Read the OECD Report on Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

NEA apo KYPRO (Logos) 96-01-20

Logos (ELOT 928) Directory

From: Giorgos Zacharia <lysi@MIT.EDU>


Ιστορική είναι η σημερινή μέρα για τους Παλαιστινίους της Δυτικής Οχθης και της Λωρίδας της Γάζας.

Ενα -περίπου- εκατομμύριο Παλαιστίνιοι, προσέρχονται σήμερα για πρώτη φορά στην ιστορία τους στις κάλπες, για εκλέξουν τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής και το Παλαιστινιακό Συμβούλιο.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο Γιασέρ Αράφατ θα είναι ο νικητής της εκλογής.

Η μοναδική αντίπαλος του για την Προεδρία της αρχής, είναι η εβδομηντά-χρονη Σαμίχα Χαλίλ, η οποία αντιτίθεται στην συμφωνία ειρήνευσης Ισραήλ - Παλαιστινίων.

Τα χίλια-εξακόσια-ενενήντα-οκτώ εκλογικά τμήματα θα κλείσουν απόψε και τα πρώτα αποτελέσματα αναμένεται να γίνουν γνωστά τις πρωινές ώρες.


Το πορθμείο "Αμβρόζια", το οποίο είχε καταληφθεί την Τρίτη απο φιλο-τσετσένους πειρατές, αναχώρησε -σήμερα- απο τα στενά του Βοσπόρου, όπου βρισκόταν αγκυροβολημένο, και κατευθύνεται προς την Τραπεζούντα.

Η πειρατεία τερμαστίστηκε χθες ειρηνικά και τέσσερεις απο τους πειρατές παραδόθηκαν στις Τουρκικές Αρχές, αφού πρώτα πέταξαν τα όπλα τους στη θάλασσα.

Σήμερα η Τουρκική Αστυνομία, ανακοίνωσε ότι συνέλαβε και τους υπόλοιπους πέντε πειρατές, οι οποίοι επεχείρησαν να διαφύγουν ως επιβάτες του πλοίου.

Οι Τουρκικές αρχές ανέκριναν όλους τους επιβάτες - ομήρους, πριν επιτρέψουν τον απόπλουν του πλοίου.


Με στόχο τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης της Ελλάδας ο εντολοδόχος Πρωθυπουργός της χώρας Κώστας Σημίτης.

πραγματοποιεί σήμερα συναντήσεις με στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

Η ορκομωσία της νέας κυβέρνησης θα γίνει τη Δευτέρα στις 12 το μεσημέρι ενώπιον του προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Αθήνα η σύνθεση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου δυνατό να ανακοινωθεί μέχρι αύριο το απόγευμα.

Οι ίδιες πληροφορίες κάνουν λόγο για ένα μικρότερο και πιο ευέλιγκτο απο το προηγούμενο υπουργικό συμβούλιο.

Προκειμένου να καταλήξει στις τελικές του επιλογές ο κύριος Σημίτης συναντήθηκε το πρωί διαδοχικά με τους Θεόδωρο Πάγκαλο, Βάσω Παπανδρέου, Παρασκευά Αυγερινό, Κώστα Σκανδαλίδη, και Κώστα Λαλιώτη.

Θα συναντηθεί ακόμη αργα το απογευμα με τους συνυποψηφίους του κυρίους Τσοχατζόπουλο, και Αρσένη καθώς επίσης και με του Γιάννο Παπαντωνίου, Αλέκο Παπαδόπουλο και Γιώργο Παπανδρέου.

Οπως εχει αφήσει να νοηθεί ο κύριος Σημίτης στο νέο κυβερνητικό σχήμα θα αντιπροσωπεύονται όλες οι τάσεις που υπάρχουν στο ΠΑΣΟΚ.


Την κάθοδο τους στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές με δικό τους ψηφοδέλτιο αποφάσισαν οι Οικολόγοι Περιβαλλοντιστές στη σημερινή Παγκύπρια Συνδιάσκεψη τους.

Στις εκλογές θα κατέλθουν με τη σημαία των πρασίνων.

Στη συνδιάσκεψη παρουσιάστηκε το πλαίσιο των θέσεων που ετοίμασε η Συντονιστική Επιτροπή το οποίο και εγκρίθηκε σχεδόν ομόφωνα.

Το θετικό χαρακτηριστικό της όλης προσπάθειας, δήλωσε εκπρόσωπος της συντονιστικής επιτροπής, είναι ότι περιλαμβάνει ανθρώπους όλων των ιδεολογικών χώρων.

Ο αριθμός των εδρών που θα διεκδικήσουν θα αποφασιστεί αργότερα.


Συνάντηση στην Ουάσιγκτον, με τον Αμερικανό Υφυπουργό Εξωτερικών, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, θα έχει στις 31 Ιανουαρίου, ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Γαννάκης Μάτσης.

Η συνάντηση επιβεβαιώθηκε κατά την προχθεσινή συνάντηση του Αμερικανού Πρέσβη, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, με τον κύριο Μάτση στα γραφεία του κόμματος.

Ανακοίνωση του Δημοκρατικού Συναγερμού αναφέρει ότι η συνάντηση θα δώσει την ευκαιρία στον κύριο Μάτση να παρουσιάσει στον Αμερικανό Αξιωματούχο τις θέσεις και τα επιχειρήματα της πλευράς μας, επί όλων των βασικών πτυχών του Κυπριακού προβλήματος, καθώς επίσης και τις αρχές που θα πρέπει να διέπουν μια δίκαιη και βιώσιμη λύση.


Μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου αναμένεται να ολοκληρωθεί το έργο της τριμερούς τεχνικής επιτροπής για την παραγωγικότητα, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εργασίας Ανδρέας Μουσιούττας.

Εδώ και δυο περίπου εβδομάδες, επεσήμανε ο κύριος Μουσιούττας η επιτροπή ασχολείται με την ετοιμασία του σχεδίου δράσης με βάση τα ευρύματα που υποεπιτροπών της που μελέτησαν τις τέσσερεις πτυχές που έχουν συμφωνηθεί στο προεδρικό.

Ο κύριος Μουσιούττας ανέφερε επίσης, οτι σε όλες τις κρίσιμες φάσεις του διαλόγου θα παρεμβαίνει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας για να δίνει την κατεύθυνση που χρειάζεται.


Η αστυνομία συνέλαβε και οδήγησε σήμερα ενώπιον δικαστηρίου, το Νίνο Χριστοδούλου, τον οποίο κατονόμασε ο Μιχαλάκης Φικάρδος ως το πρόσωπο που του προμήθευσε το πιστόλι και τις σφαίρες που είχε στην κατοχή του.

Κληθείς απο το δικηγόρο του κύριο Κιτρομηλίδη να καταθέσει στο δικαστήριο, ο ύποπτος είπε ότι ο ίδιος πληροφόρησε την αστυνομία ότι ο Φικάρδος οπλοφορεί εδώ και τρία χρόνια, και αυτό το έκανε διότι φοβόταν για τη ζωή του αφού εδώ και λίγους μήνες έχουν διαφορές.

Το δικαστήριο αφού έκρινε ότι πιθανόν ο ύποπτος να κάνει τους ισχυρισμούς αυτούς για να καλύψει τη θέση του εξέδωσε διάταγμα εξαήμερης κράτησης.


Υπόθεση ληστείας λαχειοπώλη εξετάζει η αστυνομία Λεμεσού.

'Οπως κατήγγειλε ο Πολύκαρπος Νικολάου, 65 ετών από την Λεμεσό, γύρω στη μία το πρωϊ σήμερα, ενώ περπατούσε στο πεζοδρόμιο της οδού Ελένης Παλαιολογίνας στην Λεμεσό, τον πλησίασαν δύο νερά πρόσωπα, τα οποία ζήτησαν να αγοράσουν δύο λαχεία.

'Οταν ο παραπονούμενος έβγαλε από την τσέπη του μία δέσμη με 60 χαρτονομίσματα της μίας λίρας για να δώσει ρέστα, ο ένας από τους δύο νεαρούς άρπαξε τα χρήματα και τράπηκε σε φυγή.

Ο Νικολάου προσπάθησε να τον σταματήσει, αλλά ο άλλος νεαρός τον έσπρωξε από πίσω με αποτέλεσμα να πέσει στην άσφαλτο και να τραυματισθεί ελαφρά στο πρόσωπο.

Οι νεαροί είναι ηλικίας 16 με 18 ετών περίπου, ύψους 1.70 με κοντά μαύρα μαλλιά.

Η αστυνομία διερευνά την υπόθεση.


Με επτά αγώνες άρχισε σήμερα ο δεύτερος γύρος του κυπέλλου Κόκα Κόλα στο ποδόσφαιρο.

Τα αποτελέσματα είναι: ΑΕΚ - ΑΛΚΗ 1-0 ΕΘΝΙΚΟΣ - ΑΝΟΡΘΩΣΗ 3-1 ΠΑΡΑΛΙΜΝΙ - ΑΠΟΛΛΩΝ 0-1 ΑΓΙΑ ΝΑΠΑ - ΟΜΟΝΟΙΑ 0-4 ΟΜΟΝΟΙΑ ΑΡΑΔΙΠΠΟΥ - ΑΡΗΣ 2-1 ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΕΥΑΓΟΡΑΣ 2-1 ΠΑΕΕΚ - Ν. ΣΑΛΑΜΙΝΑ 0-3


Και μιά ματιά στις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην Κύπρο.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, αλλά λίγες παροδικές νεφώσεις που θα σχηματισθούν, δυνατόν να δώσουν λίγες τοπικές βροχές.

Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί ασθενείς, 2 με 3 μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη, Η θερμοκρασία θα πέσει στους 3 βαθμούς στο εσωτερικό, όπου σε μερικές περιοχές θα σχηματισθεί παγετός και στα παράλια γύρω στους 5 βαθμούς.

Αύριο ο καιρός θα είναι και πάλι κυρίως αίθριος.

Γύρω στο μεσημέρι όμως θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και δυνατόν να πέσουν λίγες βροχές.

Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί έως νοτιοδυτικοί ασθενείς μέχρι μέτριοι, 3 με 4 μποφόρ και η θάλασσα θα παραμείνει λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 15 βαθμούς.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v1.01 run on Saturday, 20 January 1996 - 15:23:36