Visit the Point of Reference Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

NEA apo KYPRO (Logos) 96-01-31

Logos (ELOT 928) Directory

From: Giorgos Zacharia <lysi@MIT.EDU>

Η απεπλοκή στην ελληνοτουρκική κρίση πραγματοποιήθηκε με παρέμβαση των Ηνωμένων Πολιτειών και ειδικότερα του υφυπουργού εξωτερικών Ρίτσιαρτ Χόλμπρουκ, ο οποίος με συνεχή τηλεφωνήματα στην 'Αγκυρα και την ΑΘήνα, πέτυχε τελικά συμφωνία αποχώρησης όλων των δυνάμεων στην περιοχή της Ιμιας.

Τη συμφωνία ανακοίνωσαν γύρω στις έξη και δεκαπέντε οι Υπουργοί Αμύνης και Εξωτερικών της Ελλάδας, Γεράσιμος Αρσένης και Θόδωρος Πάγκαλος, ύστερα από μαραθώνια συνεδρία του Κυβερνητικού Συμβουλίου Ασφαλείας.

Η δημοσιοποίηση της συμφωνίας, προκάλεσε την θυελλώδη αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αλλά και τριγμούς μέσα στο ίδιο το κυβερνών κόμμα, αντίδραση η οποία εκδηλώθηκε στη Βουλή των Ελλήνων.

Ο πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Μιλτιάδης Εβερτ ζήτησε την άμεση παραίτησή του πρωθυπουργού, τονίζοντας ότι αποτελεί πράξη εθνικής προδοσίας, η υποστολή της Ελληνικής σημαίας στη βραχονησίδα.

Απεμπολήσατε, είπε, κυριαρχικά δικαιώματα και υποστείλατε ταπεινωτικά την Ελληνική σημαία.

Ο κύριος 'Εβερτ ζήτησε στη συνέχεια, να διεξαχθεί ψηφοφορία επί του συγκεκριμένου θέματος, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα αποχωρούσε, ενέργεια στην οποία προέβη λίγο αργότερα.

Από τη συζήτηση, αποχώρησε και η Πολιτική Ανοιξη, αφού προηγουμένως ο κος Σαμαράς δήλωσε ότι υποστηρίζει τις θέσεις του Αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας, χαρακτηρίζοντας το γεγονός, πρωτοφανή εθνική ήττα.

Η Γενική Γραμματέας του Κουμμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, είπε ότι έγινε η απεμπλοκλή, αλλά οι συνέπειες είναι άσχημες.

Από την άλλη πλευρά ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κώστας Σημίτης, υποστήριξε ότι η απεμπλοκή, επετεύχθη χωρίς καμιά διαπραγμάτευση με την Τουρκική πλευρά, ματαιώνοντας έτσι την επιδίωξη της Τουρκίας, να εξαναγκάσει την Ελλάδα σε διαπραγματεύσεις, για το νομικό καθεστώς των βραχονησίδων.

Ο κύριος Σημίτης τόνισε με έμφαση ότι η βραχονησίδα Ιμια είναι και θα παραμείνει Ελληνική.

Ευχαρίστησε τέλος, τις Ηνωμένες Πολιτείες, για τη βοήθειά τους στο όλο θέμα - εν μέσω έντονων παρεμβάσεων και αντιδράσεων από βουλευτές.

Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης, Γεράσιμος Αρσένης ανέφερε ότι η Ελλάδα είχε δύο επιλογές, είτε να προχωρήσει στη σύγκρουση, που θα είχε ως αποτέλεσμα πλήρη πόλεμο, είτε στην αποκλιμάκωση της έντασης, με περιφρούρηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

Ιδιαίτερα ανήσυχος και προβληματισμένος από την κρίση που έχει ξεσπάσει στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις, ανέκφραστος και χωρίς να κάνει οποιαδήποτε σχόλια, παρακολουθεί τα όσα συμβαίνουν, ο πρώην Πρωθυπουργός της Ελλάδος, Ανδρέας Παπανδρέου.

Ο Αμερικανός Υφυπουργός Εξωτερικών Ρίτσιαρντ Χόλμπρουκ, δήλωσε ότι ύστερα από διαβουλεύσεις που κράτησαν καθ'όλη τη διάρκεια της νύκτας, οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Τουρκίας, διαβεβαίωσαν τον ίδιο προσωπικά, ότι θα προχωρήσουν αμέσως σε ενέργειες, που θα οδηγούσαν σε εκτόνωση της κρίσης.

Σύμφωνα με τον κο Χόλμπρουκ, οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι, δεν θα υπάρχουν σημαίες και στρατιωτικές δυνάμεις στη βραχονησίδα, και θα απομακρύνουν και τα πλοία απο την περιοχή.

Στην Τουρκία εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείο εξωτερικών ανέφερε ότι δεκαπέντε λεπτά, μετα την αποχώρηση Ελλήνων στρατιωτών, αποχώρησαν και οι Τουρκικές ένοπλες δυνάμεις.

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Ντενίζ Μπαϊκάλ, διέψευσε σήμερα, την ύπαρξη Ελληνοτουρκικής συμφωνίας, βάσει της οποίας οι δύο χώρες, δέχθηκαν να αποσύρουν τις δυνάμεις τους από την βραχονησίδα Ιμια, στο Αιγαίο.

"Είχαμε ήδη πεί, ότι εάν η Ελλάδα αποσύρει τους στρατιώτες της, θα πράξουμε και μεις το ίδιο", δήλωσε ο Μπαικάλ.

Η εντολοδόχος πρωθυπουργός της Τουρκίας, Τανσού Τσιλέρ, καυχήθηκε ότι τήρησε την υπόσχεση της να επιτύχει την απομάκρυνσή της Ελληνικής σημαίας και των Ελλήνων στρατιωτών, από την Ιμια.

Τις πρώτες πρωινές ώρες είχαμε και ένα επεισόδιο στην περιοχή της βραχονησίδας.

'Ενα ελληνικό ελικόπτερο κατέπεσε στην προσπάθεια των χειριστών του να εντοπίσουν τούρκους βατραχανθρώπους που αποβιβάστηκαν σε βραχονησίδα πλησίον της Ιμιας.

Το μεσημέρι, περιπολικό του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, ανέσυρε το πτώμα του υποπλοίαρχου Χρήστου Καραθανάση, μέλους του τριμελούς πληρώματος του ελικοπτέρου, ενώ αγνοούνται ακόμη οι δύο άλλοι επιβαίνοντες του ελικοπτέρου.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η πτώση του ελικοπτέρου οφείλεται σε απώλεια προσανατολισμού των πιλότων, εξαιτίας των κακών καιρικών συνθηκών και σε συνδυασμό με την ηλεκτρική βλάβη, που παρουσίασε.

Τις εξελίξεις στο Αιγαίο παρακολουθούσε, απο κοντά και η Κυπριακή Κυβέρνηση, αναλύοντας και εκτιμώντας τις πληροφορίες από το Ελληνικό Πεντάγωνο, ιδιαίτερα κατα τις κρίσιμες πρώτες πρωϊνές ώρες.

Απο τις τέσσερεις τα χαράματα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, συγκάλεσε στο Προεδρικό έκτακτη σύσκεψη, με την συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών και Αμύνης, και τις ηγεσίες των Σωμάτων Ασφαλείας.


Πληροφορίες που είχαν νωρίτερα το απόγευμα μεταδοθεί από την Αθήνα, ότι ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμύνης Ναύαρχος Χρήστος Λυμπέρης υπέβαλε την παραίτησή του, διαψεύδονται.

Ο Ναύαρχος Λυμπέρης παρουσιάζεται αυτή την ώρα σε κοινή δημοσιογραφική διάσκεψη με τον Υπουργό και τον Υφυπουργό Αμύνης κυρίους Αρσένη και Κουρή, κατά την οποία μιλούν για την αποτελεσματική κινητοποίηση των ενόπλων δυνάμεων κατά την διάρκεια της κρίσεως.


Την επικείμενη άφιξη του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, τις πρώτες δύο εβδομάδες του Φεβρουαρίου, ανακοίνωσε το πρωί ο Αμερικανός Πρέσβης στην Ελλάδα Τόμας Νάϊλς, ύστερα απο συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Θεόδωρο Πάγκαλο.

Ερωτηθείς απο τους δημοσιογράφους εάν η επίσκεψη Χόλμπρουκ αφορά την Αμερικανική πρωτοβουλία για το Κυπριακό, ο κύριος Νάϊλς απέφυγε να απαντήσει, τονίζοντας ότι η επίσκεψη ήταν προκαθορισμένη να αφορά το Κυπριακό, αλλά το γεγονός, ότι στην Τουρκία δεν έχει ακόμη σχηματιστεί κυβέρνηση, είναι ένα εμφανές πρόβλημα.

'Εγκυρες πληροφορίες φέρουν τον Αμερικανό διπλωμάτη στην Κύπρο στις 10 Φεβρουαρίου.

Η ημερομηνία αυτή είναι εις γνώσιν της Κυπριακής Κυβέρνησης.

Ωστόσο, όπως δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Αλέκος Μιχαηλίδης δεν έχει έρθει ακόμα το επίσημο σήμα.


Η Τουρκία, εξακολουθεί να ενισχύει την στρατιωτική παρουσία της στην Κύπρο, με νέα άρματα, παρά τα έντονα διαβήματα της πλευράς μας, στα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Η κυβέρνηση παρακολουθεί και λαμβάνει όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΛΟΓΟΥ, τα νέα άρματα, Μί σαρανταοκτώ 'Αλφα πέντε, καθώς και αριθμός Τεθωρακισμένων οχημάτων Μάχης, αμερικανικής κατασκευής και προέλευσης, μεταφέρθηκαν από τον χώρο εκφόρτωσης τους στο κατεχόμενο λιμάνι της Αμμοχώστου σε περιοχές γύρω από την κατεχόμενη Λευκωσία.

Σύμφωνα με τις ιδιες πληροφορίες, μετά την νέα ενίσχυση, ο συνολικός αριθμός των τουρκικών αρμάτων μάχης, ενδέχεται να ξεπέρασε τα 300.


Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε όπως η δωδεκαήμερη, άνευ αποδοχών, άδεια που δόθηκε στους Εθελοντές Πενταετούς Υπηρεσίας, θεωρηθεί ως κανονική άδεια.

'Οπως ανακοίνωσε μετά την συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου ο Υπουργός 'Αμυνας Κώστας Ηλιάδης, εγκρίθηκε ακόμη η χαλάρωση στον τρόπο αποπληρωμής του δανείου, ύψους 500 λιρών, που παραχωρήθηκε στους ΕΠΥ.

Συγκεκριμένα δόθηκε εξάμηνη αναστολή αποπληρωμής του χρέους.

Ο κύριος Ηλιάδης ανακοίνωσε ακόμη την σύσταση Επιτροπής που θα μελετήση άλλα θέματα που αφορούν τον θεσμό των ΕΠΥ, μεταξύ των οποίων, θέμα παρεμφερών ωφελημάτων και τρόποι διαβίωσης.

Την Επιτροπή αποτελούν οι Γενικοί Διευθυντες των Υπουργειων Αμύνης και Οικονομικών και ο Υπαρχηγός της Εθνικής Φρουράς.


Αναστέλλονται τελικά τα απεργιακά μέτρα που είχαν εξαγγείλει για αύριο οι έκτακτοι δημόσιοι υπάλληλοι με αίτημα τη μονιμοποίησή τους.

Την απόφαση αυτή έλαβε σήμερα η Γενική Συνέλευση των Εκτάκτων Δημοσίων Υπαλλήλων εν όψει της αναμενόμενης γνωμάτευσης για το θέμα, του Γενικού Εισαγγελέα Αλέκου Μαρκίδη.

Στην λήψη, όμως, δυναμικών μέτρων κατέρχονται την ερχόμενη εβδομάδα οι εργαζόμενοι στις βιομηχανίες κατασκευής τούβλων, μετά από την κήρυξη σήμερα αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις για την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στον κλάδο.


Δεκαεννέα συνολικά Σύροι τέθηκαν υπο οκταήμερη κράτηση από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας για παράνομη είσοδο στην Κύπρο.

Οι Σύροι αποβιβάστηκαν στην ακτή της Αγίας Θέκλης στη Σωτήρα τα ξημερώματα, από δύο πλοιάρια τα οποία έχουν ήδη κατασχεθεί και ρυμουλκηθεί στο Λιμανάκι της Αγίας Νάπας.

'Οπως ανεφέρθει στο Δικαστήριο, οι Σύροι είχαν προορισμό τη Λεμεσό, γεγονός που καταδεικνύει την ύπαρξη κυκλώματος παράνομης διακίνησης αλλοδαπών εργατικών.


Μέσα στο πλαίσιο της πολιτικής της Κυβέρνησης για καλύτερη Αστυνόμευση και βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Αστυνομίας και του κοινού, άρχισαν από σήμερα στη Λευκωσία, πεζές περιπολίες της Αστυνομίας.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Αλέκος Ευαγγέλου, δήλωσε ότι, σύντομα το μέτρο αυτό θα επεκταθεί και στις άλλες πόλεις.

Σήμερα, πρώτη μέρα της εφαρμογής του μέτρου, μέσα σε διάστημα δέδεκα ωρών, χρησιμοποιήθηκαν εναλλάξ τριανταδύο αστυνομικοί στους κεντρικότερους δρόμους της Λευκωσίας.


Ολοκληρώνουμε το σύντομο δελτίο μας με τον καιρό ο οποίος απόψε θα είναι μάλλον συννεφιασμένος με ενδεχόμενο να πέσουν ελαφρές βροχές.

Οι άνεμοι θα είναι βορειοανατολικοί μέτριοι 3 έως 4 μποφόρ και η θάλασσα θα είναι ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει τις αυγινές ώρες στους 10 βαθμούς στο εσωτερικό και γύρω στους 12 στα παράλια.

Αύριο αναμένονται αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές.

Οι άνεμοι θα είναι νοτιοανατολικοί και αργότερα νοτιοδυτικοί μέτριοι 4 έως 5 μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα φτάσει τους 16 βαθμούς στο εσωτερικό και στους 18 στα παράλια.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v1.01 run on Wednesday, 31 January 1996 - 17:02:20