Read the Weekly Financial Report on Greek Markets (by SAE Americas) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

NEA apo KYPRO (Logos) 96-01-17

Logos (ELOT 928) Directory

From: Giorgos Zacharia <lysi@MIT.EDU>


Με τρεις κινήσεις ξεπεράστηκε το πρόβλημα που πήγε να δημιουργηθεί στους κόλπους της συγκυβέρνησης με αφορμή την έντονη κριτική που άσκησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ Τάσσος Παπαδόπουλος χθές κατα την συζήτηση των προϋπολογισμών.

Με το θέμα ασχολήθηκε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο.

Ανακοίνωση του Προεδρικού Μεγάρου επισημαίνει ότι η Οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης διαμορφώνεται συλλογικά και κυρίως απο τους Υπουργούς Οικονομικών, Εμπορίου, Γεωργίας και Εργασίας, τρείς από τους οποίους προέρχονται από το ΔΗΚΟ.

Εξάλλου, το θέμα συζητησαν σε συναντηση τους σήμερα το πρωί οι πρόεδροι των δυο συγκυβερνώντων κομμάτων, κυριοι Ματσης και Κυπριανου.

Και οι δύο μετα την συνάντηση τους, δηλωσαν την αποφαστικότητα τους να συνεχίσουν τη συνεργασία των δυο κομμάτων στην συγκυβέρνηση, παρά τα κατα καιρούς προβλήματα που παρουσιάζονται.

Λίγο μετά την συνάντηση Ματση-Κυπριανού, με ανακοινωση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΔΗΚΟ και με δηλωση του κυρίου Παπαδόπουλλου, διευκρινίζεται οτι η ομιλία συνιστά υποστήριξη στους προϋπολογισμούς και οτι το συνολο της εκφράζει υποστήριξη στην Οικονομική πολιτική της κυβερνησης.

Μετα τις διευκρινίσεις, όπως δηλωσε ο Κυβερνητικος εκπροσωπος Γιανννακης Κασουλίδης, και μετα απο τηλεφωνική επικοινωνία που ειχε ο προεδρος Κληρίδης με τον κύριο Κυπριανου, το πρόβλημα έχει ξεπερασθεί.


Επι ποδός βρίσκονται από χθές το βράδυ, Εθνική Φρουρά και Αστυνομία, προκειμένου να εντοπίσουν την συμαντική ποσότητα οπλισμού, η οποία εκλάπη, από στρατόπεδο της περιοχής Αραδίππου.

Την σοβαρότητα της κατάστασης επεσήμανε, σήμερα και ο Υπουργός 'Αμυνας, Κώστας Ηλιάδης, ο οποίος παρουσιάστηκε αποφασισμένος να αποδώσει ευθύνες όπου αυτές διαπιστωθούν.

Σύμφωνα με το Υπουργείο 'Αμυνας, από στρατόπεδο στο οποίο, χθες, είχε γίνει άσκηση εφέδρων, κλάπησαν τρία αντιαρματικά βλήματα Αρ Πι Τζι, και εβδομηντα-οκτώ αμυντικές χειροβομβίδες.

Η κλοπή διαπιστώθηκε γύρω στις επτά χθές, το βράδυ, απο τον διαχειριστή της αποθήκης του στρατοπέδου, όταν παρατήρησε, ότι στην πόρτα υπήρχαν καινούργιες κλειδαριές, τις οποίες πιθανότατα τοποθέτησαν οι δράστες.


Σχολιάζοντας πληροφορίες ότι στελέχη του Δημοκρατικού Συναγερμού επιθυμούν αποπομπή του, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Αλέκος Ευαγγέλου, παρέπεμψε στους ιδίους που διαδίδουν τις πληροφορίες αυτές.

Ο ίδιος δήλωσε ότι έχει ήσυχη τη συνείδησή του ότι καταβάλλει κάθε προσπάθεια προς επίτευξη του έργου που του έχει ανατεθεί, βάσει της πολιτικής Κληρίδη.

Αναφορικά με τις εξελίξεις στην Αστυνομία ο κύριος Ευαγγέλου επανέλαβε την αποφασιστικότητά του να πατάξει το οργανωμένο έγκλημα και να προχωρήσει στην εξυγείανση του αστυνομικού σώματος.

Ερωτηθείς επίσης άν θα γίνουν σύντομα συλλήψεις, ο κύριος Ευαγγέλου είπε ότι αυτό εναπόκειται στους ανακριτές.


Ο Αμερικανός Υφυπουργός Εξωτερικών Ρίτσιαρτ Χόλμπρουκ επανέλαβε ότι το 1996 θα είναι έτος λύσης του κυπριακού προβλήματος.

Στη συνάντηση που είχε με την ηγεσία των ομογενών της Αμερικής δεν αποκάλυψε τί ακριβώς είχε υπόψη του και δεν ανέλαβε οποιαδήποτε δέσμευση, χωρίς ωστόσο να αποκλείσει το ενδεχόμενο να εξακολουθήσει να ενδιαφέρεται για το Κυπριακό και μετά την αποχώρησή του από το Υπουργείο.

Ο κύριος Χόλμπρουκ, ο οποίος αποχωρεί από την θέση του στις 21 Φεβρουαρίου, ανέφερε ότι ο χρόνος επίσκεψής του στη Λευκωσία, την Αθήνα και την Αγκυρα θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις στην Τουρκία.

Στη συνάντηση παρέστησαν επίσης ο διάδοχος του Χόλμπρουκ, στο Στέητ Ντηπάρτμεντ Τζών Κορνμπλουμ και ο συντοντιστής για το Κυπριακό Τζίμ Γουίλλιαμς.


Στην Αθήνα, τα φώτα της δημοσιοτητας είναι στραμμενα στις πολιτικές διεργασίες ενοψει της αυριανής ανάδειξης απο την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, νέου πρωθυπουργού.

Οι κύριοι Αρσένης, Σημίτης και Χαραλαμπόπουλος έχουν ήδη ριχθεί και επίσημα στην μάχη της διαδοχής, ενώ ο κύριος Τζοχατζόπουλος αναμένεται να ανακοινώσει την υποψηφιότητα του απο στιγμή σε στιγμή.

Απροσμενη εξέλιξη αποτέλεσε η αιφνίδια απόφαση, του προέδρου της Βουλής Απόστολου Κακλαμάνη, να μην διεκδικησει την πρωθυπουργία επικαλούμενος λόγους ενότητας του κόμματος.

Για ενότητα και συσπείρωση μίλησε και ο γραμματεάς του Πασοκ Κώστας Σκανδαλίδης, στην σημερινή συνεδρια της Κεντρικής επιτροπής του κόμματος.

Κάλεσε δε, όλα τα στελέχη να στηρίξουν τον νέο πρωθυπουργό και την κυβέρνηση, η οποία πρόσθεσε πρέπει να εξαντλήσει την τετραετία.

Εκτός από το πολιτικό πλαίσιο, στο οποίο θα κινηθεί αυριο η κοινοβουλευτική ομάδα για την εκλογή νέου πρωθυπουργού, την συνεδρία απασχολησε και ο καθορισμός ημερομηνίας για το μεγάλο συνέδριο του Πασόκ, το οποίο θα εκλέξει Πρόεδρο του κόμματος.

Το εκτελεστικό γραφείο προτείνει την διεξαγωγή του συνεδρίου στις εννέα με έντεκα Ιουνίου.


Η προαναγγελθείσα για σήμερα παγκύπρια απεργία στο Τμήμα Τελωνείων δεν σημείωσε ιδιαιτερη επιτυχία, εφόσον περισσότεροι από πενήντα τοις εκατόν των εργαζομένων προσήλθαν κανονικά στις εργασίες τους.

Παραγνωρίζοντας την απόφαση των συλλογικών οργάνων της ΠΑΣΥΔΥ για εικοσιτετράωρη απεργία, οι εργαζόμενοι στο αεροδρόμιο και στο λιμάνι Λάρνακας καθώς και οι υπάλληλοι στο λιμάνι Λεμεσού εργάστηκαν κανονικά.

Αντίθετα στη Λευκωσία και στη Πάφο οι εργαζόμενοι στο Τμήμα Τελωνείων, δεν προσήλθαν στις εργασίες τους, υιοθετώντας την αποφάση της Συντεχνίας.

Η ΠΑΣΥΔΥ ζητεί από την Βουλή να εγκρίνει τις συμφωνίες για αναδιοργάνωση της Υπηρεσίας των Τελωνείων, καθώς και της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, στην οποία έχει προκηρυχθεί απεργία για αύριο Πέμπτη.


Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας ανέβαλε για αύριο την επιβολή ποινής στους 'Ακη Φάντη και Πάμπο Χαραλάμπους οι οποίοι βρέθηκαν ένοχοι σε όλες τις κατηγορίες στην υπόθεση της διαφώτισης, ενώ διέταξε να παραμείνουν υπο κράτηση.

Ο κύριος Φάντης εν τω μεταξύ επιβεβαίωσε ότι πρόκειται να υποβάλει έφεση για να μπορέσει,όπως είπε, να προσφύγει στη συνέχεια στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.


Ολοκληρώθηκε σήμερα στο Ανώτατο Δικαστήριο η ακρόαση της έφεσης της Δημοκρατίας εναντίον πρωτόδικης απόφασης, στην υπόθεση της διαθεσιμότητας του πρώην Αστυνομικού Διευθυντή Πάφου, Δημητράκη Κωνσταντινίδη.

Το Δικαστήριο επεφυλάχθη να εκδώσει την απόφασή του αργότερα.


Μελανά στίγματα σε μαθητές σχεδόν όλων των δημοτικών σχολείων και γυμνασίων της πόλης και επαρχίας Λεμεσού, στα οποία έγινε μέχρι στιγμής έλεγχος, εντοπίστηκαν από τις επισκέπτριες υγείας της σχολιατρικής υπηρεσίας του Υπουργείου Υγείας, το τελευταίο πενθήμερο.

Τα στίγματα, εντοπίστηκαν κυρίως στα χέρια αλλά και στο πρόσωπο των παιδιών.

'Επειτα απο γραπτή συγκατάθεση των γονιών έγινε σήμερα το μεσημέρι δειγματοληψία απο οχτώ μαθήτριες και μαθητές των γυμνασίων Λανιτείου, Λινόπετρας και Νεάπολης με σκοπό τη διενέργεια βιοψίας.

Η όλη ιατρική διαδφικασία έγινε στο γενικό νοσοκομείο Λεμεσού απο γιατρό του Υπουργείου Υγείας, Ελλαδίτη καθηγητή και δύο βοηθούς του.

Σκοπός της βιοψίας είναι η διενέργεια ερευνών για εντοπισμό των αιτίων του φαινομένου.


Πληροφορίες από την Κωνσταντινούπολη αναφέρουν ότι πλήρης αβεβαιότητα επικρατεί αναφορικά με την τύχη των διακοσίων -περίπου- επιβατών Πορθμείου, το οποίο έθεσαν χθες Τσετσένοι αυτονομιστές υπο τον έλεγχο τους.

Το πλοίο, απέπλευσε απο το λιμάνι της Τραπεζούντας, όπου εκδηλώθηκε η πειρατεία και βρίσκεται -τώρα- στα στενά του Βοσπόρου.

Οι ένοπλοι απειλούν να ανατινάξουν το πλοίο, εάν ο Ρωσικός Στρατός δεν επιτρέψει στους συντρόφους τους, στην Περβο-μάσκαγια να εγκαταλείψουν με ασφάλεια την πόλη και να μεταβούν στην Τσετσενία.


Στο Μιλάνο, άρχισε -σήμερα- η πολύκροτη δίκη του πρώην Πρωθυπουργού της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο ο όμιλος εταιρειών Φιν-ινβέστ, ο οποίος ανήκει εξ'ολοκλήρου στον Μπερλουσκόνι, δωροδόκησε κατ'επανάληψη αξιωματούχους της Ιταλικής Οικονομικής Αστυνομίας, προκειμένου να αποφύγει την καταβολή φόρων αρκετών εκατομμυρίων, στο Ιταλικό κράτος.


Διεξάγεται απόψε ο επαναληπτικος αγώνας μεταξύ της ΑΕΚ και του Ολυμπιακού Πειραιώς για το κύπελλο Ελλάδος.

Η αναμέτρηση αρχίζει στις έξι και δεκαπέντε το απόγευμα και θα μεταδίδεται απ'ευθείας από την τηλεόραση του Λόγου.


Απόψε θα συνεχιστούν οι ασταθείς καιρικές συνθήκες με βροχές, τοπικές κταιγίδες και χιόνια στο Τρόοδος.

Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί μέτριοι και τοπικά μέχρι δυνατοί 4 έως 5 μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι ταραγμένη μέχρι κυματωδης.

Τις αυγινές ώρες η θερμοκρασία θα πέσει στους 2 βαθμούς στο εσωτερικό όπου θα σχηματιστεί παγετός και στους 5 βαθμούς στα παράλια.

Αύριο ο καιρός θα είναι μάλλον συννεφιασμένος με βροχές και χιόνια στα ορεινά.

Οι άνεμοι θα είναι αρχικά δυνατοί και αργότερα βορειοδυτικοί μέτριοι μέχρι δυνατοί 5 μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι ταραγμένη μέχρι κυματώδης και η θερμοκρασία θα φτάσει τους 9 βαθμούς στο εσωτερικό και γύρω στους 11 βαθμούς στα παράλια.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v1.01 run on Thursday, 18 January 1996 - 0:50:42