Browse through our Interesting Nodes on Business, Finance & Law in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

NEA apo KYPRO (Logos) 96-02-21

Logos (ELOT 928) Directory

From: Giorgos Zacharia <lysi@MIT.EDU>


'Εντονη κινητικότητα παρατηρείται αυτή την εβδομάδα στο Κυπριακό. Οι Ηνωμένες Πολιτείες επαναβεβαιώνουν την εμπλοκή τους στην προσπάθεια επίτευξης προόδου και χωρίς τον Ρίτσιαρτ Χόλμπρουκ, και οι Βρεττανοί με προσωπικό απεσταλμένο του Μάλκοφ Ρίφκιντ, Τζέρεμυ Γκρίνστοκ. Την ίδια ώρα η Ευρωπαϊκη Ενωση διερευνά τρόπους ανάμειξης της στις διαδικασίες επίλυσης του προβλήματος, με την αποστολή στην Κύπρου του εκπροσώπος της Ιταλικής προεδρίας για το Κυπριακό, Φρεδερίκο Ντι Ρομπέρτο.
Οι έκτακτοι Δημόσιοι Υπαλληλοι πραγματοποίησαν σήμερα 24ωρη απεργία, παρά τις διαβεβαιώσεις, τόσο της κυβέρνησης, όσο και της βουλής, ότι το θέμα της μονιμοποίησης τους, αντικρύζεται θετικά. Οι έκτακτοι συγκεντρώθηκαν στο κτίριο της ΠΑΣΥΔΥ, και ακολούθως πραγματοποίησαν πορεία προς το προεδρικό μέγαρο, όπου και επέδωσαν υπόμνημα προς τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η απεργία πάντως, είχε τα αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα, αφού ματαίωσε την συζήτηση του θέματος στο Υπουργικό.
Η Πολιτική Επιτροπή του Δημοκρατικού Συναγερμού συνήλθε το απόγευμα για να επικυρώσει τον εκλογικό συνδυασμό του κόμματος. Το Μικρό Πολιτικό Γραφείο που συνήλθε το πρωϊ αποφάσισε να υιοθετήσει χωρίς καμία αλλαγή τα αποτελέσματα των εκλογών της περασμένης Κυριακής. Το ψηφοδέλτιο του ΔΗΣΥ θα συμπληρωθεί με την ανακοίνωση των κατ'επιλογή υποψηφίων του κόμματος, στο τέλος του μήνα.
Τα διαδραματιζόμενα στο εσωτερικό του Δημοκρατικού Κόμματος, αποτελούν το κύριο αντικείμενο σημερινής συνεδρίας του Εκτελεστικού Γραφείου του κόμματος, που άρχισε νωρίς το απόγευμα. Πριν απο την συνεδρία, ο Πρόεδρος του κόμματος Σπύρος Κυπριανού, είχε συνάντηση με τον αντιπρόεδρο του ΔΗΚΟ, Αλέξη Γαλανό. Μετά την συνάντηση αυτή δεν έγιναν οποιεσδήποτε δηλώσεις.
Ως βήμα στό οποίο θά στηριχθούν οι περαιτέρω ενέργειες τής Ελλάδος χαρακτήρισε ο Πρωθυπουργός Κώστας Σιμήτης τήν επίσκεψή του στίς Βρυξέλλες τήν Βόνη καί τό Παρίσι πού άρχισε σήμερα. Οπως μετέδωσε η Ελληνική τηλεόραση, στόχος τής περιοδείας τού πρωθυπουργού είναι η προώθηση τών Ελληνικών θέσεων, ώστε νά βγεί η χώρα από τήν απομόνωση καί νά σπάσει τό φράγμα τών ίσων αποστάσεων πού τηρούν οι Ευρωπαίοι εταίροι έναντι τών Αθηνών. Τό μεσημέρι, ο κύριος Σημίτης συναντήθηκε μέ τόν Βέλγο ομόλογό του Ζάν Λιούκ Ντεάν, ενώ τό απόγευμα συναντάται μέ τόν πρόεδρο τής Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζάκ Σαντέρ.
Τό Κυπριακό ηταν μεταξύ τών θεμάτων πού συζήτησε ο Πρόεδρος τής Νέας Δημοκρατίας Μιλτίαδης Εβερτ μέ τόν Βρεττανό υπουργό εξωτερικών Μάλκομ Ρίφκιντ στήν Αθήνα. Κατά τήν συνάντιση, οι δύο ανδρες συζήτησαν επίσης τήν κρίση στό Αιγαίο, Ευρωπαϊκά καί διμερή θέματα. Ο κύριος Εβερτ επεσήμανε στόν Βρεττανό υπουργό τήν ανάγκη γιά επίδειξη ενεργότερου ενδιαφέροντος τών "Δεκαπέντε" σχετικά μέ τίς Ελληνο-Τουρκικές διαφορές. Από τήν πλευρά του, ο κύριος Ρίφκιντ τάχθηκε υπερ κάθε εποικοδομητικής, όπως είπε, πρότασης, πού μπορεί νά οδηγήσει σε ειρηνική επίλυση τών διαφορών Αθηνών καί Αγκυρας. Πρίν τήν αναχώρησή του από τήν Ελλάδα, ο κύριος Ρίφκιντ συναντήθηκε στό Πεντάγωνο μέ τόν υπουργό Εθνικής Αμύνης Γεράσιμο Αρσένη.
Ευοίωνες είναι οι προοπτικές που διαφαίνονται για την Κυπριακή Οικονομία, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών, Χριστόδουλος Χριστοδούλου, ύστερα από συνάντηση που είχε σήμερα με τον Εκτελεστικό Διευθυντή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Από τη πλευρά του ο Εκτελεστικός Διευθυντης του Ταμείου, κύριος Γουίτσχολτς, αναφέρθηκε στο ελπιδοφόρο μέλλον και τις προοπτικές της Κύπρου για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή 'Ενωση και δήλωσε ότι η Κυπριακή Κυβέρνηση ακολουθεί σωστές κατευθύνσεις.
Εξαιρετικά ήταν τα οικονομικά αποτελέσματα της τράπεζας Κύπρου για το 1995. Ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, Σόλωνας Τριανταφυλλίδης, ανέφερε ότι τα κέρδη από εργασίες ανήλθαν στα 42,5 εκατομμύρια λίρες και παρουσίασαν αύξηση 30% σε σύγκριση με το 1994. Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να αυξήσει το μέρισμα στους μετόχους, από 15 σε 18%.
Σε αγωνα για την προκριματικη φαση του Πανευρωπαικού πρωταθλήματος, η εθνική ομαδα Παίδων της Κύπρου κερδισε σημερα με 3-1 την αντιστοιχη ομάδα της Ολλανδίας. Η ομάδα μας θα αντιμετωπίσει τον ερχόμενο μήνα στη Γερμανία την Εθνικη ομαδα της χωρας και αν κερδισει θα προκριθει στην τελική φαση του πρωταθληματος.
Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό, αφού δούμε τις κυριώτερες θερμοκρασίες που επεκράτησαν σήμερα. Στην Λευκωσία, η πιό ψηλή θερμοκρασία ήταν 18 βαθμοί και η πιό χαμηλή 6, στην Αμμόχωστο και την Λάρνακα, 19 με 7, στην Λεμεσό 20 με 8, στην Κερύνεια και την Πάφο 18 με 6, και στον Πρόδρομο 10 με 2. Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με βορειοδυτικούς ως βορειοανατολικούς ασθενείς ανέμους, 2 με 3 μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι ήρεμη μέχρι λίγο ταραγμένη και η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 6 βαθμούς στο εσωτερικό και δυτικά παράλια και γύρω στους 8 στα νότια. Αύριο ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με παροδικές αραιές νεφώσεις. Οι άνεμοι σταδιακά θα τραπούν σε νοτιοανατολικούς ασθενείς ως μέτριους, 3 με 4 μποφόρ και η θάλασσα θα παραμείνει λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 19 βαθμούς.
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v1.01 run on Wednesday, 21 February 1996 - 12:27:38