Browse through our Interesting Nodes on Internet Service Providers in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

NEA apo KYPRO (Logos) 96-02-22

Logos (ELOT 928) Directory

From: Giorgos Zacharia <lysi@MIT.EDU>


Συντονισμένη, αλλά και εντατικοποιημένη παρουσιάζεται η δραστηριοποίηση του διεθνούς παράγοντα αναφορικά με τις προσπάθειες για προώθηση λύσεως του Κυπριακού. Παράλληλα με τις διερευνητικές επαφές που άρχισαν σήμερα στη Λευκωσία ο εκπρόσωπος της Ιταλικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής 'Ενωσης Φρεντερίκο Ντι Ρομπέρτο και ο Βρετανός διπλωμάτης Τζέρεμυ Γκρήνστοκ, στις Βρυξέλλες έχει γνωσθεί ότι καθορίστηκε ο χρόνος επίσκεψης στην Κύπρο, του Επιτρόπου της Ευρωπαϊκής 'Ενωσης για Εξωτερικές Υποθέσεις, Χάνς Βαν Ντεν Μπρούκ. Η επίσκεψη Βαν Ντεν Μπρούκ, για την οποία ο ίδιος είχε κάνει λόγο, προ δεκαημέρου, θα πραγματοποιηθεί στις τέσσερις και πέντε Μαρτίου. Σήμερα πάντως άρχισε τις επαφές του στην Κύπρο, ο Συντονιστής της Ιταλικής προεδρίας, Φρετερίκο Ντι Ροπέρτο, ο οποίος είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Υπουργό Εξωτερικών και τον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς. Ο Ιταλός Διπλωμάτης εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία για το μέλλον της αποστολής του. Ο Πρόεδρος Κληρίδης δέχθηκε επίσης και τον Διευθυντή Πολιτικών Υποθέσεων στο Βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών Τζέρεμι Γκρίνστοκ. Σε δηλώσεις του ο κύριος Γκρίνστοκ, προέβλεψε την εκδήλωση μιάς συντονισμένης προσπάθειας, με τελικό στόχο την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος μέσα στο 1996.
Η Κυπριακή Κυβέρνηση, δεν επιθυμεί στο παρόν στάδιο την υποβολή σχεδίου λύσης του Κυπριακού απο τους Αμερικανούς, γιατί ένα τέτοιο σχέδιο θα εμπεριέκλειε σοβαρούς κινδύνους. Αυτό δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης. Επεξηγώντας την θέση της κυβέρνησης, ο κύριος Κασουλίδης δήλωσε, ότι σε ένα σχέδιο θα υπάρχουν πάντα σημεία τα οποία θα απορρίπτονται, είτε απο την μία πλευρά είτε από την άλλη και έτσι θα έχει και αυτό την τύχη όλων των προηγουμένων σχεδίων.
Το 1999 εκτιμά ο Υπουργός των Εξωτερικών η Κύπρος θα ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή 'Ενωση. Μιλώντας το απόγευμα στην ολομέλεια της Βουλής ο κύριος Μιχαηλίδης ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου καθίσταται καταλύτης για την επίλυση του Κυπριακού. Κεντρικός άξονας της εξωτερικής πολιτικής της Κύπρου, είπε ο κύριος Μιχαηλίδης, είναι η προόθεση της ενταξιακής πορείας προς την ενωμένη ευρώπη με την παράλληλη εμπλοκή της ευρωπαϊκής ένωσης στην επίλυση του Κυπριακού.
Μέ στόχο τήν προώθηση τών Ελληνικών θέσεων καί τό σπάσιμο τής πολιτικής τών ισων αποστάσεων πού τηρούν οι Ευρωπαίοι εναντι τών Ελληνο-Τουρκικών διαφορών, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης συνέχισε σήμερα τήν Ευρωπαϊκή περιοδεία του μέ επίσκεψη στήν Βόνη. Τόν Ελληνα πρωθυπουργό, ο οποίος συνοδεύεται από τόν υπουργό εξωτερικών Θεόδωρο Πάγκαλο καί τόν κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Ρέππα, υποδέχθηκε ο Καγκελάριος τής Γερμανίας Χέλμπουτ Κολ. Αμέσως μετά Σημίτης καί Κόλ ειχαν δίωρες συνομιλίες στήν Καγκελαρία. Οπως μεταδίδεται, η επίσκεψη Σημίτη στήν Βόνη χαρακτηρίζεται από θετικό κλίμα, πού εχει δημιουργηθεί τόσο από τα ευμενή διμοσιεύματα τού τύπου, οσο καί από δηλώσεις πολιτικών παραγόντων.
Τη χάραξη ενιαίας εθνικής πολιτικής με στόχο την σύγκληση μιάς Πανεθνικής Συνδιάσκεψης για το Κυπριακό, τόνισε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδης Εβερτ. Ο κύριος 'Εβερτ, ο οποίος μιλούσε σήμερα στην Λευκωσία κατά την διάρκεια ημερίδας για τα εθνικά θέματα, τόνισε ότι τους δύο λαούς - Ελλάδας και Κύπρου - ενώνουν δεσμοί αίματος. Θα έρθει το πλήρωμα του χρόνου για την δικαίωση του Ελληνισμού της Ελλάδας και της Κύπρου, πρόσθεσε ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.
Την ανάγκη για συστράτευση του απανταχού ελληνισμού και συνένωση των δυνάμεων του υπεράνω των μικροκομματικών σκοπιμοτήτων, με στόχο την προώθηση των εθνικών θεμάτων, τόνισε ο Πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ελληνισμού, 'Αντριου 'Αθενς έπειτα από σημερινή συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη. Ο κύριος 'Αθενς, ενημέρωσε τον πρόεδρο για τα σχέδια των δραστηριοτήτων του Συμβουλίου καθώς και τις επαφές που προγραμματίζει σε διάφορες χώρες με στόχο την διαφώτιση.
Θετική απάντηση από το Αμερικανικό Πεντάγωνο πήρε η Ελλάδα στο αίτημα της για την αγορά σαράντα υπερσύγχρονων πυραύλων εδάφους-εδάφους μεγάλου βεληνεκούς "Αρμυ Τι-Εμ-Ες". Με την απόφαση του, να δώσει το "πράσινο φώς" το Αμερικανικό Πεντάγωνο επειχειρεί να εξισορροπήσει προηγούμενη κίνηση του να παραχωρήσει στην Τουρκία εκατόν είκοσι τέτοιους πυραύλους. Την Αμερικανική απόφαση για παραχώρηση των πυραύλων 'Αρμυ Τι-Εμ-Ες και στην Ελλάδα, αναμένεται να ανακοινώσει επίσημα ο Πρόεδρος Κλίντον στον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη κατά την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον στα μέσα Απριλίου.
Θέματα σχετικά με την επίσπευση της εφαρμογής του δόγματος ενιαίου αμυντικού χώρου Ελλάδος-Κύπρου συζητούνται στην Αθήνα. Στις συνομιλίες παίρνουν μέρος ο Υπουργός Αμύνης της Κύπρου Κώστας Ηλιάδης και ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Στρατηγός Βορβολάκος, οι οποίοι πήγαν χθές στην Αθήνα, ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης Γεράσιμος Αρσένης, καθώς και ανώτατοι επιτελείς των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων
Η Συντονιστική Επιτροπή για την εκλογή του Πανοσιολογιότατου Αρχιμανδρίτη Γεωργίου Παπαχρυσοστόμου, στη χηρεύουσα θέση του Μητροπολίτη Μόρφου, σε σημερινή της συνεδρία, πήρε αποφάσεις πάνω σε θέματα προεργασίας και συντονισμού για την καλύτερη διεξαγωγή της προεκλογικής εκστρατείας. Είναι κοινή διαπίστωση, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή, ότι η προσωπικότητα, η αγωνιστικότητα και ο πατριωτισμός που διαθέτει ο Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Παπαχρυσοστόμου, αποτελούν προσόντα για τον Μητροπολιτικό θρόνο.
Το έμπρακτο ενδιαφέρον του συνόλου του πολιτικού κόσμου της Ελλάδος προς το Κυπριακό, εκδηλώνουν οι επισκέψεις των Ελλαδιτών πολιτικών στη Κύπρο. Οι Ελλαδίτες αρχηγοί και εκπρόσωποι Κομμάτων, επισκέφθηκαν σήμερα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο. Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων έγινε αναφορά στον αποτελεσματικότερο τρόπο να αποτραπούν οι τουρκικοί διχοτομικοί σχεδιασμοί, ο οποίος, όπως επεσήμαναν οι Ελλαδίτες Βουλευτές, είναι η προσέγγιση του προβλήματος από την πλευρά των ατομικών ελευθεριών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Με αγελάδες, βυτιοφόρα γάλακτος και γεωργικά μηχανήματα, πορεύθηκαν σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο οι Αγελαδοτρόφοι πραγματοποιώντας εκδήλωση διαματυρίας. Κύρια αιτήματα των αγελαδοτρόφων, η πληρωμή του γάλακτος που χύθηκε απο το 1994 μέχρι σήμερα. Παρά τις απαιτήσεις των αγελαδοτρόφων να συναντηθούν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αυτό δεν έγινε κατορθωτό, λόγω του βεβαρημένου προγράμματος που είχε σήμερα ο Πρόεδρος. Οι αγελαδοτρόφοι διαβίβασαν υπόμνημα στον Πρόεδρο Κληρίδη, ο οποίος τους υποσχέθηκε ότι θα τους συναντήσει εντός των ημερών.
Ο ΚΑΙΡΟΣ Απόψε θα εμφανίζονται αραιές νεφώσεις ενώ σε μερικές περιοχές θα σχηματισθεί ομίχλη. Οι άνεμοι θα είναι βορειοανατολικοί ασθενείς, 3 μποφόρ. Η θάλασσα θάναι λίγο ταραγμένη και η θερμοκρασία θα πέσει στους 5 βαθμούς, στο εσωτερικό και στους 7, στα παράλια. Αρκετές αλλά αραιές νεφώσεις θα εμφανισθούν αύριο. Οι άνεμοι θα στραφούν σε νοτιοανατολικούς παραμένοντας ασθενείς, 3 μποφόρ. Η θάλασσα, επίσης θα παραμείνει λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρσία θα ανέλθει στους 19, περίπου, βαθμούς.
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v1.01 run on Thursday, 22 February 1996 - 15:06:15