Browse through our Interesting Nodes on Religion in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

NEA apo KYPRO (Logos) 96-01-13

Logos (ELOT 928) Directory

From: Giorgos Zacharia <lysi@MIT.EDU>


Την εντονη διαμαρτυρια του Προεδρου της Βουλης Αλεξη Γαλανου, ενωπιον της Μονιμης Επιτροπης της Κοινοβουλευτικης Συνελευσης του Οργανισμου για την Ασφαλεια και τη Συνεργασια στην Ευρωπη (ΟΑΣΕ), προκαλεσαν θεσεις που περιλαμβανει εκθεση του Βρετανου εισηγητη της Συνελευσης για τη διαμορφωση νεου προτυπου Ευρωπαικης ασφαλειας για τον εικοστο πρωτο αιωνα.

Κατα την τελευταια συνεδρια της Επιτροπης, που πραγματοποιηθηκε χθες στη Βιεννη, ο κυριος Γαλανος υπεδειξε οτι κανενα νεο προτυπο ασφαλειας δεν μπορει να εχει βαρυτητα και εγκυροτητα, εκτος αν καταδικαζει και ταυτοχρονα ρυθμιζει τον τερματισμο παρανομης παρουσιας κατοχικων στρατευματων ενος κρατους του ΟΑΣΕ στο εδαφος αλλου συμμετεχοντος κρατους, εννοωντας σαφως την τουρκικη κατοχη μερους της Κυπρου.

Ο Βρετανος εισηγητης, Μπρος Τζωρτζ, δηλωσε αδυναμια να συμπεριλαβει στην εκθεση του οποιαδηποτε αναφορα σε συγκεκριμενα προβληματα κρατων που συμμετεχουν στον ΟΑΣΕ, επικαλουμενος πρακτικες δυσκολιες.

Ο κυριος Γαλανος υπεβαλε εγγραφως στον Γενικο Γραμματεα της Συνελευσης τη διαμαρτυρια της Κυπριακης αντιπροσωπειας, γνωστοποιωντας την προθεση της να καταψηφισει την εκθεση, εκτος εαν συμπεριληφθουν συγκεκριμενα και πρακτικα κριτηρια.

Οι αποφασεις του ΟΑΣΕ λαμβανονται ομοφωνως.

Η εκθεση του Βρετανου εισηγητη θα τεθει προς εγκριση στην πεμπτη ετησια συνοδο της Συνελευσης που θα πραγματοποιηθει τον ερχομενο Ιουλιο στη Στοκχολμη.


Ποικιλες αντιδρασεις προκαλεσε σημερινη δηλωση - αποκαλυψη- του Κυβερνητικου Εκπροσωπου Γιαννακη Κασουλιδη του σκεπτικου, με βαση το οποιο η Κυβερνηση αφησε σκοπιμα να διαρρευσει -οπως ειπε- η πληροφορια για αναμιξη αστυνομικων στα τελευταια εγκληματα, ωστε να τεθει τερμα στο αλληλοφαγωμα μεταξυ αντιπαλων φατριων.

Συναφως, ο Προεδρος της Επιτροπης Νομικων της Βουλης Ευσταθιος Ευσταθιου χαρακτηριζει ως λανθασμενη πολιτικως και ανεπιτρεπτη νομικως, την ενεργεια αυτη της Κυβερνησης.


Ο προεδρος του Δημοκρατικου Κομματος, Σπυρος Κυπριανου, με σημερινη δηλωση του, επιβεβαιωνει τα οσα ανεφερε χθες το βραδυ ο Προεδρος Κληριδης, οτι σε συνομιλια τους, υποστηριξε οτι απο τον ολο χειρισμο του θεματος της Αστυνομιας δεν πρεπει να θυματοποιηθουν αθωα μελη του Σωματος.

Ο κυριος Κυπριανου τονιζει παραλληλα, οτι εαν υπαρχουν μελη της Αστυνομιας που διεπραξαν παραπτωματα η εγκληματα, πρεπει να προσαχθουν ενωπιον του Δικαστηριου, και οχι να κριθουν απο το Υπουργικο Συμβουλιο.

Καταληγοντας, ο Προεδρος του ΔΗΚΟ, επανελαβε τη διαφωνια του κομματος του, το Υπουργικο Συμβουλιο να αποφασισει για την απομακρυνση η οχι μελων της Αστυνομιας.


Αποφαση του Πολιτικου Γραφειου του Σοσιαλιστικου Κομματος ΕΔΕΚ, που δοθηκε σημερα στη δημοσιοτητα, προειδοποιει οτι, το κομμα δεν θα ανεχθει χρηση παρανομων μεθοδων στην ολη διαδικασια διερευνησης των καταγγελιων, για το θεμα της εγκληματικοτητας, οπως φαινεται να συμβαινει - αναφερει - με το θεμα των μαγνητοταινιων.

Το Πολιτικο Γραφειο εξετασε την κατασταση που εχει δημιουργηθει στο Αστυνομικο Σωμα, σε προσφατη συνεδρια του.

Η ΕΔΕΚ κατηγορει επισης την Κυβερνηση οτι επιχειρει να θεσει την Αστυνομια, υπο τον πολιτικο και κομματικο της ελεγχο, και επισημαινει οτι αν συνεχισθει η πολιτικη αυτη, το Αστυνομικο Σωμα θα οδηγηθει σε πληρη αποσαθρωση.


Το ενδεχομενο παρανομης φυλακισης πεντε χρονων, αντιμετωπιζει τωρα ο Γιαννης Αποστολιδης, παρολο που ψευδοδικαστηριο μετετρεψε χθες τη λεγομενη ποινη φυλακισης του, απο εννεα μηνες σε 45 ημερες.

Συμφωνα με τον τουρκοκυπριακο Τυπο, η λεγομενη αποφαση του παρανομου στρατιωτικου δικαστηριου, αναφερει οτι, εαν ο Αποστολιδης πληρωσει το χρηματικο προστιμο των δεκα χιλιαδων λιρων, τοτε θα αφεθει ελευθερος στις 19 Ιανουαριου.

Διαφορετικα, θα εκτισει ποινη φυλακισης πεντε χρονων.

Εν τω μεταξυ, αναφερεται επισης, οτι, αν το προστιμο δεν πληρωθει σε τρεις ημερες, θα εκποιηθει το αυτοκινητο με το οποιο ο Αποστολιδης εισηλθε στα κατεχομενα.


Βυζαντινος Πολιτισμος, Κυπρος- Ευρωπης, ειναι το θεμα της διεθνους συναξης που οργανωνει η Βυζαντινη Ακαδημια Κυπρου.

Κυριος στοχος, να ελθουν σε επαφη Βυζαντινολογοι απο την Κυπρο, την Ελλαδα, την Ιταλια, με αλλες Ευρωπαικες χωρες.

Κηρυσσοντας την εναρξη των εργασιων της συναξης, η Υπουργος Παιδειας και Πολιτισμου Κλαιρη Αγγελιδου ανεφερε οτι με θλιψη και αγωνια παρακολουθουμε τη συνεχιζομενη εκποιηση των θρησκευτικων μας θησαυρων απο τις κατοχικες δυναμεις και καλεσε τα Ευρωπαικα κρατη να ανακοψουν την απαραδεκτη αυτη ενεργεια.


Επιτεινονται οι πολιτικες ζυμωσεις στο χωρο του ΠΑΣΟΚ, προκειμενου να δρομολογηθουν οριστικες εξελιξεις στο πολιτικο προβλημα της χωρας, λογω της παρατεινομενης ασθενειας του κυριου Παπανδρεου.

Συναντηση με τον Υπουργο Υγειας Δημητρη Κρεμαστινο, ειχε το μεσημερι στο Προεδρικο Μεγαρο, ο Προεδρος της Ελληνικης Δημοκρατιας, Κωστης Στεφανοπουλος, οπου και ενημερωθηκε για την πορεια της υγειας του κυριου Παπανδρεου.

Ο κυριος Στεφανοπουλος αναμενεται να συναντηθει με τον Πρωθυπουργο στα μεσα της επομενης εβδομαδας.


Χωρις ουσιωδεις μεταβολες εξακολουθει να παραμενει η κατασταση της υγειας του Ελληνα πρωθυπουργου, Ανδρεα Παπανδρεου, συμφωνα με το μεσημβρινο ιατρικο ανακοινωθεν.

Ο κυριος Παπανδρεου, ειναι απυρετος και συνεχιζει την κινησιο-θεραπεια και αναπνευστικη φυσικο-θεραπεια.

Εκ των λοιπων συστηματων, καταληγει το συντομο ιατρικο ανακοινωθεν, δεν υπηρξαν ουσιωδεις μεταβολες.

Ο Πρωθυπουργος υπεβληθη σημερα σε αιμοκαθαρση και αξονικη τομογραφια, τα αποτελεσματα της οποιας ηταν αρκετα ικανοποιητικα αφου εδειξαν οτι τα υγρα στο θωρακα ηταν μειωμενα.

Αυριο αναμενεται στο Ωνασειο Κεντρο, ο Αμερικανος ειδικος πνευμονολογος, κυριος Λαιτ.


Ο Προεδρος των Ηνωμενων Πολιτειων, Μπιλ Κλιντον, εφτασε το απογευμα στην Αμερικανικη βαση της Τουζλα, στο πλαισιο επισκεψεων του σε βασεις Αμερικανων στρατιωτων με αποστολη την επιτηρηση της ειρηνης στα Βαλκανια.

Μιλωντας στους οκτακοσιους και πλεον Αμερικανους στρατιωτες που βρισκονταν εκει, ανεφερε οτι οι αντρες που εμπλεκονται σ'αυτη την αποστολη ειναι ηρωες, και τους απεκαλεσε πολεμιστες της ειρηνης.


Το αμερικανικο διαστημοπλοιο Εντεβορ που βρισκεται στο διαστημα με πεντε αστροναυτες, τεσσερις Αμερικανους και ενα Ιαπωνα, κατορθωσε σημερα να περισυλλεξει ενα Ιαπωνικο δορυφορο απο το διαστημα που παρουσιασε μηχανικο προβλημα.

Ο δορυφορος βαρους τεσσαρων τονων θα μεταφερθει στη γη για επιδιορθωση.

Κατα την διαρκεια της πτησης του το διαστημοπλοιο αντιμετωπισε προβλημα λογω βλαβης στους ηλιακους του συλλεκτες.


Στην Αυστραλια τεσσερα ατομα κινδυνευσαν οταν καρχαριας επιτεθηκε στο μικρο σκαφος το οποιο επεβαιναν.

Ο καρχαριας μηκους τεσσαρων μετρων του ειδους Μακο, βυθισε το σκαφος τους το οποιο εχρησημοποιειτο για να ψαρευουν καρχαριες.

Μετα απο εννεα ωρες στη θαλασσα οι ψαραδες περισυνελεγησαν απο περαστικο πλοιο και μεταφερθηκαν στο νοσοκομειο.


Υστερα απο πολυωρη παρακολουθηση, η Υπηρεσια Διωξης Ναρκωτικων συνελαβε τεσσερις Ιρανους οι οποιοι πωλουσαν ναρκωτικα σε χωρο σταθμευσης κεντρικης πολυκατοικιας στη Λεμεσο.

Οι τεσσερις συλληφθεντες οι οποιοι βρισκονται παρανομα στην Κυπρο, ενας εκ των οποιων εισηλθε απο τα κατεχομενα, αποτελουν μελη ομαδας εμπορων ναρκωτικων και η Αστυνομια ερευνα για αλλες ποσοτητες που πιθανον να κατεχουν προς διαθεση.

Οταν συνεληφθησαν, βρεθηκαν στην κατοχη τους διακοσια γραμμαρια χασις, τα οποια προσπαθουσαν να διαθεσουν σε καποιο προσωπο.

Οι συλληφθεντες οδηγηθηκαν ενωπιον του Επαρχιακου Δικαστηριου Λεμεσου το οποιο εξεδωσε οκταημερο διαταγμα κρατησης τους.


Υστερα απο πολυωρη παρακολουθηση, η Υπηρεσια Διωξης Ναρκωτικων συνελαβε τεσσερις Ιρανους οι οποιοι πωλουσαν ναρκωτικα σε χωρο σταθμευσης κεντρικης πολυκατοικιας στη Λεμεσο.

Οι τεσσερις συλληφθεντες οι οποιοι βρισκονται παρανομα στην Κυπρο, ενας εκ των οποιων εισηλθε απο τα κατεχομενα, αποτελουν μελη ομαδας εμπορων ναρκωτικων και η Αστυνομια ερευνα για αλλες ποσοτητες που πιθανον να κατεχουν προς διαθεση.

Οταν συνεληφθησαν, βρεθηκαν στην κατοχη τους διακοσια γραμμαρια χασις, τα οποια προσπαθουσαν να διαθεσουν σε καποιο προσωπο.

Οι συλληφθεντες οδηγηθηκαν ενωπιον του Επαρχιακου Δικαστηριου Λεμεσου το οποιο εξεδωσε οκταημερο διαταγμα κρατησης τους.


Τρεις δεκαεννιαχρονοι εθνοφρουροι και ενας αλλος εικοσαχρονος συνεληφθησαν για τους χθεσινους βανδαλισμους στο χωριο Ερημη.

Και οι τεσσερις προσηχθησαν σημερα στο Επαρχιακο Δικαστηριο Λεμεσου, το οποιο εξεδωσε διαταγμα τετραημερης κρατησης τους.

Εναντιον των τεσσαρων νεαρων διερευνωνται καταγγελιες οτι χρησιμοποιωντας κιτρινη βαφη προξενησαν ζημιες σε εννεα αυτοκινητα και εγραψαν αισχρα συνθηματα σε τοιχους οικιων και οικηματων.


Το Επαρχιακο Δικαστηριο Λευκωσιας εξεδωσε σημερα, διαταγμα τετραημερης κρατησης, του Χριστακη Αχιλλεως, 32 ετων, απο την Κυθρεα, κατοικο Τσεριου, σχετικα με την υποθεση διαρρηξης και κλοπης, του Συνεργατικου Παντοπωλειου Σπηλιων που εγινε το βραδυ της ενατης Ιανουαριου.

Στο χρηματοκιβωτιο υπηρχαν πεντακοσιες λιρες μετρητα, πεντε επιταγες και αριθμος εγγραφων του Παντοπωλειου.

Ο αστυνομικος ανακριτης ανεφερε οτι σε θεληματικη του καταθεση παραδεχθηκε την διαπραξη της Κλοπης.


Με πεντε αγωνες αρχισε σημερα η 1ξη αγωνιστικη, η τελευταια του πρωτου γυρου, του παγκυπριου πρωταθληματος ποδοσφαιρου πρωτης κατηγοριας.

Στο νεο ΓΣΖ η ΑΕΚ πετυχε πολυ σημαντικη νικη επι της Ομονοιας με 3-0.

Ο Απολλωνας νικησε την Ομονοια Αραδιππου με 2-1 στην Αραδιππου.

Ο Εθνικος νικησε στην εδρα του τη Νεα Σαλαμινα με 1-0.

Στο ντερμπυ της Λεμεσου, ο Αρης νικησε την ΑΕΛ με 2-1 και στο Μακαρειο ο Ολυμπιακος νικησε τον Ευαγορα με 1-0.

Η αγωνιστικη ολοκληρωνεται αυριο με τις αναμετρησεις ΑΠΟΕΛ - Αλκης και Ανορθωσης - Ενωσης Νεων Παραλιμνιου.


Λαι να ολοκληρωσουμε το δελτιο μας με την προγνωση για τον καιρο.

Αποψε ο καιρος θα ειναι κυριως αιθριος με βορειοανατολικους ως βορειοδυτικους ασθενεις ανεμους, 2 εως 3 μποφορ.

Η θαλασσα θα ειναι λιγο ταραγμενη.

Η θερμοκρασια θα πεσει γυρω στους 3 βαθμους στο εσωτερικο με αποτελεσμα να σχηματισθει σε μερικες περιοχες παγετος, και γυρω στους 5 βαθμους στα παραλια.

Αυριο ο καιρος θα ειναι κυριως αιθριος με λιγες μονο αραιες νεφωσεις.

Οι ανεμοι θα ειναι βορειοανατολικοι ως νοτιοανατολικοι, ασθενεις ως μετριοι, 3 εως 4 μποφορ και η θαλασσα λιγο ταραγμενη.

Η θερμοκρασια θα ανελθει γυρω στους 16 βαθμους στο εσωτερικο και γυρω στους 18 βαθμους στα παραλια.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v1.01 run on Sunday, 14 January 1996 - 17:34:16