Browse through our Interesting Nodes on Religion in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

NEA apo KYPRO (Logos) 96-03-13

Logos (ELOT 928) Directory

From: Giorgos Zacharia <lysi@MIT.EDU>

Κυρίες και κύριοι χαίρετε!


Παρά το αμετακίνητο των Τουρκικών θέσεων στο Κυπριακό, έχει σημειωθεί πρόοδος, δεδομένου ότι τωρα όλοι οι διεθνείς παράγοντες δέχονται πως το θέμα της ασφάλειας, δεν συνίσταται στο να νοιώθουν ασφαλείς οι Τουρκοκύπριοι, αλλά ότι είναι θέμα ιδίας σημασίας και για την Ελληνοκυπριακή πλευρά. Αυτό τόνισε, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλάυκος Κληρίδης, ο οποίος πρόσθεσε, ότι για πρώτη φορα, όλοι, δέχονται ότι στην Κύπρο, πρέπει να γίνουν αλλαγές στις συνθήκες εγγυήσεως, για να αισθάνονται ασφαλείς και οι δύο πλευρες. Ο πρόεδρος Κληρίδης αποκάλυψε ότι υπάρχουν στον ορίζοντα τρεις πρωτοβουλίες για την επίλυση του Κυπριακού, απο τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρεττανία και την Ευρωπαϊκή Ενωση και διευκρίνισε, ότι η Αμερικανική πρωτοβουλία, αναμένεται να εκδηλωθεί μέσα στον Ιούνιο, ενώ υπάρχουν ανεπιβεβαιώτες πληροφορίες, περι ενδεχομένης αντικατάστασης του ειδικού εκπροσώπου του Μπιλ Κλίντον Ριτσιαρντ Μπίτι, απο τον Ριτσιαρντ Χολμπρουκ. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο άν σημειωθεί πρόοδος στις συνομιλίες, η Ουάσιγκτων να σκεφθεί την πραγματοποίηση ενός νέου Κάμπ Ντέηβιντ για την οριστική επίλυση του προβλήματος.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μεσούτ Γιλμάζ, δήλωσε ότι για να ενταχθεί η Κύπρος στην Ευρωπαϊκή Ενωση, είτε θα πρέπει να επιλυθεί το Κυπριακό, είτε οι Ελληνοκύπριοι, θα αναμένουν μέχρις ότου η Τουρκία καταστεί πλήρες μέλος της Ενωσης. Οι δηλώσεις Γιλμάζ, έγιναν στη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου, των ηγετών των Χριστιανοδημοκρατικών κομμάτων, με την ευκαιρία του δέκατου έβδομου συνεδρίου τους, που διεξάγεται σήμερα στο Παρίσι.
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννακης Κασουλίδης,δηλωσε σημερα οτι κατα την προσφατη επισκεψη των αξιωματούχων τού Γερμανικου υπουργείου Εξωτερικών στην Κυπρο, δεν είχε σε καμιά περίπτωση λεχθεί, ότι η Κυπρος θα γινει δεκτη στους κολπους της Ευρωπαϊκής 'Ενωσης, μονο με την λυση τού Κυπριακού. "Αντίθετα", σημείωσε ο κύριος Κασουλίδης, "έχει λεχθεί ότι εαν το Κυπριακό παραμένει άλυτο εξ'αιτίας τής Τουρκικης πλευράς, τοτε ο δρόμος τής ενταξης θα ειναι ανοικτός, οπως εχει αποφασισθεί".
Τάχιστα αναμενεται να ολοκληρωθεί η τράπεζα γενετικού υλικού των συγγενών των αγνοουμένων. Κατά τη σημερινή του συνεδρία, τό υπουργικό συμβούλιο, ενέκρινε ποσό εκατόν δέκα χιλιάδων λιρων για τη δημιουργία της Τράπεζας. Εξάλλου όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιαννάκης Κασουλίδης,το Υπουργικό Συμβουλιο αποφάσισε να ζητήσει απο την Βουλή την έγκριση ποσου πέντε εκατομυρίων λιρων, ως πρώτη δόση για έναρξη του σχεδίου και των φορολογικών κινήτρων, για την μεταποιητική βιομηχανία. Αναφορικά με τις φορολογικές ελαφρύνσεις, ο κύριος Κασουλίδης δήλωσε ότι ο Υπουργός Οικονομικών ενημερωσε το Υπουργικό για την προταση του Βουλευτη, Λεόντιο Ιεροδιακόνου.
Φθάνει απόψε στην Κύπρο για επίσημη επίσκεψη, ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας της Ελλάδος Γιάννος Παπαντωνίου. Σκοπός της επίσκεψης του κυρίου Παπαντωνίου θα είναι η ανασκόπηση των σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Ελλάδος σε θέματα διμερούς οικονομικής συνεργασίας, η περαιτέρω σύσφιξή τους, καθώς και η καλύτερη αξιοποίηση των διαφαινομένων προοπτικών συνεργασίας σε υφιστάμενους ή νέους τομείς, εντός και εκτός της Ελλάδας και της Κύπρου.
Την καλυτέρευση του θεσμού των Εθελοντών Πενταετούς Υπηρησίες, επιθυμεί η Κυβερνηση, η οποία όμως δέν θέλει να μετατραπούν σε δημόσιους Υπαλλήλους. Οπως δηλωσε ο κυβερνητικος εκπρόσωπος, Γιαννάκης Κασουλίδης, ειδική επιτροπή μελετά διάφορα μέτρα καλυτέρευσης του θεσμού και τονισε κατηγορηματικά ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει την μετατροπή του θεσμού των ΕΠΥ σε δημοσιοϋπαλληλικό. Απο την πλευρά του ο Υπουργός Αμύνης, Κώστα, Ηλιάδης, χαρακτηρισε ανεπίτρεπτο τον συνδικαλισμό στους κόλπους του στρατεύματος, επισημαίνοντας παράλληλα, ότι μπορούν να αποχωρήσουν, όσοι δέν θέλουν να υπηρετούν υπό τους όρους της Εθνικής Φρουράς. Εξαλλου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε πληροφορίες ότι δύο ΕΠΥ εφυγαν χωρίς άδεια απο την Εθνική Φρουρά και ως εκ τούτου θα κηρυχθούν λιποτάκτες. Επεσήμανε ότι ότι σε ολους τους στρατιωτικους θεσμούς υπάρχει ένα ποσοστό απώλειας, της τάξης του 10% για άτομα που δεν προσαρμόζονται στις στρατιωτικές απαιτήσεις. Ο κυριος Κασουλιδης πρόσθεσε ότι η Εθνικη Φρουρα ευελπιστεί ότι μεχρι τον ερχόμενο χρόνο θα έχει στις ταξεις της γυρω στους χίλιους ΕΠΥ.
Οι αιχμάλωτοι πολέμου του 1974 ζητούν αναγνώριση των υπηρεσιών τους προς την πατρίδα, αλλά και στήριξη όσων επηρεάστηκε η υγεία τους λόγω της κακομεταχείρισης και των βασανιστηρίων που υπέστησαν απο τους Αττίλες. Το θέμα αφορά 150 από τις δύο χιλιάδες πεντακόσιους αιχμαλώτους, οι οποίοι εκφράζουν παράπονο γιοα την άρνηση του ιατροσυμβουλίου να επιβεβαιώσει την πάθησή τους. Η κυβέρνηση ανέλαβε να μελετήσει τα αιτήματα ενώ η βουλή τάσσεται στο πλευρό τους.
Ενδειξη της ανεπάρκειας της αρχής λιμένων, αποτελεί το γεγονός ότι τα λιμάνια της Κύπρου, δεν χρησιμοποιούνται πλέον απο ναυτιλιακές εταιρείες για διαμετακομιστικό εμπόριο. Στην δήλωση αυτή προέβη ο υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων, Αδάμος Αδαμίδης, επισημαίνοντας παράλληλα, ότι η κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει σε μέτρα για αντιμετώπιση αυτής της ανεπάρκειας.
Δεύτερες σκέψεις για το κυνηγι των αγρινών κανει το υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος. 'Οπως ανέφερε ο υπουργος Γεωργίας, Κώστας Πετρίδης, το υπουργειο θα επανεξετάσει το σχέδιο την ερχόμενη Δευτέρα, σημειωντας ότι τα περιθώρια αλλαγής, θα εξαρτηθούν απο τα στοιχεία που θα παρουσιαστούν. Το υπουργείο Γεωργιας και η υπηρεσία Περιβάλλοντος, δήλωσε ο κυριος Πετρίδης, θα εκφράσουν την ερχόμενη Δευτέρα απόψεις πάνω στο ειδικό μέτρο που ελήφθη για το κυνήγι των αγρινών, αλλά όχι σε άλλα σημεία του σχεδιου.
Και μιά ματιά στις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην Κύπρο. Στην Λευκωσια σήμερα η πιο ψηλη θερμοκρασια ηταν 20 βαθμοι και η πιο χαμηλη 6, στην Αμμοχωστο και την Λαρνακα 19 με 8, στην Λεμεσο 20 με 8, στην Κερυνεια και την Παφο 17 με 7 και τελος στον Προδρομο 10 με 3 βαθμούς. Απόψε ο καιρός θά ειναι γενικά αιθριος μέ ασθενείς μεταβλητούς ανέμους 2-3 μποφόρ και η θερμοκρασία θά πέσει στούς 8 βαθμούς. Αυριο ο καιρός θά συνεχίσει νά ειναι γενικά αιθριος , αλλά κατά διαστήματα θά υπάρχουν αρκετές αραιές νεφώσεις και η θερμοκρασία θά φτάσει τούς 21 βαθμούς. Τήν Παρασκευή καί τό Σάββατο αναμένεται γενικά αιθριος καιρός μέ αραιές παροδικές νεφώσεις. Η θερμοκρασία θά σημειώσει ανοδο.
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v1.01 run on Wednesday, 13 March 1996 - 20:48:34