Browse through our Interesting Nodes of Greek News Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

NEA apo KYPRO (Logos) 96-03-16

Logos (ELOT 928) Directory

From: Giorgos Zacharia <lysi@MIT.EDU>

Κυρίες και κύριοι χαίρετε!


Την αναστολή των εκλογών για την ανάδειξη Μητροπολίτη Μόρφου, καθώς και την αναβολή της περαιτέρω εκδίκασης της υπόθεσης του εν Αργία Αρχιμανδρίτη Παγκράτιου Μερακλή, αποφάσισε σήμερα το πρωί σε έκτακτη συνεδρία της, η Ιερα Σύνοδος. Σε ανακοίνωση της, η Ιερά Σύνοδος τονίζει ότι η απόφαση αυτή, ελήφθη για να παύσει η αναστάτωση, που εδημιουργείτο από τις υποκινούμενες οχλοκρατικές εκδηλώσεις και να επανέλθει η ειρήνευση του πληρώματος της Εκκλησίας. Η Ιερά Σύνοδος, αναφέρει η ανακοίνωση, διαπίστωσε ότι οι εκδηλώσεις, έξω από την Ιερά Αρχιεπισκοπή, δημιουργούσαν αχρείαστη αναστάτωση και αντιπαραθέσεις μεταξύ του πληρώματος της Εκκλησίας, και εξέθεταν την Εκκλησία μας, αλλά και τον Κυπριακό λαό, στα μάτια των ξένων. Η Ιερά Σύνοδος εκφράζει θλίψη για τα αδικαιολόγητα γεγονότα και καλεί τον λαό να συμβάλει και αυτός με τη συμπεριφορά του στην επίτευξη της ομαλότητος και της ειρηνεύσεως. Εν τω μεταξύ η Επιτροπή υποστήριξης του αρχιμανδρίτη Παγκράτιου Μερακλή, σε έκτακτη συνεδρία της απέρριψε την απόφαση της Ιεράς Συνόδου, επιμένοντας στη συνέχισης της δίκης και τη πλήρωση του μητροπολιτικού θρόνου Μόρφου.
Για άλλη μια φορά η ιερή θρησκευτική κληρονομιά μας βρέθηκε στο στόχαστρο της Τουρκικής κτηνωδίας. Αυτή την φορά Τούρκοι μασκοφόροι , εισέβαλαν στο μοναστήρι του Αποστόλου Βαρνάβα, του Ιδρυτή της Εκκλησίας μας, στην κατεχόμενη Αμμόχωστο , και σύλησαν τον τάφο του Αγίου. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Τουρκοκυπριακής εφημερίδας ΚΙΠΡΙΣ, δέκα έως δεκαπέντε μασκοφόροι ένοπλοι, επιτέθηκαν προχθές βράδυ κατα του Μοναστηριού του Αποστόλου Βαρνάβα , το οποίο χρησιμοποιείται απο τις κατοχικές δυνάμεις σαν μουσείο εικόνων. Αφόπλισαν τους τρείς ένοπλους φρουρούς και τους έκλεισαν σε δωμάτιο, όπου παρέμειναν για τέσσερεις ώρες. Η εφημερίδα αναφέρει ότι οι ένοπλοι εισήλθαν στην εκκλησία , αλλά δεν εγνώσθη εάν έκλεψαν ή όχι εικόνες. Αναφέρει ωστόσο ότι οι μασκοφόροι έσκαψαν τον Τάφο του Αποστόλου Βαρνάβα, που βρίσκεται σε απόσταση 150 μέτρων απο το Μοναστήρι και κατέβηκαν σε βάθος 12 περίπου μέτρων. Αναφορικά με το όλο θέμα, όπως δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, η κυβέρνηση καθιστά υπεύθυνες τις κατοχικές αρχές. Εν τω μεταξύ, με στόχο την άμεση παρεμπόδιση διαφυγής εικόνων ή αρχαίων κειμηλίων εκτός Κύπρου, για πώληση στο εξωτερικό, όπως πολλές φορές έγινε στον παρελθόν, ο Υπουργός Εξωτερικών προέβη σε διάβημα προς τον Αναπληρωτή Ειδικό Αντιπρόσωπο των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο Γκουστάφ Φευσσέλ και τους πρέσβεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας, και ζήτησε την άμεση παρέμβασή τους. Βαθειά θλίψη καθώς και αποτροπιασμό για τα γεγονότα εξέφρασε και ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, ο οποίος κάλεσε την διεθνή κοινή γνώμη και όλους όσους υποστηρίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, να μήν παραμένουν με σταυρωμένα χέρια, μπροστά σε όλα όσα συμβαίνουν στην νήσο μας. Ο Μακαριότατος επεσήμανε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται κάτι τέτοιο , για αυτό και δεν εκπλησσόμεθα, όπως είπε, αφού οι Τουρκοι έχουν αποδείξει αρκετές φορές οτι δεν σέβονται τα Ιερά και τα `Οσιά μας.
Η Ελλάδα είναι διαθετειμένη να ενισχύσει το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα και να διαθέσει όλα τα μέσα, τα οποία έχει, στην Υπηρεσία του Κυπριακού Ελληνισμού και της Αμυντικής του Θωράκισης. Αυτό τόνισε σήμερα ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου, κατά την διάρκεια επίσκεψης του, στο στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ στην Μαλούντα. Ο κύριος Παπαντωνίου εξέφρασε ακόμη τον εντυπωσιασμό του για το υψηλό ηθικό, την μαχητικότητα και την ετοιμότητα της ΕΛΔΥΚ. Αυτό θα πρέπει όπως είπε, να το λάβουν υπόψιν τους όσοι επιβουλεύονται τις τύχες του Κυπριακού Ελληνισμού. Τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας συνόδευαν ο Υπουργός Οικονομικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου και ο πρέσβης της Ελλάδος Αλέξανδρος Σάνδης. Κατα την επίσκεψη, στην Μαλούντα εψάλλη τρισάγιο για τους πεσόντες κατα την Τουρκική Εισβολή και αναπέμφθηκε δέηση για ανεύρεση των Αγνοουμένων.
Ο υπουργός εξωτερικών τής Ελλάδος Θεόδωρος Πάγκαλος θά επισκεφθεί τήν Κύπρο στίς 2 καί 3 Μαϊου. Τήν επίσκεψη ανακοίνωσε χθές ο ιδιος ο κύριος Πάγκαλος στήν διάρκεια δηλώσεών του πρός τούς εκπροσώπους τού τύπου. Εν τω μεταξύ, η Ελλάδα αναπτύσει εντονη διπλωματική δραστηριότητα ενόψη τής συνόδου τού Συμβουλίου τών Υπουργών Εξωτερικών τής Ευρωπαϊκής Ενωσης η οποία θά συνέλθει στίς Βρυξέλλες τήν μεταπροσεχή Δευτέρα 25 Μαρτίου. Μία μόλις ημέρα μετά, στίς 26 Μαρτίου, συνέρχεται επίσης καί τό Συμβούλιο Σύνδεσης Τουρκίας- Ευρωπαίκής Ενωσης. Γιά τήν προώθηση τών Ελληνικών θέσεων στά δύο αυτά Σώματα, ο πρωθυπουργός τής χώρας Κώστας Σημίτης θά επισκεφθεί στίς 21 Μαρτίου τήν Ρώμη, οπου θά εχει συνομιλίες μέ τήν Ιταλική Προεδρία.
Η κεντρική επιτροπή του ΔΗΚΟ επικύρωσε σήμερα δια βοής, το ψηφοδέλτιο του κόμματος για τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές. Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Σπύρος Κυπριανού, ο οποίος ηγείται του ψηφοδελτίου στη Λεμεσό, σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία ανέφερε ότι τα ψηφοδέλτια του κόμματος είναι ισχυρά και ισορροπημένα, περιέχουν βασικά στελέχη και άλλες προσωπικότητες. Είμαι πεπεισμένος, πρόσθεσε ο κύριος Κυπριανού, ότι με αυτά τα ψηφοδέλτια και αυτό τον ενθουσιασμό, το αποτέλεσμα των εκλογών θα δώσει μία ουσιαστική άνοδο στο κόμμα, δηλαδή ποσοστό ψηλότερο από τις προηγούμενες εκλογές. Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ εξέφρασε τα συγχαρητήριά του προς τον Αντρέα Χειμωνίδη ο οποίος απεσύρθει οικειοθελώς διευκολύνοντας την επιλογή των υποψηφίων, ενώ εξέφρασε την λύπη του για το γεγονός ότι δεν μετέχει στο ψηφοδέλτιο ο υπουργός Εσωτερικών Ντίνος Μιχαηλίδης. Ο κύριος Κυπριανού δήλωσε ότι ο ίδιος δεν θα διεκδικήσει την προεδρία της Βουλής, δεν απέκλεισε όμως το ενδεχόμενο το ΔΗΚΟ να την διεκδικήσει με άλλον υποψήφιο.
Στο χώρο του λιμανιού της Λάρνακας είκοσι λιμενεργάτες συνέχισαν σήμερα απεργία πείνας σ'ένδειξη διαμαρτυρίας γιατί δεν λαμβάνονται μέτρα για την επέκταση και αναβάθμιση του λιμανιού. Στους απεργούς εξέφρασε συμπαράσταση ο Δήμαρχος Λάρνακας, ενώ οι Συντεχνίες τους κάλεσαν να αναστείλουν την απεργία επειδή μεθαύριο Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί γενική συνέλευση, κατά την οποία θα μελετηθεί η λήψη νέων μέτρων.
Η Ομόνοια και η ΑΕΚ ειναι ειναι οι πρώτες δυο ομάδες που προκρίθηκαν στην ημιτελική φάση του κυπέλλου κόκα-κόλα. Στο λευκωσιάτικο ντέρπυ η Ομόνοια μετα απο ενα δραματικό παιχνίδι απέσπασε ισοπαλία 2-2 με τον Ολυμπιακό και πέρασε στους τέσσερεις της διοργάνωσης αφου στον πρώτο αγώνα ειχε κερδίσει με 2-1. Στον αλλο απογευματινό αγώνα η Ομόνοια Αραδίππου πέτυχε νίκη γοήτρου επι της ΑΕΚ με 1-0.Η ομάδα της Λάρνακας προκρίθηκε στα ημιτελικά αφου στον πρώτο αγώνα ειχε επικρατήση με 7-0. Στις εξι και τριάντα θα ξεκινήσει ο αγώνας Ανόρθωσης-Απόλλων.Στον πρώτο αγώνα ειχε κερδίσει ο Απόλλωνας με 1-0.
Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό, αφού δούμε πρώτα τις σημερινές θερμοκρασίες. Στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 24 βαθμοί και η πιο χαμηλή 9, στην Αμμόχωστο και την Λάρνακα 22 με 11, στην Λεμεσό 23 με 14, στην Κερύνεια και την Πάφο 20 με 9 και τέλος στον Πρόδρομο 15 με 6. Απόψε ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος με ασθενείς βορείους ανέμους 2 εώς 3 Μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι ήρεμη μέχρι λίγο ταραγμένη. Η θέρμοκρασία θα πεσει στους 9 βαθμούς στο εσωτερικό και στους 10 στα παράλια. Αύριο θα υπάρχουν μακρές περίοδοι με αίθριο καιρό με λίγες παροδικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα είναι μέτριοι δυτικοί 4 εως 5 Μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη μέχρι ταραγμένη. Η Θερμοκρασία θα φτάσει τους 22 βαθμούς στο εσωτερικό και τα νότια παράλια και στους 19 στα δυτικά παράλια. Τη Δευτέρα και την Τρίτη ο καιρός θα ειναι κυρίως αίθριος. Λίγες νεφώσεις θα αναπτύσσονται παροδικά. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση.
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v1.01 run on Saturday, 16 March 1996 - 13:24:55