Visit the International Association for Greek Philosophy (IAGP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

NEA apo KYPRO (Logos) 96-01-09

Logos (ELOT 928) Directory

From: Panayiotis Zaphiris <pzaphiri@Glue.umd.edu>

Κυριες και κυριοι χαιρετε.
Το ενιαιο και αδιαιρετο της κυριαρχιας, δεν ειναι υπο συζητηση.

Η θεση αυτη της πλευρας μας επαναβεβαιωθηκε κατα τη διαρκεια της σημερινης συνεδριας του σωματος.

Το Εθνικο Συμβουλιο, ολοκληρωσε τη συζητηση για τις εξελιξεις στο Κυπριακο, η οποια αρχισε στις 23 Δεκεμβριου.

Σε κοινη δηλωση, την οποια διαβασε ο Κυβερνητικος Εκπροσωπος, Γιαννακης Κασουλιδης, τονιζεται η θεση της πλευρας μας για την αναγκη υπαρξης κοινου εδαφους επι των βασικων πτυχων του Κυπριακου, ως απαραιτητη προυποθεση για την εναρξη απευθειας συνομιλιων.

Η πλευρα μας, τονισε ο Κυβερνητικος εκπροσωπος, ειναι ετοιμη να συζητησει θεματα αρμοδιοτητων της Ομοσπονδιακης Κυβερνησης, το θεμα των εγγυησεων, της ασφαλειας καθως και των αλλων βασικων πτυχων, που συνθετουν το Κυπριακο προβλημα.

Οι αρχηγοι των κομματων δεν προεβησαν σε δηλωσεις.


Φθανει αποψε στην Κυπρο για επισημη επισκεψη ο Υπουργος εξωτερικων της Ιρλανδιας Ντιγκ Σπρινγκ.

Κατα την εδω παραμονη του ο Ιρλανδος Υπουργος Εξωτερικων θα συζητησει το Κυπριακο προβλημα, καθως και την πορεια ενταξης της Κυπρου στην Ευρωπαικη 'Ενωση.

Ο κυριος Σπρινγκ θα συναντηθει με τον Υπουργο Εξωτερικων, Αλεκο Μιχαηλιδη, με τον οποιο θα ανταλλαξει αποψεις για τις ειρηνευτικες προσπαθειες στην Ιρλανδια.

Για την προετοιμασια της επισκεψης Σπριγκ βρισκεται απο χθες στη Κυπρο, ο πρεσβης της Ιρλανδιας στην Ελλαδα, Λιαν Ρικφιν.


Αναβαλλεται η αυριανη συσκεψη στο προεδρικο για την εγκληματικοτητα και την κατασταση στην Αστυνομια.

Οπως ανακοινωσε ο κυβερνητικος εκπροσωπος, η αναβολη οφειλεται στη μεταβαση του προεδρου Κληριδη στο Παρισι, οπου θα παραστει στην κηδεια του τεως Προεδρου της Γαλλιας Φρανσουα Μιτεραν, που απεβιωσε χθες σε ηλικια 79 ετων.

Ο κυριος Κασουλιδης, προσθεσε οτι δεν εχει καθοριστει ημερομηνια για νεα συσκεψη.


Σημαντικα στοιχεια για τις αποψεις του κοινου στο μεγα θεμα της εγκληματικοτητας εφερε στο φως δημοσκοπηση της εταιριας ΑΜΕΡ.

Η μεγαλη πλειοψηφια των ερωτηθεντων πιστευει οτι υπαρχει οργανωμενο εγκλημα και οτι λιγο εως πολυ μελη της αστυνομιας και μελη των πολιτκων κομματων ειναι μπλεγμενοι σ'αυτο.

Η ερευνα κατεδειξε επισης οτι η συντριπτικη πλειοψηφια του πληθυσμου πιστευει οτι η Εκκλησια και οι θρησκευτικες αξιες βοηθουν στην περιστολη του εγκληματος, ενω 87% υποστηριζουν οτι η Εκκλησια πρεπει να εχει το δικο της τηλεοπτικο καναλι.

Σημαντικος αριθμος πολιτων αλλαξε την καθημερινη του συμπεριφορα λογω της αυξησης του εγκληματος, η οποια εχει δημιουργησει ενα γενικο αισθημα φοβου, ανασφαλειας και αγχους.

Τα στοιχεια αυτα προκυπτουν απο ερευνα που διεξηγαγε η εταιρεια ΑΜΕΡ, την περιοδο απο 13 εως 19 Νοεμβριου σε δειγμα χιλιων ατομων.

Σημαντικο ποσοστο των ερωτηθεντων δηλωσαν οτι εχουν γινει περισσοτερο προσεχτικοι και καχυποπτοι.

Οι γυναικες κυριως, αποφευγουν να βγαινουν εξω μονες τους και μεγαλο ποσοστο πολιτων φοβουνται για τα παιδια και την οικογενεια του.

Ως κυριοι λογοι της αυξησης του εγκληματος αναφερονται οι αλλοδαποι, η τηλεοραση, η απληστια, η αγαπη για τον πλουτον, τα οικονομικα συμφεροντα εγκληματιων, τα ναρκωτικα και οι χαλαροι νομοι.

Ποσοστο που φτανει το 98% πιστευει οτι υπαρχει οργανωμενο εγκλημα. Το 80% απο αυτους πιστευει επισης οτι η κυβερνηση θα μπορουσε να το παταξει.

Ανησυχια και προβληματισμο θα πρεπει να προκαλεσουν οι απαντησεις που εδωσαν οι ερωτηθεντες για την αναμειξη μελων της αστυνομιας και μελων των πολιτκων κομματων στο οργανωμενο εγκλημα.

Ποσοστο 71% πιστευει οτι λιγο εως πολυ μελη της αστυνομιας ειναι μπλεγμενα στο οργανωμενο εγκλημα.

Για την αναμειξη μελων των πολιτικων κομματων, το ποσοστο αυτο φτανει το 21%.

Τελος να σημειωσουμε οτι ενα αρκετα μεγαλο ποσοστο που φτανει σχεδον στο 70% πιστευει οτι η Εκκλησια και οι Θρησκευτικες αξιες βοηθουν στην μειωση του εγκληματος.

Επισης, ενω η δημοσκοπηση παρουσιαζει την τηλεοραση ως σημαντικο παραγοντα για την αυξηση της εγκληματικοτητας, το 87% των ερωτηθεντων υποστηριζει οτι η Εκκλησια πρεπει να εχει το δικο της τηλεοπτικο καναλι.


'Εντονες και συντονισμενες προσπαθειες καταβαλλουν οι Ελληνοαμερικανικες οργανωσεις, με στοχο να ματαιωθει η πωληση πυραυλων τυπου ΑΤΑCΜΣ στην Τουρκια.

Με επιστολη του προς τον προεδρο των Ηνωμενων Πολιτειων, Μπιλ Κλιντον, το Ελληνοαμερικανικο Ινστιτουτο τονιζει οτι δεν ειναι προς το συμφερο της χωρας η πωληση των πυραυλων αυτων.

Εξ'αλλου, ο προεδρος της Επιτροπης Εξωτερικων υποθεσεων της Αμερικανικης Βουλης, Μπεν Γκιλμαν, ζητησε απο τον προεδρο του σωματος, Νιουτ Γκινγκριτς, οπως παρεμβει για ακυρωση της πωλησης.

Οι 120 πυραυλοι τυπου ΑΤΑCΜΣ που θα παρει η 'Αγκυρα απο τις Ηνωμενες Πολιτειες μπορουν να κτυπησουν στοχους σε αποσταση 165 χιλιομετρων, γεγονος που προκαλεσε την εντονη ανησυχια ολων των γειτονικων χωρων.

Το συνολικο κοστος των 120 πυραυλων ανερχεται στα 132 εκατομμυρια δολλαρια.

Η Ουασιγκτων προτιθεται να αντλησει το ποσο αυτο απο το "Σχεδιο 2000" το οποιο προνοει την οικονομικη υποστηριξη της διαδικασιας ειρηνευσης μεταξυ Ισραηλ και Παλαιστινιων και τα κονδυλια που ενεκρινε το Κογκρεσο για να αποσταθεροποιησει την κατασταση στο Ιραν. Επισημα οι πυραυλοι αυτοι στρεφονται εναντιον της Τεχερανης και εκτος απο την Τουρκια θα εγκατασταθουν και στο Μπαχρειν.

Ωστοσο, οι Ελληνοαμερικανικες οργανωσεις, εχοντας υποψη οτι η Τουρκικη εισβολη στην Κυπρο εγινε με την χρηση Αμερικανικων οπλων που ειχαν δοθει στην 'Αγκυρα για την αμυνα της, ζητουν την ακυρωση της πωλησης.


Συνεχιζεται στην Βουλη των Ελληνων το απογευμα και ολοκληρωνεται αυριο τα μεσανυκτα, η προταση μομφης που κατεθεσε εναντιον της κυβερνησης, η Νεα Δημοκρατια με αφορμη την παρατεινομενη ασθενεια του πρωθυπουργου.

Ο προεδρος της Νεας Δημοκρατιας, Μιλτιαδης Εβερτ, τονισε οτι η αξιωματικη αντιπολιτευση προχωρει σε προταση εθνικης ευθυνης και αποβλεπει στην εξοδο της χωρας απο την κριση και την ακυβερνησια.

Διαφορα αποψεων προεκυψε μεταξυ των Υπουργων Δικαιοσυνης και Μεταφορων, κυριους Ποτακη και Βενιζελο.

Ο κυριος Ποτακης υποστηριξε οτι απαραιτητη προυποθεση για αντικατασταση του πρωθυπουργου ειναι η παραιτηση του, ο θανατος του η η ιατρικη βεβαιωση οτι ειναι κλινικα νεκρος.

Ο κυριος Βενιζελος παραδεχθηκε οτι υπαρχει οξυ πολιτικο προβλημα απο την απουσια του Πρωθυπουργου που θα αντιμετωπιστει υπευθυνα απο την κυβερνηση πλειοψηφιας.

Για να υιοθτηθει η προταση μομφης απαιτουνται εκατον-πενηντα-ενας ψηφοι.

Την προταση θα υπερψηφισει και η Πολιτικη Ανοιξη.


Σταθεροποιημενη παραμενει η κατασταση της υγειας του Πρωθυπουργου της Ελλαδας, Ανδρεα Παπανδρεου, συμφωνα με το τελευταιο ιατρικο ανακοινωθεν.

Ο ασθενης υποβαλλεται σε περιοδικη αιμοκαθαρση, υποστηριξη απο αναπνευστηρα κατα τη διαρκεια της νυκτας και κινησιοθεραπεια.

Ο κυριος Παπανδρεου αναμενεται να υποβληθει σημερα σε αιμοκαθαρση, προκειμενου με τη διαδικασια αυτη, να αφαιρεθει ενα μερος του υγρου που εχει συγκεντρωθει στο θωρακα.

Ο Πρωθυπουργος δεν περασε μια ησυχη νυκτα, καθοτι η αναπνευστικη του λειτουργια υποστηριχθηκε με αναπνευστηρα, και εμφανισε πυρετο.

Συμφωνα με τον πνευμονολογο, Ιωαννη Ιορδανογλου, ο κυριος Παπανδρεου δεν παρουσιασε στοιχεια νεας λοιμωξης ωστοσο η γενικη του κατασταση, ειναι καλη.


Ο Προεδρος της Τουρκιας Σουλευμαν Ντεμιρελ, ανεθεσε στον ηγετη του Ισλαμικου Κομματος Ευημεριας Νετσμεττιν Ερμπακαν την εντολη για τον σχηματισμο νεας κυβερνησης.

Το Ισλαμικο Κομμα Ευημεριας Ρεφαχ, αναδειχθηκε η μεγαλυτερη πολιτικη δυναμη στις εκλογες του Δεκεμβριου και διαθετει εκατον-πενηντα απο τις πεντακοσιες-πενηντα εδρες της Τουρκικης Εθνοσυνελευσης.

Οι πιθανοτητες -ωστοσο- να σχηματισει κυβερνηση το Ρεφαχ, ειναι ελαχιστες, αφου ολα τα υπολοιπα κομματα, εχουν διευκρινησει οτι δεν προτιθενται να συνεργαστουν με τους ισλαμιστες.


Ενας απο τους σημαντικοτερους επιχειρηματικους παραγοντες της Τουρκιας, δολοφονηθηκε σημερα στην Κωνσταντινουπολη.

Προκειται για τον Οζντεμιρ Σαμπαντζι Προεδρο της αυτοκινητο-βιομηχανιας "Τογιοτασα", θυγατρικης εταιρειας της Ιαπωνικης "Τογιοτα" στην Τουρκια.

Πρακτοριακα τηλεγραφηματα απο την Κωνσταντινουπολη αναφερουν οτι ενοπλοι εισηλθαν στο κτιριο της εταιρειας και ανοιξαν πυρ εναντιον του Σαμπαντζι.

Απο τα πυρα σκοτωθηκε και ενας απο τους γενικους διευθυντες της εταιρειας καθως και μια γραμματεας.

Την ευθυνη για την επιθεση, ανελαβε η αριστερη οργανωση Επαναστατικο Κομμα Λαικης Απελευθερωσης.


Τρεις εργατες του τμηματος αναπτυξεως υδατων κινδυνευσαν σημερα το μεσημερι να πνιγουν στη λασπη του υδατοφρακτη Μαυροκολυμπος της Παφου, στην προσπαθεια τους να καθαρισουν το αρδευτικο καναλι.

Ο Γεωργιος Παπαδοπουλος, ο Μιχαλης Μωυσεως και ο Ανδρεας Χαραλαμπους σωθηκαν χαρη στην υπερυψωμενη σχαρα η οποια βρισκεται στο μεσο του φραγματος, στην οποια σχαρα ανεβηκαν προτου τους σκεπασει η λασπη.

Στη συνεχεια, ανδρες της πυροσβεστικης Υπηρεσιας, και της Αστυνομιας, σε συνεργασια με ελικοπτερο των βασεων, καταφεραν να τους απεγκλωβισουν, χωρις ευτυχως να παθει κανενας το παραμικρο.


Σε συντομη τελετη που πραγματοποιηθηκε το πρωι στο λιμανι Λεμεσου, παραδοθηκε ενα παλαιο μη χρησιμοποιησιμο αρμα της Εθνικης Φρουρας για το Μουσειο Πολεμου του Ισραηλ.

Παραδιδοντας το αρμα εκ μερους του του υπουργου 'Αμυνας ο πρωτος Διοικητικος Λειουργος του Υπουργειου 'Αμυνας, Κωστας Ματσουκαρης, εξεφρασε τη βεβαιοτητα οτι η δωρεα θα συμβαλει στην περαιτερω συσφιξη των σχεσεων και συνεργασιας μεταξυ Κυπρου και Ισραηλ.

Ο πρεσβης του Ισραηλ στην Κυπρο, Σιεμι Τσουρ, εξεφρασε τις ευχαριστιες της Κυβερνησης του για την δωρεα του αρματος, το οποιο θα ειναι αφιερωμενο σε ολους τους στρατιωτες που θυσιαστηκαν για την χωρα τους κατα την διαρκεια του δευτερου Παγκοσμιου Πολεμου.


Και μια ματια στις καιρικες συνθηκες που επικρατουν στην Κυπρο.

Στην Λευκωσια η πιο ψηλη θερμοκρασια ηταν 14 βαθμοι και η πιο χαμηλη 6, στην Αμμοχωστο και την Λαρνακα 16 με 8, στην Λεμεσο 18 με 8, στην Κερυνεια και την Παφο 16 με 5 και τελος στον Προδρομο 5 με 0.

Αποψε θα υπαρχουν παροδικες αραιες νεφωσεις. Οι ανεμοι θα ειναι βορειοανατολικοι ασθενεις ως μετριοι 3 και τοπικα μεχρι 4 μποφορ. Η θαλασσα θα ειναι ταραγμενη και η θερμοκρασια θα πεσει γυρω στους 6 βαθμους στο εσωτερικο και δυτικα παραλια και γυρω στους 8 βαθμους στα νοτια παραλια.

Αυριο κατα διαστηματα θα σχηματιζονται νεφωσεις που πιθανον να δωσουν λιγες ελαφρες βροχες.

Οι ανεμοι θα ειναι βορειοανατολικοι μετριοι ως δυνατοι 4 εως 5 Μποφορ. Στα δυτικα ομως παραλια θα ειναι μεταβλητοι ασθενεις 3 Μποφορ. Η θαλασσα θα ειναι ταραγμενη και η θερμοκρασια θα ανελθει γυρω στους 14 βαθμους στο εσωτερικο και γυρω στους 16 βαθμους στα παραλια.

Την Πεμπτη και την Παρασκευη ο καιρος θα ειναι κυριως αιθριος με λιγες μονο νεφωσεις.

Τη Παρασκευη η θερμοκρασια θα σημειωσει μικρη ανοδο

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v1.01 run on Tuesday, 9 January 1996 - 13:58:25