Browse through our Interesting Nodes for Legal Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

NEA apo KYPRO (Logos) 96-02-07

Logos (ELOT 928) Directory

From: Giorgos Zacharia <lysi@MIT.EDU>

Ο πρόεδρος Κληρίδης θα εχει με τον πρωθυπουργό της Ελλάδος Κώστα Σημίτη συνομιλίες οι οποίες θα καλύψουν τις τελευταίες εξελίξεις σε συνάρτηση με το Κυπριακό και το ενιαίο αμυντικό δόγμα.

Ο πρόεδρος Κληρίδης θα παρακαθήσει επίσης σε σύσκεψη στο Πεντάγωνο με ολους τους παράγοντες και θα συζητήσει θέματα που αφορούν την περαιτέρω υλοποίηση του ενιαίου Αμυντικού δόγματος.

Τον πρόεδρο Κληρίδη συνοδευουν οι υπουργοί εξωτερικών και Αμύνης,ο αρχηγός της Εθνικής φρουράς στρατηγός Βορβολάκος και ο υφυπουργός παρά το προέδρω Παντελής Κούρος.

Υποδεχόμενος τον πρόεδρο Κληρίδη, ο Υπουργός Εξωτερικών, Θόδωρος Πάγκαλος και απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, διαβεβαίωσε ότι το ενιαίο αμυντικό δόγμα θα συνεχιστεί και ενισχυθεί.

Εξ'άλλου, τόνισε, Υπουργός Εθνικής Αμύνης, παραμένει ο Γεράσιμος Αρσένης.


Με θετικό μάτι αντικρύζει η κυβέρνηση το γαλλικό ενδιαφέρον για το Κυπριακό, το οποίο εκδηλώθηκε με την κάθοδο στο νησί του Γενικού Διευθυντή του Γαλλικού Υπουργείου των Εξωτερικών Κλοντ Μαρτενς.

Ωστόσο, η επίσκεψη του κυρίου Μαρτέν στη Λευκωσία, την περασμένη βδομάδα, δεν συνιστά οποιαδήποτε πρωτοβουλία της Γαλλίας.

Οπως δήλωσε το πρωί ο Υπουργός Εξωτερικών Αλέκος Μιχαηλίδης, η επισκεψη αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο του προβληματισμού που έχει αναπτυχθεί εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να βοηθησει η Ενωση στην επίλυση του Κυπριακού.


Στο πλαίσιο της πάγιας τακτικής του, για εξίσωση Θυτη και θύματος, το βρεττανικό Υπουργείο Εξωτερικών, κρατησε και πάλι ισες αποστασεις στο θέμα της ενίσχυσης των κατοχικών δυνάμεων με νέα αρματα μάχης, την νύκτα της κρίσης στι Αιγαίο.

Την βρεττανική στάση καυτηρίασε τόσο ο υπουργός εξωτερικών, Αλέκος Μιχαηλίδης, όσο και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης, οι οποίοι επεσήμαναν, οτι δεν μπορεί κατ'ουδενα λόγον να εξισωνονται οι νόμιμες δυνάμεις ενός κράτους με τις παράνομες κατοχικές.

Ο κύριος Κασουλίδης υπενθύμισε στους Βρεττανούς, ότι, όταν ακόμη και παραμονή του στρατού κατοχής συνιστά παράφορη παραβίαση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, πόσο μάλλον η ενίσχυση του.


Τον δρόμο πρός την Βουλή πηρε σημερα το πολυσυζητημένο νομοσχεδιο για την Πολιτική Αμυνα, αφου εξασφαλισε την έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Αντίθετα τα θέματα του Πολιτικού Σχεδιασμού Εκτάκτου Ανάγκης, θα εφαρμοστούν υπο την μορφή διαταγμάτων.

Η σημαντικοτερη καινοτομία στο νομοσχεδιο της Πολιτικής Αμυνας, εντοπίζεται στο οτι η οργανική ευθύνη του σωματος, θα μεταβιβάζεται εν καιρώ πολέμου από το υπουργείο Εσσωτερικών, στο υπουργείο Αμυνας, το οποίο θα εχει και την ευθύνη υλοποίησης των σχεδιασμών.


Με επιστολή του, προς την Επιτροπή Θεσμών και Αξιών, της Βουλής των Κοινοτήτων, ο πρόεδρος της Βουλής Αλέξης Γαλανός, καταγγέλει την παράνομη κατοχή Ελληνοκυπριακής περιουσίας, από μέλος του Βρεττανικού κοινοβουλίου, ζητώντας τη λήψη μέτρων, για τερματισμό της απαράδεκτης κατάστασης.

Βάση στοιχείων που κατέχει η Κυπριακή Βουλή, ο Σερ Ντάγκλευ Σμίθ, Βρεττανός συντηρητικός βουλευτής και πρόεδρος του συμβουλίου της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης, ενοικίασε από το καθεστώς Ντενκτάς την οικία του 85 χρονου πρόσφυγα Ευάγγελου Κωνσταντίνου Χατζηγεωργίου απο το Κάρμι, έναντι υποτυπώδους μισθώματος.

Η ενεργεια αυτή του βρετανού βουλευτή υποβοηθά, όπως επισημαίνεται στην επιστολή του προέδρου της βουλής Αλέξη Γαλανού προς την Βουλή των κοινοτήτων, σε πράξη εθνικού ξεκαθαρίσματος εξίσου συγκλονιστική και αποτελεσματική, με αυτή που διεπραχθη στην Βοσνία.


Το δημιουργηθέν θέμα με τον αρχιμανδρίτη Παγκράτιο Μερακλή, απασχόλησε σήμερα την τακτική συνεδρία της Ιεράς Συνόδου.

Ο Αρχιμανδρίτης Παγκράτιος, μετέβη σήμερα στην Ιερά Αρχιεπισκοπή και επέδωσε επιστολή στον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, με την οποία εξηγεί τους λόγους για τους οποίους αποφάσισε να μήν ενδιαφερθεί για την θέση του Μητροπολίτη Μόρφου.

Στην επιστολή, η οποία απευθύνεται στην Ιερά Σύνοδο, ο Αρχιμανδρίτης παγκράτιος απορρίπτει τις κατηγορίες εναντίον του και σημειώνει ότι δεν υπάρχει ίχνος αλήθειας.

Εν τω μεταξύ, αντιπροσωπεία της Επιτροπής Αγώνα και Υποστήριξης του Αρχιμανδρίτη Παγκρατίου, είχε συνάντηση με τα μέλη της Ιεράς Συνόδου.

Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Παύλος Δυρίδης, ανέφερε ότι θα συνεχιστεί ο αγώνας υπέρ του Αρχιμανδρίτη Παγκρατίου, παρά την αντίθετη γνώμη και συστάσεις του Μακαριωτάτου.

Ο Αρχιμανδρίτης Παγκράτιος είχε ανακοινώσει χθές βράδυ σε συγκέντρωση υποστηρικτών του, την απόφασή του να μήν ενδιαφερθεί για τη θέση του Μητροπολίτη, προσθέτοντας ότι μελετά το ενδεχόμενο να μεταβεί στο εξωτερικό.


Μεταστροφή τής διεθνούς κοινότητας υπερ τής Ελλάδος διαπιστώνει η Αθήνα αναφορικά μέ τήν κρίση στήν Ιμια.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται νά εκδόσει τό απόγευμα ανακοίνωση μέ τήν οποία θά καταδικάζει τίς Τουρκικές προκλήσεις καί θά εκφράζει τήν αλληλεγγύη της πρός τήν Ελλάδα.

Η ανακοίνωση συντάσσεται από τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζάκ Σαντέρ, σε συνεργασία με τον αρμόδιο Επίτροπο, Χάνς Βάν Ντε Μπρούκ.

Παράλληλα, Παρίσι καί Ρώμη αναγωνωρίζουν ευθέως τήν Ελληνική κυριαρχία επί τής Ιμιας, ενώ η Ουάσικτον, αλλάζοντας στάση, συστήνει τώρα τη παραπομπή του θέματος της Βραχονησίδας, στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Από τήν πλευρά της, η Ελληνική κυβέρνηση, διά του εκπροσώπου της Δημήτρη Ρέπα, δηλώνει οτι εξετάζει μέ προσοχή τήν νέα Αμερικανική πρόταση, ενώ χαρακτηρίζει ορθή τήν αντίληψη νά εκλαμβάνεται ως νομικό τό ολο θέμα.


Εν τω μεταξύ, μέ τήν βοήθεια ειδικού ρομπότ, ανασύρθηκαν τήν αυγή οι σοροί των δύο μελών του ελικοπτέρου, που είχε πέσει στη θαλάσσια περιοχή του συμπλέγματος των βροχονησίδων της Ιμια, τα ξημερώματα της περασμένης Τετάρτης.

Οι σοροί των δύο άτυχων αξιωματικών, του Υποπλοίαρχου Παναγιώτη Βλαχάκου και του Αρχικελευστή Εκτορα Γιαλοψού, μεταφέρθηκαν στήν Αθήνα.

Επίσης, σε εξέλιξη βρήσκεται η επιχείρηση ανέλκυσης τής καμπίνας τού ελικοπτέρου η οποία εντοπίσθηκε σε απόσταση δύο μιλίων από τήν Ιμια καί σε βάθος εννενήντα μέτρων.


Περιθώριο μιας εβδομάδας έδωσε η Βουλή στη Κυβέρνηση για κατάθεση συγκεκριμένης τροπολογίας, με στόχο τη λειτουργία των Ραδιοτηλεοπτικών σταθμών στη βάση του υφιστάμενου νόμου.

Με το τροποποιητικό νομοσχέδιο παρέχεται η δυνατότητα στο Υπουργικό Συμβούλιο, να ανακαλεί προσωρινές άδειες λειτουργίας ραδιοφωνικών σταθμών, για τους ιδίους λόγους που επιτρέπεται η ανάκληση των μονίμων αδειών.

Στη σημερινή συνεδρία της Κοινοβουλευτική Επιτροπής Εσωτερικών, αναφέρθηκε ότι έχει δωθεί περιθώριο επτά ημερών στην Κυβέρνηση να καταθέσει συγκεκριμένη τροπολογία.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό αφού δούμε πρώτα τις σημερινές θερμοκρασίες.

Στην Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 17 βαθμοί και η πιο χαμηλή 6, στην Αμμόχωστο και την Λάρνακα 19 με 10, στην Λεμεσό 20 νε 10, στην Κερύνεια και την Πάφο 19 με 9 και τέλος στον Πρόδρομο 5 με 3 βαθμους.

Απόψε αναμένεται να πέσουν μερικές τοπικές βροχές.

Οι άνεμοι θα είναι βορειοανατολικοί μέτριοι, 4 μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι ταραγμένη και η θερμοκρασία θα πέσει στους 8 βαθμούς στο εσωτερικό και στους 11 στα παράλια.

Αύριο οι νεφώσεις θα συνεχίσουν να πυκνώνουν κατά διαστήματα και θα πέσουν μερικές τοπικές βροχές.

Οι άνεμοι θα είναι νοτιοανατολικοί μέτριοι, 4 μποφόρ, το πρωϊ, και νοτιοδυτικοί δυνατοί, 5 με 6 μποφόρ το απόγευμα.

Η θάλασσα θα είναι το πρωϊ ταραγμένη και το απόγευμα κυματώδης.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 19 βαθμούς στο εσωτερικό και στους 21 στα παράλια.

Την Παρασκευή και το Σάββατο θα πέφτουν τοπικές βροχές και πιθανό να σημειωθούν μερικές καταιγίδες.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση, την Παρασκευή και μικρή, παραπέρα πτώση το Σάββατο.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v1.01 run on Wednesday, 7 February 1996 - 14:34:02