Browse through our Interesting Nodes on Secondary Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

NEA apo KYPRO (Logos) 96-02-12

Logos Directory

From: Giorgos Zacharia <lysi@MIT.EDU>


Σε αυξημένη επιφυλακή, βρίσκονται από σήμερα το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, και η Αεροπορία, ενόψει της Τουρκικής στρατιωτικής άσκησης που άρχισε στο Βόρειο Αιγαίο, και αναμένεται να κορυφωθεί στο επόμενο διήμερο. Ετοιμότητα δηλώνει και η Κυπριακή κυβέρνηση, η οποία βρίσκεται σε συνεχή επαφή με το Ελληνικό Πεντάγωνο, για προληπτικούς κυρίως λόγους. Κατα τη διάρκεια της τριήμερης άσκησης, με την επωνυμία Σεβίκ-Πενς, τουρκικά πλοία και αεροπλάνα θα πλήξουν στόχους στη διεθνή θαλάσια περιοχή του Αιγαίου, με πραγματικά πυρά. Τα Τουρκικά πλοία, αναπτύσσονται ήδη βορειοδυτικά της Λέσβου, δυτικά της Χίου και ανατολικά της Ρόδου. Η άσκηση είχε προγραμματισθεί προτού ξεσπάσει η κρίση στην `Ιμια.


Πληροφορίες του Λόγου από την Αθήνα αναφέρουν ότι το μεσημέρι σημειώθηκε εμπλοκή πάνω από την Σάμο μεταξύ τουρκικών Φάντομ και Ελληνικών Μιράζ. Τα Τουρκικά μαχητικά μπήκαν απροειδοποίητα στον Ελληνικό Εναέριο χώρο και όταν κλήθηκαν από τα Ελληνικά αεροσκάφη να αποχωρήσουν, αρνήθηκαν, με αποτέλεσμα να εκδιωχθούν.


Το Εθνικό Συμβούλιο συνέρχεται αυτή την ώρα και εξετάζει τα αποτελέσματα των επαφών της Κυβέρνησης στην Αθήνα. Ο Πρόεδρος Κληρίδης, ενημερώνει, τα μέλη του Εθνικού για τις αναπροσαρμογές που αποφασίστηκαν στην πορεία υλοποίησης του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος καθώς και για τα προσωρινά μέτρα που θα ληφθούν, μέχρι την ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης του Δόγματος. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ενημερώσει επίσης το Εθνικό Συμβούλιο, για τα πλαίσια και τις επιδιώξεις που τέθηκαν σ'ότι αφορά το Κυπριακό, καθως και για τις αποφάσεις που ελήφθησαν, για την ενταξιακή πορεία της Κύπρου. Αναμένεται, εξ' άλλου ότι ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Γιαννάκης Μάτσης, θα μεταφέρει στην συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου τα πορίσματα του απο τις επαφές που είχε στις Ηνωμένες Πολιτείες.


Δεν υπήρξαν πρόσφατες παρεμβάσεις, από οποιονδήποτε, που να αφορούν το δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου. Αυτό δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιαννάκης Κασουλίδης, ο οποίος κλήθηκε να σχολιάσει τις χθεσινοβραδινές δηλώσεις του Υπουργού Εθνικής Αμύνης, Γεράσιμου Αρσένη, περί έξωθεν πιέσεων για κατάργηση του Δόγματος. Ο κος Κασουλίδης εξέφρασε την εκτίμηση οτι ο Ελλαδίτης Υπουργός αναφερόταν στις κατά καιρούς εκφράσεις ανησυχίας, από πλευράς δυτικών. Στις αποκαλύψεις του, ενώπιον της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης, Γεράσιμος Αρσένης, έκανε λόγο για έξωθεν πιέσεις, που στόχο έχουν να κουρελιάσουν και να καταργήσουν το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα.


Εκστρατεία στην Ευρώπη αναλαμβάνει αυτή την εβδομάδα ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Ντενίς Μπαϋκάλ, με σκοπό, όπως ανακοινώθηκε επίσημα στην `Αγκυρα, την ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας. Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών θ'αρχίσει την περιοδεία του από το Λονδίνο, και ακολούθως θα επισκεφθεί τις Βρυξέλλες το Παρίσι και τη Βόννη.


Εκτεταμένες έρευνες διεξάγουν οι Κυπριακές Αρχές Ασφαλείας για διαλεύκανση της βομβιστικής επίθεσης στο πολιτιστικό κέντρο των Κούρδων στη Λεμεσό, ενώ το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο του Κουρδιστάν απορρίπτει την εκδοχή ότι οι βομβιστές προέρχονται από άλλη Κουρδική Οργάνωση. Η βομβιστική επίθεση στη Λεμεσό, δηλώνει ο εκπρόσωπος του Μετώπου στην Αθήνα, Τζεβέτ `Αμεντ, είναι έργο Τούρκων πρακτόρων, και από τους ίδιους κύκλους που δολοφόνησαν τον Θεόφιλο Γεωργιάδη. Επίσης ο Κούρδος εκπρόσωπος αποδίδει τον ισχυρισμό ότι για τη βόμβα ευθύνεται το Κουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα του Μασούτ Μπαρζανί, σε εσκεμμένη παραπληροφόρηση, που σκοπό έχει να πλήξει τις φιλικές σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Κουρδιστάν, και από την άλλη να παρουσιάσει τις κουρδικές παρατάξεις ότι βρίσκονται σε εμφύλιο πόλεμο.


Δεκαπέντε χρόνια φυλάκιση επέβαλε σήμερα το κακουργιοδικείο Λευκωσίας στον 20χρονο εκπαιδευτή αλόγων Γιώργο Τσιάκκα, ο οποίος παραδέκτηκε ότι δολοφόνησε την Λένα Χακοπιάν. Ανακοινώνοντας την απόφαση του Κακουργιοδικείου, την οποία ο Τσιάκκας άκουσε ανέκφραστος, ο πρόεδρος του, δικαστής Ανδρέας Κραμβής, ανέφερε ότι, οι ουσιαστικοί παράγοντες που ελήφθηκαν υπόψιν για μετριασμό της ποινής, ήταν το νεαρό της ηλικιάς του κατηγορουμένου, η ομολογία και συνεργασία του με την αστυνομία, η παραδοχή του ενώπιον του Δικαστηρίου, τα ψυχολογικά του προβλήματα και το λευκό ποινικό του μητρώο.


Απελογήθησαν σήμερα ενώπιον του Κακουργοδικείου οι Βρετανοί στρατιώτες Φόρντ, Περνέλ και Φάουλερ που κατηγορούνται για τον φόνο της Δανέζας ξεναγού Λουίζας Τζένσεν. Και οι τρεις ισχυρίζονται ότι δεν θυμούνται τι έγινε, ούτε ποιος σκότωσε την ξεναγό εκείνο το βράδυ, παρά το γεγονός ότι τοποθετούν τους εαυτούς τους, στη σκηνή του εγκλήματος
Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό, αφου δουμε πρωτα τις σημερινες θερμοκρασιες. Στην Λευκωσια η πιο ψηλη θερμοκρασια ηταν 17 βαθμοι και η πιο χαμηλη 8, στην Αμμοχωστο και την Λαρνακα 17 με 10, στην Λεμεσο 18 με 10, στην Κερυνεια και την Παφο 18 με 7 και τελος στον Προδρομο 6 με 1. Απόψε θα υπαρχουν τοπικες νεφωσεις που πιθανον να δωσουν πολυ μεμονωμενες και ελαφρες βροχες. Οι ανεμοι θα ειναι βορειοανατολικοι ως βορειοδυτικοι ασθενεις 2 εως 3 Μποφορ και η θαλασσα ηρεμη μεχρι λιγο ταραγμενη. Η θερμοκρασια θα πεσει γυρω στους 8 βαθμους. Αύριο αναμενεται αθξημενες νεφωσεις που το απογευμα αναμενεται να δωσουν τοπικες βροχες. Οι ανεμοι θα ειναι κυριως νοτιοανατολικοι ασθενεις 3 μποφορ και η θαλασσα μεχρι λιγο ταραγμενη. Η θερμοκρασια θα ανελθει γυρω στους 17 βαθμους. Την Τεταρτη ο καιρος θα ειναι μερικα συννεφιασμενος και αναμενεται να πεσουν τοπικες βροχες ενω τη Πεμπτη θα ειναι κυριως αιθριος με λιγες μονο αραιες νεφωσεις. Η θερμοκρασια τη Πεμπτη θα σημειωσει μικρη ανοδο.
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v1.01 run on Tuesday, 13 February 1996 - 15:01:21