησης διαλόγου για την ειρηνική επίλυση του Κουρδικού.
`Εληξε σήμερα, μετά από τέσσερεις ημέρες η απεργία πείνας των εργαζομένων στο Λιμάνι της Λάρνακας. Ο τερματισμός της απεργίας αποφασίστηκε μετά την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των εκπροσώπων των συντεχνιών και της κρατικής Ιταλικής Εταιρείας μεταφορών, η οποία προνοεί την προσέγγιση των πλοίων της στο λιμάνι Λάρνακας. Ωστόσο, οι εκπρόσωποι των συντεχνιών τόνισαν ότι το Πάγιο αίτημα των Λαρνακέων για αναβάθμιση και επέκταση του λιμανιού εξακολουθεί να παραμένει.
Διαρρήκτης καταδιώκτηκε χθες βράδυ από πολίτες και εγκλωβίστηκε σε υπόγειο πολυκατοικίας στη Λευκωσία. Πρόκειται για τον εικοσιοκτάχρονο Κώστα Κωνσταντίνου από τη Λεμεσό ο οποίος θεάθηκε χθες βράδυ να κυκλοφορεί με φανάρι στο σπίτι του Θεοδόση Θεοδοσίου στο Καϊμακλί. Ο ύποπτος καταδιώχθηκε από τον Θεοδοσίου αλλά και από άλλους οκτώ πολίτες, με αποτέλεσμα αυτός να κρυφτεί και να απειλεί ότι οπλοφορεί. Εναντίον του Κωνσταντίνου η Αστυνομία διερευνά άλλες δύο διαρρήξεις.
Νέο θανατηφόρο δυστύχημα συνέβει νωρίς το απόγευμα στο χωριό Βάσα Κοιλανίου στη Λεμεσό . Νεκρός είναι ο 67χρονος Γιάγκος Λοίζου ο οποίος οδηγούσε ημιφορτηγό αυτοκίνητο το οποίο κάτω απο άγνωστες συνθήκες ανετράπει.
Καράμπολα αυτοκινήτων χωρίς ευτυχώς θύματα έγινε στις εννέα και τριάντα το πρωί, στον δρόμο Λευκωσίας Λεμεσού, παρά το χωριό Νήσου. Τέσσερα αυτοκίνητα και ένα τουριστικό λεωφορείο ενεπλάκησαν στο δυστύχημα,το οποίο είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό του Ανδρέα Σάββα 52 χρονών από τη Λευκωσία. Ο Σάββα ετραυματίσθη και νοσηλεύεται με διάσειση στο Χειρουργικό Ανδρών του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας. Λόγω των πολλών αυτοκινήτων που συγκρούστηκαν στο δρόμο, παρουσιάστηκε κυκλοφοριακή συμφόρηση, η οποία ταλαιπώρησε πολλούς οδηγούς.
Νέα ποσότητα πυρομαχικών βρέθηκε σήμερα στις έντεκα το πρωί στην περιοχή Πόλεως Χρυσοχούς. `Επειτα από πληροφορία Αστυνομική Περίπολος μετέβη σε περιοχή κοντά στο φράγμα Ευρέτου, όπου μέσα σε τσάντα υπήρχαν, μεταξύ άλλων ενιακόσια τριάντα τέσσερα φυσίγγια 7,62 χιλιοστών, Ενάμισυ μέτρο βραδύκαυστο σχοινί, Δεκαοκτώμισυ μέτρα ακαριαίο, 6 ράβδοι δυναμίτιδας και δύο κάννες μονόκανου εμπροσθογεμούς κυνηγετικού όπλου.
Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό, αφού δούμε πρώτα τις σημερινές θερμοκρασίες. Στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 18 βαθμοί και η πιο χαμηλή 11, στην Αμμόχωστο και την Λάρνακα 20 με 7, στην Λεμεσό 21 με 12, στην Κερύνεια και την Πάφο 12 με 9 και τέλος στον Πρόδρομο 8 με 2. Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με λίγες τοπικές αραιές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί ως βορειοδυτικοί ασθενείς ως μέτριοι 3 εως 4 Μποφόρ και η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και στα προσήνεμα παράλια μέχρι ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πεσει γύρω στους 7 βαθμούς στο εσωτερικό και ανατολικά παράλια και γύρω στους 9 βαθμούς στα νότια και δυτικά παράλια. Αύριο ο καιρός θα είναι στην αρχή κυρίως αίθριος. Αργότερα θα σχηματισθούν τοπικές νεφώσεις που πιθανόν να δώσουν πολύ μεμονωμένες βροχές χωρίς το απόγευμα. Οι άνεμοι θα είναι νοτιοδυτικοί ως βορειοδυτικοί ασσθενείς ως μέτριοι, 3 εως 4 Μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 20 βαθμούς στο εσωτερικό και νότια παράλια και γύρω στους 18 βαθμούς στα δυτικά παράλια Αναμένονται αυξημένες νεφώσεις και τοπικές βροχές τις απογευματινές ώρες. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v1.01 run on Monday, 18 March 1996 - 11:56:54