Browse through our Interesting Nodes for Financial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

NEA apo KYPRO (Logos) 96-01-26

Logos (ELOT 928) Directory

From: Giorgos Zacharia <lysi@MIT.EDU>

Ο κύριος Μιχαηλίδης διαβεβαίωσε ότι η προσπάθεια για διορισμό συντονιστή για το Κυπριακό από το Συμβούλιο Υπουργών της Ευρωπαϊκής 'Ενωσης δεν έχει εγκαταληφθεί.

Την ίδια άποψη συμμερίζεται και ο κύριος Πάγκαλος ο οποίος τάχθηκε υπέρ του διορισμού συντονιστή στο ύψιστο δυνατό επίπεδο.

Το θέμα θα απασχολήσει τους δύο Υπουργούς κατά την διάρκεια σύσκεψης η οποία θα πραγματοποιηθεί σε λίγο.


ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ-ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ Το πρόβλημα των μή αδειούχων τουριστικών καταλυμάτων έχει επιλυθεί οριστικά με την μελέτη από τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού τριακοσίων ογδόντα αιτήσεων που αφορούν περίπου δεκαπέντε χιλιάδες κλίνες.

Ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Κυριάκος Χριστοφή, δήλωσε ότι οι ενδιαφερόμενοι θα πάρουν σύντομα επιστολές με τις οποίες θα τους κοινοποιείται η κατηγορία στην οποία κατατάσσονται τα καταλύματά τους σύμφωνα με την σχετική νομοθεσία.


ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ-ΑΜΥΝΑ Την διεξαγωγή έρευνας από το Υπουργείο Εθνικής 'Αμυνας της Ελλάδας θα ζητήσει η Κυπριακή Κυβέρνηση μετά τις χθεσινές καταγγελίες του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής 'Αμυνας, Τάκη Χατζηδημητρίου για μεσάζοντες στις αγορές οπλικού υλικού από την Ελλάδα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε σήμερα από τον κύριο Χατζηδημητρίου όπως του προσκομήσει τα έγγραφα που επικαλείται για την πραγματοποίηση της έρευνας.

Σε γραπτή δήλωσή του ο κύριος Χατζηδημητρίου ανέφερε ότι τα έγγραφα έχουν ήδη αποσταλεί στον Πρόεδρο Κληρίδη.

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβίβασε ήδη τα έγγραφα στην Ελληνική Πρωτεύουσα.


ΦΙΚΑΡΔΟΣ - ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ Σε απευθείας δίκη στο κακουργιοδικείο παραπέμφθηκε σήμερα ο Μιχαλάκης Φικάρδος από το 'Αρσος Λεμεσού ο οποίος είχε στην κατοχή του ένα πιστόλι και σφαίρες τα οποία σύμφωνα με τα πορίσματα βαλιστικής εξέτασης ήταν κλεμμένα από την αστυνομία κατά την περίοδο του πραξικοπήματος του 1974.

Η δίκη του Φικάρδου έχει ορισθεί για τις δεκαοκτώ Μαρτίου και μέχρι τότε ο κατηγορούμενος θα παραμείνει υπο κράτηση.

Εν τω μεταξύ αφέθηκε ελεύθερος, αφού δεν προέκειψε τίποτα εναντίον του, ο Νίνος Χριστοδούλου ο οποίος είχε κατονομαστεί από τον Φικάρδο ως το άτομο που του προμήθευσε το πιστόλι.


ΡΩΣΣΙΑ-ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΥΡΩΠΗΣ Το Συμβούλιο της Ευρώπης ψήφισε υπέρ της ένταξης της Ρωσσίας στο σώμα.

Ο Ρώσσος Πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση του Συμβουλίου επισημαίνοντας ότι η ένταξη της χώρας του στο σώμα είναι αποτέλεσμα της σκληρής δουλειάς της κυβέρνησής του.

Σχολιάζοντας την απόφαση του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο Πρόεδρος της Βουλής Αλέξης Γαλανός εξέφρασε την πεποίθηση ότι με την είσοδο της Ρωσσίας διαφοροποιείται το ισοζύγιο δυνάμεων υπέρ της Κύπρου.


ΝΤΕΡΒΙΝΣΚΙ Στασιμότητα στο Κυπριακό, την οποία αποδίδει στην συνεχιζόμενη αδιαλλαξία του Ραούφ Ντενκτάς, και την κυβερνητική εκκρεμότητα στην Τουρκία, διαπιστώνει ο Ετουαρτ Ντερβίνσκι πρώην συντονιστής για το Κυπριακό στο Αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών και Κυβερνητικός Αξιωματούχος για σαράντα χρόνια.

Ο κύριος Ντερβίνσκι ο οποίος βρίσκεται στην Κύπρο για ιδιωτική επίσκεψη είχε σήμερα συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο.

Αναφερόμενος στις προοπτικές της Αμερικανικής πρωτοβουλίας στο Κυπριακό, ο κύριος Ντερβίνσκι παρατήρησε ότι δεν είναι δυνατό να έχει σύντομα αποτελέσματα κυρίως λόγω της αποχώρησης του Ρίτσιαρντ Χόλμπρουκ και του χρόνου που θα απετηθεί για ενημέρωση του διαδόχου του.


ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ-ΥΠ ΕΞ ΜΑΛΤΑΣ Ο Υπουργός Εξωτερικών Αλέκος Μιχαηλίδης συναντήθηκε με τον Μαλτέζο ομόλογό του Γκίτο Ντε Μάρκο με τον οποίο αντάλλαξε απόψεις για την πορεία της Κύπρου και της Μάλτας προς την Ευρώπη.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των δύο Υπουργών η διακυβερνητική διάσκεψη αναμένεται να τελειώσει κατά το πρώτο εξάμηνο του 1997 και ότι στο δεύτερο εξάμηνο του ιδίου χρόνου θα πρέπει ν'άρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις των δύο χωρών.

Ο κύριος Μιχαηλίδης δήλωσε ότι δίνουμε μεγάλη σημασία στην προετοιμασία μας για τους σκοπούς της εναρμόνησης με απώτερο στόχο την σύντμηση του χρόνου των διαπραγματεύσεων.

Την ελπίδα ότι οι διαπραγματεύσεις θα είναι σύντομες και θα ολοκληρωθούν μέσα σε μερικούς μήνες εξέφρασε και ο Μαλτέζος Υπουργός Εξωτερικών υπογραμμίζοντας ότι από την ένταξη των δύο χωρών στην Ευρωπαϊκή 'Ενωση δεν θα επωφεληθούν μόνο η Μάλτα και η Κύπρος αλλά και η ίδια η 'Ενωση.


ΤΟΥΡΚΙΑ - ΒΟΥΛΗ Η νέα Τουρκική Βουλή εξέλεξε ως Πρόεδρο του σώματος τον Μουσταφά Καλεμλί, ο οποίος προέρχεται από το Κόμμα της Μητέρας Πατρίδας, του Μεσούτ Γιλμάζ.

Τον Καλεμλί, υποστήριξε και η εντολοδόχος πρωθυπουργός Τανσού Τσιλέρ σε μιά προσπάθειά της να εξασφαλίσει την υποστήριξη του Γιλμάζ στην δική της αξίωση να ηγηθεί της νέας κυβέρνησης Συνασπισμού.

Ωστόσο ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος της Μητέρας Πατρίδας δήλωσε ότι η ομάδα του, απέρριψε την πρόταση της Τσιλέρ για σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού που προβλέπει την εκ περιτροπής πρωθυπουργία μεταξύ των ηγετών των δύο κομμάτων.


Ο ΚΑΙΡΟΣ Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως συννεφιασμένος και οι άνεμοι θα είναι βόρειοι μέχρι βορειοανατολικοί ασθενείς, δύο με τρία μποφόρ και στις προσήνεμες περιοχές ενισχυμένοι στα τρία με τέσσερα μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 6 βαθμούς στο εσωτερικό και τα δυτικά παράλια και στους 9 στα νότια.

Αύριο περίοδοι με συννεφιά θα εναλάσσονται με αιθρία.

Οι άνεμοι θα τραπούν σταδιακά σε ανατολικούς μέχρι νοτιοανατολικούς μέτριους τρία με τέσσερα μποφόρ και τοπικά σε δυνατούς μέχρι πέντε μποφόρ.

Η θάλασσα θα παραμείνει ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους δεκαπέντε βαθμούς στο εσωτερικό και στους δεκαεπτά στα παράλια.


ΠΑΓΚΑΛΟΣ-ΑΘΗΝΑ Συνέχεια και συνέπεια θα υπάρξει στην άσκηση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής διαβεβαίωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος σε συνέντευξη τύπου εφ'όλης της ύλης που παραχώρησε σήμερα.

Κυρίαρχα θέματα που μονοπώλησαν το ενδιαφέρον της συνέντευξης ήταν το Κυπριακό, οι Ελληνο-τουρκικές σχέσεις και το Σκοπιανό.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό ο κύριος Πάγκαλος δήλωσε ότι δεν έχει ορισθεί ακόμα η ημερομηνία μετάβασης στην Αθήνα του Αμερικανού Υφυπουργού Εξωτερικών Ρίτσιαρντ Χόλμπρουκ.

Αναφορικά με το θέμα ορισμού Ευρωπαϊου συντονιστή για το Κυπριακό ο κύριος Πάγκαλος τόνισε ότι η Ελλάδα θα υποστηρίξει την θέση αυτή στο Συμβούλιο Υπουργών της Ευρωπαϊκής 'Ενωσης που συνέρχεται την δευτέρα.

Ο κύριος Πάγκαλος εξέφρασε τις επιφυλάξεις του σχετικά με θετικές επιδράσεις από την Τελωνιακή 'Ενωση της Τουρκίας λέγοντας ότι αντί για βελτίωση η στάση της γειτονικής χώρας στο Κυπριακό και στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιομάτων το τελευταίο διάστημα παρουσιάζει επιδείνωση.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v1.01 run on Friday, 26 January 1996 - 13:51:07