Browse through our Interesting Nodes of Hellenic Student Societies Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

NEA apo KYPRO (Logos) 96-02-09

Logos (ELOT 928) Directory

From: lysi@MIT.EDU

'Οπως ανέφερε ο πρόεδρος Κληρίδης, στις συναντήσεις έγινε ανταλλαγή απόψεων και προβληματισμών στο Κυπριακό.

Δήλωσε επίσης ότι ήταν χρήσιμο για τον ίδιο να γνωρίσει τις θέσεις και τις απόψεις των κομμάτων, τις οποίες θα μεταφέρει, μαζί με τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξαν κατά τις επαφές στο Εθνικό Συμβούλιο.


"Μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι, αρκεί να υπάρχει ενότητα, ομοψυχία και αποφασιστικότητα του Ελληνισμού, απέναντι σε όποιαδήποτε πρόκληση σε βάρος των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων." Στη δήλωση αυτή προέβη ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Απόστολος Κακλαμάνης, μετά την συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Επίκεντρο της σημερινής συζήτησης ήταν η παρούσα κατάσταση του Κυπριακού.

Ο κύριος Κακλαμάνης ανακοίνωσε ότι θα επισκεφθεί την Κύπρο την επόμενη εβδομάδα, για νέα συνάντηση με τον πρόεδρο Κληρίδη.

Κατά την εδώ παραμονή του ο κύριος Κακλαμάνης θα προσφωνήσει και την Κυπριακή Βουλή.


Γύρω στις 9:30 το πρωϊ, ο πρόεδρος Κληρίδης συναντήθηκε με τον επίτιμο πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.

Σε δηλώσεις του, ο κύριος Μητσοτάκης, τόνισε ότι σήμερα που υπάρχει αυτή η επικίνδυνη κρίση στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις, η Ελληνική εξωτερική πολιτική, πρέπει να θέτει το Κυπριακό στην προτεραιότητα των εθνικών επιδιώξεων.

Εάν λυθεί το Κυπριακό, υπογράμμισε ο επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, όλα τα άλλα θα γίνουν ευκολώτερα.

Κληθείς να σχολιάσει κατά πόσο το δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου χρειάζεται ενίσχυση μετά την τελευταία κρίση στο Αιγαίο, ο κύριος Μητσοτάκης δήλωσε ότι δέν συμπαθεί τα δόγματα, αλλά τον ενδιαφέρει η ουσία της πολιτικής.


Το πρόβλημα της Κύπρου είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής και πρέπει να επιδιωχθεί η δίκαιη λύση του, στο πλαίσιο των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών, που θα οδηγήσουν στην εμπέδωση της ασφάλειας και της ειρήνης στην περιοχή με την αποστρατικοποίησή της.

Στην δήλωση αυτή προέβη ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο Κληρίδη.

Ο κύριος Κωνσταντόπουλος ανέφερε ότι ο Συνασπισμός εκτιμά πως υπό τις νέες συνθήκες και περιστάσεις επιβάλλεται η επανεξέταση του δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου και υπενθύμισε ότι το κόμμα του είχε εξ αρχής επιφυλάξεις για το δόγμα.


Το πρωϊ, εξ'άλλου, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε με τον Υπουργό Εθνικής Αμύνης, Γεράσιμο Αρσένη, ο οποίος στην συνέχεια είχε συνομιλίες με τον Κύπριο ομόλογό, Κώστα Ηλιάδη.

Οι συνομιλίες των δύο υπουργών διήρκησαν δύο περίπου ώρες.

Σε δηλώσεις του ο κύριος Ηλιάδης ανέφερε ότι το θέμα του ενιαίου Αμυντικού χώρου αποτελεί μία πολιτική, η οποία θα συνεχίζει να υλοποιείται μέχρι την ολοκλήρωσή του.

Αναφορικά με τα προγράμματα εξοπλισμού της Εθνικής Φρουράς, ο κύριος Ηλιάδης τόνισε ότι θα γίνει προσπάθεια υλοποίησής τους μέσα σε προκαθορισμένο χρονικό πλαίσιο, ενώ παράλληλα συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου για ορισμένα οπλικά συστήματα.


Σε αντικατασταση του ναυαρχου Λυμπερη στο πλαισιο της διαδικασίας των ετήσιων κρίσεων των αξιωματικών στις 18 Φεβρουαρίου, προχωρεί η ελληνική κυβερνηση, βγαίνοντας έτσι απο το αδιέξοδο που προέκυψε, από την αρνηση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, να συμμορφωθει στην εντολή του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη να παραιτηθεί.

Το κυβερνητικό συμβούλιο εξωτερικών και αμυνας αποφάσισε ομόφωνα την αντικατασταση του κυρίου Λυμπέρη και σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημητρη Ρέπα, αιτία σταθηκε η επίσημη ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ σχετικα με τον διαλογο που είχαν το βραδυ της κρισης ο αρχηγος των Ενόπλων Δυνάμεων με τον πρωθυπουργό.

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνης Γεράσιμος Αρσένης διευκρίνησε πάντως ότι θα ήταν άδικο και άνανδρο απο μέρους των πολιτικών να καταλογίζουν ευθύνες στις ένοπλες δυναμεις.


Ο Λόρδος Φίνσπεργκ, ολοκλήρωσε τις επαφές του στην Κύπρο και αναχωρεί σε λίγο για το Λονδίνο.

Ο Βρεττανός Λόρδος συναντήθηκε σήμερα με τον προεδρεύοντα της Δημοκρατίας, πρόεδρο της Βουλής, Αλέξη Γαλανό, παρουσία και του Γενικού Εισαγγελέα, Αλέκου Μαρκίδη, τους οποίους ενημέρωσε για τις επαφές που είχε με το κατοχικό καθεστώς καθώς και για την επίσκεψη του στην Καρπασία.

Ο κύριος Γαλανός χαρακτήρισε την συνάντηση πολύ χρήσιμη και εξέφρασε την ελπίδα ότι η έκθεση που θα ετοιμάσει ο Λόρδος Φινσπερκ θα περιέχει θετικά στοιχεία που να δίνουν την πραγματική εικόνα του Κυπριακού προβλήματος.


Εξαγγέλθηκε το πρωϊ η ίδρυση νέου κόμματος με την επωνυμία "Νεοι Ορίζοντες".

'Οπως ανέφερε ο Γραμματέας της Προσωρινής Επιτροπής, Νίκος Κουτσού, το κόμμα θα κατέλθει αυτόνομο στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές, με συνδυασμούς σε ολες τις πόλεις.

Βασικοί άξονες της πολιτικής του νέου κόμματος, είναι η απελευθέρωση, το ενιαίο κράτος, ο εκσυχρονισμός, η ποιότητα ζωής και η κοινωνική δικαιοσύνη.

Ειδοποιός διαφορά του κόμματος, ειναι η σταση του ένατι της προτεινόμενης, από το συνολο των πολιτικών σχημάτων, Ομοσπονδιακής λυσης.

Στην ιδρυτική διακήρυξη τονιζεται το ανεφάρμοστο της Δικοινοτικής- Διζωνικής Ομοσπονδίας.

Η ιδρυτική συνελευση θα πραγματοποιηθεί στις 18 του μηνός παρουσία περαν των τριακοσίων συνέδρων.


Σοβαρές απειλές υφίσταται η ειρήνη στη Βοσνία, γεγονός που υποχρέωσε τον αμερικανό Υφυπουργό Εξωτερικών, Ρίτσιαρντ Χόλμπρουκ, να μεταβεί αύριο εσπευσμένα στην περιοχή.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποίησαν όλες τις πλευρές ότι η συμφωνία του Ντέιτον θα πρέπει να εφαρμοστεί πλήρως.

Εν τω μεταξύ, οι αρχές του Πάλε ζήτησαν την άμεση απελευθέρωση των δύο ανωτέρων αξιωματικών και τουλάχιστον άλλων έξι στρατιωτών που κρατούνται απο την βοσνιακή Κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι η σύλληψη τους ήταν άδικη, αφού κανένας από αυτούς δεν έχει κατηγορηθεί για εγκλήματα πολέμου.

Οι αρχές του Πάλε απειλούν με την σύλληψη Μουσουλμάνων και Κροατών σε αντίποινο για τις συλλήψεις των Σέρβων της Βοσνίας.


Στην Τουρκία, ο ηγέτης του Κόμματος της Μητέρας Πατρίδας, Μεσούτ Γιλμάζ, δήλωσε σήμερα ότι ενδέχεται να εγκαταλείψει τη προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης, μετά τη συνάντηση που θα έχει την Δευτέρα με τον Ισλαμιστή ηγέτη, Νετζμετίν Ερμπακάν.

Ο Γιλμάζ δήλωσε ότι δέν διατηρεί πολλές ελπίδες για συνεργασία του κόμματος του με το Ρεφάχ του Ερμπακάν.


Ο καιρός απόψε θα είναι άστατος και αναμένεται να πέσουν βροχές και να σημειωθούν τοπικές καταιγίδες.

Οι άνεμοι θα είναι νοτιοανατολικοί μέχρι νοτιοδυτικοί δυνατοί, μέχρι πολύ δυνατοί, 5 με 6 μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι μέχρι πολύ κυματώδης, ιδιαίτερα στα νότια και δυτικά παράλια.

Η θερμοκρασία απόψε θα πέσει στους 9 βαθμούς στο εσωτερικό και στους 11 στα παράλια.

Αύριο η ορατότητα προβλέπεται να είναι αυξημένη, ενώ ο καιρός θα συνεχίσει να είναι άστατος με βροχές και τοπικές καταιγίδες.

Οι άνεμοι θα παραμείνουν δυνατοί, μέχρι πολύ πολύ δυνατοί στα παράλια και θα πνέουν από νοτιοδυτικές, κυρίως διευθύνσεις.

Η θάλασσα θα παραμείνει κυματώδης και τοπικά μέχρι πολύ κυματώδης.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 17 περίπου βαθμούς.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v1.01 run on Friday, 9 February 1996 - 12:39:44