Read about Imvros and Tenedos: Violations of the Lausanne Treaty Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

NEA apo KYPRO (Logos) 96-02-19

Logos (ELOT 928) Directory

From: Giorgos Zacharia <lysi@MIT.EDU>


Υποκατάστατο και όχι αντικατάστατο της ματαιωθείσας επίσκεψης Χόλμπρουκ, αποτελεί η αποστολή του Διευθυντή του τμήματος Νοτίου Ευρώπης, στο Αμερικανικό Υπουργείο εξωτερικών, Κέρι Κάβανο, στο τρίγωνο Λευκωσία- Αθήνα- Αγκυρα. Ο κύριος Κάβανο άρχισε σήμερα τις επαφές του στη Λευκωσία, με μοναδικό στόχο την επαναβεβαίωση του Αμερικανικού ενδιαφέροντος, για ουσιαστική εμπλοκή στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού. Στις επαφές του με την Κυπριακή κυβέρνηση, ο κύριος Κάβανο, εξήγησε ότι ο λόγος, που δεν επιτρέπει την εκδήλωση ενδιαφέροντος της χώρας του, δεν είναι άλλος από την πολιτική αστάθεια στην Τουρκία, και αρνήθηκε την ύπαρξη σχεδίου λύσης του Κυπριακού με την υπογραφή του Ρίτσιαρντ Χόλμπρουκ.
Οι θέσεις που περιέχονται στο έγγραφο, που απέστειλε ήδη στην Αθήνα η κυπριακή κυβέρνηση, προκειμένου να αποτελέσει την βάση των επαφών του 'Ελληνα πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, κατά την επικείμενη περιοδεία του σε Ευρώπη και Αμερική, θα είναι στο επίκεντρο των συναντήσεων του Υπουργού Εξωτερικών, Αλέκου Μιχαηλίδη, με τον 'Ελληνα ομόλογο του, Θεόδωρο Πάγκαλο. Ο κύριος Μιχαηλίδης, εξέφρασε την πεποίθηση, οτι το έγγραφο με τις θέσεις των μελών του Εθνικού Συμβουλίου, θα γίνει αποδεκτό και από την Ελληνική Κυβέρνηση.
Πυρετωδώς προετοιμάζεται η Ευρωπαϊκή περιοδεία του πρωθυπουργού της Ελλάδος, Κώστα Σημίτη, η οποία αποσκοπεί στην πλήρη ενημέρωση των Ευρωπαίων εταίρων για τις ελληνικές θέσεις στην πρόσφατη Τουρκική κρίση. Σήμερα ο κύριος Σημίτης συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο και τον ενημέρωσε για το πλαίσιο των συναντήσεων που θα έχει στις Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Νωρίτερα ο κύριος Σημίτης ειχε πραγματοποιήσει εθιμοτυπική συνάντηση με τον κοινοτικό επίτροπο, Χρίστο Παπουτσής, ο οποίος του μετέφερε το κλίμα που επικρατεί στις Βρυξέλλες.
Λύση στο πρόβλημα για τον επικεφαλής του ψηφοδελτίου του Δημοκρατικού Κόμματος, έδωσε σήμερα ο Πρόεδρός του, Σπύρος Κυπριανού, ανακοινώνοντας την απόφασή του να ηγηθεί ο ίδιος του συνδυασμού, με στόχο την διατήρηση της ενότητας του Κόμματος. Απαντώντας σε ερώτηση, αν θα διατηρήσει την Βουλευτική του έδρα και μετά τις εκλογές, ο κύριος Κυπριανού απάντησε ότι θα την διατηρήσει όσο καιρό χρειαστεί. Αναφερόμενος στο θέμα του υποψηφίου του ΔΗΚΟ για την προεδρία της Βουλής, ο κύριος Κυπριανού, είπε ότι θα αποφασίσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, μετά τις εκλογές. Σε δηλώσεις του πρίν από λίγο, ο πρόεδρος της Βουλής, Αλέξης Γαλανός, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση του κυρίου Κυπριανού και δήλωσε ότι θα είναι παρών στην εκλογική αναμέτρηση του Μαϊου.
Προτάσσοντας τη διαφορετικότητά της, η ΕΔΕΚ κατέρχεται στις βουλευτικές εκλογές, με τη βεβαιότητα σημαντικής ανόδου των ποσοστών της. Τη θέση αυτή εξέφρασε ο Πρόεδρος του Κόμματος Βάσος Λυσσαρίδης σε σημερινή διάσκεψη Τύπου. Αναφερόμενος στο Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα, ο κύριος Λυσσαρίδης, επεσήμανε ότι έπειτα από την προκλητική στάση της Τουρκίας κατά την κρίση στο Αιγαίο, επιτάσσεται επιτάχυνση της υλοποίησής του. Επανδιατυπώνοντας τη διαφωνία του σε λύση διζωνικής ομοσπονδίας, ο κύριος Λυσσαρίδης εκτιμά ότι θα πρέπει να εξευρεθούν τρόποι χειρισμού του θέματος, δεδομένου ότι η δήλωση απλής διαφωνίας δίδει προσχήματα στην Τουρκία.
Επανήρχισε σήμερα ενώπιον του εκλογοδικείου η υπόθεση της εκλογικής αίτησης του Γεωργίου Μαυρογένη, με την οποία ζητά να κηρυχθεί αντισυνταγματικός ο εκλογικός νόμος και να ακυρωθεί η βουλευτική έδρα, την οποία κατέλαβε ο Χριστάκης Κατσαμπάς. Τα θέματα τα οποία ανέλυσαν οι διάδικοι ήταν η δυνατότητα μη αναδρομικότητας, ή μόνο μελλοντικής ισχύος, από τυχόν ανατροπής της απόφασης Αγγελίδη εναντίον Πέτα. Στην εν λόγω υπόθεση κρίθηκε ότι ο νόμος αναπληρωματικής εκλογής είναι συνταγματικός, καθώς και η κατά το σύνταγμα δυνατότητα ανατροπής προηγούμενης απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου, στην άσκηση των αρμοδιοτήτων του ως Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο.
Δύσκολο προβλέπεται να είναι το τρέχον έτος για τον τουρισμό, εκτιμά ο ΚΟΤ. Παρουσιάζοντας τον προϋπολογισμό του Οργανισμού στην Βουλή, ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, Αντωνάκης Ανδρονίκου, ανέφερε ότι αιτία των δυσκολιών είναι η κακή οικονομική κατάσταση στην Βρεττανία και η δυσμενής ισοτιμίας της στερλίνας έναντι της Κυπριακής λίρας. Η γενικός διευθυντής του ΚΟΤ Φρύνη Μιχαήλ, εκτιμά ότι το κενό της Βρεττανικής αγοράς θα καλυφθεί από άλλες αγορές της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Φέτος αναμένεται ότι θα επισκεφθούν την Κύπρο 2 εκατομμύρια 100 χιλιάδες τουρίστες και τα έσοδα σε ξένο συνάλλαγμα θα ανέλθουν στα 810 εκατομμύρια λίρες.
Αποφασισμένοι να πραγματοποιήσουν την προγραμματισθείσα για την Τετάρτη, εικοσιτετράωρη απεργία, παρουσιάστηκαν και σήμερα οι έκτακτοι υπάλληλοι του Δημοσίου, παραμονή της συζήτησης του θέματος από την Τριμερή επιτροπή. Μοναδική ελπίδα για αποπυροδότηση της κρίσης, είναι η αυριανή συνεδρία της Τριμερούς επιτροπής στην Βουλή, με την συμμετοχή των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων των κομμάτων, του υπουργείου Οικονομικών και της ΠΑΣΥΔΥ. Ο Υπουργός Οικονομικών, Χριστόδουλος Χριστοδούλου, ανέφερε ότι σε περίπτωση που οι έκτακτοι κατέλθουν σε απεργία, δέν θα υπάρχει έδαφος για διάλογο.
Ενας νεκρός και τουλάχιστον οκτώ τραυματίες, είναι ο απολογισμός της έκρηξης βόμβας, που σημειώθηκε αργά χθες βράδυ, σε διόροφο λεωφορείο, στο κεντρο του Λονδινου. Την ευθύνη ανέλαβε ο Ιρλανδικός Δημοκρατικός Στρατός, μέλη του οποίου είχαν τοποθετήσει βόμβα σε άλλη περιοχή του Λονδίνου πρίν από εννέα μέρες. Από την έκρηξη εκείνη είχαν σκοτωθεί δύο άτομα. Η αστυνομια ανακοίνωσε ότι δεν πήρε καμία προειδοποίηση από τον ΙΡΑ, όπως συνηθίζει να κάνει η Οργάνωση σε ανάλογες περιπτώσεις.
Στην Τουρκία, ο Μεσούτ Γιλμάζ και ο Ισλαμιστής ηγέτης, Νετσμετίν Ερμπακάν, διέκοψαν τις συνομιλίες που διεξήγαγαν προκειμένου να συμβουλευτούν τους συνεργάτες τους. Οι δύο ηγέτες αναμένεται να συνεχίσουν τις επαφές τους αργότερα σήμερα. Αξιωματούχος του Κόμματος της Μητέρας Πατρίδας, δήλωσε ότι ο Γιλμάζ μπορεί να αποσύρει το αίτημα του για σχηματισμό κυβέρνησης μειοψηφίας, πρίν τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, θέση που πιστεύεται ότι έχει περιπλέξει τις συνομιλίες. Εν τω μεταξύ, η προσωρινή Πρωθυπουργός, Τανσού Τσιλέρ, κάλεσε τον Γιλμάζ να μήν συμφωνήσει σε κυβέρνηση με τον Ερμπακάν.
Ο ΚΑΙΡΟΣ Απόψε τοπικές νεφώσεις αναμένεται να δώσουν και πάλι τοπικές βροχές. Οι άνεμοι θα είναι ευμετάβλητοι ασθενείς 2 ως 3 μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει στο εσωτερικό στους 5 βαθμούς και γύρω στους 8 βαθμούς στα παράλια. Αύριο ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Γύρω στο μεσημέρι όμως θα αναπτυχθούν λίγες νεφώσεις και δυνατό να πέσουν λίγες βροχές, κυρίως στα ορεινά. Οι άνεμοι θα είναι ευμετάβλητοι ασθενείς 3 μποφόρ και η θάλασσα θα παραμείνει λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στο εσωτερικό στους 18 βαθμούς και γύρω στους 19 βαθμούς στα παράλια.
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v1.01 run on Monday, 19 February 1996 - 18:47:57