Browse through our General Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

NEA apo KYPRO (Logos) 96-03-05

Logos (ELOT 928) Directory

From: Giorgos Zacharia <lysi@MIT.EDU>


Οι δηλώσεις Ντενκτάς δίνουν νέα διάσταση στην υπόθεση της προβολής του θέματος των αγνουμένων, με την προσοχή, όμως, που η Κυπριακή κυβέρνηση θέλει να υπάρχει, ώστε να μην μετατραπεί σε θέμα δολοφονίας αιχμαλώτων πολέμου, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιαννάκης Κασουλίδης. Ο κύριος Κασουλίδης επανέλαβε την εμμονή της Κυβέρνησης στην διαδικασία εξακρίβωσης της τύχης ενός εκάστου των αγνοουμένων. Από την πλευρά του, ο Υπουργός Εξωτερικών, Αλέκος Μιχαηλίδης, ανέφερε οτι οι δηλώσεις Ντενκτάς θα κατατεθούν στην διερυνητική επιτροπή. Εξ' άλλου, ο πρόεδρος της Βουλής, Αλέξης Γαλανός, τόνισε ότι η ευθύνη για τις δολοφονίες αγνοουμένων, βαραίνει τον Τουρκικό Στρατό και πρόσθεσε ότι η πρέπει να συνεχισθεί η εξακρίβωση της τύχης τους στο πλαίσιο της διερευνητικης Επιτροπης. Η συμπρόεδρος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, Μεχτίλ Ρότε, υπογράμμισε τη σημασία της διακρίβωσης της τυχης των αγνοουμένων. Αν η Τουρκία και ο Ντενκτάς φέρουν ευθύνη, τότε είναι εγκληματίες πολέμου τόνισε η κυρία Ρότε. Οι χειρισμοί του θέματος συζητήθηκαν στη συνάντηση που είχε ο πρόεδρος Κληρίδης με τις επιτροπές Συγγενών Αγνοουμένων, εκπρόσωποι των οποίων τόνισαν οτι επιμένουν στη λεπτομερή διερεύνηση της κάθε υπόθεσης. Εν τω μεταξύ, ερωτηματικά προκάλεσαν οι δηλώσεις του αναπληρωτή ειδικού αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, στη Κύπρο, Γούσταβ Φαϊσσέλ, ότι δεν τον εκπλήττει η κυνική ομολογία Ντενκτάς.
Το θέμα των αγνοουμένων μεταφέρεται στην Βουλή των 'Ελληνων, ύστερα από ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ελευθέριος Βερυβάκης, με την οποία ζητά απο τους Υπουργούς Εξωτερικών και Εθνικής Αμύνης να πληροφορηθεί, κατά πόσο η Ελληνική πολιτεία έχει προβεί σε επίσημη διερεύνηση του θέματος. Ο κύριος Βερυβάκης ζητά επίσης να μαθεί ποιές είναι οι θέσεις και οι προθέσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης σε σχέση με τους ισχυρισμούς και την ευθύνη του Ντενκτάς, καθώς και τη θέση και στάση της Τουρκίας.
Συνεχίστηκαν και έληξαν σήμερα στη Λευκωσία, οι εργασίες της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, Κύπρου Ευρωπαϊκής 'Ενωσης. Ο κοινοτικός επίτροπος, Χανς Βαν Ντε Μπρούκ, δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή 'Ενωση δεν μπορεί να καθυστερεί την ένταξη της Κύπρου, επ' άπειρο, αφού αυτή εκφράζεται από τη θεληση της μεγαλης πλειοψηφίας των Κυπρίων. Ανέφερε παράλληλα, ότι η Τουρκία δεν έχει το δικαίωμα αρνησυκυρίας, στην αίτηση της Κύπρου για ένταξη στην Ευρωπαϊκή 'Ενωση. Ο Υπουργός Εξωτερικών, Αλέκος Μιχαηλίδης, εξ άλλου, κάλεσε την Ευρωπαϊκή 'Ενωση να διαδραματίσει ρόλο στην προώθηση του Κυπριακού, και είπε ότι η Ευρώπη είναι σε θέση να βοηθήσει, λόγω της δικής της εμπειρίας, και επειδή θα επωφεληθεί και ίδια απο την ένταξη της Κύπρου.
Το πρωϊ, εξ'άλλου, ο Κοινοτικός Επίτροπος, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη. Σε δηλώσεις του ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή 'Ενωση ετοιμάζεται να δεχθεί την Κύπρο ως πλήρες μέλος της και εξέφρασε την ελπίδα ότι μέχρι το τέλος του 1997, έξι μήνες μετά τη διακυβερνητική διάσκεψη, θα αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Θα καταβάλουμε προσπάθειες με τα Ηνωμένα 'Εθνη για επίλυση του Κυπριακού, ανέφερε, και θα είμαστε πιο ευχαριστημένοι άν η Κύπρος ενταχθεί ενωμένη στην Ευρώπη, παρά διαιρεμένη.
Η ενταξιακή πορεία της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή 'Ενωση και ιδιαίτερα ο ρόλος που η ιταλική προεδρία μπορεί να διαδραματίσει στο Κυπριακό, απασχόλησαν συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών, Αλέκου Μηχαηλίδη με τον Ιταλό υφυπουργό Εξωτερικών, Λουίτζι Φερράρις. Ο κύριος Μηχαηλίδης υπογράμμισε ότι η Κύπρος εκτιμά ιδιαίτερα το ενδιαφέρον που η ιταλική προεδρία επιδεικνύει για το κυπριακό πρόβλημα και εξέφρασε την ελπίδα ότι το ενδιαφέρον αυτό θα έχει συνέχεια και πέραν της ιταλικής προεδρίας.
Εκδήλωση με τίτλο "Μνήμη Ελληνίδων Γυναικών" , αφιερωμένη στις γυναίκες που δολοφονήθηκαν, προσφυγοποιήθηκαν και εγκλωβίστηκαν από τους Τούρκους, θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. 'Οπως ανέφερε εκ μέρους της Ομάδας Πρωτοβουλίας η κυρία Ελένη Βραχίμη, θα ζητηθεί η σύγκλιση ενός διεθνούς Δικαστηρίου που θα εξετάσει και καταδικάσει τα εγκλήματα που διέπραξε και διαπράττει ο Τουρκικός στρατός κατά των γυναικών. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει πορεία στην πλατεία Ρηγίλλης, κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Αγνώστου στρατιώτη και στη συνέχεια καθιστική εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από την τουρκική πρεσβεία.
Σε ατύχημα αποδίδει η αστυνομία την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθές βράδυ στο εργοστάσιο κατασκευής δερματίνων ειδών "Αθηνά", στην βιομηχανική περιοχή 'Υψωνα, ιδιοκτησία του Γιαννάκη Ορφανίδη. Στην εκτίμηση αυτή οδήγησε ο εντοπισμός της εστίας της πυρκαγιάς κοντά σε πύραβνο. 'Οσον αφορά την πυρκαγιά που εξερράγη, επίσης στη Λεμεσό, στο αυτοκίνητο το Μιχάλη Πλάτωνος, η αστυνομία έχει εντοπίσει πολλά κοινά στοιχεία με τον τρόπο πυρπολισμών αυτοκινήτων που έγιναν πρίν χρόνια, από 'Αγγλους.
Και μιά ματιά στις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην Κύπρο. Στην Λευκωσια η πιο ψηλη θερμοκρασια ηταν 15 βαθμοι και η πιο χαμηλη 4, στην Αμμοχωστο και την Λαρνακα 18 με 6, στην Λεμεσο 17 με 8, στην Κερυνεια και την Παφο 18 με 8 και τελος στον Προδρομο 7 με 1. Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως συννεφιασμένος και θα πέσουν τοπικές βροχές που θα είναι πιό έντονες τις πρωϊνές ώρες. Στις ψηλότερες κορυφές του Τροόδους δυνατο να χιονισει. Οι ανεμοι θα ειναι στην αρχη νοτιοανατολικοι και αργοτερα νοτιοδυτικοι μετριοι 4 εως 5 Μποφορ. Η θαλασσα θα ειναι ταραγμενη και η θερμοκρασια θα πεσει στους 6 βαθμους στο εσωτερικο και στους 8 στα παραλια. Αυριο ο καιρος θα ειναι ασταθης με βροχες που κατα διαστηματα θα ειναι ραγδαιες και θα συνοδευονται απο βροντες. Οι ανεμοι θα ειναι νοτιοδυτικοι μετριοι 4 εως 5 μποφορ και κατα διαστηματα δυνατοι ή μποφορ. Η θαλασσα θα ειναι ταραγμενη ως κυματωδης. Η θερμοκρασια θα ανεβει στους 14 βαθμους στο εσωτερικο και στους 16 στα παραλια. Την Πεμπτη δυνατο να πεσουν λιγες τοπικες βροχες ενω την Παρασκευη ο καιρος θα ειναι κυριως αιθριος αλλα ψυχρος με θερμοκρασια αρκετα χαμηλοτερη της κανονικης για την εποχη.
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v1.01 run on Tuesday, 5 March 1996 - 15:45:40