Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

NEA apo KYPRO (Logos) 96-03-07

Logos (ELOT 928) Directory

From: Giorgos Zacharia <lysi@MIT.EDU>


Τον τερματισμό των υπηρεσιών τριών μελών της Αστυνομικής Δύναμης για λόγους δημοσίου συμφέροντος, αποφάσισε ομόφωνα το Υπουργικό Συμβούλιο, κατα την σημερινή του συνεδρία. Τα ονόματα των τριών, έχουν περιληφθεί στην έκθεση για βασανισμούς πολιτών απο αστυνομικά όργανα, όπως επίσης και στη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα για το θέμα. Πρόκειται για τους, Ανώτερο Αστυνόμο Ηλία Κυριακίδη, Αστυνόμο Θεόδωρο Στυλιανού και Ανώτερο Υπαστυνόμο Χαράλαμπο Ταλιαδώρο. Στη συνεδρία, εξετάστηκε η γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, για το θέμα των δώδεκα αστυνομικών, σε σχέση με υποθέσεις κακοποίησης πολιτών. Την απόφαση του το Υπουργικό Συμβούλιο πήρε, λαμβάνοντας υπόψιν ότι η παρεχόμενη απο το άρθρο 13Β περί Αστυνομίας Νόμων εξουσία τερματισμού των υπηρεσιών, πρέπει να ασκείται με φειδώ, για αυτό και το κριτήριο για την απόφαση, ήταν η θέση στην ιεραρχία της Αστυνομικής Δύναμης των μελών κατα τον κρίσιμο χρόνο.
Στο θέμα των εκτάκτων δημοσίων υπαλλήλων, το Υπουργικό Συμβούλιο υιοθέτησε σήμερα την εισήγηση του Υπουργού Οικονομικών Χριστόδουλου Χριστοδούλου και αποφάσισε καταρχήν, ως θέμα πολιτικής, να προχωρήσει με την υποβολή νομοσχεδίου ώστε να νομιμοποιηθεί και μονιμοποιηθεί η περίπτωση εκείνων που πληρούν τα κριτήρια, με βάση σχετική απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, η οποία έκρινε παρόμοια, προηγούμενη ρύθμιση, ως συνταγματική. Για το σκοπό αυτό ανατέθηκε στον Υπουργό Οικονομικών να προχωρήσει στην εμπεριστατωμένη και πολύπτυχη μελέτη του θέματος για τη λήψη ορθής απόφασης. Οπως δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών, εκ πρώτης όψεως, ο αριθμός των εκτάκτων, που πληρούν τα κριτήρια, ανέρχεται σε χίλιους περίπου.
Αμέριστη υποστήριξη στις θέσεις της Ιεράς Συνόδου για εφαρμογή των Ιερών Κανόνων και του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας και πλήρη εμπιστοσύνη στον Πρόεδρο και τους άλλους συνοδικούς, για τους χειρισμούς τους, στο ζήτημα της πλήρωσης του χηρεύοντος μητροπολιτικού θρόνου της Μόρφου, δηλώνεται σε ψήφισμα του κλήρου της Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας. Στο ψήφισμα διαπιστώνεται επίσης διάσπαση, η οποία προσφέρει έδαφος στους εχθρούς της Εκκλησίας, αλλά και της Κύπρου, και τονίζεται η αναγκαιότητα να επέλθει ειρήνη στους κόλπους της Εκκλησίας. Το ψήφισμα ενέκριναν περί τους εκατόν τριάντα ιερείς, οι οποίοι συνήλθαν με αντικείμενο μελέτης το συμφέρον της Εκκλησίας, έπειτα από τη διαπίστωση ότι το πρόβλημα δεν βαίνει προς λύση. Ευχαριστώντας τον κλήρο για το ενδιαφέρον του, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος απέδωσε το δημιουργηθέν πρόβλημα σε αφέλεια και ημιμάθεια αλλά και σε σκοπιμότητα. Εξάλλου, επικρίνοντας τις, από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, αγορεύσεις νομικών επί του θέματος, ο Μακαριώτατος επεσήμανε την ανεπάρκειά τους για την ερμηνεία των Ιερών Κανόνων και του Καταστατικού Χάρτη. Εν τω μεταξύ, έπειτα από τις διατυπωθείσες απόψεις νομικών αναφορικά με τον χειρισμό της υπόθεσης του Αρχιμανδρίτη Παγκράτιου Μερακλή, η Ιερά Αρχιεπισκοπή εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία στοιχειοθετεί και διευκρινίζει ότι ακολουθήθηκε η νενομισμένη διαδικασία. Στην ανακοίνωση υπογραμίζεται επίσης το γεγονός της επιλεκτικής ερμηνείας των άρθρων του Καταστατικού της Εκκλησίας, από μερίδα δικηγόρων. Ολόκληρη η ανακοίνωση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής θα μεταδοθεί μετά το τέλος του δελτίου ειδήσεων.
Ο Πρωθυπουργός τής Ελλάδος Κώστας Σημίτης διεκήρυξε εκ νέου σήμερα τήν αποφασιστικότητα τής κυβερνήσεώς του νά παλαίψει για τά εθνικά συμφέροντα μέ βάση τό διεθνές δίκαιο, στηριγμένο-όπως είπε- σε μιά ισχυρή δύναμη αποτροπής. Μιλώντας σήμερα στήν Κάλυμνο, τήν οποία επισκέφθηκε μέ τήν ευκαιρία τών εορτασμών τής συμπλήρωσης σαράντα-οκτώ χρόνων από τήν ενσωμάτωση τής Δωδεκανήσου στήν Ελλάδα, ο κύριος Σημίτης τόνισε οτι τό κύριο όπλο τής χώρας είναι τό Διεθνές δίκαιο. Ταυτόχρονα, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, χρειάζεται μιά ισχυρή δύναμη αποτροπής ώστε νά λυπηθούν όσοι τολμήσουν νά κάνουν οποιοδήποτε βήμα κατά τής εθνικής μας κυριαρχίας. Οι εορτασμοί συνεχίζονται, εξάλλου, μέ ιδιαίτερη λαμπρότητα στήν Ρόδο. Γιά τόν σκοπό αυτό μετέβησαν στό νησί ο Πρόεδρος τής Ελληνικής Δημοκρατίας, πολλοί υπουργοί καί βουλευτές. Σε δηλώσεις του ο υπουργός Εθνικής Αμύνης Γεράσιμος Αρσένης τόνισε οτι η παρουσία μεγάλου κυβερνητικού κλιμακίου υπογραμμίζει τήν εθνική ομοψυχία καί τήν αδάμαστη θέληση τού Ελληνικού λαού νά στηρίξει τά εθνικά δίκαια.
Τριακόσιες περίπου γυναίκες μετέβησαν σήμερα στην Αθήνα, για να πάρουν μέρος σε εκδήλωση τιμής των αγώνων της Ελληνίδας γυναίκας. Η εκδήλωση, πραγματοποιείται στο πλαίσιο της αυριανής Παγκόσμιας Ημέρας τής Γυναίκας καί ειναι αφιερωμένη στίς γυναίκες-θύματα τού τουρκικού επεκτατισμού. Αυριο θά πραγματοποιηθεί καθηστική εκδήλωση διαμαρτυρίας εξω από τήν Τουρκική πρεσβεία. Σ'αυτή θά λάβουν μέρος γυναικες από τήν Θράκη, τόν Πόντο, τήν Μακεδονία,τήν Ηπειρο, τήν Κρήτη, τήν Αττική καί τά νησιά. Στόχος των γυναικών είναι η καταγγελία, του Τουρκικού επεκτατισμού και η διατράνωση τού ασήγαστου πόθου για επιστροφή στα πάτρια χώματα. Αλλες διακόσιες περίπου γυναίκες, θα μεταβούν στην Αθήνα από την Κύπρο, αύριο.
Το Πολιτικό Γραφείου του Δημοκρατικού Συναγερμού αποφάσισε σήμερα όπως η προεκλογική εκστρατεία του κόμματος αρχίσει στις δεκαεπτά Μαρτίου με συγκέντρωση στο στάδιο Ελευθερία στη Λευκωσία. Στην συγκέντρωση θα μιλήσει ο Πρόεδρος του Κόμματος Γιαννάκης Μάτσης, και σ'αυτήν θα παραστεί ο πρώην Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης.
Δριμύ κατηγορώ εναντίον του ΑΚΕΛ εξαπέλυσε σήμερα ο Αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ Αλέξης Γαλανός στη διάρκεια Διάσκεψης Τύπου. Παρά τις προσπάθειες της Αριστεράς να περισυλλέξει υποψηφιότητες, κεντρογενούς υποτίθεται καταγωγής, είπε ο κ. Γαλανός, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι, αυξανόμενο ποσοστό πολιτών στρέφεται προς το ΔΗΚΟ, το οποίο, πρόσθεσε, θα εξασφαλίσει στις εκλογές πέραν του Είκοσι τοις εκατόν. Χαρακτήρισε ακόμη αποκαρδιωτική, την δήθεν επίθεση φιλίας, όπως είπε, που κάνει το ΑΚΕΛ προς τον μακαριακό χώρο. Το Δημοκρατικό Κόμμα, πρόσθεσε ο Αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ, δεν πρόκειται να ακολουθήσει κανένα δρόμο του ευτελισμού και της προσβολής της πολιτικής συνείδησης των εκλογέων.
Δυναμικά μέτρα εναντίον της τρομοκρατίας λαμβάνουν Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι. Στη Λωρίδα της Γάζας η Παλαιστινιακή αστυνομία εξαπέλυσε δεκάδες επιδρομές σε κρησφύγετα της Χαμάς. Στις επιχειρήσεις, στις οποίες μετείχαν όλες οι μονάδες της Παλαιστινιακής Αστυνομίας, ερευνήθηκαν νοσοκομεία, σχολεία, γραφεία, ακόμη και φιλανθρωπικά ιδρύματα της Χαμάς, και κατασχέθηκε προπαγανδιστικό υλικό της οργάνωσης. Την ίδια ώρα, το Ισραήλ, ενισχύει τις δυνάμεις του στα σύνορα με τις Παλαιστινιακές περιοχές, για την αποτροπή νέων επιθέσεων των φανατικών Μουσουλμάνων. Για πρώτη φορά, από την κατάληψη της Δυτική Οχθης, η Ισραηλινή κυβέρνηση, ανέπτυξε άρματα μάχης κατά μήκος της λεγόμενης πράσινης γραμμής, που χωρίζει το Ισραήλ από τις Παλαιστινιακές περιοχές.
Στην Τουρκία, η ηγέτις του κόμματος του Ορθού Δρόμου Τανσού Τσιλέρ, παρέδωσε σήμερα την πρωθυπουργία στον ηγέτη του Κόμματος της Μητέρας Πατρίδας Μεσούτ Γιλμάζ, στη διάρκεια σύντομης τελετής στο Πρωθυπουργικό γραφείο. Η νέα κυβέρνηση συνασπισμού των δύο κομμάτων θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης απο την τουρκική εθνοσυνέλευση την ερχόμενη βδομάδα.
Τραγική κατάληξη είχε το όλο θέμα μεταφοράς των δύο ασθενών με έϊτς στο γενικό νοσοκομείο Πάφου. Σήμερα, τις πρώτες πρωϊνές ώρες, έχασαν τη μάχη με τη ζωή και οι δύο. Εν τω μεταξύ χθές βράδυ άτομα φορείς του Εϊτς από άλλες πόλεις επισκέφθηκαν τους δύο ασθενείς και έμειναν λίγη ώρα μαζί τους για συμπαράσταση μετά τον θόρυβο που δημιουργήθηκε με την μεταφορά τους στο γενικο νοσοκομείο Πάφου.
Ο ΚΑΙΡΟΣ: Αποψε θα υπαρχουν αραιες νεφωσεις. Ωστοσο, στο Τροοδος πιθανον να πεσουν λιγα χιονια. Οι ανεμοι θα καταστουν βορειοι ασθενεις 3 Μποφορ. Η θαλασσα θα καταστει λιγο ταραγμενη. Η θερμοκρασια θα πεσει στους 3 βαθμους στο εσωτερικο, οπου και θα σχηματισθει παγετος,σε μερικες περιοχες, και στους 5 βαθμους στα παραλια. Αυριο θα εμφανιζονται αραιες και παλι νεφωσεις. Οι ανεμοι θα ειναι δυτικοι μεχρι μετριοι 3 εως 4 Μποφορ και η θαλασσα θα παραμεινει λιγο ταραγμενη. Η θερμοκρασια θα ανελθει στους 16 βαθμους στο εσωτερικο και στους 18 στα παραλια.
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v1.01 run on Thursday, 7 March 1996 - 13:56:25