Read the Treaty of Lausanne (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

NEA apo KYPRO (Logos) 96-02-02

Logos (ELOT 928) Directory

From: Giorgos Zacharia <lysi@MIT.EDU>

Αμφιβολίες για την πραγματοποίση της διαμεσολάβησης Χόλμπρουκ εξέφρασαν σήμερα στην Αθήνα τόσο ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας, όσο και ο Αμερικανός Πρεσβευτής στην Ελληνική πρωτεύουσα Τόμας Νάιλς.

Ο κύριος Ρέππας τόνισε ότι η στάση της Ελληνικής Κυβέρνησης παραμένει ανυποχώρητη, δεν δέχεται ότι υπάρχει θέμα αμφισβήτησης της κυριαρχίας των βραχονησίδων, και υπογράμμισε ότι ο δρόμος της αναβάθμισης των Ελληνο-τουρκικών σχέσεων περνά μέσα από την λύση του Κυπριακού στα πλαίσια του Διεθνούς Δικαίου.

Εν τω μεταξύ ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημήτης ανέλαβε σήμερα διπλωματική επίθεση για να πεισθεί η Διεθνής Κοινότητα για το δίκαιο των Ελληνικών θέσεων.

Οι σημαντικότερες επαφές του κυρίου Σημήτη ήταν με τους Πρεσβευτές της Ιταλίας και Ρωσσίας, καθώς και με τον Αμερικανό Πρεσβευτή Τόμας Νάιλς.

Ο κύριος Ρέπας χαρακτήρισε ιδιαίτερα θετική τη στάση της Ιταλίας και της Ρωσσίας.

Σε σχέση με το κλίμα που έχει διαμορφωθεί στην Διεθνή Κοίνοτητα έναντι της Ελλάδος, ο κύριος Ρέππας τόνισε, πως υπάρχουν πάντα περιθώρια για διεύρυνση των διεθνών ερεισμάτων της χώρας.


Η ένταξης της λύσης του Κυπριακού, σε ένα ευρύτερο πακέτο διευθέτησης των Ελληνο-τουρκικών διαφορών,θα δημιουργούσε τέτοια περιπλοκή, που θα διαιώνιζε την υπόθεση του Κυπριακού, τόνισε σήμερα ο Κυβερνητικος εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης.

Το Κυπριακό, τόνισε ο εκπρόσωπος, είναι ξεχωριστό πρόβλημα, θέση με την οποία συμφωνεί και η Ελληνικη Κυβέρνηση, και επομένως, κατέληξε, δεν υπάρχει περίπτωση να εμπλακεί στα Ελληνοτουρκικά ζητήματα.

Σχετικα με το θέμα της βελτίωσης των Ελληνο-τουρκικών σχέσεων, ο κύριος Κασουλίδης επεσήμανε την θέση της Ελληνικής Κυβέρνησης ότι η βελτίωση περνά απο την λύση του Κυπριακού.

Αναφερόμενος στην επίσκεψη του Ρίτσιαρτ Χόλμπρουκ στην Κύπρο, ο κυριος Κασουλίδης παρετήρησε, ότι, παρά το γεγονός ότι θα έχει αποχαιρεστήριο χαρακτήρα, εντούτοις θα γινει συζήτηση για το Κυπριακό.

Κατα την μονοήμερη παραμονή του στην Κύπρο, ο κυριος Χόλμπρουκ, Θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Κληρίδη και τον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντεκτάς.


Σε ενορχηστρωμένη επιχείρηση ανατροπής της αλήθειας σχετικά με τους συνεχείς εξοπλισμούς του κατοχικού στρατού, επιδίδεται η Τουρκική πλευρά.

Ηδη, διαβίβασαν στην Ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, τον ισχυρισμό ότι δέν έχουν μεταφέρει στα κατεχόμενα νέα άρματα μάχης και οχήματα μεταφοράς προσωπικού, και ότι πρόκειται απλώς για αντικατάσταση τους με άλλα.

Ωστοσο πληροφορίες του Λόγου αναφέρουν ότι οι Τουρκικές Δυνάμεις κατοχής μετέφεραν ογδόντα βαρέα άρματα μάχης Αμερικανικής κατασκευής.

Τα βαρέα άρματα μάχης ξεφορτώθηκαν από δύο αρματαγωγά στο κατεχόμενο λιμάνι Αμμοχώστου.

Τα αρματαγωγά συνόδευε από λιμάνι της Τουρκίας μέχρι την Αμμόχωστο, υποβρύχιο του Τουρκικού Ναυτικού.


Με σημερινή ανακοίνωσή του το Υπουργείο Αμύνης χαρακτηρίζει ανυπόστατα δημοσιεύματα μερίδας του Κυπριακού Τύπου, τα οποία αναφέρονται σε ανεπάρκεια των μέτρων που είχαν ληφθεί στην Κύπρο κατά την διάρκεια της κρίσεως μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, και τονίζει ότι είχαν ληφθεί όλα τα αναγκαία προληπτικά μέτρα, τα οποία, όμως, δεν είναι ανακοινώσιμα.

Τα δημοσιεύματα αυτά, προσθέτει το Υπουργείο Αμύνης, υποσκάπτουν το αίσθημα ασφαλείας του Κυπριακού Ελληνισμού, και τονίζει ότι κατά την κρίσιμη αυτή περίοδο, που διέρχονται τα Εθνικά μας θέματα, πρέπει να πρυτανεύει το αίσθημα ευθύνης και ο σχολαστικός έλεγχος όλων των δημοσιευμάτων που άπτονται της ασφάλειας του κράτους, μέσα στο πνεύμα της σωστής δημοσιογραφικής δεοντολογίας.


Η Εντολοδόχος πρωθυπουργός της Τουρκίας Τανσού Τσιλέρ, παραδέχθηκε ότι απέτυχε να συγκροτήση κυβέρνηση, και αύριο καταθέτει την εντολή.

Η Τσιλέρ δέν κατόρθωσε να πείσει τον ηγέτη του κόμματος της Μητέρας Πατρίδας, Μεσούτ Γιλμάζ, να προχωρήσουν στον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού των κομμάτων του Ορθού Δρόμου και της Μητέρας Πατρίδας.

Ο Γιλμάζ, απέρριψε την πρόταση της Τσιλέρ για εκ περιτροπής ανάληψη της Πρωθυπουργίας.

Ο Τουρκος πρόεδρος Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, αναμένεται τώρα να αναθέσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Μεσούτ Γιλμάζ.


Διπλωματικοί κύκλοι στην `Αγκυρα δήλωναν σήμερα ότι η παράταση της Κυβερνητικής κρίσης μειώνει την αισιοδοξία των Ηνωμένων Πολειτιών για την έναρξη αποδοτικού, όπως ανέφεραν, πολιτικού διαλόγου μεταξύ Αθηνών και Αγκύρας.
Το απόγευμα μεταδόθηκε από την Κωνσταντινούπολη ότι το Τουρκικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας αποφάσισε την συγκρότηση Επιτροπής Αιγαίου η οποία θα ασχοληθεί όπως αναφέρεται με την επίλυση του ζητήματος του Αιγαίου.

Η Επιτροπή αποτελείται από αρμοδίους του Γενικού Επιτελείου, του Υπουργείου Εξωτερικών, του Πολεμικού Ναυτικού και καθηγητές πανεπιστημίου.

Στους όρους εντολής της είναι να μελετήσει τα θέματα που σχετίζονται με την συμφωνία, να εντοπίσει της ασάφειες και να ερμηνεύσει τον ορισμό "παρακείμενα νησιά".


Η κυβέρνηση στο πλαίσιο της δημογραφικής της πολιτικής έχει αποφασίσει την αύξηση κατα δύο εκατομμύρια λίρες ετησίως, του ποσού που χορηγείται στις πολύτεκνες οικογένειες για επίδομα τέκνου.

Αυτό ανακοίνωσε ο Υπουργός Εργασίας Ανδρέας Μουσιούττας, έπειτα από σημερινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με την Παγκύπρια Επιτροπή Πολυτέκνων, παρουσία του ιδίου και του Υπουργού Οικονομικών.

Ο Υπουργός Εργασίας ανέφερε ακόμη ότι η κυβέρνηση πέραν των δυο εκατομμυρίων, έχει αποφασίσει και την καθιέρωση του θεσμού της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής , επι του επιδόματος που παίρνει η κάθε οικογένεια *** Σε όλα τα Επαρχιακά Γραφεία του Δημοκρατικού Συναγερμού υπεβλήθησαν σήμερα υποψηφιότητες από στελέχη του Κόμματος που διεκδικούν το χρίσμα του υποψηφίου βουλευτή για τις προσεχείς βουλευτικές εκλογές.

Για την επαρχία Λευκωσίας υπεβλήθησαν εικοσιτέσσερις υποψηφιότητες, για την Λεμεσό δώδεκα, για την Αμμόχωστο δώδεκα, για την Λάρνακα τέσσερις, για την Πάφο έξι, και για την Κερύνεια έξι.

Ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας του ΔΗΣΥ υπενθυμίζει ότι ο Πρόεδρος και ο αναπληρωτής Πρόεδρος του Κόμματος εξαιρούνται από τις διαδικασίες επιλογής υποψηφίωνν βουλευτών του Κόμματος.

Από όσους υπέβαλαν σήμερα υποψηφιότητα θα επιλεγούν με τις διαδικασίες που προνοούνται από το καταστατικό, εκείνοι που θα περιληφθούν στο τελικό ψηφοδέλτιο.


Η αστυνομία συνέλαβε σήμερα δύο άτομα σχετικά με διερευνόμενη υπόθεση εισαγωγής και κατοχής ναρκωτικών.

Οι συλληφθέντες είναι ο Σπύρος Παντελάκος 28 χρόνων και ο Δημήτρης Παυλίδης 27 χρόνων και οι δύο απο την Ελλάδα.

Στην κατοχή τους βρέθηκε μικρή ποσότητα Κοκαϊνης, μαριχουάνας και χασίς, που είχαν σταλεί με επιστολή απο την Γερμανία.

Οι δύο συλληφθέντες θα παρουσιαστούν αύριο ενώπιον δικαστηρίου για την έκδοση διατάγματος κράτησης.


Ολοκληρώνουμε το το δελτίο μας με την πρόγνωση του καιρού, αφού δούμε πρώτα τις σημερινές θερμοκρασίες.

Στην Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 13 βαθμοί και η πιο χαμηλή 3, στην Αμμόχωστο και την Λάρνακα 14 με 8, στην Λεμεσό 16 με 9, στην Κερύνεια και την Πάφο 16 με 8 και τέλος στον Πρόδρομο 8 με ένα βαθμό υπό το μηδέν.

Απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος με βόρειους ασθενείς, 3 Μποφόρ, ανέμους.

Η θάλασσα ωστόσο θα παραμείνει ταραγμένη, στις ανατολικές προσήνεμες περιοχές.

Η Θερμοκρασια θα πέσει στους 2 βαθμούς, στο εσωτερικό όπου και θα σχηματισθεί κατά τόπους, παγετός και στους πέντε βαθμούς, στα παράλια.

Αύριο ο καιρός θα παραμείνει αίθριος.

Λίγες μόνο νεφώσεις θα εμφανίζονται παροδικά.

Οι άνεμοι θα παραμείνουν βόρειοι 3 Μποφόρ.

Η θάλασσα θα κατστεί λίγο ταραγμένη παντού και η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 14 βαθμούς στο εσωτερικό και γύρω στους 16 βαθμούς στα παράλια.

Αίθριος με λίγες παροδικές νεφώσεις θα είναι ο καιρός και την Κυριακή.

Κάπως περισσότερες θάναι οι νεφώσεις τη Δευτέρα.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο, την Κυριακή και παραπέρα, μικρή και πάλιν άνοδο, τη Δευτέρα.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v1.01 run on Sunday, 4 February 1996 - 15:52:31