Browse through our Interesting Nodes on Politics in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

NEA apo KYPRO (Logos) 95-12-17

Logos (ELOT 928) Directory

From: Giorgos Zacharia <lysi@MIT.EDU>

- Κυριες και κυριοι χαιρετε,
Η λυση διζωνικης ομοσπονδιας οδηγει σε διχοτομηση την Κυπρο, προειδοποιησε ο Αρχιεπισκοπος Χρυσοστομος, διαπιστωνοντας οπισθοδρομηση στο κυπριακο, και απαντωντας ταυτοχρονα στα τεκταινομενα απο τους αγγλο-αμερικανους.

Ο Μακαριωτατος, ο οποιος μιλουσε το πρωι στο Ιερο Ναο Αγιου Γεωργιου Αγλαντζιας, κατηγγειλε οτι αποτελει εμπαιγμο των προσφυγων, ο ισχυρισμος οτι θα επιστρεψουν στις εστιες τους μετα απο λυση ομοσπονδιας.

Επιπολαιες και καταστροφικες χαρακτηρισε τις σκεψεις για λυση διζωνικης ομοσπονδιας, και εφερε ως παραδειγματα τη Γιουγκοσλαβια, τη Ρωσια και την Τσεχοσλοβακια.

Ο Μακαριωτατος υπεδειξε, οτι υπευθυνη για οποιαδηποτε κακη λυση, δεν ειναι μονο η ηγεσια, αλλα και ο λαος.

Καταληγοντας καλεσε το λαο να σταθει επι των επαλξεων, τονιζοντας οτι τοτε και η ηγεσια θα ευαισθητοποιηθει και θα ακολουθησει τα αιτηματα του λαου.


"Αμεταβλητη" χαρακτηριζει το τελευταιο ιατρικο ανακοινωθεν, το οποιο εκδοθηκε το μεσημερι, την κατασταση της υγειας του Πρωθυπουργου της Ελλαδας, Ανδρεα Παπανδρεου.

Το προηγουμενο ιατρικο ανακοινωθεν που εκδοθηκε χθες βραδυ, ανεφερε οτι η κατασταση της υγειας του Πρωθυπουργου, ειχε εισελθει σε κρισιμη φαση, επειδη παρουσιαστηκε λοιμωξη απο αγνωστη αιτια, ενω αγωνια εξακολουθει να επικρατει και σημερα.

Το σημερινο ανακοινωθεν προσθετει οτι κατα το τελευταιο εικοσιτετραωρο η κατασταση του ασθενους δε μετεβληθη. Η αναπνευστικη λειτουργια υποστηριζεται περιοδικα απο αναπνευστηρα, ενω η νεφρικη λειτουργια υποστηριζεται απο τεχνητο νεφρο.

Προστιθεται δε, οτι ο κυριος Παπανδρεου ειναι απυρετος ενω η αντιμικροβιακη αγωγη συνεχιζεται.

Εξαλλου ο Πρωθυπουργος υπεβληθη σημερα σε μικροχειρουργικη επεμβαση, κατα την οποια, η φλεβα ενωνεται με την αρτηρια μεσω ενος μικρου σωληνα, ωστε οι αιμοκαθαρσεις να γινονται ομαλα και να αποφευχθει νεα λοιμωξη.

Ιδιαιτερα αισιοδοξοι εμφανιζονται τωρα, οι θεραποντες ιατροι του Πρωθυπουργου, Ανδρεα Παπανδρεου, αφου μετα την τραχειοτομια, αρχισε σταδιακα να ξεπερνα την αναπνευστικη δυσχερεια που τον ταλαιπωρουσε τις προηγουμενες ημερες.

Συμφωνα με το νεωτερο ανακοινωθεν που εξεδωθη σημερα το μεσημερι η γενικη κατασταση του πρωθυπουργου παραμενει η ιδια απο διημερου.

Ωστοσο,η νεφρικη λειτουργια συνεχιζει να υποστηριζεται με τεχνητο νεφρο, ενω η καρδιακη λειτουργια του πρωθυπουργου παραμενει αμεταβλητη.


Τωρα ειναι η ωρα για την εναρξη απ' ευθειας διαπραγματευσεων, δηλωνει ο Πρεσβευτης των Ηνωμενων Πολιτειων στη Λευκωσια, Ριτσιαρντ Μπαουτσερ, σε συνεντευξη του που δημοσιευεται σημερα στην εφημεριδα "Αγων".

Ο Αμερικανος πρεσβευτης υποστηριζει στη συνεντευξη του οτι, παρολο που το Εθνικο Συμβουλιο, απερριψε ομοφωνα τις αξιωσεις Ντενκτας για χωριστη κυριαρχια, υπαρχει συμφωνια οπως τοσο το θεμα της ενταξης στην Ευρωπαικη Ενωση, οσο και αυτο της κυριαρχιας, τεθουν στο τραπεζι των διαπραγματευσεων.

Περαιτερω, ο Αμερικανος πρεσβευτης ειπε οτι ο προεδρικος απεσταλμενος Ριτσιαρντ Μπιτι, θα επιδιωξει να ελθει στην Κυπρο τον Ιανουαριο.

Την καθοδο Μπιτι θα ακολουθησει επισκεψη του Υφυπουργου Εξωτερικων Ριτσιαρντ Χολμπρουκ, ο χρονος της οποιας, ωστοσο, δεν εχει ακομη ορισθει.


Κατω απο δρακοντεια μετρα ασφαλειας εκατον πεντε εκατομμυρια Ρωσοι, προσηλθαν σημερα στις καλπες για να εκλεξουν τα μελη της νεας κατω Βουλης της χωρας.

Τα μετρα κριθηκαν αναγκαια υστερα απο πληροφοριες, οτι Τσετσενοι αυτονομιστες σχεδιασαν να προβουν σε τρομοκρατικες ενεργειες.

Σαραντα-τρια συνολικα, κομματα και πολιτικοι συνδυασμοι διεκδικουν τις τετρακοσιες-σαραντα-πεντε εδρες του σωματος.

Τις περισσοτερες ψηφους αναμενεται να συγκεντρωσει το Ρωσικο Κομμουνιστικο Κομμα, το οποιο και υπολογιζεται να λαβει ποσοστο, 23 εως και 30 τοις εκατον.

Ο αρχηγος του κομματος Γκεναντι Ζιουγκανη, δηλωσε οτι θεωρει την ανασυσταση της Σοβιετικης Ενωσης αναποφευκτο γεγονος.

Τα αποτελεσματα της ψηφοφοριας αναμενεται να γνωσθουν αυριο.

Η συνθεση της Βουλης, ωστοσο, δεν θα ειναι δυνατον να ξεκαθαρισει πριν απο τη συνοδο του σωματος, στα μεσα Ιανουαριου.

Στην Κυπρο, οι Ρωσοι ψηφοφοροι που βρισκονται εδω, ψηφισαν σε εκλογικα κεντρα στη Λευκωσια, τη Λαρνακα και τη Λεμεσο.

Το εκλογικο κεντρο στη Λαρνακα λειτουργησε μεχρι τις δωδεκα το μεσημερι και στη Λεμεσο μεχρι τις δυο το απογευμα.

Στη Λευκωσια το εκλογικο κεντρο που λειτουργει στη Ρωσικη πρεσβεια θα ειναι ανοικτο μεχρι τις δεκα αποψε.

Οι Ρωσοι ψηφοφοροι στην Κυπρο, μονιμοι κατοικοι και τουριστες, υπολογιζεται οτι ανερχονται σε τεσσερις χιλιαδες.


Οι προβλεψεις των τελευταιων ημερων, αναφορικα με την επανεναρξη του διαλογου Ισραηλ - Συριας, επαληθευτηκαν, με αποδοχη των δυο χωρων να επαναλαβουν τις συνομιλιες τους στις 27 Δεκεμβριου.

Την αρση του αδιεξοδου, ανακοινωσε ο Υπουργος Εξωτερικων των Ηνωμενων Πολιτειων Γουωρρεν Κριστοφερ, υστερα απο διημερες επαφες στα Ιεροσολυμα και τη Δαμασκο.

Οι συνομιλιες Ισραηλ - Συριας, ειχαν διακοπει πριν απο εξι -περιπου- μηνες.

Ο κυριος Κριστοφερ, μετεβη σημερα στο Καιρο, οπου θα εχει επαφες με τον Προεδρο της Αιγυπτου, Χοσνι Μουμπαρακ.


Ο Προεδρος της Δημοκρατιας, Γλαυκος Κληριδης, επιστρεφει σε λιγο στην Κυπρο απο τη Μαδριτη οπου παρεστη ως προσκεκλημενος της Ισπανικης Προεδριας στη Συνοδο Κορυφης της Ευρωπαικης Ενωσης.

Ο Προεδρος Κληριδης σε δηλωσεις του στη Μαδριτη, εξεφρασε ικανοποιηση για τις αναφορες των συμπερασματων της Διασκεψης της Μαδριτης στην Κυπρο και δηλωσε, οτι η Λευκωσια πληροι τα κριτηρια για να καταστει μελος πριν απο το 2000.

Ικανοποιηση, για τα αποτελεσματα της Διασκεψης -και ιδιαιτερα για τις περι Κυπρου αναφορες εξεφρασε και ο αναπληρων τον Πρωθυπουργο της Ελλαδος, Υπουργος Εσωτερικων, Ακης Τσοχατζοπουλος, ο οποιος και ηγηθηκε της Ελληνικης αντιπροσωπειας.

Εξαλλου, ο Υπουργος Εξωτερικων της Ελλαδος, Καρολος Παπουλιας, υπογραμμισε οτι για πρωτη φορα στο τελικο κειμενο των συμπερασματων, τονιζεται η σημασια που αποδιδει η Ευρωπαικη Ενωση στην προσπαθεια για δικαιη λυση του Κυπριακου, συμφωνα με τα ψηφισματα των Ηνωμενων Εθνων.


Νεα εξεγερση σε φυλακες σημειωθηκε στην Ελλαδα, αυτη την φορα στα Ιωαννινα.

Ανθρωποκυνηγητο εχει εξαπολυσει η Αστυνομια για να συλλαβει τους δεκα απο τους δεκαοκτω κρατουμενους, που κατορθωσαν χθες να αποδρασουν, απο τις φυλακες Ιωαννινων.

Οκτω δραπετες συνεληφθησαν, ενω δυο απο αυτους νοσηλευονται σε νοσοκομειο των Ιωαννινων, αφου τρυματιστηκαν απο σφαιρες αστυνομικων.

Αλλοι κρατουμενοι εθεσαν φωτια στα κελια τους και εσπασαν παραθυρα και επιπλα των φυλακων.

Οι ερευνες για συλληψη και των υπολοιπων δραπετων, που στην πλειοψηφια τους ειναι Αλβανοι, συνεχιζονται.

Η αποδραση των κρατουμενων απο τις Φυλακες των Ιωαννινων εγινε χθες το απογευμα, και προκληθηκε επειτα απο τις συνεχεις διαμαρτυριες των κρατουμενων για αποσυμφορηση των φυλακων.

Οπως μετεδωσε η Ελληνικη Τηλεοραση, στις φυλακες βρισκονται 170 -περιπου- κρατουμενοι, ενω η χωρητικοτητα τους ειναι μολις για εβδομηντα.


Στη Λεμεσο, οι κατοικοι της περιοχης γυρω απο το Τσιρειο Σταδιο, πραγματοποιησαν σημερα συγκεντρωση και μελετησαν την κατασταση, απο την ανασφαλεια που δημιουργειται γι' αυτους και τις περιουσιες τους, λογω των επεισοδιων κατα και μετα τους ποδοσφαιρικους αγωνες.

Οι κατοικοι της περιοχης Τσιρειου αποφασισαν να απαιτησουν απο τις αρμοδιες αρχες, τη ληψη μετρων, για την προστασια των ιδιων και των περιουσιων τους.


Στους σημερινους δυο αγωνες της ενδεκατης αγωνιστικης του πρωταθληματος ποδοσφαιρου πρωτης κατηγοριας ειχαμε τα εξης αποτελεσματα.

ΑΠΟΕΛ - Ενωση νεων Παραλιμνιου 3-2

και

Ανορθωση - ΑΕΛ 2-2.


Ολοκληρωνουμε το δελτιο μας με την προγνωση για τον καιρο.

Αποψε ο καιρος θα ειναι κυριως αιθριος με παροδικες αραιες νεφωσεις. Οι ανεμοι θα πνεουν απο βορειοδυτικες εως βορειοανατολικες διευθυνσεις ασθενεις, 2 εως 3 μποφορ και η θαλασσα θα παραμεινει λιγο ταραγμενη. Η θερμοκρασια θα πεσει στους 2 βαθμους στο εσωτερικο και γυρω στους 4 βαθμους στα παραλια. Σε μερικες περιοχες θα σχηματιστει παγετος.

Αυριο θα υπαρχουν παροδικες νεφωσεις που κατα διαστηματα θα πυκνωνουν. Οι ανεμοι θα ειναι ανατολικοι εως βορειονανατολικοι ασθενεις μεχρι μετριοι 3 εως 4 μποφορ και η θαλασσα λιγο ταραγμενη. Η θερμοκρασια θα ανελθει γυρω στους 15 βαθμους.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v1.01 run on Sunday, 17 December 1995 - 20:50:31