Browse through our Interesting Nodes on Classical Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

NEA apo KYPRO (Logos) 96-02-29

Logos (ELOT 928) Directory

From: Giorgos Zacharia <lysi@MIT.EDU>


Τήν σταθερή αντίθεση τής Ελληνικής κυβέρνησης σε οποιαδήποτε σύνδεση τού θέματος τής τελωνειακής ενωσης τής Τουρκίας μέ τήν ενταξιακή πορεία τής Κύπρου, υπογράμμισε σήμερα ο πρωθυπουργός τής Ελλάδος Κώστας Σημίτης. Μιλώντας τό μεσημέρι σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο κύριος Σημίτης προειδοποίησε ότι θά υπάρξει παράλυση εάν επιχειρηθεί κάτι τέτοιο. Ο Πρωθυπουργός τής Ελλάδος, επανέλαβε επίσης με κατηγορηματικό τρόπο, ότι μία Τουρκική προέλαση στην Κύπρο, αποτελεί αιτία πολέμου για την Ελλάδα. Τό μήνυμά μας πρός τήν Τουρκία, ειπε ο κύριος Σημίτης, ειναι οτι η Ελλάδα δέν διεκδικεί τίποτε καί δέν παραχωρεί τίποτε, αλλά επιδιώκει τήν εφαρμογή τών κανόνων τού διεθνούς δικαίου. Ο Ελληνας Πρωθυπουργός, εξέφρασε, τέλος, ικανοποίηση γιά τό γεγονός ότι οι εταίροι της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αποδέχθηκαν τήν θέση πώς η πρόσφατη Ελληνοτουρκική κρίση δεν αποτελεί πολιτική διαφορά, αλλά ζήτημα που πρέπει να επιλυθεί με βάση τους κανόνες του διεθνούς δικαίου.
Στη Λευκωσία, εξάλλου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης επανέλαβε ότι από την ενημέρωση που είχε η Κυβέρνηση της Κύπρου από την Ελληνική Κυβέρνηση, αναφορικά με την συζήτηση που έγινε στην σύνοδο του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της 'Ενωσης την περασμένη Δευτέρα, δεν υπήρξε οποιαδήποτε διασύνδεση της ενταξιακής πορείας της Κύπρου και της τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας. Ο κύριος Κασουλίδης προέβη στις δηλώσεις αυτές κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα του Αθηναϊκού Τύπου, που παρουσιάζουν τον κοινοτικό επίτροπο Χάνς Βαν Ντε Μπρούκ, να συνδέει τα δύο θέματα και να καταχωρεί την άποψή του στην γραπτή, "εσωτερικής κυκλοφορίας", περίληψη των εργασιών του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της 'Ενωσης. Ο κύριος Κασουλίδης επανέλαβε ότι η Κύπρος, δεν μπορεί να δεχθεί οποιονδήποτε εκβιασμό. Σημείωσε ακόμη, ότι υπάρχουν αρκετά προβλήματα στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου, και εξέφρασε την αισιοδοξία ότι καθ'οδόν θα αντιμετωπισθούν.
Σημειώσεις και όχι πρακτικά της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών για το έγκλημα, διέρευσαν σε δημοσιογράφο, και σύμφωνα με πληροφορίες, κατέληξαν σε χέρια ανθρώπων του υπόκοσμου. Οι σημειώσεις αυτές δεν δημοσιεύθηκαν, αλλά για την παράνομη κυκλοφορία τους έλαβε γνώση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Σε σχετικές δηλώσεις προέβη σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιαννάκης Κασουλίδης, ο οποίος, ωστόσο, ούτε επιβεβαίωσε αλλά ούτε και διέψευσε πληροφορία, ότι οι σημειώσεις αυτές έφτασαν και στα χέρια μιάς από τις φατρίες του υπόκοσμου της Λεμεσού. Στις σημειώσεις αυτές περιλαμβάνονται οι τοποθετήσεις των αρχηγών κατά την σύσκεψη, παραλείπονται όμως κάποια στοιχεία, των οποίων η παράλειψη δεν διευκρινίσθη από τον εκπρόσωπο ποιούς αφήνει εκτεθημένους. Εξάλλου, απαντώντας στην δήλωση του προέδρου της ΕΔΕΚ Βάσου Λυσσαρίδη, ότι τα έγγραφα απο τις συνεδρίες του Εθνικού Συμβουλίου διαρρέουν απο το Προεδρικό και το Υπουργείο Εξωτερικών, ο κύριος Κασουλίδης σημείωσε ότι, το Προεδρικό, το Υπουργείο Εξωτερικών αλλά και η Γενική Εισαγγελία γνώριζαν πολύ ενωρίτερα το περιεχόμενο συγκεκριμένου εγγράφου, χωρίς να παρατηρηθεί καμιά διαρροή. Απεναντίας, κατέληξε, το έγγραφο διέρευσε τέσσερις ημέρες μετά την συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.
Προς οριστικό κλείσιμο της υπόθεσης του εν αργία Αρχιμανδρίτη Παγκρατίου, οδήγησαν με τον συνεχιζόμενο θόρυβο οι παρουσιαζόμενοι ως υποστηρικτές του. Σε σημερινή εγκύκλιο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου, ανακοινώνεται η απόφαση του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου όπως επανασυγκληθεί η Ιερά Σύνοδος, στην οποία να κληθεί να παραστεί ο Παγκράτιος προς οριστική εκδίκαση της υποθέσεώς του. Αναφορικά με τη δημοσιοποίηση στοιχείων περί ψευδεπίγραφης επιστολής ανωνύμου, και λόγω της συστηματικής παραπλάνησης του πληρώματος της Εκκλησίας, δηλώνεται από την Ιερά Αρχιεπισκοπή ότι οι κατηγορίες κατά του Παγκράτιου δεν προέρχονται ούτε από ψευδεπίγραφες επιστολές, ούτε από φήμες, αλλά από ζωντανές προσωπικές μαρτυρίες. "Τόσο η Αυτού Μακαριότης ο Αρχιεπίσκοπος όσο και τα Μέλη της Ιεράς Συνόδου, αναφέρεται στην ανακοίνωση, δεν είναι τόσο αφελείς, ώστε να στηρίζονται για τόσο φοβερές κατηγορίες πάνω σε ψευδεπίγραφες ή μή, επιστολές".
Η μετάβαση και μόνιμη εγκατάσταση των "Γιατρών του Κόσμου" κοντά σστους εγκλωβισμένους της Καρπασίας και του Κορμακίτη με σκοπό την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, θα απασχολήσει την Παγκόσμια Συνδιάσκεψη της Οργάνωσης, που θα πραγματοποιηθεί από την πρώτη μέχρι τις τρείς Μαρτίου, στη Λευκωσία. Η απόφαση, ανέφερε η κυρία Ελένη Θεοχάρους, εκπρόσωπος της οργάνωσης στην Κύπρο, αναμένεται να ληφθεί το Σάββατο κατά τη διάρκεια της συνδιάσκεψης. Μέσα στους άμεσους στόχους της Οργάνωσης, είναι η λειτουργία δορυφορικού σταθμού με έδρα την Αθήνα καθώς και η δημιουργία ενός Πολυδύναμου Κέντρου που θα προσφέρει ιατρικές υπηρεσίες, σε ναρκομανείς, ασθενείς με ειτς και κακοποιημένες γυναίκες. Στο συνέδριο των Γιατρών του Κόσμου θα παραστούν γιατροί και παρατηρητές από δέκα περίπου χώρες.
Σωρεία τροχαίων δυστυχημάτων είχαμε σήμερα στη Λευκωσία. Το πρώτο δυστύχημα συνέβη το μεσημέρι στη Λεωφόρο Αρχαγγέλου, όταν διπλοκάμπινο που κρατούσε τη δεξιά λωρίδα του δρόμου στην προσπάθεια του να στρίψει αριστερά απέκοψε το δρόμο σε Λεωφορείο Λευκωσίας. Απο τη σύγκρουση το αυτοκίνητο αναποδογυρίστηκε με αποτέλεσμα να εγλωβιστούν σ'αυτό η οδηγός Ελένη Αρτεμίου 45 χρονών και η συνεπιβάτιδα 'Αννα Αρτεμίου, 80 χρόνων. Οι δύο γυναίκες απεγκλωβίστηκαν με τη βοήθεια της πυροσβεστικής υπηρεσίας και μεταφέρθηκαν η μία στο Απολλώνειο νοσοκομείο και η άλλη στο νοσοκομείο Λευκωσίας όπου, αφού τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες απελύθησαν. Το δεύτερο δυστύχημα συνέβει στην λεωφόρο Γρίβα Διγενή όπου αυτοκίνητο συγκρόυστηκε με αρθρωτό όχημα, χωρίς ευτυχώς τραυματίες, ενώ το τρίτο συνέβει λίγο πιο κάτω, όταν ο οδηγός του αυτοκινήτου κάτω απο άγνωστες συνθήκες έχασε τον έλεγχο του οχήματος του και κτύπησε σε δέντρο.
Αισιοδοξία και ικανοποίηση επικρατεί στην Τουρκία, κυρίως μεταξύ του επιχειρηματικού κόσμου, για την συμφωνία συνεργασίας, στην οποία κατέληξαν χθές οι αρχηγοί των δύο δεξιών κομμάτων της χώρας, Τανσού Τσιλέρ και Μεσούτ Γιλμάζ. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, το Κόμμα της Μητέρας Πατρίδας του Γιλμάζ, θα πάρει τα Υπουργεία Εξωτερικών,'Αμυνας, Οικονομικών, Δημοσίων 'Εργων, Πολιτισμού, Περιβάλλοντος, Ενεργείας και Εργασίας. Το κόμμα του Ορθού Δρόμου της Τσιλέρ, θα αναλάβει τα Υπουργεία Εσωτερικών, Εθνικής Παιδείας, Δικαιοσύνης, Γεωργίας, Βιομηχανίας, Υγείας, Μεταφορών Δασών και Τουρισμού.
Στην Ισπανία είκοσι εννέα άτομα σκοτώθηκαν και δέκα-οκτώ τραυματίστηκαν, σε σύγκρουση λεωφορείου με αυτοκίνητο στην πόλη Μπαϊλέν στα νότια της χώρας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της αστυνομίας, προκύπτει πως το αυτοκίνητο παρεξέκλινε της πορείας του, με αποτέλεσμα να συγκρουσθεί με το διερχόμενο λεωφορείο. Αμέσως μετά την σύγκρουση το λεωφορείο εξερράγη. Στο λεωφορείο επέβαιναν 58 μάρτυρες του Ιεχωβά, οι οποίοι επέστρεφαν απο εκδρομή στη Σιέρρα Νεβάδα.
Ο ΚΑΙΡΟΣ: Ο καιρός απόψε θα είναι μερικώς συννεφιασμένος και ενδέχεται να πέσουν τοπικές βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές μέχρι βορειοανατολικές διευθύνσεις μέτριοι 2 με 3 μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και τοπικά μέχρι ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει απόψε στους 8 βαθμούς. Αύριο Παρασκευή ο καιρός θα είναι κυρίως συννεφιασμένος και αναμένονται τοπικές βροχές, οι οποίες το απόγευμα πιθανόν να συνοδεύονται απο βροντές. Οι άνεμοι θα τραπούν σταδιακά σε δυτικούς μέχρι νοτιοδυτικούς, δυνατούς 4 με 5 μποφόρ και η θάλασσα θα παραμείνει ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 15 βαθμούς.
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v1.01 run on Thursday, 29 February 1996 - 14:57:32