Read the UN Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

NEA apo KYPRO (Logos) 96-01-11

Logos (ELOT 928) Directory

From: Panayiotis Zaphiris <pzaphiri@Glue.umd.edu>

Κυριες και κυριοι χαιρετε.
Ο τεως Προεδρος της Γαλλιας Φρανσουα Μιτεραν, ο οποιος πεθανε την περασμενη Δευτερα κηδευτηκε σημερα στην γενετειρα του Ζαρνακ στην νοτια Γαλλια.

Στο Παρισι, πραγματοποιηθηκε ειδικη τελετη μνημης την ιδια ωρα της κηδειας, παρουσια εκατονταδων προσωπικοτητων απο ολο τον κοσμο.

Μεταξυ αυτων ο Γενικος Γραμματεας του Οργανισμου Ηνωμενων Εθνων, Μπουτρος Γκαλι, ο Αντιπροεδρος των Ηνωμενων Πολιτειων Αλ Γκορ, ο Προεδρος της Ρωσιας Μπαρις Γιελστιν και οι ηγετες ολων σχεδον των Ευρωπαικων κρατων.

Την Κυπρο εκπροσωπησε ο Προεδρος της Δημοκρατιας Γλαυκος Κληριδης και ο Υπουργος Εξωτερικων Αλεκος Μιχαηλιδης, ενω την Ελλαδα ο Προεδρος Κωστης Στεφανοπουλος.


Ολοκληρωσε τις επαφες του και αναχωρει σε λιγο απο την Κυπρο, ο αναπληρωτης Πρωθυπουργος και Υπουργος Εξωτερικων της Ιρλανδιας Ντικ Σπριγκ.

Ο κυριος Σπριγκ ειχε το πρωι συναντηση στα κατεχομενα, με τον Ραουφ Ντενκτας και αλλους Τουρκοκυπριους.

Στις τεσσερις το απογευμα ο κυριος Σπριγκ επισκεφθηκε στην Πυλα ανδρες του Ιρλανδικου αποσπασματος που υπηρετουν στην περιοχη.


Το θεμα του ορισμου ειδικου συντονιστη της Ευρωπαικης 'Ενωσης για το Κυπριακο, θα συζητηθει στη συνοδο Υπουργων Εξωτερικων, που θα πραγματοποιηθει στις 29 Ιανουαριου.

Την προθεση της Ιταλικης προεδριας να θεσει ολοκληρωμενη εισηγηση για το θεμα απεκαλυψε στον 'Ελληνα Υπουργο Εξωτερικων Καρολο Παπουλια, η Ιταλιδα ομολογος του, Σουζανα Ανιελι κατα τις συνομιλιες, που ειχαν στην Αθηνα.

Η κυρια Ανιελι διευκρινησε ακομη οτι ο ρολος του Ευρωπαιου Συντονιστη θα ειναι ενισχυτικος στην προσπαθεια που καταβαλλει ο Αμερικανος Υφυπουργος Εξωτερικων, Ριτσιαρτ Χολπρουγκ.

Απο την πλευρα του ο κυριος Παπουλιας χαιρετησε την Ιταλικη πρωτοβουλια χαρακτηριζοντας την, ως ενα πολυ θετικο βημα προς τη σωστη κατευθυνση, που ενισχυει τις ευρωπαικες προοπτικες της Κυπρου.


Κλειδι για τις εξελιξεις στην διαδοχη του πρωθυπουργου Ανδρεα Παπανδρεου, αποτελει η επιθυμια του να συναντηθει με τον προεδρο της Δημοκρατιας Κωστη Στεφανοπουλο.

Ο Ελληνας πρωθυπουργος ενημερωθηκε χθες για τις πολιτικες διαστασεις που εχει παρει, η πολυμερη νοσηλεια του, απο τον υπουργο υγειας Δημητρη Κρεμμαστινο.

Οπως δηλωσε στην βουλη ο κυριος Κρεμμαστινος το χρονοδιαγραμμα της αποθεραπειας του πρωθυπουργου θα ειναι βραδυ και οχι μικροτερο απο δυο μηνες.

Παραλληλα η συντριπτικη πλειοψηφια των στελεχων του Πασοκ συμφωνει οτι οι διαδικασιες για αντικατασταση του κυριου Παπανδρεου

δεν πρεπει να καθυστερησουν περαν του Ιαννουαριου.

Εντωμεταξυ οι διεργασιες στο εσσωτερικο του κυβερνωντος κομματος συνεχιζονται πυρετωδως ενοψει της κρισιμης συνεδριας της Κεντρικης επιτροπης στις 20 Ιαννουαριου.

Εξαλλου σημερα το μεσημερι, ο αρχηγος της αξιωματικης αντιπολιτευσης Μιλτιαδης Εβερτ απηυθυνε επιστολη προς τον πρωθυπουργο Αντρεα Παπανδρεου, χωρις ομως να εχει διαρρευσει το περιεχομενο της.


Οσον αφορα την προταση δυσπιστιας που κατεθεσε η Νεα Δημοκρατια Καταψηφιστηκε, τελικα, οπως αλλωστε αναμενοταν.

Η προταση μομφης απορριφθηκε με 168 ψηφους απο τους βουλευτες του ΠΑΣΟΚ.

Την υπερψηφισαν 118 βουλευτες, δηλαδη οι 107 βουλευτες της Νεας Δημοκρατιας και 11 της Πολιτικης Ανοιξης.

Οι εννεα βουλευτες του Κομμουνιστικου Κομματος και ο ανεξαρτητος βουλευτης Μιχαλης Παπακωνσταντινου δηλωσαν παροντες.


Αμεταβλητη παραμενει κατα το τελευταιο 24ωρο η υγεια του Πρωθυπουργου Αντρεα Παπανδρεου οπως αναφερεται στο μεσημβρινο ιατρικο δελτιο.

Ο κυριος Παπανδρεου συμφωνα με τους Ιατρους παραμενει απυρετος ενω συνεχιζονται η κινησιοθεραπεια και η φυσικοθεραπεια.

Οι ιατροι διεψευσαν οτι υπαρχει θεμα εγκεφαλικης δυσλειτουργιας.


Η κακοδαιμονια που ταλανιζει την ελληνικη πολεμικη αεροπορια συνεχιζεται.

Αεροσκαφος τυπου 'Αλφα επτα Κορσερ κατεπεσε σημερα το πρωι στην θαλασσια περιοχη νοτιοανατολικα της Πελοπονησου, την ωρα που πραγματοποιουσε εικονικες βολες, σε πλωτους στοχους.

Μεχρι στιγμης αγνοειται η τυχη του χειριστη Ανθυποσμηναγου Κωστα Μπαρουση.

Για τον εντοπισμο του διεξαγονται ερευνες απο θαλασσης και αερος στις οποιες λαμβανουν μερος ΣΕ 130, ελικοπτερα, μια φρεγατα και μια τορπιλλακατος.


Σε αποτυχια κατεληξε η πρωτη προσπαθεια του ισλαμιστη Νετσμεττιν 'Ερπακαν να βρει συμμαχο για να σχηματισει τη νεα κυβερνηση της Τουρκιας.

Συγκεκριμενα η απερχομενη πρωθυπουργος Τανσου Τσιλερ απερριψε σημερα προταση του 'Ερπακαν να σχηματισουν μαζυ κυβερνηση συνασπισμου, δηλωνοντας οτι ειναι πολυ βαθειες οι διαφορες των κομματων τους για να μπορεσουν να συνεργασθουν.

Ο 'Ερπακαν εχει ηδη προγραμματισει συναντηση με τον Μεσουτ Γιλμαζ μεθαυριο Σαββατο.


Δραματικη τροπη, λαμβανουν οι εξελιξεις στο Νταγκεσταν, οπου Τσετσενοι αυτονομιστες, εξακολουθουν να κρατουν εκατονταδες ομηρους, αξιωνοντας την αποχωρηση των Ρωσικων στρατευματων απο την Τσετσενια.

Οι αυτονομιστες, υλοποιωντας τις απειλες τους, αρχισαν, το πρωι, να εκτελουν τους ομηρους τους.

Οι εκτελεσθεντες -οπως μετεδωσε το Πρακτορειο Ειδησεων Ιταρ-Τας- ανερχονται τουλαχιστον σε εξι.

Απο την πλευρα του το ρωσικο Υπουργειο Εξωτερικων διεψευσε την πληροφορια.

Εν οψει των δραματικων εξελιξεων, ο Προεδρος της Ρωσιας Μπαρις Γιελτσιν, ανακοινωσε οτι η χωρα του ειναι διατεθειμενη να αποσυρει τα στρατευματα της απο την Τσετσενια, φθανει οι αυτονομιστες να απελευθερωσουν τους ομηρους.


Ο Υπουργος Εξωτερικων των Ηνωμενων Πολιτειων Γουωρρεν Κριστοφερ, μετεβη απο τα Ιεροσολημα στην Δαμασκο, δευτερο σταθμο της νεας περιοδειας του στην Μεση Ανατολη.

Οι συνομιλιες Κριστοφερ, με την Συριακη ηγεσια, αναμενεται να επικεντρωθουν στην προωθηση του ειρηνευτικου διαλογου Ισραηλ - Συριας.


Στην Ιαπωνια, ο ηγετης του Φιλελευθερου Δημοκρατικου Κομματος Ριουταρο Χασιμοτο, εξελεγη σημερα νεος Πρωθυπουργος της χωρας, κατοπιν ψηφοφοριας στο κοινοβουλιο.

Ο Ριουταρο Χασιμοτο, διαδεχεται τον Τομιτσι Μουραγιαμα, ο οποιος παραιτηθηκε την περασμενη εβδομαδα.


Επιτυχως εκτοξευθηκε, απο το Ακρωτηριο Καναβεραλ το Αμερικανικο διαστημοπλανο "Εντεβορ".

Το διαστημοπλανο, επανδρωνουν πεντε Αμερικανοι και ενας Ιαπωνας.

Το Εντεβορ, θα παραμεινει εννεα ημερες στο διαστημα και, μεταξυ αλλων, θα επιχειρησει να περισυλλεξει ενα Ιαπωνικο δορυφορο.


Ολοκληρο χρυσοχοειο ανακαλυψε η αστυνομια στην κατοχη τεσσαρων Ιρανων, παρανομων εργατων.

Τα χρυσαφικα ηταν αξιας ογδοντα-οκτω χιλιαδων 215 λιρων και ειχαν κλαπει απο το χρυσοχοειο του Ανδρεα Κλεανθους στην οδο Φανερωμενης, στη Λευκωσια, το οποιο διερρηχθη στις τεσσερις Ιανουαριου.

Οι συλληφθεντες οδηγηθηκαν σημερα ενωπιον του Επαρχιακου Δικαστηριου Λευκωσιας το οποιο εξεδωσε διαταγμα οκταημερης κρατησης τους.

Στο μεταξυ ενωπιον του επαρχιακου δικαστηριου Λαρνακας οδηγηθηκαν σημερα και αλλοι δυο Ιρανοι, μια πενηντατετραχρονη γυναικα και ενας φοιτητης, οι οποιοι συνεληφθησαν με τρια κιλα ινδικης κανναβης τα οποια ηταν συσκευασμενα και κρυμμενα σε κουτι μαργαρινης, σε σαντουιτς, σε κιβωτιο χουρμαδων και αραβικες πιττες.


Ο ΚΑΙΡΟΣ.

Αποψε ο καιρος θα ειναι αιθριος με λιγες παροδικες νεφωσεις. Οι ανεμοι θα ειναι βορειοανατολικοι ως βορειοδυτικοι ασθενεις 3 μποφορ και η θαλασσα λιγο ταραγμενη. Η θερμοκρασια θα πεσει στο εσωτερικο στους 5 βαθμους και γυρω στους 7 βαθμους στα παραλια.

Αυριο ο καιρος θα ειναι και παλι αιθριος με λιγες αραιες νεφωσεις. Οι ανεμοι θα ειναι βορειοανατολικοι ως ανατολικοι ασθενεις μεχρι μετριοι, 3 εως 4 μποφορ, και η θαλασσα θα παραμεινει λιγο ταραγμενη. Η θερμοκρασια θα ανελθει στους 16 βαθμους στο εσωτερικο και στους 18 βαθμους στα παραλια.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v1.01 run on Thursday, 11 January 1996 - 16:07:18