Browse through our Interesting Nodes of Greek Associations & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

NEA apo KYPRO (Logos) 96-03-06

Logos (ELOT 928) Directory

From: Giorgos Zacharia <lysi@MIT.EDU>


Τήν αποφασιστικότητα τής Ελληνικής κυβέρνησης γιά ενίσχυση τών ενόπλων δυνάμεων τής χώρας πρός αντιμετώπιση τής τουρκικής απειλής, επανέλαβε σήμερα ο πρωθυπουργός τής Ελλάδος Κώστας Σημίτης. Τό πρωί, ο πρωθυπουργός μετέβει στό Υπουργείο Εθνικής Αμύνης, όπου ενημερώθηκε από τούς αρχηγούς τών τριών όπλων, σχετικά μέ τήν πρόσφατη κρίση στό Αγαίο. Σε ομιλία του πρός τούς επιτελείς τών ενόπλων δυνάμεων, ο κύριος Σημίτης επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν διεκδικεί τίποτε, αλλά ούτε καί παραχωρεί ο,τιδήποτε σε κανέναν. Η Ελλάδα, πρόσθεσε, δεν πρόκειται ποτέ νά παραχωρήσει ή νά διαπραγματευθεί τά κυριαρχικά της διακαιώματα, πού απορρέουν από τήν ιστορική αλήθεια καί αναγνωρίσθηκαν τελεσίδικα μέ αναμφισβήτητες διεθνείς συνθήκες.
Εξάλλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στήν Αθήνα Δημήτρης Ρέππας διέψευσε σήμερα δημοσιεύματα τού τουρκικού τύπου, τα οποία φέρουν τόν υπουργό εξωτερικών Θεόδωρο Πάγκαλο νά δήλωσε οτι η Ελλάδα θά αφοπλίσει τά νησιά, εάν η Τουρκία αποσύρει τήν Στρατιά τού Αιγαίου από τά παράλια τής Μικράς Ασίας. Ο κύριος Ρέπας τόνισε ότι ο υπουργός εξωτερικών δέν προέβη σε τέτοια αναφορά, καί υπογράμμισε ότι, θέση τής Ελλάδος είναι, πώς η Στρατιά τού Αιγαίου αποτελεί απειλή γιά τά Ελληνικά νησιά. Εάν, είπε ο κύριος Ρέπας, η Τουρκία αποφασίσει τήν διάλυση ή τήν απόσυρση τής Στρατιάς, αυτό θά εκτιμηθεί ανάλογα από τήν Ελληνική κυβέρνηση.
Τις πρόσφατες κυνικές δηλώσεις του Ραούφ Ντενκτάς αναφορικά με τους αγνοουμένους, καταγγέλει η Ελλάδα στα Ηνωμένα 'Εθνη. Σε επιστολή, που επέδωσε στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, ο Αναπληρωτής Μόνιμος Αντιπρόσωπος πρέσβης Βασίλης Κασκαρέλης, τονίζεται, ότι η Ελληνική Κυβέρνηση, θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα, που έχει στη διάθεσή της, για την καταδίκη και την απονομή ευθυνών, σε όλους, όσοι έχουν αναμειχθεί στα εγκλήματα αυτά. Την υποστήριξή τους προς διαλεύκανση της τύχης των αγνοουμένων μέσω της Διερευνητικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών, εξέφρασαν, εν τω μεταξύ, με δηλώσεις εκπροσώπων τους, η Γενική Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών, και οι κυβερνήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρεττανίας.
Λονδίνο και Παρίσι καταβάλλουν προσπάθειες για επίτευξη προόδου στο Κυπριακό, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των Ηνωμένων Εθνών, δήλωσε σήμερα ο Υπατος Αρμοστής της Βρετανίας στην Κύπρο Ντέϊβιντ Μάτεν, μετά από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη. Κληθείς να σχολιάσει τις τελευταίες δηλώσεις Ντενκτάς, ότι όλοι οι αγνοούμενοι είναι νεκροί και έχουν δολοφονηθεί από Τουρκοκυπριακές παραστρατιωτικές οργανώσεις, ο κύριος Μάτεν χαρακτήρισε το θέμα τραγικό. Υποστήριξε δε ότι το θέμα πρέπει να προωθηθεί στο πλαίσιο της Διερευνητικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών.
Ανακοίνωση του Ηγουμένου Κύκκου, Νικηφόρου, αναφέρει ότι, προς αποκατάσταση της αλήθειας και για την άρση τυχόν παρεξηγήσεων, διευκρινίζεται, ότι, κατά τη χθεσινή συνάντηση του Πανοσολογιωτάτου, με την Επιτροπή Υποστηρικτών του Αρχιμανδρίτη Παγκράτιου Μερακλή, συζητήθηκαν τρόποι άρσης του αδιεξόδου και ειρήνευσης της Εκκλησίας. Δεν συζητήθηκε, αναφέρει η ανακοίνωση του Ηγουμένου Κύκκου, θέμα αποκατάστασης οποιουδήποτε προσώπου για άνοδό του σε Μητροπολιτικό Θρόνο.
Ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης παρέδωσε σήμερα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στον Γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου, αντίγραφο της γνωμάτευσης του σε σχέση με τους δώδεκα Αστυνομικούς, οι οποίοι φέρονται ανεμεμιγμένοι σε βασανισμούς πολιτών. Τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου θα εξετάσουν την δεκαπεντασέλιδη γνωμάτευση και θα επιληφθούν του θέματος αύριο στη συνεδρίαση τους. Ο κύριος Μαρκίδης δήλωσε ότι, για όσους έχει γνωματεύσει ότι συντρέχουν λόγοι τερματισμού των υπηρεσιών τους, το Υπουργικό Συμβούλιο πρέπει, και είναι υποχρεωμένο, να εξετάσει το θέμα από την αρχή, για να διαπιστώσει από μόνο του εάν ενδείκνυται ή όχι να ασκήσει την εξουσία προς την κατεύθυνση του τερματισμού των υπηρεσιών τους.
Τα ψηφοδέλτια του ΑΚΕΛ-Αριστεράς- Νέων Δυνάμεων για τις Βουλευτικές Εκλογές του Μαίου, έχουν εγκριθεί από την Ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος και άρχισαν να δίνονται από σήμερα στη δημοσιότητα. Στα ψηφοδέλτια περιλαμβάνονται και πέντε προσωπικότητες πέραν του χώρου της Αριστεράς. Στην Αμμόχωστο οι υποψήφιοι είναι οι Κώστας Παπακώστας, Πανίκος Παπαδάκης και Νίκη Κατσαούνη. Στην Λευκωσία ο Παύλος Θεοδότου και στην Λεμεσό ο Χριστόδουλος Βενιαμίν.
Το απόγευμα συνήλθε η Επιτροπή Πολιτικού Σχεδιασμού του Δημοκρατικού Κόμματος για να προβεί σε μια πρώτη γενική αξιολόγηση των προτάσεων και εισηγήσεων για επιλογή μεταξύ των διακόσιων περίπου υποψηφίων βουλευτών που έχει ενώπιόν της.
Τηλεφώνημα για ύπαρξη βόμβας στα Υπουργεία Εργασίας, Εξωτερικών και το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας, προκάλεσε το πρωί αναστάτωση. Ο άγνωστος προειδοποιούσε για τοποθέτηση βομβών, οι οποίες θα εκρήγνυντο ταυτόχρονα, όπως ισχυρίστηκε, στις έντεκα παρα είκοσι το πρωί. Αναταραχή προκλήθηκε κυρίως στο Υπουργείο Εργασίας, όπου οι εργαζόμενοι για μια περίπου ώρα απομακρύνθηκαν απο τα γραφεία τους. Η αστυνομία, αφού διερεύνησε το τηλεφώνημα, διαπίστωσε ότι επρόκειτο περί φάρσας.
Δεκατρείς συνολικά κατηγορίες για δεκασμό δημοσίου λειτουργού, απαγγέλθηκαν σήμερα εναντίον του Χειρουργού του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας, Δόκτορα Σίμου Λοίζου. Αφορούν περιπτώσεις στις οποίες φέρεται να απέσπασε από δεκατρείς ασθενείς το χρηματικό ποσό των ενιακοσίων-πενήντα λιρών, για να επισπεύσει την διαδικασία εισαγωγής τους στο χειρουργείο του Νοσοκομείου. Ο Δόκτωρ Λοίζου αρνήθηκε ενοχή σ'όλες τις κατηγορίες. Το δικαστήριο όρισε δικάσιμο τις οκτώ Απριλίου.
Το πρώτο αμερικανικό φορτίο με εξοπλισμό προηγμένης τεχνολογίας για τον εντοπισμό και την εξουδετέρωση εκρηκτικών, έφθασε σήμερα στο Ισραήλ. Στρατιωτικό μεταγωγικό αεροπλάνο που προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο του Τέλ Αβίβ μετέφερε απο τις Ηνωμένες Πολιτείες οκτώ συστήματα, βάρους τριακόσιων κιλών το καθένα. Ο πρόεδρος Κλίντον αποφάσισε την άμεση μεταφορά υπερσύγχρονου εξοπλισμού για την ανακάλυψη εκρηκτικών υλών και την αποστολή δώδεκα αμερικανών εμπειρογνωμόνων κατά της τρομοκρατίας, μετά τις τέσσερεις επιθέσεις αυτοκτονίας της Χαμάς, που στοίχισαν την ζωή σε εξήντα ανθρώπους. Μιά ακόμη αποστολή αμερικανικού υλικού για τον έλεγχο ατόμων και οχημάτων αναμένεται να φθάσει στο Ισραήλ την ερχόμενη εβδομάδα.
Ο ΚΑΙΡΟΣ:Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως συννεφιασμένος και κατά διαστήματα βροχερός. Οι βροχές τοπικά θα είναι έντονες και θα συνοδεύονται από βροντές δυνατούς ανέμους και πιθανόν χαλάζι. Στο Τρόοδος θα συνεχιστεί η χιονόπτωση. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές έως νοτιοδυτικές διευθύνσεις μέτριοι μέχρι δυνατοί 4 με 5 μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι παντού κυματώδης. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 6 βαθμούς στο εσωτερικό και στους 8 στα παράλια. Αύριο θα σχηματίζονται κατά διαστήματα νεφώσεις και αναμένεται να πέσουν τοπικές βροχές, ενώ στο Τρόοδος θα χιονίζει κατά διαστήματα. Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί έως νοτιοδυτικοί μέτριοι μέχρι δυνατοί 4 με 5 μποφόρ και τοπικά το απόγευμα μέχρι πολύ δυνατοί 6 μποφόρ. Η θάλασσα θα παραμείνει κυματώδης. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 15 βαθμούς στο εσωτερικό και στους 17 στα παράλια.
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v1.01 run on Wednesday, 6 March 1996 - 18:26:12