Read the UN Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

NEA apo KYPRO (Logos) 95-12-18

Logos (ELOT 928) Directory

From: Giorgos Zacharia <lysi@MIT.EDU>

- Κυριες και κυριοι χαιρετε.
Η Κυπριακη κυβερνηση θα καταγγειλει στην Ευρωπαικη 'Ενωση τις προκλητικες δηλωσεις της πρωθυπουργου της Τουρκιας Τανσου Τσιλερ, για προσαρτηση των κατεχομενων.

'Οπως δηλωσε ο κυβερνητικος εκπροσωπος, η καταγγελια θα γινει με επιστολες που θα αποστειλει ο υπουργος Εξωτερικων, Αλεκος Μιχαηλιδης προς τον προεδρο του Ευρωπαικου Συμβουλιου και τον προεδρο της Ευρωπαικης Επιτροπης.

Ο κυριος Κασουλιδης, τονισε οτι η Κυπριακη Δημοκρατια, επιφυλασσεται να διεκδικησει τα νομικα και πολιτικα δικαιωματα της, μεσω των αρμοδιων οργανων της Ευρωπαικης Ενωσης, για οτιδηποτε κρινει, οτι παραβιαζει τις υποχρεωσεις της Τουρκιας που πηγαζουν απο την συμφωνια της Τελωνειακης


Τις αποψεις της Ελληνικης Κυβερνησης και τα αποτελεσματα της συνεδριας του Συμβουλιου Ασφαλειας, για την ανανεωση της θητειας της Ειρηνευτικης Δυναμης, αναμενει η Ελληνικη Κυπριακη πλευρα, για να καθορισει τους περαιτερω χειρισμους στο Κυπριακο και την αναληψη νεων πρωτοβουλιων.

Οι ενεργειες της δικης μας πλευρας θα αποφασιστουν κατα την συνεδρια του Εθνικου Συμβουλιου στις 23 Δεκεμβριου.

Η Ρωσια αναμενεται οτι θα θεσει στο Συμβουλιο Ασφαλειας, την προταση του προεδρου Κληριδη, για αποστρατιωτικοποιηση της Κυπρου.

Ο Κυβερνητικος εκπροσωπος Γιαννακης Κασουλιδης, ανεφερε οτι η Κυβερνηση ειναι ενημερη για τις διαβουλευσεις που γινονται στην Νεα Υορκη, ενοψει της συζητησης στο Συμβουλιο Ασφαλειας.

Οι τελευταιες εξελιξεις στο Κυπριακο και η αναληψη νεων πρωτοβουλιων θα ειναι στο επικεντρο της συναντησης των Υπουργων Εξωτερικων της Κυπρου και της Ελλαδας, κυριων Μιχαηλιδη και Παπουλια, που θα πραγματοποιηθει στην Αθηνα την Πεμπτη.


Το Υπουργικο Συμβουλιο παραπλανηθηκε απο την Αστυνομια σε ορισμενα θεματα, δηλωσε σημερα ο Προεδρος του Δημοκρατικου Συναγερμου, Γιαννακης Ματσης.

Ο κυριος Ματσης, ο οποιος μιλουσε σε δημοσιογραφικη διασκεψη, εφερε ως παραδειγματα, συγκεκριμενη υποθεση, οπου η Αστυνομια, παρολο που γνωριζε μιση ωρα μετα τη διαπραξη του εγκληματος, το ονομα του υποπτου, ενηργησε 36 ωρες αργοτερα.

Ο προεδρος του Δημοκρατικου Συναγερμου, καλεσε τον προεδρο της Δημοκρατιας να παρει αποφασεις, ενω -παραλληλα- καλεσε τα κομματα, να παψουν να υποσκαπτουν το θεμα του εγκληματος και να αναλαβουν τις ευθυνες τους.

Αναφορικα με τις βουλευτικες εκλογες, ο κυριος Ματσης ανεφερε οτι το κομμα του, θα εξασφαλισει ποσοστο περαν του 40%.


Η Κυπριακη οικονομια παρουσιασε φετος ρυθμο αναπτυξης γυρω στο 5%, ενω για το 1996 αναμενεται οτι θα κυμανθει γυρω στο 4.5%.

Παραλληλα, ο πληθωρισμος συνεχισε την καθοδικη του πορεια και εκτιμαται κατω απο το 3% για το 1995, ενω για το 1996 δυνατον να αυξηθει ελαφρα στο 3.3%.

Τα στοιχεια αυτα ανακοινωθηκαν κατα την συσκεψη της Συμβουλευτικης Οικονομικης Επιτροπης, που πραγματοποιηθηκε το πρωι στο Υπουργειο Οικονομικων.

Της συσκεψης προηδρευσε ο Υπουργος Οικονομικων, Χριστοδουλος Χριστοδουλου, και συμμετειχαν οι Υπουργοι Εργασιας και Εμποριου, οι κοινωνικοι εταιροι και αρμοδιοι κυβερνητικοι παραγοντες.

Ο κυριος Χριστοδοδουλου ανεφερε οτι

εγινε μια πολυ χρησιμη και εποικοδομητικη συζητηση, εκφραστηκαν αποψεις και για τα τεσσερα θεματα και οριμενες απο αυτες θα συζητηθουν και θα μελετηθουν περαιτερω.

Οσον αφορα τις προοπτικες της οικονομιας για το 96, ο κυριος Χριστοδουλου, επανελαβε οτι εμφανιζονται καλες.


Η κυβερνηση καταβαλλει καθε προσπαθεια, ωστε ο διαλογος που αρχισε μεταξυ των κοινωνικων εταιρων και με τη συμμετοχη της κυβερνησης να αποδωσει, τοσο προς οφελος της οικονομιας του τοπου, οσο και για το συνολο του λαου, δηλωσε ο Κυβερνητικος Εκπροσωπος, Γιαννακης Κασουλιδης.

Ο διαλογος, που αφορα την αυτοματη τιμαριθμικη αναπροσαρμογη και την παραγωγικοτητα, ανεφερε ο κυριος Κασουλιδης, στοχευει στην ευτυχη καταληξη, παρα σε μια βεβιασμενη ενεργεια, η οποια δε θα φερει τα ποθουμενα αποτελεσματα.


Τραυματιστηκε θανασιμα απο αυτοπυροβολισμο, σημερα το μεσημερι στο στρατοπεδο οπου υπηρετουσε στην περιοχη Λεμεσου, ο ναυτης Κωστας Κωνσταντινου του Γεωργιου απο την Λεμεσο.

Ο ναυτης μεταφερθηκε αμεσως στο Νοσοκομειο Λεμεσου, οπου διαπιστωθηκε ο θανατος του.

Στο στρατοπεδο μετεβη ο Υπουργος απο τον Αρχηγο του Γενικου Επιτελειου, Αντιστρατηγο Βορβολακο και ενημερωθηκαν για το συμβαν.

Ο κυριος Ηλιαδης εδωσε οδηγιες για διενεργεια ανακρισης για την εξακριβωση των συνθηκων και αιτιων του θανατου του ναυτη.


Χωρις ουσιαστικες μεταβολες, στην υγεια του πρωθυπουργου της Ελλαδας, Ανδρεα Παπανδρεου, κυλησε το τελευταιο εικοσιτετραωρο, οπως αναφερεται στο τελευταιο ιατρικο ανακοινωθεν, συμφωνα με το οποιο ο ασθενης παραμενει απυρετος και συνεχιζει την αντιμικροβιακη θεραπεια. Η αιμοκαθαρση γινεται με τεχνητο νεφρο. Η αναπνευστικη λειτουργια δεν υποστηριζεται απο αναπνευστηρα.

'Εγκυρες πληροφοριες απο το Ωνασειο, αναφερουν οτι το πρωι, ο Πρωθυπουργος υποβοηθουμενος καθισε για μικρο χρονικο διαστημα σε μια πολυθρονα και στη συνεχεια υπεβληθη σε αιμοκαθαρση με τη νεα μεθοδο, η οποια περιοριζει τις λοιμωξεις.


Εν τω μεταξυ, ο προεδρος της Ελληνικης Δημοκρατιας, Κωστης Στεφανοπουλος, αναλαμβανει πρωτοβουλιες για να διαπιστωσει τις προθεσεις ηγετικων στελεχων του ΠΑΣΟΚ σχετικα με την αντικατασταση του Πρωθυπουργου.

Δημοσιογραφικες πληροφοριες αναφερουν οτι, ο κυριος Στεφανοπουλος, προτιθεται να ζητησει συναντησεις με τον αναπληρουντα τον πρωθυπουργο 'Ακη Τσοχατζοπουλο, τον Προεδρο της Βουλης, Αποστολο Κακλαμανη και τον Γραμματεα της Κεντρικης Επιτροπης, του ΠΑΣΟΚ, Κωστα Σκανδαλιδη.

Με την κινηση αυτη, αναφερουν αρμοδιες πηγες, ο κυριος Στεφανοπουλος, εκδηλωνει την ανησυχια και το ενδιαφερον του, για τις πολιτικες εξελιξεις.


Το Κομμουνιστικο Κομμα και το Κομμα του υπερθνικιστη, Βλαντιμιρ Ζιρινοφσκι, προηγουνται με μεγαλη διαφορα, μετα τις χθεσινες κοινοβουλευτικες εκλογες, στη Ρωσια.

Ωστοσο, το ποσοστο του Κομμουνιστικου Κομματος μειωνεται, οσο προχωρα η καταμετρηση των ψηφων.

Συμφωνα με τα αποτελεσματα που αφορουν 55 απο τις 89 περιφερειες της Ρωσιας, οι Κομμουνιστες εξασφαλιζουν το 21,8% των ψηφων και το κομμα του Ζιρινοφσκι, το 11,7%.

Τριτο ερχεται το κομμα του πρωθυπουργου Βικτορ Τσερνομυρτιν, με ψοσοστο 9,2%.

Χαιρετιζοντας την επιτυχια του κομματος του, ο ηγετης των Κομμουνιστων, Γκεναντι Ζιουγκανοφ, δηλωσε οτι οι Ρωσοι θελουν να τερματιστουν οι μεταρρυθμισεις.


Εκστρατεια προληψης των τροχαιων δυστυχηματων αρχισε απο σημερα μεχρι τις 8 Ιανουαριου η αστυνομια.

Ο Αρχηγος της Αστυνομιας, Ανδρεας Ποταμαρης, ανεφερε οτι κατα την περιοδο των γιορτων θα διακινηθουν σε ολοκληρη την Κυπρο, διακοσιες χιλιαδες αυτοκινητα.

Συμφωνα με τον κυριο Ποταμαρη, οι κυριοτερες αιτιες δυστυχηματων, ειναι η καταναλωση ποτου, η υπερβολικη ταχυτητα και η γενικοτερη αμελεια στο οδηγημα, γι'αυτο και η αστυνομια εχει λαβει αυξανομενα μετρα.


Το Σωματειο Ελευθερη Ενιαια Καρπασια κατηγγειλε οτι η διαφωτιση για το Κυπριακο ειναι ανεπαρκης.

Ο Προεδρος του Σωματειου Κυριακος Καλαττας, ανεφερε οτι η ανυπαρξια ουσιαστικης και αποτελεσματικης διαφωτισης, αποδεικνυεται και απο το υψος των κονδυλιων που εχουν διατεθει για τον σκοπο αυτο και το οποιο απο το 1975 μεχρι σημερα δεν ξεπερνουν τα δωδεκα εκατομμυρια λιρες.

Το Σωματειο θα πραγματοποιησει, τον Ιανουαριο, ευρεια συσκεψη για τη ληψη συλλογικων αποφασεων.


Ολοκληρωνουμε με την προγνωση για τον καιρο, ο οποιος αποψε θα ειναι κυριως αιθριος.

Οι ανεμοι θα ειναι βορειοανατολικοι ασθενεις εως μετριοι, 3 με 4 μποφορ.

Η θαλασσα στις προσηνεμες περιοχες θα ειναι ταραγμενη.

Η θερμοκρασια θα πεσει στους 2 βαθμους στο εσωτερικο και γυρω στους 5 στα παραλια.

Αυριο θα εμφανιζονται αραιες παροδικες νεφωσεις και το απογευμα ενδεχεται να πεσουν μερικες τοπικες βροχες.

Οι ανεμοι θα ειναι ανατολικοι εως βορειοανατολικοι μετριοι, 4 μποφορ.

Η θαλασσα θα ειναι ταραγμενη στις προσηνεμες περιοχες και η θερμοκρασια θα ανελθει στους 15 βαθμους στο εσωτερικο και γυρω στους 17 στα παραλια.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v1.01 run on Monday, 18 December 1995 - 12:22:52