Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

NEA apo KYPRO (Logos) 96-03-15

Logos (ELOT 928) Directory

From: Giorgos Zacharia <lysi@MIT.EDU>

Κυρίες και κύριοι χαίρετε!


Υπο τον φόβο δημιουργίας νέων χειροτέρων καταστάσεων, η Αστυνομία προβαίνει σε εντατικές ερευνες προκειμένου να εξακριβώσει τους πραγματικούς υποκινητές των χθεσινών επεισοδίων έξω απο την Ιερά Αρχιεπισκοπή. Η αστυνομία, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του ΛΟΓΟΥ, πιστεύει ότι σε καμιά περίπτωση δεν δημιουργήθηκαν απο τους πιστούς, αλλά απο εξωγενή στοιχεία που κατάφεραν να εισχωρήσουν στο πλήθος και να εκμεταλευθούν την κατάσταση, εξυπηρετώντας δικούς τους σκοπούς. Για τον εντοπισμό και τον ρόλο των ατόμων αυτών, η αστυνομία προβαίνει σε ενδελεχή εξέταση των τηλεοπτικών στιγμιοτύπων που πρόβαλαν τα κανάλια. Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με αδιαμφισβήτητες πληροφορίες του ΛΟΓΟΥ, συγκεκριμένα πολιτικά κόμματα, έστελναν καθημερινά τις τελευταίες εβδομάδες εκπροσώπους τους στην περιοχή Σολιάς, και παρότρυναν τους πολίτες να στραφούν εναντίον της ηγεσίας της Εκκλησίας. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση εξέφρασε την διαφωνία της στην πολιτική εκμετάλευση της κατάστασης, και επεσήμανε, ότι ένα συγκεκριμένο πολιτικό κόμμα, επιχείρησε την πολιτική εκμετάλευση του θέματος. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιαννάκης Κασουλίδης κατηγόρησε το ΑΚΕΛ ότι προσπάθησε να εκμεταλευθεί την χθεσινη κατάσταση. Εν τω μεταξυ, όπως δήλωσε ο κύριος Κασουλίδης, η συνάντηση του προέδρου Κληρίδη με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, θα πραγματοποιηθεί μακρυά απο τα φώτα της δημοσιότητας. Ο πρόεδρος Κληρίδης, ανέφερε, θέλει να παρέμβει διακριτικά και ως μέλος του πληρώματος της Εκκλησίας. Εξ άλλου, ο Προεδρος του Δημοκρατικου Συναγερμού, Γιαννακης Ματσης, συναντηθηκε σήμερα με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, στον οποίο εξεφρασε αποψεις, για την αποκλιμακωση της κρισης.
Η Κύπρος θα μπορούσε ήδη να είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, διότι πληροί όλους τους όρους της συνθήκης του Μάαστριχτ, ανέφερε ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας της Ελλάδος Γιάννος Παπαντωνίου, και πρόσθεσε ότι η Κύπρος θα αποτελέσει επίλεκτο μέλος της Ενωσης. Βασικός στόχος της επίσκεψής του, ανέφερε ο κύριος Παπαντωνίου, είναι να δώσει πρακτικό στίγμα σε ό,τι αφορά την πρόταση οικονομικής συνεργασίας μεταξύ Κύπρου-Ελλάδας και εκτιμά ότι θα πρέπει να ληφθούν μέτρα περαιτέρω ενίσχυσής της. Ο κύριος Παπαντωνίου, μετέφερε επίσης μήνυμα του Ελληνα Πρωθυπουργού προς τον Πρόεδρο Κληρίδη, και δήλωσε ότι είναι ικανοποιημένος από τον βαθμό προώθησης του ενιαίου αμυντικού δόγματος. Η Ελληνική Κυβέρνηση παραμένει απαρασάλευτη στο Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα, δήλωσε ο κύριος Παπαντωνίου, αλλά πέραν τούτου, υπάρχει και ο ενιαίος πολιτικός και οικονομικός χώρος, ιδιαίτερα ενόψει της έναρξης της ενταξιακής διαδικασίας της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Ο Υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος δήλωσε ότι κατά την αναμενόμενη συνάντησή του με τον Σκοπιανό ομόλογό του δέν θα συζητηθεί το θέμα της ονομασίας. Κατά τη συνάντηση θα συζητηθεί το σύνολο των σχέσεων των δύο χωρών καθώς και των διεθνών ζητημάτων που τις αφορούν. Το πρωί εξάλλου, ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημιτης είχε εθιμοτυπική συνάντηση με τον Σκοπιανό επιτετραμμένο στην Αθήνα, Λούτσκο Ασκόφσκι με τον οποίο είχε σύντομη συνομιλία για τα διμερή θέματα. Εν τω μεταξύ, με πρωτοβουλία του βουλευτή Στέλιου Παπαθεμελή συγκεντρώνονται υπογραφές κατά της συνθετης ονομασίας που θα περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία ή παράγωγά του.
Να μήν διεκδικήσει βουλευτική έδρα ως υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος, αποφάσισε τελικά ο Υπουργός Εσωτερικών, Ντίνος Μιχαηλίδης. Την απόφασή του ανακοίνωσε ο κύριος Μιχαηλίδης το απόγευμα, σε συνεδρία του Εκτελεστικού γραφείου του ΔΗΚΟ, κατά την οποία οριστικοποιήθηκε το ψηφοδέλτιο του κόμματος για τις βουλευτικές εκλογές του Μαϊου. Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Σπύρος Κυπριανού, στον οποίο ο Υπουργός Εσωτερικών είχε εξηγήσει νωρίτερα σήμερα τους λόγους για την απόφασή του, εξέφρασε την λύπη του, γιατί το όνομα του κυρίου Μιχαηλίδη δέν θα περιλαμβάνεται στο ψηφοδέλτιο του κόμματος. Ο κύριος Κυπριανού, δήλωσε επίσης ότι θα ηγθεί ο ίδιος του ψηφοδελτίου του ΔΗΚΟ στη Λεμεσό. Το ψηφοδέλτιο θα επικυρωθεί από την κεντρική Επιτροπή του κόμματος αύριο.
Πρίν ακόμα περάσει μια εβδομάδα απο το πολύνεκρο δυστύχημα στην Λευκωσία, είχαμε σήμερα την αυγή νέο θανατηφόρο, το οποίο συνέβει στον δρόμο Λευκωσίας- Λεμεσού κοντά στο χωριο Νήσου. Κάτω απο αγνωστες συνθήκες αυτοκίνητο Πατζέρο προσέκρουσε στο πίσω μέρος βυτιοφόρου. Απο την σύγκρουση, τραυματίστηκε θανάσιμα η Βρεττανίδα Ντενίς Σούζαν Γκρέυ και ελαφρά ο Βρεττανός οδηγός του οχήματος Ροτζερ Στέργκ. Ο οδηγός του βυτιοφόρου δεν έπαθε τίποτα αλλά το όχημα του υπέστη αρκετές ζημιές. Τις συνθήκες κάτω απο τις οποίες έγινε το δυστύχημα διερευνά η τροχαία Αρχηγείου.
Σε απεργία πείνας κατήλθαν από το πρωϊ εκπρόσωποι των εργαζομένων στο Λιμάνι της Λάρνακας, με την ελπίδα να προσελκύσουν το ενδιαφέρον της Κυβέρνησης για την άμεση λήψη μέτρων αναζωογόνησης του λιμανιού. Στους δύο απεργούς πείνας συμπαρίστανται όλοι οι εργαζόμενοι, με αποτέλεσμα να περιοριστούν οι εργασίες σε τέτοιο βαθμό, που άν συνεχιστούν θα οδηγήσουν στο οριστικό του κλείσιμο.
Η Κύπρος θεωρείται απο την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας ως η χειρότερη χώρα της περιοχής στην οποία ανήκει, στην αντιμετώπιση του Ειτς. Με αφορμή το πρόσφατο περιστατικό μεταφοράς δύο ασθενών με Ειτς στο νοσοκομείο Πάφου, που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο και των δύο ατόμων, όλες οι μη κυβερνητικές οργανώσεις κατά της ασθένειας εκμεταλλεύτηκαν την ευκαιρία να δημοσιοποιήσουν τα χρονίζοντα αιτήματα τους για την επίτευξη καλύτερης αντιμετώπισης των ασθενών. Κύριο αίτημα τους η παραχώρηση κατάλληλου θαλάμου, η δημιουργία χωριστής υπηρεσίας για την περίθαλψη ασθενών με Ειτς, αφού η υπάρχουσα όχι μόνο είναι ελλειπής, αλλά ο ένας από τους δύο γιατρούς της προτίθεται να την εγκαταλείψει. Τα αιτήματα αυτά έχουν ήδη διαβιβαστεί στον Υπουργό Υγείας, και στην Επιτροπή Υγείας της βουλής.
Στην Αγκυρα, άρχισαν οι εργασίες της Συνόδου για τον επανεξοπλισμό της Κροατο-μουσουλμανικής Ομοσπονδίας της Βοσνίας. Η πρωτοβουλία για την διοργάνωση της διάσκεψης ανήκει στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Τουρκία και σ'αυτήν συμμετέχουν εικοσι-επτά άλλες χώρες. Η Ευρωπαϊκή Ενωση, συμμετέχει στην διάσκεψη με το καθεστώς του παρατηρητή, εκφράζοντας έτσι την αντίθεση της στον χρόνο σύγκλησης της διάσκεψης. Οι Βρυξέλλες, υποστηρίζουν ότι το θέμα του εξοπλισμού των Κροατών και των Μουσουλμάνων της Βοσνίας, δεν θα έπρεπε να συζητηθεί πριν απο την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας του Ντέητον.
Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό. Στην Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 21 βαθμοί και η πιο χαμηλή 6, στην Αμμόχωστο και την Λάρνακα 22 με 8, στην Λεμεσό 23 με 13, στην Κερύνεια και την Πάφο 19 με 7 και τέλος στον Πρόδρομο 12 με 3 βαθμούς. Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 8 βαθμούς στο εσωτερικό και γύρω στους 10 στα παράλια. Αύριο ο καιρός θα είναι και πάλι αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις τις απογευματινές ώρες. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 22 περίπου βαθμούς. Την Κυριακή και τη Δευτέρα αναμένονται αυξημένες νεφώσεις με πιθανότητα τοπικών βροχών. Τη Δευτέρα η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση.
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v1.01 run on Friday, 15 March 1996 - 13:50:14