Browse through our Interesting Nodes on Religion Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

NEA apo KYPRO (Logos) 96-02-05

Logos (ELOT 928) Directory

From: Giorgos Zacharia <lysi@MIT.EDU>

Ο κύριος Σημίτης επεσήμανε ότι το πρόγραμμα του κυρίου Χόλμπρουκ δέν συμπίμπτει με τις υποχρεώσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

Μιλώντας μετά την συνεδρία της Κυβερνητικής Επιτροπής, ο κύριος Σημίτης ανέφερε ότι η Ελλάδα περνά στην διπλωματική αντεπίθεση, προκειμένου να υπάρξει αλλαγή στην πολιτική των ίσων αποστάσεων που τήρησαν το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή 'Ενωση.

Οι επαφές με την Αμερικανική κυβέρνηση θα πραγματοποιηθούν σε υπουργικό επίπεδο.

Παραλληλα, καταβάλλονται προσπαθειες να μεταβεί στις Ηνωμένες Πολιτείες και ο ίδιος, πρίν την επίσκεψη Στεφανόπουλου στην Ουάσιγκτων τον Μάιο.

Καταλήγοντας, ο κύριος Σημίτης απέδωσε την αρνητική στάση που τήρησαν οι Ευρωπαίοι εταίροι, στην μη ενεργό συμμετοχή της Ελλαδος στα διαμορφούμενα στην Ενωση, καθώς και στην πολιτική ίσων αποστάσεων που ακολουθούσε η Αθήνα μέχρι τώρα.


Εν τω μεταξύ, μετά την απόφαση της Ελληνικής κυβέρνησης να μήν δεχθεί τον Ρίτσιαρντ Χόλμπρουκ, αναβλήθηκε η μετάβαση του Αμερικανού αξιωματούχου ΚΑΙ στην 'Αγκυρα, παρ'όλο που είχε οριστικοποιηθεί η επίσκεψη του για τις 10 Φεβρουαρίου.
Δριμύ κατηγορώ κατά της Αμερικανικής κυβέρνησης, εξαπέλυσε ο Αρχιεπίσκοπος Βορείου και Νοτιου Αμερικής Ιακωβος.

Χαρακτηρίζοντας άθλια, την Αμερικανική εξωτερική πολιτική, σε σχέση με την πρόσφατη κρίση στο Αιγαίο, ο Αρχιεπίσκοπος Ιακωβος, κάλεσε με αυστηρό ύφος, τις Ηνωμένες Πολιτείες να περάσουν απο την θεωρία στην πραξη, όσον αφορα τις εξαγγελίες περι ειρήνης, δικαιοσύνης και ισοτιμίας των λαών.


Καμμιά αλλαγή δεν πρόκειται να γίνει στην ηγεσία των Ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, σύμφωνα με πληροφορίες απο το υπουργείο Εθνικής Αμύνης.

Με βάση την συνεδρίαση του χθεσινού συμβουλίου αμύνης, αποφασίστηκε να μην γίνει αλλαγή των αρχηγών των τριών όπλων και εξακολουθεί να ισχύει ο ρόλος του Αρχιστράτηγου του ΓΕΕΘΑ.

Με βάση το νόμο ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, αναλαμβάνει απ'ευθείας την υπηρεσιακή διοίκηση δυνάμεων και των τριών κλάδων, για αντιμετώπιση στρατιωτικών ενεργειών που στρέφονται κατα της ασφάλειας της χώρας.


Οι Ηνωμένες Πολιτείες, δεν προτίθενται να εμπλέξουν το Κυπριακό στις Ελληνο-τουρκικές διαφορές ή να το αντιμετωπίσουν στο πλαίσιο μίας λύσης πακέτου.

Αυτό δήλωσε ο Αμερικανός Πρέσβης στην Λευκωσία, Ρίτσιαρντ Μπάουτσερ, ο οποίος έγινε το πρωί δεκτός απο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Μιλώντας μετά την συνάντηση, ο Αμερικανός Πρέσβης εξέφρασε την πεποίθηση ότι δεν υπάρχει κανείς, είτε στην Ελλάδα είτε στην Τουρκία, που θα δεχόταν να δώσει κάτι στην Κύπρο, με αντάλλαγμα κάτι στο Αιγαίο.

Τόνισε οστόσο, ότι χρειάζεται να επικεντρωθούν οι προσπάθειες στην λύση του Κυπριακού, κάτι - που όπως παρατήρησε - θα υποβοηθήσει και την βελτιωση των Ελληνο-τουρκικών σχέσεων.


'Ολα όσα αφορούν το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα λειτούργησαν άψογα την νύκτα της μεγάλης κρίσης στο Αιγαίο, εκτιμά η Κυπριακή Κυβέρνηση.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιαννάκης Κασουλίδης, επεσήμανε ότι υπήρξε άψογη συννενόηση ΓΕΕΘΑ και ΓΕΕΦ που επικοινωνούσαν με κωδικοποιημένο σύστημα ασφαλείας, που εκμηδενίζει τον κίνδυνο υποκλοπής απο τον Εχθρό, ασφάλεια η οποία δεν θα υπήρχε αν ο πρόεδρος Κληρίδης επικοινωνούσε απ'ευθείας με την πολιτική ηγεσία.

Ο κυριος Κασουλίδης, επεσήμανε ότι εάν ο πρόεδρος Κληρίδης αποφάσιζε την διεξαγωγή επιστράτευσης, καθ'όν χρόνο διεξήγοντο διαβουλύσεις για εκτόνωση της κρισης, γυρω απο την Ιμια, αυτό θα σήμαινε την μεταφορά της κρίσης απο το Αιγαίο στην Κύπρο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης, δήλωσε ότι τα επιτελικά σχέδια για την Πολιτική Αμυνα είναι έτοιμα και αυτό που εκρεμεί είναι η διευθέτηση νομοθετικών ρυθμίσεων.


Σημαντικές απο κάθε άποψη χαρακτηρίζονται οι συνομιλίες που θα έχει στην Αθήνα ο πρόεδρος Κληρίδης.

Στο επίκεντρο των επαφών θα βρίσκεται το Κυπριακό, η πορεία της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή 'Ενωση, και κυρίως η υλοποίηση του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος, υπο το φώς των νέων στοιχείων που έφερε η κρίση στο Αιγαίο.

Εκτός από τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, ο πρόεδρος Κληρίδης θα έχει επαφές και με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο, καθώς και με ολόκληρη την πολιτική ηγεσία της χώρας.

Ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης δήλωσε ότι ο πρόεδρος Κληρίδης θα συγκαλέσει το Εθνικό Συμβούλιο, μετά τις επαφές που θα έχει στην Αθήνα.

Εν τω μεταξύ η Κυπριακή Κυβέρνηση επανέλαβε την απόφασή της να δεχθεί τον Αμερικανό Υφυπουργό Εξωτερικών, Ρίτσιαρντ Χόλμπρουκ, ανεξάρτητα από την απόφαση της Ελληνικής Κυβέρνησης.


Οι τελευταίες μεταφορές οπλικού υλικού από τον Αττίλα, αποδεικνύουν την μεγάλη ευκολία με την οποία θα μπορούσαν να επιστρέψουν τα κατοχικά στρατεύματα στην Κύπρο, την ώρα που θα είχαν παγώσει οι εξοπλισμοί της δικής μας πλευράς.

Σε σχετική δήλωση προέβη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιαννάκης Κασουλίδης, απαντώντας στις πρόσφατες επικρίσεις, τόσο του ΑΚΕΛ όσο και του Κινήματος Ελευθέρων Δημοκρατών, για την απόρριψη της πρότασης για αποχώρηση μέρους των δυνάμεων του Αττίλα, με ταυτόχρονο πάγωμα των εξοπλιστικών προγραμμάτων της Εθνικής Φρουράς.


Ο Εισηγητής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρωπης, Λόρδος Φίνσμπεργκ, εμμένει στην πρόθεση του να διανυντερεύσει ένα βράδυ στα κατεχόμενα.

Σύμφωνα με πληροφορίες το θέμα ηταν στο επίκεντρο των σημερινών ενημερωτικών επαφών του Λόρδου, με την πολιτική Ηγεσία.

Μετά την ενδιαφερουσα, κατα τα λεγόμενα του, συνάντηση που είχε το πρωί, με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, ο βρεττανός Λόρδος υπεραμύνθηκε της πρόθεσης του να διανυκτερεύσει στα κατεχόμενα, ισχυριζόμενος, ότι για να ετοιμάσει σωστή έκθεση για το Κυπριακό, θα πρέπει να εχει συνομιλίες και με τις δύο πλευρες.


Και μιά ματιά στις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην Κύπρο.

Στην Λευκωσια η πιο ψηλη θερμοκρασια ηταν 17 βαθμοι και η πιο χαμηλη 4, στην Αμμοχωστο και την Λαρνακα 16 με 6, στην Λεμεσο, στην Κερυνεια και την Παφο 16 με 7 και τελος στον Προδρομο 5 με μηδεν βαθμους.

Αποψε ο καιρος θα ειναι μερικως συννεφιασμενος και αναμενεται να πεσουν τοπικες βροχες.

Οι ανεμοι θα ειναι νοτιοδυτικοι μετριοι 4 εως 5 Μποφορ και στα νοτια παραλια δυνατοι 6 Μποφορ.

Η θαλασσα θα ειναι ταραγμενη και τοπικα εως κυματωδης.

Η θερμοκρασια θα πεσει στους 8 βαθμους στο εσωτερικο και στους 10 στα παραλια.

Αυριο ο καιρος θα ειναι κατα διαστηματα συννεφιασμενος και αναμενεται να πεσουν και παλιν τοπικες βροχες.

Οι ανεμοι θα ειναι νοτιοδυτικοι μετριοι 4 εως 5 Μποφορ και κατα διαστηματα δυνατοι 6 Μποφορ.

Η θαλασσα θα ειναι ταραγμενη και τοπικα κυματωδης.

Η θερμοκρασια θα ανεβει στους 17 βαθμους στο εσωτερικο και στους 19 στα παραλια.

Την Τεταρτη και την Πεμπτη ο καιρος θα ειναι κατα διαστηματα συννεφιασμενος με τοπικες βροχες.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v1.01 run on Monday, 5 February 1996 - 20:08:42