Read about Imvros and Tenedos: Violations of the Lausanne Treaty Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

NEA apo KYPRO (Logos) 96-01-02

Logos (ELOT 928) Directory

From: Panayiotis Zaphiris <pzaphiri@Glue.umd.edu>

Κυριες και κυριοι χαιρετε και Χρονια Πολλα.
Σε περιοδο εντονης κινητικοτητας, κατα την οποια θα πρεπει να αναμενονται εξελιξεις, εισερχεται απο αυριο το Κυπριακο, με το αυξημενο ενδιαφερον που επιδεικνυουν τα μονιμα μελη του Συμβουλιου Ασφαλειας και η Ευρωπαικη 'Ενωση, της οποιας ο ρολος οσον αφορα το θεμα του Ευρωπαικου Κεκτημενου, ειναι επιθυμητος.

Στο πλαισιο αυτης της κινητικοτητας, φθανει αυριο στην Λευκωσια κινεζικη αντιπροσωπεια, ολοκληρωνοντας τον κυκλο επαφων των μονιμων μελων του Συμβουλιου Ασφαλειας στην Κυπρο, με σκοπο την ωθηση μιας νεας κινητικοτητας στο Κυπριακο.

Την Πεμπτη, εξ'αλλου, αρχιζει η Ευρωπαικη πρωτοβουλια με την περιοδεια σε Λευκωσια, Αθηνα και 'Αγκυρα που θα πραγματοποιησει ο Υφυπουργος Εξωτερικων της Ιταλιας, Εμμανουελ Σκαμακα.

Εν τω μεταξυ, συμφωνα με πληροφοριες απο τις Βρυξελλες, ο Επιτροπος για Εξωτερικες Υποθεσεις της Ευρωπαικης Ενωσης, Χανς Βαν Ντε Μπρουκ, συζητα με την Ιταλικη προεδρια το ενδεχομενο διορισμου συντονιστη της Ενωσης για το Κυπριακο.


Ιστορικη χαρακτηριζεται η σημερινη μερα για την χρηματο-πιστωτικη πολιτικη του κρατους.

Για πρωτη φορα εγινε σημερα δημοπρασια πωλησης γραμματιων του δημοσιου απο τις τραπεζες προς την κεντρικη τραπεζα, με συμφωνια επαναγορας σε 13 μερες.

Συγκεκριμμενα, υποβληθηκαν προσφορες για ποσο 48,5 εκατομμυριων λιρων και με μεσο επιτοκιο 6,8%.

Το ποσο αυτο αντιστοιχει στο ενα τοις εκατο των καταθεσεων των ιδιωτων στις εμπορικες τραπεζες.

Το δημοσιο θα εξασφαλισει τοκους υψους 85 χιλιαδων λιρων.

Ο νεος αυτος θεσμος, ο οποιος θα επαναλαμβανεται αναλογα με τη κριση της κεντρικης τραπεζας αποτελει ενα σημαντικο βημα προς την κατευθυνση της ελευθεροποισης του απηρχειωμενου θεσμου του προκαθορισμενου επιτοκιου.


Με την εφαρμογη της συμφωνιας της Γκατ, ανοιγονται ευρυτεροι οριζοντες για την Κυπριακη οικονομια με αμεσα οφελη κυριως στο καταναλωτικο κοινο, δηλωσε ο Υπουργος Εμποριου, Βιομηχανιας και Τουρισμου Κυριακος Χριστοφη.

Με την εφαρμογη της συμφωνιας της Γκατ, η Κυπριακη οικονομια επιχειρει το μεγαλο αλμα για ενταξη σε ενα διεθνες ανταγωνιστικο περιβαλλον, με πολλες προκλησεις, αλλα και αναμενομενες επιπτωσεις.

Ωστοσο, οπως δηλωσε ο κυριος Χριστοφη, η Κυβερνηση, βρισκεται σε ετοιμοτητα για να αντιμετωπισει τις δυσμενειες, δεσμευση αλλωστε που ανελαβε εναντι της Βουλης.

Η προσφορα πληθωρας και ποικιλιας προιοντων, εκτιμα ο κυριος Χριστοφη, ενδεχομενως να αποτελεσει μοχλο πιεσης για μειωση των τιμων, γεγονος που θα αποβει ωφελιμο για τους καταναλωτες.


Αμεταβλητη παραμενει κατα το τελευταιο εικοσιτετραωρο η κατασταση της υγειας του Πρωθυπουργου Ανδρεα Παπανδρεου.

Συμφωνα με το τελευταιο ιατρικο δελτιο, η αναπνευστικη λειτουργια του ασθενους υποστηριζεται περιοδικα απο αναπνευστηρα ενω τα πορισματα των βιοψιων του νεφρου και δερματος συμπληρωνονται και θα ανακοινωθουν αυριο.

Τα πρωτα ευρυματα απο τη βιοψια των νεφρων, δειχνουν οτι ο Πρωθυπουργος πασχει απο οξεια σπειραμα-τονεφριτιδα και σωληνειακη νεκρωση των νεφρων, γεγονος που ελαχιστοποιει τις πιθανοτητες ανακαμψης της νεφρικης του λειτουργιας.

Ο Πρωθυπουργος ξυπνησε το πρωι αρκετα ευδιαθετος, και στη συνεχεια υπεβληθη σε φυσικοθεραπεια στο θωρακα και τα κατω ακρα.

Εν τω μεταξυ, ο αντιπροεδρος του Ωνασειου Καρδιοχειρουρχικου Κεντρου, Γρηγορης Σκαλκεας, υπεβαλε την παραιτηση του απο το Κεντρο, υστερα απο δηλωσεις του βουλευτη του ΠΑΣΟΚ, Βασιλη Κεδικογλου, συμφωνα με τις οποιες η εκλογη του κυριου Σκαλκεα ως αντιπροεδρου του Ωνασειου ηταν προιον συναλλαγης και οχι αξιοκρατικη


Συμφωνα με την Ελληνικη Τηλεοραση, ο κυριος Παπανδρεου θα εχει τις επομενες μερες συναντηση με τον 'Ακη Τσοχατζοπουλο, ο οποιος τον αναπληρει και θα συζητησουν τις πολιτικες εξελιξεις.

Το απογευμα εξαλλου συνεδριαζει το Προεδρειο της Κοινοβουλευτικης Ομαδας του ΠΑΣΟΚ, ενω αυριο -συνερχεται- το Εκτελεστικο Γραφειο του κομματος, για να συζητησουν την κατασταση, οπως αυτη διαμορφωνεται απο την συνεχιζομενη ασθενεια του Πρωθυπουργου.


Εννεα αλλοδαποι συνεληφθηκαν απο την Κυπριακη αστυνομια και την αστυνομια των Βασεων για παρανομη εισοδο στην Κυπρο.

Και οι εννεα, οι οποιοι ειναι Αραβικης καταγωγης, φερεται να εφθασαν με πλοιαριο απο τον Λιβανο και αποβιβασθηκαν στην περιοχη της Ορμηδειας την παραμονη της πρωτοχρονιας.

Οι επτα 'Αραβες, οι οποιοι συνεληφθησαν απο την Αστυνομια των Βασεων παραδοθηκαν το απογευμα στην Κυπριακη αστυνομια, εκπροσωπος της οποιας δηλωσε οτι οι αλλοδαποι, ειτε θα παρουσιαστουν ενωπιον δικαστηριου, η θα απελαθουν κατοπιν διαταγματος του λειτουργου μεταναστευσης.


Βροχη χρυσαφι πεφτει το τελευταιο εικοσιτετραωρο σε ολη την Κυπρο, μετα την πρωτοφανη ξηρασια του περασμενου μηνα, ο οποιος ηταν και ο πιο ανυδρος του αιωνα.

Ωστοσο, δεν σημειωθηκε αυξημενη ροη νερου προς τα φραγματα.

Συμφωνα με ανακοινωση της Μετεωρολογικης Υπηρεσιας, η οποια εκδοθηκε το μεσημερι, η μεση βροχοπτωση το τελευταιο εικοσιτετραωρο ηταν 7,5 χιλιοστομετρα. Η κανονικη βροχοπτωση για τον μηνα ειναι 102,4 χιλιοστομετρα.

Η βροχοπτωση αυτη αντιστοιχει με το 7 τοις εκατον της συνολικης για το μηνα Ιανουαριο.

Η μεγαλυτερη βροχοπτωση καταμετρηθηκε στο αεροδρομιο Παφου και ηταν 26,2 χιλιοστομετρα.

Σε δηλωσεις του ο υπουργος Γεωργιας, Κωστας Πετριδης, ειπε οτι με τα αποθεματα νερου που εχει η Κυπρος μπορει να αντιμετωπισει τυχον ανομβρια.

Ο βροχερος καιρος αναμενεται να συνεχιστει μεχρι την Παρασκευη, ενω αποψε αναμενεται να χιονισει στο Τροοδος.


Και να ολοκληρωσουμε το δελτιο μας με την προγνωση για τον καιρο, αφου δουμε πρωτα τις σημερινες θερμοκρασιες.

Στη Λευκωσια η πιο ψηλη θερμοκρασια ηταν 18 βαθμοι και η πιο χαμηλη 7, στην Αμμοχωστο και τη Λαρνακα 19 με 9 στη Λεμεσο με 19 με 11, στην Κερυνεια και την Παφο 19 με 8 και τελος στον Προδρομο 10 με 3.

Αποψε ο καιρος θα ειναι κυριως συννεφιασμενος κια θα πεσουν τοπικες βροχες. Οι ανεμοι θα ειναι νοτιονατολικοι ως βορειοανατολικοι, ασθενεις εως μετριοι, 3 εως 4 μποφορ και η θαλασσα λιγο ταραγμενη μεχρι ταραγμενη. Η θερμοκρασια θα πεσει γυρω στους 8 βαθμους.

Αυριο ο καιρος θα ειναι κατα διαστηματα συννεφιασμενος και αναμενονται και παλι τοπικες βροχες. Οι ανεμοι θα ειναι νοτιοανατολικοι εως νοτιοδυτικοι μετριοι, 4 εως 5 μποφορ και η θαλασσα ταραγμενη. Η θερμοκρασια θα ανελθει στους 18 περιπου βαθμους.

Την Τεταρτη και την Πεμπτη ο καιρος θα ειναι αστατος με τοπικες βροχες και μεμονωμενες καταιγιδες και πιθανο λιγα χιονια στις ψηλοτερες κορυφες του Τροοδους. Η θερμοκρασια δε θα σημειωσει ουσιαστικη μεταβολη.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v1.01 run on Tuesday, 2 January 1996 - 17:47:33