Browse through our Interesting Nodes of EU Member Governments, Politics & Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

NEA apo KYPRO (Logos) 96-03-11

Logos (ELOT 928) Directory

From: Giorgos Zacharia <lysi@MIT.EDU>

Κυρίες και κύριοι χαίρετε!


'Αρχισε σήμερα ενώπιον της Ιεράς Συνόδου, η εκδίκαση της υπόθεσης του εν αργία Αρχιμανδρίτη Παγκράτιου Μερακλή, παρουσία και του ιδίου. Κατά τη συνεδρία τού απαγγέλθηκε το κατηγορητήριο και έγινε ακρόαση δύο μαρτύρων. Η Ιερά Σύνοδος απεφάσισε τη συνέχιση της εκδίκασης σε ημερομηνία που θα ορισθεί προσεχώς. Καθ' όλη τη διάρκεια που η Ιερά Σύνοδος ασχολείτο με το ζήτημα Παγκρατίου, μαθητές και υποστηρικτές του εν αργία Αρχιμανδρίτη, συγκεντρώθηκαν έξω από το Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο φωνάζοντας συνθήματα υπέρ του Παγκράτιου και εκστομίζοντας ύβρεις, τόσο κατά του Προκαθήμενου της Εκκλησίας της Κύπρου, όσο και κατά λειτουργών του αρχιεπισκοπικού γραφείου. Μετά από υποκίνηση συγκεκριμένων ατόμων, μαθητές παραβίασαν την πύλη του προαυλίου του καθεδρικού ναού Αγίου Ιωάννου και στη συνέχεια την πλαϊνή είσοδο της Αρχιεπισκοπής, προβαίνοντας σε έκτροπα και προκαλώντας ζημιές. Οι μαθητές, μετά από παρέμβαση ανδρών της Αστυνομικής Δύναμης, οι οποίοι προέβησαν σε περιορισμένη χρήση δακρυγόνων, αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν. Λίγη ώρα αργότερα ομάδα υποστηρικτών του Παγκράτιου, έρριξε το κιγκλίδωμα μπροστά από τον ανδριάντα του Εθνάρχη Μακαρίου, αλλά στην προσπάθειά τους να εισβάλουν στην Αρχιεπισκοπή, ανεκόπησαν από αστυνομικούς. Γύρω στη μία, ο εν αργία Αρχιμανδρίτης Παγκράτιος Μερακλής, βγήκε από την Ιερά Αρχιεπισκοπή και συνέστησε στους υποστηρικτές του να αποσυρθούν. Εν τω μεταξύ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης, κληθείς να σχολιάσει την κατάσταση που προεκλήθη από τις εκδηλώσεις υποστηρικτών του Παγκράτιου, ανέφερε ότι η εκτελεστική εξουσία δεν αναμιγνύεται στα του οίκου της αυτοκέφαλης Εκκλησίας, ενώ παράλληλα απηύθυνε έκκληση προς το λαό για ηρεμία και αυτοσυγκράτηση.
Η πρόσκληση προς την Κύπρο να παραστεί στην υπουργική συνάντηση του Τορίνο, καθώς και στην συνάντηση κορυφής της 'Ενωσης, έγινε στο πλαίσιο της απόφασης της έκτης Μαρτίου. Στην απόφαση αυτή, όπως εξήγησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιαννάκης Κασουλίδης, προβλέπεται ανωτάτου επιπέδου διάλογος με την Ευρωπαϊκή 'Ενωση. Για το σκοπό αυτό, ο υπουργός εξωτερικών, Αλέκος Μιχαηλίδης, θα μεταβεί στο Τορίνο στις 29 Μαρτίου, προκειμένου να ενημερωθεί μαζι με τους άλλους ομολόγους του, των επιλέξιμων για ένταξη χωρών στην Ενωση. Εν τω μεταξύ, ενημερωτική επίσκεψη πραγματοποιούν σήμερα στην Κύπρο, ο διεθυντής πολιτικής διεύθυνσης στο υπουργείο εξωτερικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Ιστσινγκερ και ο επικεφαλής της διεύθυνσης για το Κυπριακό, Φρίντριχ Γκρόνινγκ. Οι Γερμανοί αξιωματούχοι συναντήθηκαν πρίν απο λίγο με τον υπουργό εξωτερικών, Αλέκο Μιχαηλίδη, ενώ αυτή την ώρα συναντούνται με τον πρόεδρο Κληρίδη. Η κυβερνηση θεωρεί ότι η επίσκεψη τών Γερμανών αξιωματούχων υποδηλεί το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που αναπτύσσει η Γερμανία για λύση του Κυπριακού.
Πληροφορίες για επάνοδο του τέως υφυπουργού εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Ρίτσιαρτ Χόλμπρουκ, στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, έρχονται και πάλι στο φώς της δημοσιότητα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιαννάκης Κασουλίδης, δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμιά επίσημη πληροφόρηση για το θεμα. Ανέφερε ωστόσο, ότι κύκλοι απο την Ομογένεια μετέφεραν την πληροφορια ότι υπαρχει η πιθανοτητα μελλοντικής ανάμειξης του Αμερικανού Διπλωμάτη στο Κυπριακό, εάν του ζητηθεί απο την κυβέρνηση της χώρας του. Εξ' άλλου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε ότι ο ειδικός συντονιστής για το Κυπριακό στο Αμερικανικό Υπουργείο εξωτερικών, Τζέϊμς Ουϊλιαμς θα έχει επαφές για το Κυπριακό σε Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
Τις πρωινές ώρες που έγινε τελικά κατορθωτό να ανακοινωθουν τα ονόματα των νεαρών προσώπων που σκοτώθηκαν στο χθεσινό πολύνεκρο δυστύχημα στη Λευκωσία, ένας ακόμα τραυματίας υπέκυψε στα τραύματα του. Νεκροί είναι οι Μαρία Χατζησάββα, 19 ετών, κάτοικος του συνοικισμού Πλατύ Αγλαντζιάς, Ζαχαρίας Φράγκου, 22 ετών, απο την Αγλαντζιά ,Ουρανία Αργυρού, 18 ετών, μαθήτρια, επίσης, απο την Αγλαντζιά και ο 24χρονος Πάρις Παρασκευά, κάτοικος του συνοικισμού του Αγίου Ανδρέα, στα Λατσιά. Τραυματίες είναι ο Πιλόττος Μάριος Χατζηδημητρίου, 26 ετών και η Μαρία Λειβαδιώτη, 20 ετών και οι δύο από την Λευκωσία.
Ανέβαλε προσωρινά η Υπουργός Παιδείας το δύσκολο έργο που της ανατέθηκε για ενημέρωση ορισμένων συγγενών αγνοουμένων για την τύχη των δικών τους. Η κυρία Αγγελίδου πήρε σήμερα νέες οδηγίες από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας για το πως θα χειριστεί το θέμα της ενημέρωσης συγγενών αγνοουμένων μετά τις κυνικές δηλώσεις Ντενκτάς που ανέτρεψαν τα γεγονότα. Η υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι η ενημέρωση αναβάλλεται για λίγο αφού προτείθεται να μελετήσει τον κάθε φάκελο ξεχωριστά και μετά να ειδοποιήσει τους συγγενείς.
Το θέμα των αγνοουμένων συζήτησαν στην Αθήνα οι πρόεδροι των κοινοβουλίων Κύπρου-Ελλάδας, Αλέξης Γαλανός και Απόστολος Κακλαμάνης. Στη συνάντηση τέθηκαν τα θεμέλια για μια καινούργια, κοινή προσπάθεια ευαισθητοποίησης της διεθνούς κοινής γνώμης για το θέμα των αγνοουμένων, ιδιαίτερα μετά τις αποκαλύψεις του Ντενκτάς, με τις οποίες τεκμηριώνονται και οι δικές του εγκληματικές ευθύνες. Ο κύριος Κακλαμάνης δήλωσε οτι κατέληξαν στην πραγματοποίηση ειδικότερης ενημέρωσης για το θέμα των αγνοουμένων στα διεθνή κοινοβουλευτικά σώματα. Συμφώνηαν επίσης όπως στις εισηγήσεις τους επισημαίνουν, όχι μόνο τις ευθύνες του Ντενκτάς, αλλά και της Τουρκικής Κυβέρνησης.
Οι αρχές ασφαλείας της Δημοκρατίας εξετάζουν την υπόθεση της παρουσίας του Ελληνοκύπριου Στέλιου Αχιλλέως, στο αεροσκάφος των παράνομων Τουρκοκυπριακών Αερογραμμων στο οποιο εκδηλώθηκε αεροπειρατία την περασμενη Παρασκευή. Το αεροσκάφος πραγματοποιούσε πτηση απο την κατεχόμενη Τυμπου στην Κωνσταντινούπολη. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιαννάκης Κασουλίδης, αποκάλυψε ότι το εν λόγω πρόσωπο απασχόλησε και στο παρελθόν τις αρμόδιες υπηρεσίες τις Δημοκρατίας, για πιθανές δοσοληψίες με το ψευδοκράτος, καθώς και για πιθανή παράνομη είσοδό του στο εδαφος της Δημοκρατίας.
Η διεύρυνση των ψηφοδελτίων του ΑΚΕΛ Αριστερά Νέες Δυνάμεις δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο και δεν αλλοιώνει τις θέσεις και την ιδεολογική ταυτότητα του κόμματος, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ , Δημήτρης Χριστόφιας. Ο κύριος Χριστόφιας παρουσίασε σήμερα τους 56 υποψηφίους του κόμματος και ανέφερε ότι όσοι προέρχονται απο τον ευρύτερο χώρο θα μπορούν να διαφοροποιούνται απο τις θέσεις του κόμματος όταν νιώθουν την ανάγκη να το πράξουν. Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ ανέφερε ότι η διεύρυνση έγινε στο πλαίσιο εκσυγχρονισμού του κόμματος και υποστήριξε ότι δέν υπάρχει θέμα αλλοίωσης των ιδεολογικών θέσεων και της ταυτότητας του κόμματος. Ο κύριος Χριστόφιας δήλωσε ακόμη ότι οι συνθήκες για το ΑΚΕΛ είναι πολύ ευνοικές αυτές τις εκλογές και εξέφρασε την πεποίθηση ότι το ποσοστό θα ξεπεράσει το 30,6% που κατέλαβε το κόμμα το 91.
Θέματα που αφορούν κυρίως τη νεολαία συζήτησαν σήμερα στη συνάντηση τους με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, ο καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσαλλονίκης Βασίλειος Γιούλτσης και ο Αγιορείτης Μοναχός Μωησής, οι οποίοι ήσαν οι ομιλητές στο δέκατο πέμπτο Συνέδριο της Χριστιανικής 'Ενωσης Κυπρίων Επιστημόνων, Τον καθηγητή Γιούλτση και τον Αγιορείτη μοναχό Μωϋση, συνόδευσαν ο Πρόεδρος της ΧΕΚΕ, Φρίξος Κλεάνθους και ο θεολόγος Πέτρος Πρωτοπαπάς.
Και μιά ματιά στις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην Κύπρο. Στην Λευκωσια η πιο ψηλη θερμοκρασια ηταν 18 βαθμοι και η πιο χαμηλη 6, στην Αμμοχωστο και την Λαρνακα 18 με 8, στην Λεμεσο 19 με 10, στην Κερυνεια και την Παφο 17 με 9 και τελος στον Προδρομο 8 με 0. Αποψε θα υπαρχουν παροδικες νεφωσεις με ενδεχομενο να πεσουν λιγες ελαφρες τοπικες βροχες. Οι ανεμοι θα ειναι μεταβλητοι ασθενεις 2 εως 3 Μποφορ και η θαλασσα λιγο ταραγμενη. Η θερμοκρασια θα πεσει στο εσωτερικο στους 7 βαθμους και γυρω στους 9 βαθμους στα παραλια. Αυριο οι νεφωσεις σταδιακα θα αυξηθουν και τοπικα δυνατο να πεσουν λιγες βροχες. Οι ανεμοι το πρωι θα ειναι μεταβλητοι ασθενεις 2 εως 3 Μποφορ και αργοτερα νοτιοανατολικοι ως βορειοανατολικοι ασθενεις εως μετριοι, 3 μεχρι 4 Μποφορ. Η θαλασσα θα παραμεινει λιγο ταραγμενη και η θερμοκρασια θα ανελθει γυρω στους 18 βαθμους. Την Τεταρτη αναμενονται και παλι λιγες τοπικες βροχες, ενω την Πεμπτη ο καιρος θα ειναι κυριως αιθριος. Η θερμοκρασια θα σημειωσει μικρη ανοδο.
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v1.01 run on Monday, 11 March 1996 - 14:55:24