Browse through our Interesting Nodes of Mass Media in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

NEA apo KYPRO (Logos) 96-02-26

Logos (ELOT 928) Directory

From: Giorgos Zacharia <lysi@MIT.EDU>


Η πρόσφατη Ελληνοτουρκική κρίση στο Αιγαίο απασχόλησε το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης που συνεδρίασε σήμερα στις Βρυξέλλες. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Θεόδωρος Πάγκαλος, παρουσίασε στους ομολόγους του τα γεγονότα και υπογράμμισε τα πραγματικά αίτια που κρύβονται πίσω από τις προκλήσεις της Τουρκίας στην Ιμια και την ψυχραιμία που επέδειξε η Αθήνα ώστε να μη δημιουργήσει ελληνοτουρκική σύρραξη. Ο κύριος Πάγκαλος αναφέρθηκε στην τοποθέτηση που έκαναν για το πρόβλημα της Ιμια ο Καγκελλαριος Κόλ, ο πρόεδρος Σιράκ, ο Βέλγος Πρωθυπουργός Ντεάν όπως και ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζακ Σαντέρ, οι οποίοι συναντήθηκαν την περασμένη εβδομάδα με τον κύριο Σημίτη. Το συμβούλιο Υπουργών αναμένεται να εκδόσει δήλωση αλληλεγγύης προς την Ελλάδα, σε σχέση με τις πρόσφατες Τουρκικές απειλές, ενώ έχει απαλειφθεί από την ημερήσια διάταξη η συζήτηση του χρηματοδοτικού κανονισμού, ο οποίος προβλέπει την χορήγηση δωρεάν βοήθειας προς την Τουρκία, ύψους τριακοσίων-εβδομήντα-πέντε εκατομμυρίων Ευρωπαϊκών Νομισματικών Μονάδων.
Την εκτίμηση ότι "δεν έχουν εξασφαλισθεί τα Ελληνικά νώτα" εξέφρασε ο Αρχιεπίσκοπος Βορείου και Νοτίου Αμερικής Ιάκωβος. Ο Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος προέβει στις δηλώσεις αυτές, λίγο πρίν το γεύμα που παρέθεσε χθες, στα μέλη της Διακομματικής ομάδας του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που επισκέπτονται τις Ηνωμένες Πολιτείες για ενημέρωση της ομογένειας στα εθνικά μας θέματα. Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο Αρχιεπίσκοπος Βορείου και Νοτίου Αμερικής, τόνισε ότι θα πρέπει να προστατεύσουμε μόνοι μας την πλάτη μας. Σχολιάζοντας αν υπάρχουν εγγυήσεις στην Ελλάδα μετά τη διπλωματική εξόρμηση του Ελληνα Πρωθυπουργού στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, παρατήρησε: "Αν η Ευρωπη πραγματικά εννοεί ότι τα σύνορα της είναι τα σύνορα της Ελλάδας, ναι περιμένω προστασία."
Διεθνή κατακραυγή αλλά και έντονες ανησυχίες για το μέλλον της ειρήνης στην Μέση Ανατολή, έχουν προκαλέσει οι χθεσινές τρομοκρατικές επιθέσεις στο Ισραήλ. Τα σύνορα της Δυτικής Οχθης και της Λωρίδας της Γάζας παραμένουν απο χθες κλειστά, ενώ Ισραηλινοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι ο αποκλεισμός των περιοχών αυτών θα ισχύσει επ'αόριστον. Ωστόσο, η Ισραηλινή Κυβέρνηση, δήλωσε αποφασισμένη να συνεχίσει τον διάλογο με την επίσημα εκλελεγμένη Παλαιστινιακή ηγεσία, αλλά και παράλληλα να πατάξει την τρομοκρατία. Εν τω μεταξύ, σφυγμομέτρηση που διενεργήθηκε στο Ισραήλ, μετά τις επιθέσεις, παρουσιάζει αισθητά μειωμένη την δημοτικότητα του Πρωθυπουργού Σιμόν Πέρες, ενώ αύξηση παρουσιάζει η δημοτικότητα του αρχηγού του συντηρητικού κόμματος Λικούντ, Μπέντζιαμιν Νετανιάχου.
Στην Τουρκία, τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της κεντροδεξιάς, το Κόμμα της Μητέρας Πατρίδας τον Μεσούτ Γιλμάζ και το Κόμμα του Ορθού Δρόμου της Τανσού Τσιλέρ, άρχισαν νέο κύκλο επαφών, με στόχο τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού. Οι προοπτικές παρουσιάζονται θετικές και ήδη οι προκαταρκτικές επαφές βαίνουν καλώς, και εντός των ημερών αναμένεται και η πρώτη, σε αυτή τη φάση, συνάντηση των δύο ηγετών. Οι εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις, οι οποίες είναι άμεσα συνδεδεμένες με τις ιμπεριαλιστικές επιδιώξεις του στρατοκρατικού καθεστώτος της Αγκυρας, προωθούνται και στην Ευρώπη υπό το προσωπείο της Τσιλέρ. Η υπηρεσιακή πρωθυπουργός της Τουρκίας Τανσού Τσιλέρ μεταβαίνει απόψε στη Ρώμη για επαφές με την ιταλική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών συνήλθε εκτάκτως, για να συζητήσει το θέμα της κατάρριψης δύο πολιτικών αμερικανικών αεροσκαφών απο μαχητικά αεροσκάφη της Κούβας. Η Αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι μελετά μέτρα εναντίον της κυβέρνησης της Κουβας. Οπως ανακοίνωσε Αμερικανός αξιωματούχος, ένα κουβανικό Μίνγκ 29, εκτόξευσε πυραύλους αέρος-αέρος και κατέριψε δύο μικρά Τσέσνα χειριστές των οποίων ηταν κουβανοί εξόριστοι. Δεν έχει διευκρινιστεί καταπόσο τα αμερικανικά αεροσκάφη πετούσαν πάνω απο διεθνή ύδατα ή είχαν παραβιάσει τον ενάριο χώρο της Κούβας.
Η αρχή της Μεγάλης Τεσσαρακοστής γιορτάστηκε σήμερα με νηστήσιμα φαγητά, παιχνίδια και το πέταγμα του χαρταετού. Η όμορφη ηλιόλουστη μέρα της Καθαράς Δευτέρας προκάλεσε χιλιάδες κόσμου να ξεφύγουν από την πρωτεύουσα και να πάνε στους αγρούς, για το καθιερωμένο "κόψιμο της μούττης της σαρακοστής".
Πυρκαγιά που ξέσπασε νωρίς την αυγή, κατέκαυσε ολοσχερώς το αρχιτεκτονικό γραφείο του Ανδρέα Παπαϊακώβου στην Λεμεσό. Το γραφείο βρίσκεται στο πέμπτο όροφο του "Ρούσος Σέντερ Πόιντ" στην συμβολή των οδών Γλάδστωνος και Ανεξαρτησίας. Απο την πυρκαγιά προκλήθηκαν επίσης εκτεταμένες ζημιές και στο δικηγορικό γραφείο της Αρετής Χαριδήμου που βρίσκεται στον έκτο όροφο του ιδίου κτιρίου. Τα αίτια της πυρκαγιάς διερευνώνται απο την Αστυνομία και την Πυροσβεστική Υπηρεσία.
Ούτε ιερό ούτε όσιο δέν σεβάστηκαν οι βέβηλοι. Χθές βράδυ διέρρηξαν τις εκκλησίες της Αγίας 'Αννας στο ομώνυμο χωριό στην Λάρνακα και του Αγίου Παντελεήμονος στο Μενεού. Οι βέβηλοι κατέστρεψαν ακόμα και τα ιερά άμφια, ενώ προκάλεσαν και άλλες ζημιές. Διαρρήξεις έγιναν χθές και σε δύο συνεργατικά ιδρύματα στη Χιροκοιτία και τη Σκαρίνου. Από το πρώτο δέν κλάπηκε τίποτα, ενώ από το δεύτερο κλάπηκε μικρό ποσό μετρητών και αριθμός επιταγών.
Και μιά ματιά στις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην Κύπρο. Στην Λευκωσια η πιο ψηλη θερμοκρασια ηταν 16 βαθμοι και η πιο χαμηλη 5, στην Αμμοχωστο και την Λαρνακα 17 με 7, στην Λεμεσο η θερμοκρασια δεν καταμετρηθηκε, στην Κερυνεια και την Παφο 15 με 9 και τελος στον Προδρομο 6 με 1 βαθμο κατω απο το μηδεν. Αποψε ο καιρος θα ειναι στις πιο πολλες περιοχες κυριως αιθριος με παροδικες νεφωσεις. Ωστοσο, σε μερικες περιοχες οι νεφωσεις θα ειναι περισσοτερες με ενδεχομενο να πεσουν πολυ μεμονωμενες βροχες. Οι ανεμοι θα πνεουν απο δυτικες εως βορειοδυτικες διευθυνσεις ασθενεις 2 με 3 Μποφορ. Η θαλασσα θα ειναι λιγο ταραγμενη και στα δυτικα παραλια μεχρι ταραγμενη. Η θερμοκρασια θα πεσει στους 4 βαθμους στο εσωτερικο, οπου δυνατο να σχηματιστει παγετος και στους 8 στα παραλια. Αυριο ο καιρος θα ειναι αστατος. Κατα διαστηματα θα σχηματιζονται νεφωσεις και αναμενεται να πεσουν τοπικες βροχες και χιονια στο Τροοδος. Οι ανεμοι θα ειναι βορειοδυτικοι εως νοτιοδυτικοι ασθενεις μεχρι μετριοι 3 με 4 Μποφορ και τοπικα δυνατοι 5 μποφορ. Η θαλασσα θα ειναι λιγο ταραγμενη και τοπικα ταραγμενη. Η θερμοκρασια θα ανελθει στους 15 βαθμους στο εσωτερικο και στους 17 στα παραλια. Την Τεταρτη ο καιρος θα ειναι γενικα αιθριος με παροδικες μονο νεφωσεις. Την Πεμπτη θα παρατηρηθουν αυξημενες νεφωσεις, κυριως στην ανωτερη ατμοσφαιρα, ενω η θερμοκρασια θα σημειωσει μικρη ανοδο.
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v1.01 run on Monday, 26 February 1996 - 14:54:36