Browse through our Interesting Nodes on Greek Advertizing & Production Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

NEA apo KYPRO (Logos) 96-03-14

Logos (ELOT 928) Directory

From: Giorgos Zacharia <lysi@MIT.EDU>

Κυρίες και κύριοι χαίρετε!


Η Ιερά Σύνοδος, συνήλθε το πρωί, μέσα σε αυστηρά μέτρα ασφαλείας, και συνέχισε την εκδίκαση του θέματος του Αρχιμανδρίτη Παγκράτιου Μερακλή. Ο Υπαρχηγός της Αστυνομίας Πανίκος Χατζηλοίζου αποκάλυψε το απόγευμα ότι υπήρχαν πληροφορίες για απόπειρα κατά της ζωής του Αρχιεπισκόπου, γι'αυτό και είχαν ληφθεί τα αυστηρά μέτρα. Ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου, αναφέρει ότι στη σημερινή συνεδρία παρέστη και κατέθεσε ένας ακόμη μάρτυρας - κληρικός - ενώ άλλοι τρεις μάρτυρες, δεν μπόρεσαν να παραστούν και εξήγησαν τηλεφωνικώς στον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, ότι τόσον αυτοί όσο και οι οικογένειές τους, δέχθηκαν απειλές από υποστηρικτές του Αρχιμανδρίτη Παγκράτιου. Στη συνεδρία της Ιεράς Συνόδου ο Αρχιμανδρίτης Παγκράτιος Μερακλής, κληθείς να απολογηθεί στις κατηγορίες που του έχουν απαγγελθεί, δήλωσε γενικά ότι δεν παραδέχεται τις κατηγορίες. Ως εκ τούτου αναφέρει η ανακοίνωση, η Ιερά Συνοδος, επέδωσε εγγράφως τις κατηγορίες στον Αρχιμανδρίτη Παγκράτιο, καλώντας τον να απαντήσει γραπτώς σε προσεχή συνεδρία της. Ο Αρχιμανδρίτης Παγκράτιος, δήλωσε εξάλλου, ότι εκλήθη να απαντήσει στο κατηγορητήριο, εντός των προσεχών πέντε ημερών. Στο χώρο μπροστά από την Αρχιεπισκοπή, σημειώθηκαν σοβαρές συμπλοκές, μεταξύ αστυνομικών δυνάμεων και διαδηλωτών που προσπαθούσαν με κάθε μέσο να διασπάσουν τον κλοιό και να εισβάλουν στην Ιερά Αρχιεπισκοπή. Η αστυνομία έκανε και χρήση γκλόμπς και δακρυγόνων, ενώ σημειώθηκαν αρκετοί τραυματισμοί, τόσο πολιτών, όσο και αστυνομικών. Τέσσερα άτομα, από τα οποία δύο αστυνομικοί, τραυματίστηκαν σοβαρά και νοσηλεύονται στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας. Τουλάχιστον πενήντα άτομα διακομίσθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο, ενώ δεκάδες άλλα σε ιδιωτικές κλινικές με αναπνευστικά προβλήματα. Κατα τη διάρκεια των επεισοδίων διαδηλωτές προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές σε αυτοκίνητα καθηγητών του Παγκυπρίου που βρίσκονταν σταθμευμένα στο προαύλιο της Αρχιεπισκοπής, ενώ ένα βυτιοφόρο έχυσε πετρέλαιο το οποίο και πυρπολήθηκε. Η Αστυνομία συνέλαβε επτά άτομα κυρίως νεαρούς
Ιδιαίτερα αποκαλυπτικός ήταν ο Αναπληρωτής Αρχηγός Αστυνομίας Πανίκος Χατζηλοίζου σε δημοσιογραφική διάσκεψη που έδωσε η αστυνομία μετά το πέρας των επεισοδίων έξω απο την Αρχιεπισκοπή.Ο κύριος Χατζηλοίζου είπε πως η αστυνομία είχε πληροφορίες ότι θα γινόταν απόπειρα κατά της ζωής του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμουτα γι'αυτό και λήφθησαν τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας. Ο κύριος χατζηλοίζου είπε ακόμη ότι πληροφορίες ανέφεραν ότι η απόπειρα θα γινόταν με εκρηκτικά, και όπλα τύπου τζι τρία με τα οποία είναι εφοδιασμένοι οι Εθνοφύλακες.
Σε μέγα πολιτικό θέμα επιχειρούν κάποιοι να αναγάγουν τις διαδικασίες για την εκλογή Μητροπολίτη Μόρφου. Η στάση ωρισμένων πολιτικών δυνάμεων αποκαλύπτει πλήρως τους υποκινητές της όλης κατάστασης, που στοχεύουν να πλήξουν ταυτόχρονα τόσο τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο και την Εκκλησία της Κύπρου, όσο και την κυβέρνηση του Γλαύκου Κληρίδη. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε, ότι τοπικά παραρτήματα πολιτικών δυνάμεων στην περιοχή Σολιάς, ενώ γιά χρόνια ολόκληρα ουδέποτε πραγματοποίησαν συσκέψεις για να οργανώσουν την συμμετοχή των πολιτών στις πάμπολες αντικατοχικές εκδηλώσεις που γίνονταν για την σκλαβωμένη Μόρφου, τις τελευταίες εβδομάδες πραγματοποιούν ολονύχτιες συσκέψεις, ψάχνοντας τρόπους υποκίνησης των πολιτών. Πάντως ερωτηματικά προκαλούν οι ανακοινώσεις ωρισμένων κομμάτων, με τις οποίες επιχειρούν να μετατρέψουν το θέμα σε διαμάχη του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου εναντίον του Αρχιμανδρίτη Παγκράτιου, παραλείποντας εντέχνως να αναφέρουν ότι το θέμα Παγκράτιου Μερακλή, δεν το εξετάζει προσωπικά ο Αρχιεπίσκοπος, αλλά η Ιερά Σύνοδος της Κύπρου,ως θέμα εφαρμογής των Ιερών Κανόνων και του Καταστατικού της Εκκλησίας. Εν τω μεταξυ, η κυβέρνηση απηύθηνε σήμερα νέα έκκληση πρός όλες τις κατευθύνσεις για εκτόνωση της κατάστασης, επαναλαμβάνοντας παράλληλα ότι δεν υπάρχει πρόθεση ανάμειξης της, σε ένα καθαρά εσωτερικό θέμα της Εκκλησίας. Αδιαμφισβήτητες πληροφορίες του ΛΟΓΟΥ, αναφέρουν ότι μεταξύ των συγκεντρωθέντων σήμερα έξω απο την Ιερά Αρχιεπισκοπή, παρεισέφρυσαν "αναρχικά στοιχεία" που έχουν τάξει ως στόχο τους, την κατάλυση του κράτους. Οι πληροφορίες αυτές, εμμέσως επιβεβαιώθηκαν και από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο οποίος δήλωσε ότι η Αστυνομία είχε απο χθές πληροφορίες ότι ετοιμάζονταν έκτροπα με πετροβολισμούς και άλλες μεθόδους.
Η Ελλαδα ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα συνδράμει την Κυπριακή δημοκρατία για να εξασφαλίσει από την Ευρωπαϊκη Ενωση όλα τα δυνατά πλεονεκτήματα, ενόψει της έναρξης της ενταξιακής διαδικασίας. Αυτό τόνισε ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας της Ελλάδος, Γιάννος Παπαντωνίου, ύστερα απο συνομιλίες που είχε σήμερα με τον Κύπριο ομόλογο του Χριστόδουλο Χριστοδούλου. Ο κύριος Παπαντωνίου εξέφρασε παραλληλα την πίστη οτι η Κυπρος σύντομα θα καταστεί μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Από την πλευρά του ο κύριος Χριστοδούλου, εξέφρασε μεγάλη ικανοποίηση για την μεγάλη γενναιδωρία, όπως είπε, με την οποία ο κύριος Παπαντωνίου αντιμετώπισε την επιθυμία της Κύπρου να αξιοποιήσει για ακόμη μια φορά τις εμπειρίες και τις δυνατότητες της Ελλάδας.
Εν ευθέτω χρόνω καί μέ γνώμονα τό Εθνικό συμφέρον θά ληφθεί η απόφαση τής Ελληνικής κυβέρνησης γιά τό θέμα τής ονομασίας τών Σκοπίων. Αυτό δήλωσε σήμερα ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, μετά από διαδοχικές συναντήσεις πού ειχε τό πρωί μέ τούς αρχηγούς τών κομμάτων τής αντιπολίτευσης. Στήν συνάντηση μέ τόν πρωθυπουργό δέν προσήλθε ο Πρόεδρος τής Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδης Εβερτ, ο οποίος δέν απεδέχθη τήν πρόσκληση. Από πλευράς αντιπολίτευσης, ο πρόεδρος τής Πολιτικής Ανοιξης Αντώνης Σαμαράς επανέλαβε τίς γνωστές θέσεις τού κόμματός του γιά διεξαγωγή δημοψηφίσματος, ενώ η Γενική Γραμματέας τού ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα καί ο πρόεδρος τού Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος τάχθηκαν υπερ μιάς συμβιβαστικής λύσης.
Η ΕΔΕΚ παρουσίασε σήμερα όλους τους υποψήφιους βουλευτές του Κόμματος για τις εκλογές του Μαίου. Τα ψηφοδέλτια της ΕΔΕΚ, με επικεφαλής τον Πρόεδρο του Κόμματος Βάσο Λυσσαρίδη, συμπληρώνονται με 44 κομματικούς και δώδεκα αριστίνδην υποψηφίους. Ο κύριος Λυσσαρίδης ανέφερε ακόμη ότι όλα τα κόμματα δοκιμάσθηκαν στην εξουσία και απέτυχαν. Η ΕΔΕΚ, συνέχισε, είναι το μόνο κόμμα το οποίο δεν έχει δοκιμασθεί και το οποίο υπόσχεται πραγματική αλλαγή, μέσα από μια άλλη διακυβέρνηση
Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό, αφού δούμε πρώτα τις σημερινές θερμοκρασίες. Στην Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 16 βαθμοί και η πιο χαμηλή 6, στην Αμμόχωστο και την Λάρνακα 18 με 8, στην Λεμεσο 17 με 7, στην Κερύνεια και την Πάφο 17 με 7 και τέλος στον Πρόδρομο 10 με 5. Απόψε θα υπάρχουν περίοδοι με αίθριο καιρό αλλά και παροδικές νεφώσεις με πιθανότητα τοπικών βροχών. Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοανατολικές διευθύνσεις ασθενείς μέχρι μέτριοι 3 μποφόρ και η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 7 βαθμούς στο εσωτερικό και γύρω στους 10 στα παράλια. Αύριο θα υπάρχουν μακρές περίοδοι με αίθριο καιρό αλλά και τοπικές νεφώσεις που δυνατό να δώσουν λίγες βροχές, ιδιαίτερα στα ορεινά. Οι άνεμοι θα είναι νοτιοανατολικοί μέτριοι 4 μποφόρ και η θάλασσα θα είναι ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα φτάσει τους 19 βαθμούς. Το Σάββατο θα υπάρχουν εναλλασσόμενες περίοδοι με αίθριο καιρό και συννεφιά, ιδιαίτερα στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας, ενώ την Κυριακή αναμένεται να πέσουν λίγες βροχές. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο.
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v1.01 run on Thursday, 14 March 1996 - 13:32:16