Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Communities of the Diaspora Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

NEA apo KYPRO (Logos) 95-12-27

Logos (ELOT 928) Directory

From: Panayiotis Zaphiris <pzaphiri@Glue.umd.edu>

Κυριες και κυριοι χαιρετε και Χρονια Πολλα.
Μας συνθλιβει η αξιοκατακριτη απαθεια την οποια επιδεικνυουν οι ξενοι και μαλιστα εκεινοι που χωρις ντροπη, λεγουν πως ειναι χριστιανοι, αναφορικα με τη συνεχιζομενη συληση των ιερων και των οσιων μας, τονισε ο αρχιεπισκοπος Χρυσοστομος, κηρυσσοντας την εναρξη του συνεδριου της Παγκυπριας 'Ενωσης Ελληνων Θεολογων.

Θλιβεται η ψυχη μας, τονισε ο Μακαριωτατος, καθως αναλογιζομαστε τους ιερους μας χωρους, που μετατραπηκαν σε οθωμανικα τεμενη.

Ο Μακαριωτατος, προετρεψε τους συνεδρους, να εκφρασουν τον αποτροπιασμο τους και τη διαμαρτυρια τους για τη βεβυλωση των ιερων και των οσιων μας, με ψηφισματα, προς την πολιτικη μας ηγεσια, τον γενικο γραμματεα του ΟΗΕ και τους πρεσβεις των μεγαλων δυναμεων στην Κυπρο.

Αγωνια και ανησυχια για την καταστροφη, η την εκποιηση των βυζαντινων μας θυσαυρων στην κατεχομενη Κυπρο, εξεφρασε και ο προεδρος της δημοκρατιας, Γλαυκος Κληριδης, σε χαιρετισμο του, τον οποιο διαβασε η υπουργος παιδειας.


Ο Αμερικανος υφυπουργος εξωτερικων, Ριτσιαρντ Χολμπρουκ, δεν εχει ετοιμασει οποιοδηποτε σχεδιο για την επιλυση του Κυπριακου, δηλωσε ο προεδρος της Δημοκρατιας, Γλαυκος Κληριδης.

Η αναμενομενη επισκεψη του στην Κυπρο, ανεφερε, θα ειναι διερευνητικης φυσεως και τα περι αντιθετου, δεν ανταποκρινονται στην πραγματικοτητα.

Αναφορικα με τις προτασεις που μετεφερε ο προεδρικος απεσταλμενος, Ριτσιαρντ Μπητι, ο προεδρος Κληριδης υπογραμμισε οτι δεν εχουν προωθηθει, αφου απορριφθηκαν απο την πρωτη στιγμη.

Ο προεδρος της Δημοκρατιας δηλωσε οτι συζητουμε το θεμα της κυριαρχιας, αλλα δεν το διαπραγματευομαστε. Ο προεδρος Κληριδης ανεφερε χαρακτηριστικα οτι δεν μπορουμε να αποκλειουμε τη συζητηση οποιουδηποτε θεματος, αφου αυτο θα εδινε την ευκαιρια στον Ντενκτας να μην δεχθει συζητηση καποιων αλλων θεματων.

Αναφορικα με τις πρωτοβουλιες της Ευρωπαικης 'Ενωσης, ο προεδρος Κληριδης ανεφερε οτι υπαρχει μια κινητικοτητα για την εκδηλωση πρωτοβουλιας τον Ιανουαριο, παραλληλη με αυτη των Ηνωμενων Πολιτειων.


Στην Τουρκια, τα δυο μεγαλυτερα κομματα της κεντροδεξιας και το Κομμα της Δημοκρατικης Αριστερας, αντιμετωπιζουν σοβαρα προβληματα στην επιτευξη συμφωνιας για τον σχηματισμο νεας κυβερνησης συνασπισμου.

Ο Τουρκος προεδρος, αναμενεται να δωσει την εντολη σχηματισμου κυβερνησης στην Τανσου Τσιλερ, αφου, παρα το γεγονος οτι το κομμα της ηρθε τριτο στις εκλογες, εξασφαλισε περισσοτερες εδρες απο το δευτερο κομμα.

Ομως ο ηγετης του δευτερου κομματος, Μεσουτ Γιλμαζ, δεν αποδεχεται την Τσιλερ ως ηγετη της Κυβερνησης Συνασπισμου, και δηλωνει ετοιμος να αναλαβει την πρωθυπουργια.

Εν τω μεταξυ, ικανοποιημενος παρουσιαζεται απο το αποτελεσμα των εκλογων ο Ντενκτας, αφου εξυπηρετει τα σχεδια του για παγιωση των τετελεσμενων.

Οπως σημειωνει ο Τουρκοκυπριακος τυπος ο Ντεκτας, ανεμενε την επικρατηση των κομματων του Ερμπακαν και του Ετζεβιτ, δυο κομματων που στοχευουν στην μη λυση του Κυπριακου.

Αναφερομενος στα αποτελεσματα των εκλογων στην Τουρκια, ο προεδρος της Δημοκρατιας, Γλαυκος Κληριδης, υπογραμμισε οτι η μη υπαρξη ισχυρης κυβερνησης στην χωρα, επηρεαζει το τριγωνο 'Αγκυρα, Αθηνα Λευκωσια.

Μπορει, ανεφερε, μια ισχυρη Κυβερνηση στην Τουρκια να διευκολυνει τις προσπαθειες επιλυσης του Κυπριακου, αλλα αυτο εξαρταται απο την πολιτικη που θα χαραξει η νεα Τουρκικη Κυβερνηση.


Συγκρατημενη αισιοδοξια επικρατει στο Ωνασειο Κεντρο, σχετικα με την πορεια της υγειας του Πρωθυπουργου, Ανδρεα Παπανδρεου, η οποια ειναι σταθεροποιημενη για τεταρτο εικοσιτετραωρο.

Συμφωνα με το τελευταιο ιατρικο δελτιο, με ομοφωνη γνωμη του ιατρικου συμβουλιου, ο ασθενης μεταφερθηκε σε καταλληλα διαμορφωμενο χωρο του εκτου οροφου, οπου και συνεχιζεται η ιδια εντατικη παρακολουθηση και θεραπεια.

Η αναπνευστικη και η νεφρικη λειτουργια, υποστηριζονται περιοδικα απο αναπνευστηρα και τεχνητο νεφρο αντιστοιχα. Συνεχιζεται η αντιμικροβιακη αγωγη.

Συμφωνα με πληροφοριες οι γιατροι δεν μπορουν ακομη να μιλησουν για βελτιωση της υγειας του Πρωθυπουργου, επειδη ειναι παντα ορατος, ο κινδυνος μιας νεα λοιμωξης.


'Εντονους προβληματισμους για την πορεια της χριστιανικης τεχνης στην Κυπρο τα τελευταια 30 χρονια, εξεφρασαν εισηγητες στο συνεδριο της παγκυπριας ενωσης Ελληνων Θεολογων.

Μονο τοτε θα πρεπει να ανησυχουμε σοβαρα για την σωτηρια μας, αν χασουμε επαφη με το Θεο, την πιστη μας, με τις ελληνικες μας παραδοσεις επεσημανε η υπουργος παιδειας Κλαιρη Αγγελιδη σε χαιρετισμο της στο συνεδριο.

Ο προεδρος της 'Ενωσης, Σταυρος Ολυμπιος, τονισε οτι στοχος της εκκλησιας ειναι να κανει τον ανθρωπο θεοειδη.

Ο πρωτοπρεσβυτερος Σταματης Σκληρης, αγιογραφος θεολογος και ιατρος μιλησε για τον εσχατολογικο χαρακτηρα των βυζαντικων εικονων.

Ο βυζαντινολογος Γεωργιος Φιλοθεου ανεπτυξε το θεμα εκκλησιαστικη αρχιτεκτονικη διαχρονικη προσεγγιση, ενω ο καθηγητης μουσικολογιας Γρηγορης Σταθης για την μορφολογια και εκφραση της ψαλτικης τεχνης στης ορθοδοξης λατρειας.


Νεο θανατηφορο τροχαιο δυστυχημα σημειωθηκε την αυγη στην Παφο. Νεκρος ειναι ο Νεοφυτος Βασου Νεοφυτου, 35 χρονων απο το Πολεμι.

Το δυστυχημα συνεβη στο δρομο Παφου-Πολης Χρυσοχους, οταν σε καποια ελαφρα στροφη του δρομου, ο ατυχος νεος εχασε τον ελεγχο του αυτοκινητου του, το οποιο επεσε σε γκρεμο, βαθους 10 μετρων.

Ο Νεοφυτου, που ειναι παντρεμενος με τρια παιδια, ηρθε στην Κυπρο πριν μερικες μερες απο την Αγγλια, για μονιμη εγκατασταση.

Στον ιδιο δρομο σκοτωθηκε πριν μερικους μηνες και ο αδελφος του.


Αεροσκαφος της Ελληνικης Πολεμικης Αεροποριας, τυπου Φαντομ ΡΦ-4, κατεπεσε και συνετριβη το πρωι στην περιοχη του Αιγειρου, κοντα στη Δραμα, απο αγνωστη αιτια.

Οι υποσμηναγοι, Νικολαος Γουματιανος και Ηρακλης Κοντοδιος, χρησιμοποιησαν λιγο πριν την συντριβη, το συστημα αυτοματης εκτιναξης, και διεσωθηκαν με μικρο-τραυματισμους. Οι υποσμηναγοι μεταφερθηκαν στο Γενικο Νοσοκομειο Δραμας.

Επιτροπη εμπειρογνωμονων, με επικεφαλης ανωτατο αξιωματικο, διερευνα τα αιτια του ατυχηματος.


Εκδηλωση για τους εγκλωβισμενους και τους αγνοουμενους, διοργανωσε σημερα η Σοσιαλιστικη Νεολαια ΕΔΕΝ, με στοχο την ευαισθητοποιηση των νεων και την εντατικοποιηση των προσπαθειων τους για ενημερωση και προβολη του θεματος, τοσο στη Κυπρο, οσο και στο εξωτερικο.

Στο πλαισιο της εκδηλωσης, η ΕΔΕΝ με ψηφισμα της προς τον Γενικο Γραμματεα των Ηνωμενων Εθνων, Μπουτρος Γκαλι, το οποιο επεδωσε προς τις πρεσβειες των πεντε μονιμων μελων του Συμβουλιου Ασφαλειας, απαιτει απο τον Οργανισμο, οπως αναλαβει τις ευθυνες του, εναντι στη καταφωρη παραβιαση βασικων ανθρωπινων δικαιωματων των αγνοουμενων και των συγγενων τους.


Και μια ματια στις καιρικες συνθηκες που επικρατουν στην Κυπρο.

Στην Λευκωσια η πιο ψηλη θερμοκρασια ηταν 21 βαθμοι και η πιο χαμηλη 6, στην Αμμοχωστο και την Λαρνακα 20 με 7, στην Λεμεσο η θερμοκρασια δεν καταμετρηθηκε, στην Κερυνεια και την Παφο 19 με 11 και τελος στον Προδρομο 11 με 4.

Αποψε ο καιρος θα ειναι αιθριος με παροδικες νεφωσεις. Οι ανεμοι θα ειναι κυριως βορειοι ασθενεις, 2 εως 3 μποφορ και η θαλασσα θα ειναι ηρεμη μεχρι λιγο ταραγμενη. Η θερμοκρασια θα πεσει στους 9 βαθμους στα παραλια και στους 7 βαθμους στο εσωτερικο.

Αυριο ο καιρος θα ειναι και παλι αιθριος με λιγες παροδικες νεφωσεις. Οι ανεμοι σταδιακα θα τραπουν σε νοτιους μεχρι νοτιοδυτικους, μετριους 3 εως 4 μποφορ και η θαλασσα θα ειναι μεχρι λιγο ταραγμενη. Η θερμοκρασια θα ανελθει στους 21 βαθμους.

Την Παρασκευη ο καιρος θα ειναι κυριως αιθριος με λιγες τοπικες νεφωσεις που θα αναπτυχθουν στο εσωτερικο το απογευμα. Η θερμοκρασια αναμενεται να σημειωσει μικρη ανοδο. Το Σαββατο αναμενονται αυξημενες νεφωσεις με τοπικες βροχες.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v1.01 run on Wednesday, 27 December 1995 - 18:07:52