Visit the Foundation for Hellenic Studies (FHS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

NEA apo KYPRO (Logos) 95-12-24

Logos (ELOT 928) Directory

From: Panayiotis Zaphiris <pzaphiri@Glue.umd.edu>

Κυριες και κυριοι χαιρετε και Καλα Χριστουγεννα.
Καλεσμα σε κοινο αγωνα για απελευθερωση των σκλαβωμενων εδαφων της Ελληνικης Κυπρου, απευθυνει ο Αρχιεπισκοπος Χρυσοστομος στον Χριστουγεννιατικο χαιρετισμο του προς τον αποδημο Ελληνισμο.

Ιδιαιτερη αναφορα κανει ο Αρχιεπισκοπος Χρυσοστομος, στον ρολο που μπορουν και πρεπει να διεδραματισουν οι Ελληνες των Ηνωμενων Πολιτειων, δεδομενης της δυναμης της χωρας στην διαμορφωση των παγκοσμιων πολιτικων πραγματων.

Ο Αρχιεπισκοπος Χρυσοστομος, απεστειλε επισης, ευχετηρια τηλεγραφηματα στον Προεδρο της Δημοκρατιας Γλαυκο Κληριδη, τον Προεδρο της Ελληνικης Δημοκρατιας Κωστη Στεφανοπουλο και τον Πρωθυπουργο Ανδρεα Παπανδρεου.


Στα Χριστουγεννιατικα τους μηνυματα, τα πολιτικα κομματα καλουν τον κυπριακο λαο σε ενοτητα και αγωνα για μια ελευθερη και ενωμενη Κυπρο.

Ο Δημοκρατικος Συναγερμος τονιζει οτι αγωνιζομαστε με πιστη και αποφασιστικοτητα για να επιτυχουμε το οραμα μας, να ενταξουμε την Κυπρο στην Ενωμενη Ευρωπη και να γινει κατορθωτη η αποχωρηση των Τουρκικων στρατευματων και των εποικων.

Το ΑΚΕΛ, στο μηνυμα του σημειωνει οτι επιβαλλεται η δραστηριοποιηση και αναληψη πρωτοβουλιων στο Κυπριακο απο τη πλευρα μας.

Ειναι αναγκαια, προσθετει το ΑΚΕΛ, η επιδειξη συνεπειας σε καποιες αρχες που να κατοχυρωνουν την υπαρξη της Κυπριακης Δημοκρατιας.

Το Δημοκρατικο Κομμα αναφερει οτι ορισμενοι, στο πλαισιο των πρωτοβουλιων τους, αντι να προσπαθησουν εστω να πιεσουν την Τουρκια να λογικευθει, επιχειρουν να πιεσουν εμας να προβουμε και σε αλλες υποχωρησεις για να προωθησουν λυση που να ειναι αρεστη στην Αγκυρα.

Στο δικο της μηνυμα, η ΕΔΕΚ τονιζει οτι τα φετεινα Χριστουγεννα σημαδευονται απο τη κορυφωση της Τουρκικης αδιαλλαξιας, το αδιεξοδο στις προσπαθειες για λυση και τις αφορητες πιεσεις για επανοδο σε ενα διαλογο εκ των προτερων καταδικασμενο σε αποτυχια.


Ο προεδρος της Βουλης, Αλεξης Γαλανος, πραγματοποιησε επισκεψεις σε ακριτικα φυλακια των επαρχιων Λαρνακας και Αμμοχωστου.

Τον προεδρο της Βουλης συνοδευε ο αρχηγος της Εθνικης Φρουρας, στρατηγος Βορβολακος.

Σε δηλωσεις του, ο κυριος Γαλανος αναφερθηκε στο ενιαιο αμυντικο δογμα και τονισε οτι ο ρους του ποταμου δεν αλλαζει.


Κρισιμη και σε οριακο σημειο εξακολουθει να παραμενει η κατασταση της υγειας του Ανδρεα Παπανδρεου.

Συμφωνα με το μεσημβρινο ιατρικο δελτιο, τα κλινικα και εργαστηριακα δεδομενα δειχνουν οτι η κατασταση του ασθενους ελεγχεται απο την εφαρμοζομενη θεραπευτικη αγωγη.

Η αναπνευστικη λειτουργια υποστηριζεται περιοδικα απο αναπνευστηρα και η νεφρικη λειτουργια απο τεχνητο νεφρο.

Οι θεραποντες ιατροι ειναι παντως επιφυλακτικοι. Δεν προβαινουν σε δηλωσεις και παραπεμπουν στα ιατρικα ανακοινωθεντα.

Ζητησαν επισης και απο τους δημοσιογραφους να δειξουν αυτοσυγκρατηση και ψυχραιμια, να στηριζοναι μονο στο ιατρικο ανακοινωθεν και να μην δημοσιοποιουν πληροφοριες που παιρνουν απο αλλες πηγες.


Τα Ηνωμενα 'Εθνη αρχισαν επαφες, οι οποιες ελπιζεται οτι θα οδηγησουν στην απελευθερωση του Γιαννη Αποστολιδη, ο οποιος καταδικαστηκε -παρανομα- σε εννιαμηνη φυλακιση και προστιμο δεκα χιλιαδων λιρων απο λεγομενο δικαστηριο του ψευδοκρατους.

Τις επαφες πραγματοποιει ο Πολιτικος Συμβουλος της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, Πωλ Καβανα, ο οποιος ειχε -χθες- στα κατεχομενα συναντηση με τον κατοχικο ηγετη Ραουφ Ντενκτας.

Ο κυριος Καβανα μετεβη και σημερα στα κατεχομενα, αλλα δεν εγινε γνωστο αν συναντηθηκε και παλι με τον Ντενκτας.

Εν τω μεταξυ, πραγματοποιηθηκε το πρωι- στο οδοφραγμα του Ληδρα Παλλας- αντικατοχικη εκδηλωση, με αιτημα την αμεση απελευθερωση του Αποστολιδη.

Την εκδηλωση, διοργανωσαν οι Δημοι Λαπηθου και Καραβα και τα προσφυγικα σωματεια των δυο κωμοπολεων.


Ζημιες που ξεπερνουν το ενα εκατομμυριο λιρες, προκαλεσε μεγαλη πυρκαγια, η οποια ξεσπασε το πρωι στο εργοστασιο Προσπερο, στα Λατσια.

Το εργαστασιο κατασκευαζει σολες υποδηματων.

Για την κατασβεση της πυρκαγιας εργαστηκαν οκτω πυροσβεστικα οχηματα.

Το εργοστασιο ηταν κλειστο απο την περασμενη Παρασκευη, ενω τα αιτια της φωτιας παραμενουν ακομη αγνωστα.

Το εργοστασιο ηταν ασφαλισμενο.


Εξ'αλλου, απο πυρκαγια που εξερραγη χθες βραδυ, προκληθηκαν εκτεταμενες ζημιες στο αυτοκινητο του Πετρου Κοτζιανασταση απο την Λευκωσια.

Συμφωνα με την αστυνομια, η πυρκαγια εξερραγη γυρω στις δυο και τριαντα την αυγη.

Το αυτοκινητο βρισκοταν στον υπογειο χωρο σταθμευσης του σπιτιου του Κοτζιανασταση.

Η πυρκαγια προκαλεσε εκτεταμενες ζημιες στο οχημα.

Η αστυνομια και η πυροσβεστικη διερευνουν τα αιτια της πυρκαγιας.


Μεσα σε ιδιαιτερα τεταμενο κλιμα, υστερα απο τις επιθεσεις των τελευταιων ημερων, 34 εκατομμυρια Τουρκοι προσερχονται σημερα στις καλπες, για την αναδειξη των νεων μελων της Εθνοσυνελευσης της χωρας.

Οι εκλογες αποκτουν μεγαλη πολιτικη σημασια, αφου αναμενεται να αποτελεσουν την κορυφωση της αναμετρησης αναμεσα στις φυλοδυτικες δυναμεις και στους ισλαμιστες.

Το αντι-δυτικο Ισλαμικο Κομμα Ευημεριας του Ερμπακαν, φερεται να καταλαμβανει την πρωτη θεση στην προτιμηση των ψηφοφορων.

Την δευτερη θεση, διεκδικουν το Κομμα του Ορθου Δρομου της Τανσου Τσιλερ- και το Κομμα της Μητερας Πατριδας του Μεσουτ Γιλμαζ.

Συνολικα δωδεκα κομματα διεκδικουν τις πεντακοσιες-πενηντα εδρες της Εθνοσυνελευσης, ενω το οριο εισδοχης καθοριζεται στο δεκα τοις εκατον.


Και μια ματια στις καιρικες συνθηκες που επικρατουν στην Κυπρο.

Στην Λευκωσια η πιο ψηλη θερμοκρασια ηταν 18 βαθμοι και η πιο χαμηλη 5. Στην Αμμοχωστο και την Λαρνακα 18 με 7, στην Κερυνεια και την Παφο 18 με 9 και στον Προδρομο 8 με 3.

Αποψε ο καιρος θα συνεχισει να ειναι κυριως αιθριος. Οι ανεμοι θα πνεουν απο βορειες κατευθυνσεις ασθενεις 2 εως 3 Μποφορ και η θαλασσα θα ειναι ηρεμη μεχρι λιγο ταραγμενη.

Η θερμοκρασια θα πεσει στους 6 βαθμους στο εσωτερικο και στους 8 στα παραλια.

Αυριο ο καιρος θα ειναι κατα το πλειστο αιθριος. Λιγες νεφωσεις θα σηματισθουν τις απογευματινες ωρες στα ορεινα. Οι ανεμοι θα ειναι βορειοι ασθενεις μεχρι μετριοι 3 εως 4 Μποφορ και η θαλασσα λιγο ταραγμενη.

Η θερμοκρασια θα φτασει τους 18 βαθμους.

Την Τριτη και την Τεταρτη θα επικρατει και παλι αιθριος καιρος με παροδικες νεφωσεις τις απογευματινες ωρες που δυνατο να δωσουν λιγες ελαφρες βροχες στα ορεινα.

Η θερμοκρασια σεν θα σημειωσει αξιολογη μεταβολη.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v1.01 run on Tuesday, 26 December 1995 - 12:19:07