Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

NEA apo KYPRO (Logos) 96-03-12

Logos (ELOT 928) Directory

From: Giorgos Zacharia <lysi@MIT.EDU>

Κυρίες και κύριοι χαίρετε!


Οι εμπλεκόμενοι στο Κυπριακό διπλωμάτες αντιμετωπίζουν θετικά τις ιδέες, για την πορεία επίλυσης του Κυπριακού, που προώθησε ο πρόεδρος Κληρίδης την τελευταία διετία. Οπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης, οι ιδέες αυτές, που αφορούν την πρόταξη του θέματος της ασφάλειας, καθώς και απόψεις στο εδαφικό και άλλα θέματα, θα φανούν χρήσιμες στην πορεία επίλυσης του Κυπριακού. Ο πρόεδρος Κληρίδης προωθεί την ιδέα για ταυτόχρονη επίλυση προσφυγικού και εδαφικού, με την επιστροφή υπό Ελληνοκυπριακή διοίκηση των δύο τρίτων των εκτοπισθέντων. Οι τρίτοι, επεσήμανε ο κυριος Κασουλίδης, θεωρούν λογικές τις θέσεις μας, για να τεθούν ως βάση των προσπαθειών για επίλυση του Κυπριακού. Ακόμη επεσήμανε το αυξημένο διεθνές ενδιαφέρον που υπάρχει αυτή την περίοδο στο Κυπριακό, ενδιαφέρον, που για πρώτη φορά παρατηρείται μετά το 1974. Σημείωσε το ενδιαφέρον που επιδεικνύουν ταυτόχρονα, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρωπαϊκή Ενωση, η Γερμανία,η Γαλλία, η Βρεττανία, η Κίνα και η Ρωσία.
Θετικά χαρακτηρίζει η κυβέρνηση τα αποτελέσματα της επίσκεψης στην Κύπρο των αξιωματούχων του Γερμανικού υπουργείου εξωτερικών. Οπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιαννάκης Κασουλίδης,η Γερμανική κυβέρνηση επανέλαβε την επιθυμία της να συμβάλει, μαζί με άλλες Ευρωπαικές κυβερνήσεις, στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. Ο κύριος Κασουλίδης εξήγησε, ότι το μήνυμα του υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας, Κλάους Κίνκελ, προς τον πρόεδρο Κληρίδη, αφορά την εκδήλωση ενδιαφέροντος της Γερμανίας, ώστε να συμβάλει στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.
Η Εθνική Φρουρά παρακολουθεί τις κινήσεις του κατοχικού στρατού σχετικά με τα οχυρωματικά έργα που κατασκευάζουν στην περιοχή των Λυμπιών, και λαμβάνει τα αντίστοιχα μέτρα. Σε σχετική δήλωση προέβη ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης, κληθείς να σχολιάσει τις πληροφορίες για τα οχυρωματικά έργα των Τούρκων, στην περιοχή γύρω απο την κατεχόμενη εκκλησία του Τιμίου Σταυρού, σε ύψωμα έξω από τα Λύμπια. Τα έργα που εκτελούν οι Τούρκοι, πρόσθεσε ο κύριος Κασουλίδης, αφορούν ένα μόνο φυλάκιο.
Τράπεζα γενετικού υλικού γνωστού ως ΔΞΑ, θα ιδρύσει το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής, η οποία θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην αναγνώριση λειψάνων των Αγνοουμένων όσα χρόνια και αν περάσουν. Στόχος της ίδρυσης της τράπεζας γενετικού υλικού, όπως ανέφερε ο κύριος Λέανδρος Ζαχαριάδης, είναι η διευκρίνηση με πειστικά στοιχεία της τύχης των Αγνοουμένων, ενός εκάστου. Ο Δόκτωρ Μάριος Καριόλου, υπέυθυνος του Ινστιτούτου Γενετικής και Νευρολογίας, διαβεβαίωσε τον κύριο Ζαχαριάδη, ότι η ίδρυση στην Κύπρο, τράπεζας γενετικού υλικού, είναι εφικτή. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση εξετάζει την ανάγκη προσφυγής σε σύγχρονα επιστημονικά μέσα για αναγνώριση των λειψάνων.
Ο Πρόεδρος της Βουλής Αλέξης Γαλανός, ο οποίος επέστρεψε το απόγευμα από την Αθήνα, δήλωσε ότι σημαντικές πρωτοβουλίες για τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων αναλαμβάνουν από κοινού την ερχόμενη εβδομάδα, η Κυπριακή Βουλή και η Βουλή των Ελλήνων. Οι δύο Βουλές, είπε ο κύριος Γαλανός, θα προωθήσουν σειρά ενεργειών σε διεθνή και ευρωπαϊκά σώματα. Αυτό που θα υποστηριχθεί, τόνισε, είναι ότι, η ευθύνη για το ανθρωπιστικό αυτό θέμα, ανήκει στον Τουρκικό στρατό κατοχής. Τον συντονισμό της εκστρατείας θα αναλάβει από πλευράς της Βουλής των Ελλήνων, ο Βουλευτής Γεώργιος Αλέξανδρος Μαγκάκης και από Κυπριακής πλευράς, ο εκάστοτε Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων και Αγνοουμένων.
Η Αρχή Λιμένων πνέει τα λαίσθια δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Συγκοινωνιών Αδάμος Αδαμίδης στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, κατά τη συζήτηση του θέματος των ιδιωτικοποιήσεων υπηρεσιών της δημόσιας υπηρεσίας. Ο κύριος Αδαμίδης δήλωσε ότι η Αρχή έχει χρέη εξήντα εκατομμυρίων λιρών, ενώ τα έσοδά της δεν καλύπτουν ούτε τα λειτουργικά έξοδα της Αρχής. Τα λιμάνια μας, είπε, είναι καταδικασμένα σε κλείσιμο, αν δεν ληφθούν μέτρα ώστε να λειτουργήσουν ως επιχειρήσεις που να μπορούν να αντιμετωπίσουν τον διεθνή ανταγωνισμό.
Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως Αλέκος Ευαγγέλου, δήλωσε ότι η Κυβέρνηση δεν αναμιγνύεται σε υποθέσεις της Εκκλησίας, επικαλούμενος το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο κύριος Ευαγγέλου ανεφέρθει σε χθεσινή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Γιαννάκη Κασουλίδη ότι η Εκκλησία της Κύπρου είναι αυτοκέφαλος και χειρίζεται η ίδια τα του οίκου της, όπως προνοεί και το Σύνταγμα. Εν τω μεταξύ ο Σύνδεσμος Μαρωνιτών Κύπρου, με σημερινή ανακοίνωσή του, διαψεύδει κατηγορηματικά ισχυρισμό που μεταδόθηκε από τον τηλεοπτικό σταθμό Σίγμα, ότι ένας από τους μάρτυρες στην υπόθεση Παγκράτιου Μερακλή είναι Μαρωνίτης.
Στην Τουρκία, ψήφο εμπιστοσύνης έλαβε η υπό τον Μεσούτ Γιλμάζ νέα κυβέρνηση συνασπισμού, του κόμματος της Μητέρας Πατρίδας και του Ορθού Δρόμου της Τανσού Τσιλέρ. Η κυβέρνηση Γιλμάζ εξασφάλισε 257 ψήφους υπέρ, έναντι διακοσίων έξι. Η εξασφάλιση της πλειοψηφίας επετεύχθη χάρη στην αποχή του κόμματος της Δημοκρατικής Αριστεράς του Μπουλέντ Ετζεβίτ, με εβδομηντα-πέντε βουλευτές, και του Εθνικιστικού Ισλαμικού κόμματος της Μεγάλης Ενότητας, με επτά βουλευτές.
Αεροναυτικά γυμνάσια, με πραγματικά πυρά άρχισε σήμερα η Κίνα ανοιχτά των ακτών της Ταϊβάν, κλιμακώνοντας επικίνδυνα την ένταση στην περιοχή. Στα γυμνάσια μετέχουν και μαχητικά αεροσκάφη τα οποία βομβαρδίζουν στόχους και πραγματοποιούν ασκήσεις αναχαίτησης. Η κατάσταση έχει ανησυχήσει ιδιαίτερα τις Ηνωμένες Πολιτείες. Στην περιοχή έχει καταπλεύσει μοίρα του έβδομου αμερικανικού στόλου με επικεφαλής το αεροπλανοφόρο Ιντεπέντανς.
Και στην αθλητική μας ενημέρωση τώρα. Η εθνική μας ομάδα των ανδρών νίκησε σήμερα την αντίστοιχη ομάδα της Λετονίας με 1-0 σε φιλική συνάντηση η οποία διεξήχθη στο Νέο ΓΣΖ. Το τέρμα για την εθνική μας σημείωσε ο Μάριος Αγαθοκλέους στο 46ο λεπτό.
Μεγάλη μέρα η σημερινή για την ελληνική καλαθόσφαιρα. Ο ΠΑΟΚ Θεσσαλονίκης αντιμετωπίζει στις οκτώ και τριάντα απόψε την ισπανική Ταουγκρές στον τελικό του κυπέλλου κυπελλούχων. Ο Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός αντιμετωπίζουν την Μπενετόν και την Ρεάλ, αντίστοιχα, για την ημιτελική φάση του ευρωπαικού πρωταθλήματος. Αμεση περιγραφή και των τριών αναμετρήσεων μπορείτε να παρακολουθήσετε από το ραδιόφωνο του Λόγου, το οποίο θα συνδεθεί από τις οκτώ και πέντε περίπου με την ΕΡΑ σπορ.
Ο ΚΑΙΡΟΣ: Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με αραιές παροδικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα είναι κυρίως βόρειοι ασθενείς 2 με 3 μποφόρ και η θάλασσα θα είναι ήρεμη μέχρι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 8 βαθμούς στα παράλια και στους 6 στο εσωτερικό. Αύριο θα σχηματίζονται κατά διαστήματα αραιές τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι το πρωί θα είναι ασθενείς ευμετάβλητοι 2 με 3 Μποφόρ και σταδιακά θα τραπούν σε δυτικούς μέχρι νοτιοδυτικούς μέτριους 3 με 4 Μποφόρ. Η θάλασσα θα καταστεί λίγο ταραγμένη και η θερμοκρασία θα ανέβει στους 19 περίπου βαθμούς.
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v1.01 run on Tuesday, 12 March 1996 - 13:22:37