Browse through our Interesting Nodes on the Eastern European States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

NEA apo KYPRO (Logos) 96-02-11

Logos (ELOT 928) Directory

From: Giorgos Zacharia <lysi@MIT.EDU>


Σε έργο Τούρκων Πρακτόρων αποδίδει ο Πρόεδρος Κληρίδης τη χθεσινή βομβιστική επίθεση στο Οίκημα του Πολιτιστικού Συλλόγου των Κούρδων στη Λεμεσό. Εν τω μεταξύ οι Αρχές Ασφαλείας της Δημοκρατίας διεξάγουν εντατικές έρευνες για εντοπισμό των δραστών και αξιολογούν πληροφορίες από δεκάδες καταθέσεις που έχουν πάρει από χθες. Πολλοί από τους ανακριθέντες είναι Κούρδοι που διαμένουν στη κύπρο καθώς και άτομα της περιοχής όπου συνέβη η έκρηξη. Επίσης αξιολογείται το τηλεφώνημα που ελήφθη σε τοπικό ραδιοσταθμό της Λεμεσού από άτομο που μιλούσε σπασμένα ελληνικά και ανέφερε ότι η τοποθέτηση της βόμβας ήτο έργο Κουρδικής Οργανώσεως του Βορείου Ιράκ την οποία υποστηρίζει η `Αγκυρα. Οι αρχές ασφαλείας έχουν επίσης πάρει έκτακτα μέτρα επιτήρησης ευαίσθητων σημείων σε διάφορες περιοχές της νήσου. Εξάλλου η Επιτροπή Αλληλεγγύης του Κουρδιστάν Λεμεσού, με ανακοίνωσή της αποδίδει την βομβιστική επίθεση σε πράκτορες Τούρκων, και προσθέτει ότι στόχος είναι η τρομοκράτηση του Κυπριακού Λαού και η καταστολή της υποστήριξής του προς τους αγωνιζόμενους για την ελευθερία τους Κούρδους.


Η Αυτού Μακαριότης ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, κάλεσε όλους τους πρόσφυγες να πραγματοποιήσουν ενωμένοι μία εκδήλωση έξω από τις πρεσβείες των χωρών που μας εισηγούνται λύσεις αντίθετες με τα ανθρώπινα δικαιώματα, και να διακηρύξουν ότι δεν δεχόμαστε λύσεις που καταπατούν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ο Μακαριώτατος κήρυσσε το θείο λόγο στον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου, στην Δευτερά. Να στραφούμε προς το Θεό, όλοι ενωμένοι, μακρυά από κομματικές αντιπαραθέσεις και αντιζηλίες, να συστρατευθούμε και να αγωνιστούμε για την απελευθέρωση της Κύπρου, διακήρυξε ο Μακαριώτατος. Η λύση ομοσπονδίας, πρόσθεσε ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου, θα φέρει τη διχοτόμηση, και θα οδηγήσει την Τουρκία στην κατάληψη ολόκληρης της Κύπρου.


Ο πρόεδρος Κληριδης ενημερώνει αύριο τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, για τις αναπροσαρμογές που αποφασίστηκαν στην πορεία υλοποίησης του Ενιαίου Αμυντικου Δόγματος καθώς και για τα προσωρινά μέτρα που θα ληφθούν μέχρι την ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης του Δόγματος. Ακομη ο Πρόεδρος Κληρίδης, θα ενημερώσει το Εθνικό Συμβούλιο για τα πλαίσια που τέθηκαν για τις όποιες πρωτοβουλίες στο Κυπριακό, και τις επιδιώξεις μας στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών αυτών καθώς και για τις αποφάσεις που λήφθηκαν για την ενταξιακή πορεία της Κύπρου. Εξάλλου στην αυριανή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Γιαννάκης Μάτσης, θα εκθέσει τα πορίσματά του, από τις επαφές που είχε στις Ηνωμένες Πολιτείες, αναφορικά με την Αμερικανική πρωτοβουλία στο Κυπριακό. Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, Σπύρος Κυπριανού, δηλωσε οτι θεωρεί πολύ θετικά τα αποτελέσματα των συνομιλιών των κυβερνήσεων Κυπρου και Ελλάδας, Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, επεσήμανε ιδιαίτερα την διακήρυξη της κυβέρνησης Σημίτη, ότι συνεχίζει την πολιτική της προηγούμενης Ελληνικής Κυβέρνησης, τόσο για τήν ενταξιακή πορεία της Κύπρου, όσο και για το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα.


Δεν φαίνεται να ανησυχεί τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, η διαφωνία που προέκυψε στους κόλπους της συγκυβέρνησης αναφορικά με "το νομοσχέδιο για τις απολυσεις των Δημοσίων Υπαλλήλων". Ο πρόεδρος Κληρίδης δήλωσε ότι ειναι δικαίωμα του ΔΗΚΟ να διαφωνεί. Ούτε οι πρόεδροι των κομμάτων ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ, φαίνεται να ανησυχούν για το μέλλον της συγκυβέρνησης. Οι κύριοι Μάτσης και Κυπριανού, τονίζουν οτι οι σχέσεις των δύο κομμάτων, δεν πρόκειται να διασαλευθούν εξαιτίας της διαφωνίας, αναφορικά με το Νομοσχέδιο.


Σε αυξημένη επιφυλακή θα βρίσκονται από αύριο ελληνικά πολεμικά πλοία καθώς και οι Μονάδες της Πολεμικής Αεροπορίας, ενόψει της τουρκικής άσκησης που αρχίζει αύριο στο Βόρειο Αιγαίο. Η τουρκική αεροναυτική άσκηση, με την επωνυμία Σεβίκ-Πενς, θα διεξαχθεί με πραγματικά πυρά, και θα διαρκέσει τρεις ημέρες. Τα τουρκικά πλοία από τις ναυτικές βάσεις του Αξάς και της Σμύρνης, θα αναπτυχθούν βορειοδυτικά της Λέσβου, δυτικά της Χίου και ανατολικά της Ρόδου. Σήμερα, στο Υπουργείο Εθνικής Αμύνης, συνεδρίασε το Συμβούλιο των Αρχηγών των Γενικών Επιτελείων, με αντικείμενο, σύμφωνα με πληροφορίες, την αποτροπή ενδεχόμενης τουρκικής πρόκλησης ή και ενός θερμού επεισοδίου.


Η Εκκλησία πρέπει να προλαμβάνει γεγονότα ώστε να διαφυλάξει την σοβαρότητα της Εκκλησίας, επεσήμανε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, αναφερόμενος στην υπόθεση του Αρχιμανδρίτη Παγκράτιου Μερακλή. Το καλό της Εκκλησίας είναι πάνω από όλα και ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, όπως ό ίδιος τονίζει, κινείται με καλή διάθεση για να προλάβει γεγονότα και να διαφυλάξει την σοβαρότητα της Εκκλησίας. Ο Μακαριώτατος, απαντώντας σε ερώτηση είπε ότι δεν είναι βέβαιος ότι το ΑΚΕΛ κρύβεται πίσω από την υπόθεση του Αρχιμανδρίτη Παγκράτιου Μερακλή, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι κρύβονται κάποιοι επιπόλαιοι. Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας, ανέφερε ότι δεν είναι όλοι οι κάτοικοι της Μητροπολιτικής περιφέρειας Μόρφου που φωνασκούν, αλλά υπάρχουν μερικοί οι οποίοι κατορθώνουν να συγκεντρώνουν και άλλους, χωρίς να ξέρουν τα γεγονότα, παρόλο που πολλοί από αυτούς ξέρουν, γιατί ο ίδιος τους ενημέρωσε.


Ο Αμερικανός Υφυπουργός των Εξωτερικών, Ρίτσιαρντ Χόλμπρουκ, έφθασε σήμερα στην Βοσνία, πρώτο σταθμό της έκτακτης περιοδείας του στην πρώην Γιουγκλοσλαβία. Ο Αμερικανός αξιωματούχος, θα μεταβεί απο την Βοσνιακή πρωτεύουσα στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας και στην συνέχεια στο Βελιγράδι. Την ίδια ώρα, στο Πάλε, ο ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας, Ράντοβαν Κάρατζιτς, ξακαθάριζε ότι η πλευρά του δεν πρόκειται να αποκαταστήσει οποιαδήποτε επαφή με την Νατοϊκή Δύναμη στην Βοσνία, μέχρις ότου οι Μουσουλμάνοι απελευθερώσουν -άνευ όρων- τους δύο Σέρβους Στρατηγούς, τους οποίους συνέλαβαν προ ημερών. Η Κυβέρνηση Ιζεντμπέκοβιτς, προέβη στις συλλήψεις με την κατηγορία, ότι οι δύο αξιωματούχοι, ενέχονται σε υποθέσεις διάπραξης εγκλημάτων πολέμου, θέση την οποία η Σερβική πλευρά απορρίπτει κατηγορηματικά.


Ακόμα δύο πτώματα ανακάλυψε η Βρετανική Αστυνομία, στο χώρο της προχθεσινής έκρηξης βόμβας στο ανατολικό Λονδίνο. Ετσι ο αριθμός των νεκρών απο την επίθεση ανήλθε στους τρεις, ενώ υπολογίζεται ότι πέραν των εκατόν-δέκα ατόμων τραυματίστηκαν. Οι ζημιές, ανέρχονται σε αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια Στερλίνες. Πάντως, οι Βρετανικές Αρχές, οι οποίες είχαν ειδοποιηθεί εγκαίρως για την προχθεσινή επίθεση, αλλά αγνόησαν τις προειδοποιήσεις, εκφράζουν φόβους, ότι ο ΙΡΑ θα κτυπήσει ξανά σύντομα.


Στο νησί Χοκάϊντο της Ιαπωνίας, σωστικά συνεργεία καταβάλλουν απεγνωσμένες προσπάθειες, για την διάσωση 20 -περίπου- ατόμων τα οποία εγκλωβίστηκαν σε τούνελ που κατέρρευσε. Η κατάρρευση, προκλήθηκε απο την κατολίσθηση εδάφους, ενώ η πρώτη προσπάθεια απεγκλωβισμού των θυμάτων απέτυχε. Τα συνεργεία χρησιμοποίησαν δυναμίτιδα για να ανατινάξουν την είσοδο του τούνελ, με την επλίδα ότι θα μπορούσαν να φθάσουν στους εγκλωβισμένους, αλλά άγνωστο γιατί, το εγχείρημα απέτυχε.


Με τους σημερινούς δύο αγώνες ολοκληρώθηκε η δέκατη πέμπτη αγωνιστική του παγκυπριου πρωταθλήματος ποδοσφαίρου πρώτης κατηγορίας. Στο νέο ΓΣΖ η ΑΕΚ νίκησε τον Απόλλωνα με 3-0 και στο ουδέτερο Μακάρειο η Αλκή νίκησε την τυπικά γηπεδούχο ΑΕΛ με 3-2.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό. Απόψε παροδικές νεφώσεις ενδέχεται να δώσουν μερικες τοπικές βροχές καθώς και λίγα χιόνια, στο Τρόοδος. Οι άνεμοι θαναι βορειοδυτικοί ασθενείς, 3 Μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και η θερμοκρασία θα πέσει στους 7 βαθμούς, στο εσωτερικό και στους 9 βαθμούς στα παράλια. Αύριο θα συνεχίσουν να εμφανίζονται παροδικές νεφώσεις και πιθανό να πέσουν ξανά τοπικές, ελαφρές βροχές. Οι άνεμοι θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς παραμένοντας ασθενείς, 3 Μποφόρ. Η θάλασσα θα παραμείνει λίγο ταραγμένη και η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 18, περίπου, βαθμούς.
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v1.01 run on Sunday, 11 February 1996 - 14:55:15