Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

NEA apo KYPRO (Logos) 96-03-04

Logos (ELOT 928) Directory

From: Giorgos Zacharia <lysi@MIT.EDU>


'Αλλοι δέκα νεκροί και τριάντα τραυματίες στο Ισραήλ απο έκρηξη βόμβας, στο Τέλ Αβίβ αυτή τη φορά. Η έκρηξη σημειώθηκε πάλι σε λεωφορείο, έξω απο πολυκατάστημα σε πολυσύχναστο δρόμο. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες η βόμβα εξερράγη γύρω στις τέσσερεις και δέκα και ο εμπορικός δρόμος Ντιζέγκοφ, γέμισε με αίματα και διαμελισμένα κορμιά. Η νέα βομβιστική επίθεση ακολουθεί την χθεσινή επίθεση αυτοκτονίας που είχε ως αποτέλεσμα δεκαεννέα άτομα να χάσουν τη ζωή τους.
Ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής 'Ενωσης για εξωτερικές υποθέσεις Χάνς Βαν Ντεν Μπρούκ έφθασε το απόγευμα στην Κύπρο για επαφές με σκοπό την εκτίμηση της πολιτικής και οικονομικής κατάστασης και κυρίως της διαδικασίας για αναζήτηση μόνιμης λύσης του Κυπριακού. Ο Χάνς Βαν Ντεν Μπρούκ συναντάται αυτή την ώρα με τον Υπουργό Εξωτερικών Αλέκο Μιχαηλίδη και αύριο το πρωί θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο κύριος Βαν Ντεν Μπρούκ είχε προγραμματίσει να συναντηθεί και με τον Ραούφ Ντενκτάς, με σκοπό, όπως είχε δηλώσει ο ίδιος, να συζητούσε μαζί του τα οφέλη που θα έχουν οι Τουρκοκύπριοι από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή 'Ενωση, συνάντηση η οποία τώρα ματαιώνεται λόγω της ασθένειας Ντενκτάς. Αύριο ο Βαν Ντεν Μπρούκ θα προσφωνήσει την Σύνοσο της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Κύπρου-Ευρωπαϊκής 'Ενωσης, οι εργασίες της οποίας άρχισαν σήμερα στη Λευκωσία. Την Σύνοδο απασχολούν μεταξύ άλλων οι σχέσεις Κύπρου - Ευρωπαϊκής 'Ενωσης, με έμφαση στην ενταξιακή πορεία όπως επίσης, το Κυπριακό, η κατάσταση των εγκλωβισμένων και η κατάσταση της πολιτιστικής κληρονομιάς, στις κατεχόμενες περιοχές.
Το απόγευμα έφθασε στην Κύπρο ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Λουίτζι Φερράρις για να εκπροσωπήσει την Ιταλική Προεδρία στην σύνοδο της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκής Ενωσης - Κύπρου.
Εκστρατεία ενημέρωσης της διεθνούς κοινής γνώμης για την κυνική ομολογία του Ντενκτάς, ότι Τουρκοκυπριακές παραστρατιωτικές οργανώσεις εκτέλεσαν εν ψυχρώ του αγνοούμενους, αρχίζουν οι κυβερνήσεις Κύπρου και Ελλάδας. Ο κύριος Κασουλίδης ανατρέποντας τον ισχυρισμό του Ντενκτάς σημείωσε ότι η κυβέρνηση κατέχει μαρτυρίες για πολλές περιπτώσεις που αφορούν την εν ψυχρώ δολοφονία των Αγνοουμένων, απο τα Τουρκικά στρατεύματα κατοχής. Αναφορικά με τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξήγαγε η Αμερικανική ομάδα, ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι η Κυβέρνηση, ζήτησε ενημέρωση απο την Αμερικανική πρεσβεία στην Λευκωσία, η οποία απάντησε, ότι η έρευνα δεν εχει ακόμη ολοκληρωθεί. Στην Αθήνα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανακοίνωσε σειρά ενεργειών της Ελληνικής Κυβέρνησης. Ο κύριος Ρέπας δηλωσε ότι ο Υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος θα θέσει το ζήτημα στο συμβούλιο Τελωνειακής Ενωσης Τουρκίας-Ευρωπαϊκής Ενωσης και θα συζητήσει εξηγήσεις απο τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών. Δεύτερο, η Κυβέρνηση θα αποστείλει επιστολή στον Μπούτρος Γκάλι, ο οποίος ασχολείται με το θέμα των αγνοουμένων, και τρίτο θα ενημερώσει μή κυβερνητικές οργανώσεις που ασχολούνται με τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως είναι η διεθνής αμνηστία και η Ελσίνκι Γουώτς. Την αγανάκτηση του για τον κυνισμό του Ντενκτάς εξέφρασε ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας Γεράσιμος Αρσένης. Εξάλλου ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδης Εβερτ ανακοίνωσε ότι θα στείλει επιστολές στους Προέδρους του Ευρωκοινοβουλίου, του Συμβουλίου της Ευρώπης και του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού, με τις οποίες θα καταγγέλλει τις κυνικές δηλώσεις Ντενκτάς και θα ζητά την σε βάθος διερεύνηση του θέματος των αγνοουμένων.
Αγανάκτηση και οργή προκάλεσαν οι κυνικές δηλώσεις του κατοχικού ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, στους Ευρωβουλευτές που συμμετέχουν στην σύνοδο της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής. Οι Ευρωβουλευτές Κρανιδιώτης, Χατζηδάκης και Παπαγιαννάκης, θα θέσουν το θέμα στο Ευρωκοινοβούλιο, ενώ θα προωθήσουν ψήφισμα το οποίο θα καλεί τα κράτη μέλη να αναλάβουν πρωτοβουλίες, παρόμοιες με αυτές που λαμβάνουν οι αμερικανοί για τους δικούς τους αγνοουμένους. Η συμπρόεδρος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Μεχτίλ Ρότε, χαρακτήρισε απίστευτη παραδοχή τις εν ψυχρώ δολοφονίες των αγνοουμένων, ενώ ζήτησε να γίνουν γνωστοί οι υπεύθυνοι για την πράξη αυτή. Τα Κοινοβουλια Κύπρου και Ελλάδος ενεργοποιούνται, και την ερχόμενη εβδομάδα Αλέξης Γαλανός και Απόστολος Κακλαμάνης, θα συναντηθούν για συντονισμό των ενεργειών τους.
Η Κυπριακή Κυβέρνηση ενημερώθηκε επίσημα περί της ασθένειας του Ντενκτάς απο τον ειδικό αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο. Ο Γούσταβ Φεϋσέλ, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο Κληρίδη. Οπως δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης, ο Πρόεδρος Κληρίδης διαβίβασε ότι οι αρχές της Δημοκρατίας είναι στην διάθεση των θεραπόντων ιατρών του Ντενκτάς για οποιαδήποτε αρωγή, βοήθεια, περιλαμβανομένης και της μεταφοράς του σε νοσοκομείο στις ελεύθερες περιοχές. Εν τω μεταξύ, οι γιατροί που παρακολουθούν τον Ντενκτάς παρουσιάζονται αισιόδοξοι για την πορεία της υγείας του. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Τουρκοκύπριου γιατρού Ντερβίς Οράλ. Ο ασθενής, είπε, είναι ευδιάθετος και δέν μπορείς να καταλάβεις ότι έχει υποστεί έμφραγμα αφού γελά, μιλά και αστειεύεται. Εξάλλου, σε παρατήρηση οτι ο Ντενκτάς θα συναντούσε σήμερα τον Κοινοτικό Επίτροπο Χάνς Βαν Ντεν Μπρούκ, ο κύριος Κασουλίδης επεσήμανε οτι ο Κοινοτικός Επίτροπος θα τον συναντούσε ως αρχηγό της Τουρκοκυπριακής Κοινότητας. Η πλευρά μας θα έφερε ένσταση στην περίπτωση που ο Κοινοτικός Επίτροπος αποφάσιζε να συναντηθεί με οποιονδήποτε άλλο Τουρκοκύπριο σημείωσε ο Εκπρόσωπος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Το απόγευμα, όπως εγνώσθη, ο Ντενκτάς μεταφέρθηκε στην Τουρκία για εξειδικευμένες εξετάσεις.
Ολοκληρώθηκε η εκλογή των ειδικών αντιπροσώπων για ανάδειξη Μητροπολίτη Μόρφου, με ποσοστό αποχής σαρανταεπτά κόμμα τέσσερα τοις εκατόν στις τριανταδύο κοινότητες στις οποίες διεξήχθησαν εκλογές. Οι εκατόν ενενήντα από τους διακόσιους ειδικούς αντιπροσώπους, εξελέγησαν από υποστηριχτές του εν αργία Αρχιμανδρίτη Παγκράτιου Μερακλή. Ωστόσο, σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου, οι Εκκλησιαστικοί Κανόνες δεν επιτρέπουν την ανάδειξη του Παγκράτιου σε θέση αρχιερέως. Για τα παραπτώματα με τα οποία βαρύνεται οι Ιεροί Κανόνες προβλέπουν ποινή είτε επ' αόριστον αργίας είτε καθαιρέσεως. Σε περίπτωση που οι υποστηρικτές του Παγκράτιου, δημιουργήσουν προβλήματα στο νέο Μητροπολίτη, πρόσθεσε ο Μακαριώτατος, τότε η Ιερά Σύνοδος θα καταργήσει τη Μητρόπολη Μόρφου. Εν τω μεταξύ, η Ιερά Σύνοδος δημοσιοποίησε την κλήση προς τον Παγκράτιο Μερακλή, ο οποίος θα πρέπει να παρουσιαστεί ενώπιόν της την ερχόμενη Δευτέρα, για εξέταση της υπόθεσής του.
Στην Ισπανία, το ενδεχόμενο συμμετοχής Υπουργών από άλλα κόμματα, για το σχηματισμό κυβέρνησης, εξετάζει το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα που επεκράτησε με μικρή πελιοψηφία στις χθεσινές εκλογές. Μια πλειοψηφία σημαντική για να τερματίσει την δεκατριάχρονη διακυβέρνηση των Σοσιαλιστών, όχι όμως αρκετή για να σχηματίσει κυβέρνηση. Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών, το Συντηρητικό Λαικό Κόμμα, κατέλαβε στο Κοινοβούλιο, 156 έδρες, επί συνόλου 350, έναντι εκατόν σαραντα μιάς, του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος του απερχόμενου πρωθυπουργού Φελίπε Γκονζάλες.
Ο ΚΑΙΡΟΣ:Αποψε κατα διαστηματα οι νεφωσεις θα πυκνωνουν και θα πεσουν τοπικες βροχες και πιθανο να σημειωθουν καταιγιδες. Στο Τροοδος αναμενεται να πεσουν λιγα χιονια. Οι ανεμοι θα ειναι δυτικοι ως βορειοδυτικοι ασθενεις εως μετριοι 3 εως 4 Μποφορ και η θαλασσα ταραγμενη. Η θερμοκρασια θα πεσει στο εσωτερικο στους 4 βαθμους και γυρω στους 8 βαθμους στα παραλια. Αυριο ο καιρος θα ειναι αστατος με βροχες που σε μερικες περιχες θα συνοδευονται απο βροντες, δυνατους ανεμος και πιθανον χαλαζι. Στο Τροοδος κατα διαστηματα θα πεσουν και παλι λιγα χιονια. Οι ανεμοι το πρωι θα ειναι δυτικοι ασθενεις ως μετριοι 3 εως 4 Μποφορ και το απογευμα νοτιοι δυνατοι 4 εως 4 Μποφορ και τοπικα 6 Μποφορ. Η θαλασσα θα ειναι ταραγμενη και σταδιακα θα καταστει κυματωδης. Η θερμοκρασια θα ανελθει στους 16 περιπου βαθμους.
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v1.01 run on Monday, 4 March 1996 - 17:47:52