Browse through our Interesting Nodes of Greek Local Authorities & Servers Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos (ELOT 928) Directory

From: Giorgos Zacharia <lysi@MIT.EDU>


Από τον κατάμεστο μητροπολιτικό ναό Αγίου Γεωργίου τελέσθηκε σήμερα η κηδεία του αειδοίμου Μητροπολίτη Μόρφου Χρύσανθου. Της κηδείας προέστη ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, συμπαραστατούμενος από τα μέλη της Ιεράς Συνόδου. Παρέστησαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του τόπου και πλήθος κόσμου. Επικήδειο λόγο εκφώνησε ο Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος ο οποίος εξήρε την πολυσχιδή δράση και πλούσια προσφορά του εκλιπόντος. Τον εκδημούντα ιεράρχη αποχαιρέτησαν η Μητρόπολη, το Δημοτικό Συμβούλιο και ο κλήρος της Μόρφου καθώς και η κοινότητα Ευρύχου. Στεφάνια κατέθεσαν ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, εκπρόσωπος του Προέδρου της Ελληνικης Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος της Βουλής, οι πρώην Πρόεδροι της Δημοκρατίας, αρχηγοί και εκπρόσωποι κομμάτων, σωματεία, οργανώσεις και πλήθος κόσμου. Καταθέτοντας στεφάνι ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος αποχαιρέτησε τον εκδημούντα ιεράρχη δίδοντας την υπόσχεση ότι ο αγώνας για επιστροφή θα συνεχιστεί. Μετά το πέρας της νεκρώσιμης ακολουθίας σχηματίσθηκε πομπή με αγήματα της Εθνικής Φρουράς τα οποία συνόδευσαν το σκήνωμα μέχρι το κοινοτικό κοιμητήριο όπου και ετάφη. Κατά την διάρκεια της ταφής, στρατιωτικό άγημα έριψε χαιρετιστήριες βολές.


"Νεα, πραγματική προσπάθεια, που θα αποφέρει καρπούς στο Κυπριακό, θα αρχίσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες μετά τον σχηματισμό των Κυβερνήσεων Ελλάδας και Τουρκίας", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Ντέιβιντ Τζόνσον. Σε δηλώσεις του κατα την διάρκεια έκτακτης ενημέρωσης των ξένων ανταποκριτών στην Ουάσιγκτον για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και την αναμενόμενη δραστηριότητα του Ρίτσιαρτ Χόλμπρουκ, ο κύριος Τζόνσον αναφέρθηκε στο Βοσνιακό και σημείωσε την μείζονα ασφάλεια, όπως είπε, που έχει επιτευχθεί στην Ευρώπη. Ο Αμερικανός επίσημος παρετήρησε ότι η μέθοδος θα μπορούσε να εφαρμοσθεί και αλλού, σε μια προσπάθεια ώθησης και άλλων θεμάτων που απασχολούν, όπως είπε, την χώρα του, συμπεριλαμβανομένου και του Κυπριακού. Επίσης ανέφερε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, ασχολήθηκαν για πολλά χρόνια με το Κυπριακό, και υποστήριξε οτι τον περασμένο χρόνο, επιτεύχθηκε κάποια πρόοδος.


Προβλήματα προέκυψαν γύρω απο το μέγεθος της εμπλοκής της Ευρωπαϊκής 'Ενωσης στο Κυπριακό. Πληροφορίες παρουσιάζουν ως πιθανότερο, τον διορισμό εκπροσώπου της Ιταλικής προεδρίας, αντί διορισμό συντονιστή της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Σύσκεψη των πολιτικών διευθυντών των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, παρέπεμψε το θέμα στο συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της 'Ενωσης. Η Κυπριακή Κυβέρνηση δέν σχολιάζει τις πληροφορίες και τονίζει ότι θα αναμένει την σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της 'Ενωσης.


Αποφασισμένες να προχωρήσουν στην πώληση πυραύλων εδάφους-εδάφους, Αρμυ Τί Εμ Ες στην Τουρκία, παρουσιάζονται οι Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπίλ Κλίντον, υποστήριξε οτι η πώληση των πυραύλων 'Αρμυ Τί-Εμ-Ες, θα εξυπηρετήση μια σειρά στρατηγικών συμφερόντων της χώρας του και δεν θα βλάψει την πολιτική για τα ανθρώπινα δικαιώματα ούτε την προσπάθεια επίτευξης προόδου στο Κυπριακό. Σχολιάζοντας την θέση του Αμερικανού προέδρου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης, τόνισε ότι οι φραστικές εγγυήσεις των Αμερικανών δεν είναι αρκετές και ότι θα πρέπει να υπάρξουν ρητές διατάξεις στα συμβόλαια που θα υπογράψουν οι Αμερικανοί με τους Τούρκους.


Δύο άτομα από την Αραδίππου, συνέλαβε το πρωί, η Αστυνομία, για διευκόλυνση των ερευνών της, προς διαλεύκανση της κλοπής 77 χειροβομβίδων και τριών αντιαρματικών βλημάτων, από στρατόπεδο της Εθνικής Φρουράς, στην Αραδίππου. Πρόκειται για τον τριανταχρονο Χαράλαμπο Κυριάκου Μοσχοβία, οικοδόμο και τον εικοσιεπταχρονο Σάββα Γρηγορίου Σάββα, κτηνοτρόφο και οι δύο από την Αραδιππου. Οι δύο ύποπτοι οδηγήθηκαν ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας, το οποίο εξέδωσε διάταγμα οκταήμερης κρατησής τους. Σύμφωνα με την κατάθεση εκπροσώπου της Αστυνομίας, οι συλληφθέντες κατονομάστηκαν από εθνοφρουρό, ο οποίος υπέδειξε και το ακριβές σημείο ανεύρεσης του οπλισμού. Ο εθνοφρουρός - η ταυτότητα του οποίου δεν απεκαλυφθη - τελεί υπό περιορισμό, στη μονάδα του. Στο μεταξύ, νέα στοιχεία συγκεντρώνονται συνεχώς, προς διαλεύκανση της υπόθεσης, σε στενή συνεργασία του Αρχηγείου Αστυνομίας και της Κεντρικής υπηρεσίας Πληροφοριών.

Νέα ανεύρεση οπλισμού είχαμε στην Λεμεσό. Υστερα απο πληροφορία που δόθηκε στο Κεντρικό Γραφείο Συλλογής Πληροφοριών, του Αρχηγείου Αστυνομίας, μέλη του κλιμακίου της Λεμεσού, βρήκαν σε περιοχή του χωριού Υψωνα, ένα αυτόματο όπλο τύπου Καλασνίκωφ. Το όπλο μεταφέρθηκε στην Εγκληματολογική Υπηρεσία για δακτυλοσκοπική και βαλλιστική εξέταση. Σε άλλη περίπτωση εξάλλου, βρέθηκαν στην Λεμεσό, τέσσερα πλήρη φυσίγγια στρατιωτικών όπλων, διαφόρων διαμετρημάτων. Η αστυνομία συνεχίζει και εδώ τις έρευνες. Νέα ανεύρεση οπλισμού είχαμε στην Λεμεσό. Υστερα απο πληροφορία που δόθηκε στο Κεντρικό Γραφείο Συλλογής Πληροφοριών, του Αρχηγείου Αστυνομίας, μέλη του κλιμακίου της Λεμεσού, βρήκαν σε περιοχή του χωριού Υψωνα, ένα αυτόματο όπλο τύπου Καλασνίκωφ. Το όπλο μεταφέρθηκε στην Εγκληματολογική Υπηρεσία για δακτυλοσκοπική και βαλλιστική εξέταση. Σε άλλη περίπτωση εξάλλου, βρέθηκαν στην Λεμεσό, τέσσερα πλήρη φυσίγγια στρατιωτικών όπλων, διαφόρων διαμετρημάτων. Η αστυνομία συνεχίζει και εδώ τις έρευνες.

Αναβλήθηκε για άλλη μια φορά η συζήτηση, στην σύνοδο της κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, όσον αφορά την τήρηση των δεσμεύσεων, που ανέλαβε η Τουρκια για την τήρηση των ανθρωπίνων διακαιωμάτων. Ο λόγος αυτή τη φορα που προφασίστηκε το προεδρείο του Σώματος, για να δικαιολογήσει την αναβολή ήταν η απουσία από την σύνοδο διαπιστευμένης τουρκικής αντιπροσωπείας. Στην απόφαση αυτή αντέδρασε άμεσα με παρέμβαση του ο προεδρος της Βουλής Αλέξης Γαλανός, ο οποίος συμμετέχει στις εργασίες της Συνόδου που άρχισαν χθές στο Στρασβούργο. Αναφερόμενος στο επιχείρημα που χρησιμοποίησε το προεδρείο για την αναβολή της συζήτησης, ο κύριος Γαλανός αναρωτήθηκε εάν αυτό θα επιστρατευθεί και στην ερχόμενη Συνοδο του Απρίλη, όπου έχει παραπεμφθεί το θέμα. Κύριο θέμα στην ημερήσια διάταξη της συνόδου είναι η αίτηση της Ρωσσίας για ένταξη της, στο Συμβούλιο της Ευρώπης, την οποία ο κύριος Γαλανός υποστήριξε.

Η εντολοδόχος Πρωθυπουργός της Τουρκίας Τανσού Τσιλέρ ανακοίνωσε ότι πρότεινε στον Μεσούτ Γιλμάζ, ηγέτη του κόμματος της Μητέρας Πατρίδας, συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπσμού, που προβλέπει την εναλλαγή των δύο στην πρωθυπουργία. Σε κοινή συνέντευξη τύπου, ύστερα απο συνάντηση που είχαν στο πλαίσιο των προσπαθειών για σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού στην Τουρκία, η Τσιλέρ τόνισε ότι με βάση την πρόταση της θα αναλάβει την πρωθυπουργία πρώτη, για δυόμισυ χρόνια και μετά ο Γιλμάζ. Απο την πλευρά του ο Γιλμάζ δήλωσε ότι θα καλέσει τα κορυφαία όργανα του κόμματος του για να μελετήσουν την πρόταση της κυρίας Τσιλέρ. Ωστόσο και στην περίπτωση που Τσιλέρ και Γιλμάζ καταλήξουν σε συμφωνία, θα χρειαστούν και την υποστήριξη αριστερών βουλευτών προκειμένου να σχηματίσουν βιώσιμη κυβέρνηση αφού διαθέτουν συνολικά 268 έδρες απο τις 550 της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης.

Ο εικοσιπεντάχρονος φανατικός Εβραίος Γιγκάλ Αμίρ ομολόγησε σήμερα ενώπιον του δικαστηρίου ότι πυροβόλησε τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό Γιτζχάκ Ραμπίν αλλά ισχυρίστηκε ότι δεν ήθελε να τον σκοτώσει. Αφού συμβουλεύτηκε τους δύο συνηγόρους του, ο Γιγκάλ Αμίρ ισχυρίστηκε ότι προθεσή του δεν ήταν να αφαιρέσει τη ζωή του Ραμπίν αλλά να τον υποχρεώσει να πάψει να είναι πρωθυπουργός.

Η φετεινή καλοκαιρινή περίοδος αναμένεται να είναι δύσκολη για τον τουρισμό μας. Αυτό δήλωσε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Κυριάκος Χριστοφή, στη διάρκεια σύσκεψης με το Διοικητικό Συμβούλιο των Κυπριακών Αερογραμμών, τον ΠΑΣΥΞΕ και τον ΚΟΤ. Στην σύσκεψη, η οποία πραγματοποιήθηκε με αντικείμενο τις πτήσεις από το Γκάτουικ, την Μόσχα, το Ισραήλ και την Αγία Πετρούπολη, συζητήθηκε και η σταδιακή φιλευλεθεροποίηση των πτήσεων σε ορισμένες περιοχές. Οι εταίροι, οι οποίοι συμμετείχαν στη σύσκεψη, επεσήμαναν ακόμη ότι κοινός στόχος είναι η εξυπηρέτηση της τουριστικής βιομηχανίας και του ευρύτερου συμφέροντος της Κύπρου.

Η σημερινή κακοκαιρία ήταν η αιτία σοβαρού δυστυχήματος στο δρόμο Λευκωσίας - Λεμεσού, με αποτέλεσμα ένα άτομο να εγκλωβιστεί στα συντρίμια αυτοκινήτου. Το δυστύχημα συνέβη στις δέκα το πρωί όταν λόγω κακοκαιρίας στο δρόμο Λευκωσίας Λεμεσού, κοντά στον Κόρνο, ρυμουλκό που οδηγούσε ο 20χρονος Ανδρέας Βωνιάτης, απο το Καιμακλί, προσέκρουσε στο πίσω μέρος φορτηγού. Τον τραυματία απεγκλώβισαν άντρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ενώ ασθενοφόρο τον μετέφερε στο νοσοκομείο Λάρνακας. Ο Βωνιάτης φέρει σοβαρά τραύματα στα πόδια και κρατήθηκε για νοσηλεία.

Ο ΚΑΙΡΟΣ Απόψε στην αρχή ο καιρός θα είναι μερικά συννεφιασμένος με λίγες τοπικές βροχές και λίγα χιόνια στα ορεινά. Αργότερα οι βροχές θα κοπάσουν και ο καιρός θα καταστεί στις περισσότερες περιοχές κυρίως αίθριος. Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί ως βορειοανατολικοί ασθενείς ως μέτριοι, 3 ως 4 μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και τοπικά μέχρι ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 2 βαθμούς στο εσωτερικό και γύρω στους 4 βαθμούς στα παράλια. Σε μερικές περιοχές αναμένεται να σχηματισθεί παγετός. Αύριο ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με λίγες αραιές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα είναι κυρίως βορειοδυτικοί ασθενείς ως μέτριοι, 3 και τοπικά 4 μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 13 βαθμούς στο εσωτερικό και γύρω στους 15 βαθμούς στα παράλια.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v1.01 run on Tuesday, 23 January 1996 - 16:35:39