Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

NEA apo KYPRO (Logos) 96-01-25

Logos (ELOT 928) Directory

From: lysi@MIT.EDU


Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις της κυπριακής κυβέρνησης, η οποια θεωρεί απαράδεκτες τις Βρετανικές εξηγήσεις, αναφορικά με την ενέργεια του Μονιμου αντιπροσώπου της Βρετανίας στα Ηνωμένα Εθνη Τζον Γουέστον, που προεδρευει του Συμβουλίου Ασφαλείας, να συναντηθεί με τον λεγόμενο "αντιπρόσωπο" του ψευδοκράτους στην Νέα Υόρκη.

Ο Υπουργός Εξωτερικών Αλέκος Μιχαηλίδης κάλεσε σήμερα στο γραφείο του, τον Βρετανό `Υπατο Αρμοστή Ντέηβιντ Μάτεν και προβαίνοντας σε έντονο διάβημα, ζήτησε όπως οι θέσεις της Κυπριακής πλευράς διαβιβαστούν αρμοδίως στο Λονδίνο.

Ανέφερε ακόμη, ότι έχει δώσει οδηγίες στον `Υπατο Αρμοστή της Κύπρου, να κάνει παρόμοιο διάβημα στο Λονδίνο, όπως έγινε επίσης και από το Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Κύπρου στα Ηνωμένα `Εθνη.


Προβλήματα αντιμετωπιζει, στις Βρυξέλες, η πρόταση της Ιταλικής Προεδρίας, για διορισμό Ευρωπαίου Συντονιστή, στο Κυπριακό.

Εκτίμηση της κυβέρνησης είναι οτι η ο προβληματισμός των Δεκαπέντε, αφορά τον τρόπο εκδήλωσης της ευρωπαικής εμπλοκής και όχι το άν θα εκδηλωθεί.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Εξωτερικών, επιθυμία της κυβέρνησης, είναι ο διορισμός Συντονιστή, στον ύψιστο βαθμό, και η εγκαθίδρυση μιας θεσμικής σχέσης συνέχειας, ανεξάρτητα από την εκάστοτε προεδρία της `Ενωσης.

Αυτό δήλωσε, δεν σημαίνει, οτι η κυβέρνηση θα απορρίψει τον διορισμό εκπροσώπου της Ιταλικής προεδρίας.

Το θέμα θα είναι στο επίκεντρο της αυριανής συνάντησης, του κυρίου Μιχαηλιδη, με τον Ελληνα ομόλογο του, Θεοδωρο Πάγκαλο, στην Αθήνα, οπου θα τεθούν οι στοχοι και θα επιχειρηθεί ο συντονισμός των ενεργειών, εν όψει του κρίσιμου Συμβουλίου Υπουργών της Δευτέρας.


Προτάσεις νόμου, οι οποίες προβλέπουν την κατάργηση της πρόνοιας, που παρέχει εξουσία στο Υπουργικό Συμβούλιο να τερματίζει τις υπηρεσίες μελών της Αστυνομίας και δημοσίων υπαλλήλων, για λόγους δημοσίου συμφέροντος, κατέθεσαν οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του ΑΚΕΛ και της ΕΔΕΚ, Αντρέας Χρίστου και Τάκης Χατχηδημητρίου.

Στην αιτιολογική έκθεση σημειώνεται ότι η πρόνοια που παρέχει τέτοια εξουσία στο Υπουργικό Συμβούλιο, συνεπάγεται κινδύνους από τυχόν κατάχρηση εξουσίας, ή τυχόν προσπάθεια εξυπηρέτησης οποιωνδήποτε σκοπιμοτήτων, σε βλάβη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των επηρεαζομένων πολιτών.


Ο πρόεδρος της Επιτροπής Αμύνης της Βουλής Τάκης Χατζηδημητρίου κατήγγειλε ότι όλες οι νέες αγορές στην Εθνική Φρουρά μετά το 1994, έγιναν κατ'εξαίρεση, παρόλο που εγκρίθηκαν οι νέες διαδικασίες.

Ο κύριος Χατζηδημητρίου, πρόσθεσε ότι κατέχει έγγραφα στα οποία αποδεικνύεται ότι επιτήδιοι προμήθευαν υλικά στην Εθνική Φρουρά μέσω Αθηνών ώστε να εξασφαλίζουν προμήθειες.

Αναφέρθηκε σε συγκεκριμένη αγορά στρατιωτικών κυαλιών, τα οποία παρουσιάζονταν ως ελληνικό προϊόν, ενώ στην πραγματικότητα ήταν κατασκευής Σιγκαπούρης.


Ακόμη ένας Κύπριος πολίτης ήγειρε ενώπιον Δικαστηρίο στη Δεκέλεια θέμα αμφισβήτησης του νομικού καθεστώτος των Βρετανικών Βάσεων.

Ο ιστορικός Παρασκευάς Σαμάρας αμφισβήτησε σήμερα το δικαίωμα των Αρχών των Βάσεων να τον δικάσουν για τροχαία παράβαση.

Ο Βρετανός Δικαστής ενώπιον του οποίου παρουσιάστηκε ο Σαμάρας ώρισε την υπόθεση για τις δεκαέξι Απριλίου, μετά την ακρόαση της υπόθεσης του δικηγόρου Χαράλαμπου Σαμπέτα, ο οποίος επίσης έχει αμφισβητήσει το ίδιο δικαίωμα των Αρχών των Βάσεων.


Σχολεία στη Λευκωσία και τη Λάρνακα έγιναν χθες βράδυ, στόχος αγνώστων, οι οποίοι κόλλησαν στους τοίχους φυλλάδια αισχρού περιεχομένου για τον κυπριακό ελληνισμό.

Υπό το σκότος της νύκτας, εξωσχολικοί, τοιχοκόλλησαν τα φυλλάδια στην Τεχνική Σχολή Παλλουριώτισσας, την Τεχνική σχολή Λευκωσίας, τα Λύκεια Κύκκου Α και Β, το Η.Γ.Ε Σγθοομ οζ Γαςςεεςς, και σε σχολεία της Λάρνακας.

Με ανακοίνωση τους οι διευθυντές, οι καθηγητικοί σύλλογοι και οι μαθητές των σχολείων της Λευκωσίας, καταδικάζουν μετά βδελυγμίας το περιεχόμενο του φυλλαδίου, με το οποίο θίγεται η τιμή και η αξιοπρεπεια ολόκληρου του λαού.

Οι διευθυντές των σχολείων κατήγγειλαν το γεγονός στο ΤΑΕ Λευκωσίας, το οποίο ανέλαβε τη διερεύνηση της υπόθεσης.


`Ανδρες της Υπηρεσίας Δίωξης Ναρκωτικών, ενεργώντας ύστερα από πληροφορία πολίτη, βρήκαν σήμερα το μεσημέρι σε δασώδη περιοχή στον Πρωταρά, 156 πλάκες αρίστης ποιότητας χασίς, συνολικού βάρους 25 κιλών, μέσα σε δύο σκυβαλοδοχεία, καλώς καμουφλαρισμένα.

Τα ναρκωτικά μεταφέρθηκαν στο Αρχηγείο της Υπηρεσίας Δίωξης Ναρκωτικών και άρχισε έρευνα σε παγκύπρια κλίμακα, για εντοπισμό του κυκλώματος των παρανόμων, που τα είχαν στην κατοχή τους.

Σύμφωνα με ενδείξεις από τις μέχρι τώρα έρευνες, προκύπτει ότι τα ναρκωτικά προέρχονται από τα κατεχόμενα.


Πενθήμερη κράτηση εναντίον του Ανδρέα Κανάρη, γνωστού για την υπόθεση ΕΚΑΣ, εξέδωσε σήμερα το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας, για το θέμα της παράνομης μεταβίβασης κτήματος στην οδό Κλήμεντος στη Λευκωσία εν'αγνοία της ιδιοκτήτριας.

Εναντίον του Κανάρη εξετάζεται υπόθεση πλαστογραφίας γενικού πληρεξουσίου, κυκλοφορία πλαστού εγγράφου, κατάθεση ψευδούς διαβεβαίωσης, απόσπαση εκατόν χιλιάδων λιρών με ψευδείς παραστάσεις και για συνωμοσία προς διάπραξη κακουργημάτων.


Με αποχή από κάθε επαγγελματική δραστηριότητα οι δικηγόροι της Πάφου αξιωσαν σήμερα επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν στα Δικαστήρια κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

Το σοβαρότερο πρόβλημα είναι η έλλειψη προσωπικού, το οποίο παραμένει άλυτο, παρά τα επανειλημμένα διαβήματα των δικηγόρων.

Σε περίπτωση που δεν υπάρξει λύση σύντομα, οι δικηγόροι της Πάφου προειδοποιούν ότι τα απεργιακά μέτρα θα ενταθούν.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v1.01 run on Thursday, 25 January 1996 - 15:24:49