Browse through our Interesting Nodes on Greek Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

NEA apo KYPRO (Logos) 96-01-16

Logos (ELOT 928) Directory

From: Giorgos Zacharia <lysi@MIT.EDU>


Στην τελικη ευθεια μπαινουν οι πολιτικες εξελιξεις στο ΠΑΣΟΚ, για αναδειξη νεου Πρωθυπουργου της χωρας, μετα την χθεσινοβραδινη παραιτηση του Ανδρεα Παπανδρεου.

Υποψηφιοι για το πρωθυπουργικο αξιωμα μεχρι στιγμης, ειναι οι κυριοι Τσοχατζοπουλος, Αρσενης, Σημιτης και Χαραλαμποπουλος, αναμενεται δε οτι θα υποβαλει υποψηφιοτητα και ο Προεδρος της Βουλης Αποστολος Κακλαμανης.

Αυριο το πρωι, συνερχονται, τοσο η Κεντρικη Επιτροπη του Κινηματος, η οποια θα αποφασισει το πολιτικο πλαισιο στο οποιο πρεπει να κινηθουν οι διαδικασιες εκλογης πρωθυπουργου, οσο και το προεδρειο της κοινοβουλευτικης ομαδας, με αντικειμενο τον ακριβη τροπο εκλογης αντικαταστατη του Ανδρεα Παπανδρεου.

Η κοινοβουλευτικη ομαδα του ΠΑΣΟΚ θα συνεδριασει το πρωι της Πεμπτης και μεχρι το βραδυ της ιδιας ημερας αναμενεται να εχει εκλεγει ο νεος πρωθυπουργος.


Σ'ο,τι αφορα την κατασταση της υγειας του παραιτηθεντος Πρωθυπουργου, αναφερεται οτι εξακολουθει να παραμενει σταθερη.

Συμφωνα με το μεσημβρινο ιατρικο δελτιο, ο κυριος Παπανδρεου υπεβληθη σημερα σε παρακεντηση προκειμενου να αφαιρεθει το υγρο απο το αριστερο ημιθωρακιο.

Ο κυριος Παπανδρεου, υπεβληθη επισης σε αξονικη τομογραφια στο θωρακα προκειμενου να διαπιστωθει εαν ειχε αφαιρεθει το υγρο, απο τη χθεσινη πολυωρη αιμοκαθαρση, στην οποια υπεβληθη.

`Οπως διαπιστωσαν οι γιατροι, η αφαιρεση των υγρων, ειναι δυσκολο να επιτευχθει με την διαδικασια της αιμοκαθαρσης, γι'αυτο προχωρησαν σημερα στην παρακεντηση.

Ο αμερικανος πνευμονολογος Ριτσιαρντ Λαιτ, αναμενεται να εφαρμοσει μετα την παρακεντηση, την εκχυση σκληρυντικων ουσιων στον θωρακα, προκειμενου να παρεμποδισει την επενασυγκεντρωση υγρου στο μερος αυτο.


Γενναια πραξη, ανταξια της ιστοριας του, θεωρει η Κυπριακη Κυβερνηση την αποφαση του Ανδρεα Παπανδρεου, να παραιτηθει απο το Πρωθυπουργικο αξιωμα.

Ο Κυβερνητικος Εκπροσωπος Γιαννακης Κασουλιδης, εξεφρασε την βεβαιοτητα οτι ο Ανδρεας Παπανδρεου, πηρε την αποφαση αυτη, προς οφελος της Ελλαδας αλλα και του εθνους γενικοτερα.

Η κυβερνηση, επεσημανε ο κυριος Κασουλιδης, παρακολουθει με πολλη προσοχη τις εξελιξεις στην Αθηνα.

Αναφερομενος στην εκλογη νεου πρωθυπουργου, ο κυριος Κασουλιδης σημειωσε οτι ο Προεδρος Κληριδης θα μεταβει στην Αθηνα, για να συναντησει τον νεο Πρωθυπουργο, μετα την ολοκληρωση των εκλογικων διεργασιων.


Ευρεια συσκεψη για το Κυπριακο πραγματοποιειται αποψε στο Αμερικανικο Υπουργειο Εξωτερικων.

Της συσκεψης, θα προεδρευσει ο Υφυπουργος Εξωτερικων, Ριτσιαρντ Χολμπρουκ και σ'αυτην θα λαβουν μερος και ηγετικοι παραγοντες της Ελληνο-αμερικανικης ηγεσιας.

Η συσκεψη -οπως τουλαχιστον υποστηριζουν Ελληνοαμερικανικοι παραγοντες- αποτελει αποδειξη της συνεχιζομενης πρωτοβουλιας Χολμπρουκ και της υποστηριξης της Αμερικανικης Κυβερνησης, για επιλυση του Κυπριακου εντος του 1996.


Η Κυβερνηση παρακολουθει πληρως την αυξημενη εξοπλιστικη δραστηριοτητα των τουρκικων κατοχικων δυναμεων, δηλωσε ο Κυβερνητικος Εκπροσωπος Γιαννακης Κασουλιδης.

Πληροφοριες για νεες αποστολες ανδρων και πολεμικου υλικου στα κατεχομενο δημοσιευσε το εγκυρο περιοδικο "Τζεηνς Ντιφενς Ουικλυ" που ασχολειται με διεθνη θεματα εξοπλισμων.

Ο κυριος Κασουλιδης υπενθυμισε οτι και ο ιδιος ο Γενικος Γραμματεας του Οργανισμου Ηνωμενων Εθνων Μπουτρος Γκαλι κατηγγειλε για εξοπλιστικη δραστηριοτητα των κατοχικων δυναμεων στη δικη του εκθεση.


`Αρχισε στις τρεις το απογευμα ενωπιον της ολομελειας της Βουλης των Αντιπροσωπων η συζητηση των τριων κρατικων προυπολογισμων για το 1996, με πρωτους ομιλητες τους Αρχηγους η τους Κοινοβουλευτικους εκπροσωπους των Κομματων.

Η συζητηση θα συνεχισθει μεχρι την Πεμπτη, οποταν θα κληθει η Βουλη να εγκρινει η οχι τους κρατικους προυπολογισμους.

Αυριο και μεθαυριο θα μιλησουν βουλευτες απ'ολα τα κομματα, με χρονικο πλαισιο που εχει προαποφασιστει.

Με βαση αυτο το πλαισιο, ο ΔΗΣΥ εχει στη διαθεση του τεσσερις ωρες, το ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ απο τρεις και το Σοσιαλιστικο Κομμα ΕΔΕΚ δυο ωρες.


Τερμα στις δηλωσεις σε οτι αφορα τα θεματα των εγκληματων και των βασανιστηριων πολιτων, αποφασισε να θεσει η κυβερνηση, υποστηριζοντας παραλληλα, οτι θα ακολουθησουν πραξεις.

Συμφωνα με τον κυβερνητικο εκπροσωπο Γιαννακη Κασουλιδη, η αποφαση αυτη εληφθη, για τρεις βασικα λογους.

Πρωτον, εγινε σεβαστη η αποψη του Γενικου Εισαγγελεα για την αποφυγη περαιτερω δηλωσεων σε θεματα που βρισκονται υπο διερευνηση.

Δευτερον, γιατι οτι η συζητηση του θεματος εχει εξαντληθει και Τριτον, γιατι η κυβερνηση υποστηριζει οτι προχωρει σε πραξεις και δεν χρειαζονται αλλα λογια.


Εν τω μεταξυ, αρχισε σημερα στο Ανωτατο δικαστηριο η ακροαση της εφεσης της Δημοκρατιας εναντιον της αποφασης Πρωτοδικου Δικαστηριου, που ακυρωσε αποφαση του Υπουργου Δικαιοσυνης, να θεσει σε διαθεσιμοτητα τον πρωην Αστυνομικο Διευθυντη Παφου Δημητρη Κωνσταντινιδη.

Το πρωτοδικο Δικαστηριο αποφανθηκε οτι ο κανονισμος, πανω στον οποιο στηριχθηκε η αποφαση του Υπουργου, αντικειται στην αρχη διακρισης εξουσιων.

Στην αγορευση του ο Γενικος Εισαγγελεας της Δημοκρατιας Αλεκος Μαρκιδης υποστηριξε οτι η πρωτοδικη αποφαση πρεπει να ανατραπη, και οτι το Δικαστηριο δεν επρεπε να επιληφθει του θεματος της συνταγματικοτητας της αποφασης.

Παραλληλα υποστηριξε οτι στα θεματα Αστυνομιας δεν υπαρχει η αρχη διαχωρισμου μεταξυ πολιτικης και διοικητικης εξουσιας, αλλα η η αρχη της συγχωνευσης εξουσιων.


Σε απευθειας δικη στο Κακουργιοδικειο στις πεντε Φεβρουαριου παραπεμφθηκε ο Λοιζος Κωσταντινου, ο οποιος κατηγορηθηκε σημερα γραπτως για παροτρυνση του Ρενου Πουμπουρη να φονευσουν τον Ανδρεα Ροδοθεου.

Κατηγορηθηκαν εξαλλου σημερα οι Διαμιανος Δαμιανου και Γιαννουλα Διαμιανου για παρανομη κατοχη περιστροφου και σφαιρων.

Το δικαστηριο επεφυλαξε για αυριο την αποφαση καταποσον οι κατηγορουμενοι θα δικαστουν στο επαρχιακο Δικαστηριο η στο κακουργιοδικειο.

Ο Δαμιανου παρεμεινε υπο κρατηση ενω η συζυγος του αφεθηκε ελευθερη με εγγυηση 10 χιλιαδων λιρων.


Το Δοικητικο Συμβουλιο του κλαδου Κυβερνητικων Γιατρων σε σημερινη του εκτακτη συνεδρια αποφασισε να μην προχωρησει σε απεργιακα μετρα.

Η αποφαση εληφθη ενοψει της συναντησης με τον Υπουργο Οικονομικων η οποια θα πραγματοποιηθει στις 29 Ιανουαριου.

Παραλληλα ο Προεδρος του Κλαδου, με εντονο τροπο υποστηριξε οτι οι σχεσεις των γιατρων με το Υπουργειο Υγειας βρισκονται στην κοψη του ξυραφιου, αναφορικα με το θεμα των ιατρικων πιστοποιητικων.


Αιτημα προς τη Κυβερνηση θα θεσει η ΠΑΣΥΔΥ, ωστε να βρεθει τροπος να μονιμοποιηθουν οι εκτακτοι Δημοσιοι Υπαλληλοι.

Αυτο αποφασιστηκε κατα τη σημερινη συνελευση της Κεντρικης Γραμματειας της Συντεχνιας.

Η ΠΑΣΥΔΥ εχει αποφασισει οτι μονο με νομοθετημα θα γινει εφικτη η μονιμοποιηση των εκτακτων υπαλληλων, γι'αυτο και η κεντρικη Γραμματεια της συντεχνιας θα προχωρησει σε αιτημα προς την κυβερνηση.


Η σημερινη συνεδρια της Γραμματειας της ΟΕΛΜΕΚ απερριψε την προταση της ΠΟΕΔ για συμπηξη των εκπαιδευτικων οργανωσεων σ' ενα συνδικαλιστικο οργανο.

Ο Προεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Παυλος Σεμελιδης δηλωσε οτι συνδικαλιστικως η οργανωση του δεν διαβλεπει τετοια αναγκαιοτητα, δεδομενων των κλιμακωτων βαθμιδων, καθηκοντων, ευθυνων και εργου στην κυπριακη παιδεια, απο τα οποια αναφυονται διαφορετικα προβληματα που χρηζουν ιδιαιτερης αντιμετωπισης.


Και να ολοκληρωσουμε το δελτιο μας με την προγνωση για τον καιρο, αφου δουμε πρωτα τις σημερινες θερμοκρασιες.

Στην Λευκωσια η πιο ψηλη θερμοκρασια ηταν 16 βαθμοι και η πιο χαμηλη 4, στην Αμμοχωστο και την Λαρνακα 16 με 8, στην Λεμεσο 16 με 8, στην Κερυνεια και την Παφο 15 με 7 και τελος στον Προδρομο 2 με 0 βαθμους κατω απο το μηδεν.

Ο καιρος αποψε θα ειναι συννεφιασμενος με βροχες και τοπικες καταιγιδες ενω στο Τροοδος αναμενεται να χιονισει.

Οι ανεμοι θα ειναι κυριως δυτικοι μεχρι βορειοδυτικοι μετριοι 3 εως 4 Μποφορ και η θαλασσα θα ειναι ταραγμενη και τοπικκα στα δυτικα παραλια κυμματωδης.

Η θερμοκρασια θα πεσει αποψε στους 6 βαθμους στο εσωτερικο και στους 8 βαθμους στα παραλια.

Αυριο ο καιρος θα ειναι βροχερος με τοπικες καταιγιδες και χιονια στο Τροοδος.

Οι ανεμοι θα τραπουν σταδιακα σε δυτικους μεχρι νοτιοδυτικους μετριους μεχρι δυνατους 4 και τοπικα 5 μποφορ, ενω στις περιοχες των καταιγιδων θα ειναι μεταβλητοι και ενισχυμενοι σε δυνατους μεχρι πολυ δυνατους 5 εως 6 Μποφορ.

Η θαλασσα θα ειναι μεχρι κυμματωδης.

Η θερμοκρασια αυριο θα ανελθει στους 14 βαθμους.

Την Πεμπτη αναμενονται παρομοιες καιρικες συνθηκες ενω την Παρασκευη αναμενεται σταδιακη βελτιωση.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v1.01 run on Tuesday, 16 January 1996 - 15:57:09