Visit the Greek American Educational Public Information System (GAEPIS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

NEA apo KYPRO (Logos) 95-12-15

Logos (ELOT 928) Directory

From: Giorgos Zacharia <lysi@MIT.EDU>

Κυριες και κυριοι χαιρετε.


Σημαντικες αποφασεις, καποιες απο τις οποιες αφορουν αμεσα την Κυπρο, αναμενεται να λαβει η Συνοδος Κορυφης της Ευρωπαικης Ενωσης, οι εργασιες της οποιας αρχισαν σημερα στην Μαδριτη.

Οσον αφορα την Κυπρο, βασικη επιδιωξη, παραμενει η επαναβεβαιωση της αποφασης της εκτης Μαρτιου, αναφορικα με την εναρξη των ενταξιακων διαπραγματευσεων, εξι μηνες μετα το τελος της Διακυβερνητικης Διασκεψης, που θα πραγματοποιηθει στο Τορινο, τον Μαρτιο του 96.

Ηδη, η Ελληνικη Κυβερνηση, εχει καταστησει σαφες, οτι θα εγηρει το θεμα στους Ευρωπαιους εταιρους της, ζητωντας παραλληλα, την επισημη διατυπωση της ικανοποιησης της ενωσης απο τη πορεια του διαρθρωμενου προενταξιακου διαλογου, με την Κυπρο και Μαλτα.

Η κινηση αυτη, στοχευει στον σαφη διαχωρισμο της ενταξιακης πορειας των δυο χωρων, απο αυτην των κρατων της Κεντρικης και της Ανατολικης Ευρωπης.

Τις εργασιες της συνοδου, παρακολουθει ως επισημος προσκεκλημενος και ο Προεδρος της Δημοκρατιας, Γλαυκος Κληριδης, ενω με το ιδιο καθεστως συμμετεχουν και οι ηγετες της Μαλτας και δεκα κρατων της κεντρικης και ανατολικης Ευρωπης.

Εν τω μεταξυ, η συνοδος αποφασισε την καθιερωση του ενιαιου Ευρωπαικου νομισματος απο τον Ιανουαριο του 1999,

Το νομισμα θα φερει το ονομα "Γιουρο".


Η ΣΕΚ θα προχωρησει στη ληψη δυναμικων μετρων, σε περιπτωση που οι εργοδοτες δεν καταβαλουν τη αυξηση της Αυτοματης Τιμαριθμικης Αναπροσαρμογης τον Ιανουαριο, δηλωσε ο Γενικος Γραμματεας της ΣΕΚ Μιχαλακης Ιωαννου.

Ωστοσο, το συνδικαλιστικο κινημα δεν εχει ενημερωθει επισημα απο την Ομοσπονδια Εργοδοτων και Βιομηχανων, για την προθεση της να μην καταβαλει την ΑΤΑ

Ο κυριος Ιωαννου εξεφρασε την διαφωνια του για την διαπιστωση της ΟΕΒ, οτι εχει σημειωθει καθυστερηση στο κοινωνικο διαλογο για την οποια ευθυνεται η κυβερνηση.


Ο περιορισμος των δανειοδοτησεων, ειναι το κυριο χαρακτηριστικο της νεα χρηματοπιστωτικης πολιτικης για το 1996, τις βασικες παραμετρους της οποιας ανελυσε σημερα στις διευθυνσεις των Εμπορικων Τραπεζων, ο διοικητης της Κεντρικης Τραπεζας Αυξεντης Αυξεντιου.

Το ελειμα στον τρεχουμενο λογαριασμο του ισοζυγιου πληρωμων, συνεπεια και της καταχρησης στην παραχωρηση δανειων κατα το 1995, τονισε ο κυριος Αυξεντιου, επιβαλει την εφαρμογη μιας πιο περιοριστικης χρηματοπιστωτικης πολιτικης.

Τα περιοριστικα μετρα παντως, οπως διαβεβαιωνει ο κυριος Αυξεντιου θα ειναι τετοια ωστε να επιτρεπουν την ανετη χρηματοδοτηση των πραγματικων αναγκων της οικονομιας.

Στην συσκεψη αναπτυχθηκαν επισης και οι εισηγησεις της Κεντρικης Τραπεζας, αναφορικα με το σταδιακο εκσυγχρονισμο του υφισταμενου τραπεζοπιστωτικου συστηματος, και ειδικοτερα του τροπου ελεγχου των τραπεζων.


Κυβερνηση και Κομματα θα συζητησουν την ερχομενη Πεμπτη την εξαρση του εγκληματος και πιθανους τροπους αντιμετωπισης της καταστασης.

Η σχετικη αποφαση παρθηκε στην τελευταια συνεδρια του Εθνικου Συμβουλιου.

Συμφωνα με σχετικες πληροφοριες στη συσκεψη στο Προεδρικο, η οποια θα πραγματοποιηθει υπο την προεδρεια του Προεδρου της Δημοκρατιας, θα παραστουν, εκτος απο τις ηγεσιες των κομματων, οι αρμοδιοι Υπουργοι καθως επισης και η ηγεσια της Αστυνομιας.


Συσκεψη με θεμα την κατασκευη αεροδρομιου ελαφρας αεροποριας, με την συμμετοχη του ιδιωτικου τομεα, πραγματοποιηθηκε στο υπουργειο Συγκοινωνιων και 'Εργων.

Υπηρεσιακοι παραγοντες, εκπροσωποι της Νομικης υπηρεσιας και της Τραπεζας Αναπτυξεως, ενημερωσαν τον υπουργο Συγκοινωνιων και εργων Αδαμο Αδαμιδη, τοσο για τα πλεονεκτηματα, οσο και τα μειονεκτηματα της κατασκευης του αεροδρομιου, το οποιο κρινεται αναγκαιο λογω της αυξησης της κινησης του στο αεροδρομιο Λαρνακας.

Σε δηλωσεις του ο Διευθυντης Πολιτικης αεροποριας Μιχαλης Ηροδοτου ανεφερε οτι δεν εχει ακομη επιλεγει ο χωρος για την κατασκευη του αεροδρομιου, αλλα εχουν προταθει για μελετη 10 τουλαχιστον τοποθεσιες. Για την κατασκευη του χρειαζονται 400 σκαλες γης.


Σταθερη παραμενει η κατασταση της υγειας του πρωθυπουργου της Ελλαδας, Ανδρεα Παπανδρεου, συμφωνα με το τελευταιο ιατρικο ανακοινωθεν.

Οπως αναφερεται στο ιατρικο δελτιο, που ανακοινωθηκε στην μια και τριαντα το μεσημερι ο κυριος Παπανδρεου συνεχιζει να αναπνεει τις τελευταιες τρεις ημερες χωρις την βοηθεια αναπνευστηρα και ο ασθενης δεν παρουσιαζει πυρετο.

Η αιμοκαθαρση γινεται περιοδικα καθε τρεις ημερες και η καρδιακη λειτουργια δεν παρουσιαζει καμια μεταβολη.


Εικοσιτετραωρη προειδοποιητικη απεργια, αρχισε το πρωι στην Ελλαδα, σε ολα τα μεσα μαζικης επικοινωνιας.

Την απεργια κηρυξε το Συντονιστικο οργανο των εργαζομενων στον τυπο και τα ηλεκτρονικα μεσα μαζικης ενημερωσης, λογω της αρνησης των αρμοδιων υπουργων, να τροποποιησουν αρθρο νομου, που αφορα την εισπραξη και αποδοση του αγγελιοσημου.

Σαν αποτελεσμα της απεργιας, δεν θα μεταδοθουν, μεχρι αυριο το πρωι, δελτια ειδησεων η ενημερωτικες εκπομπες, απο τηλεοπτικους και ραδιοφωνικους σταθμους.

Λογω της απεργιας, δεν λειτουργουν τα πρακτορεια ειδησεων και αυριο δεν θα κυκλοφορησουν οι εφημεριδες.


Και μια ματια στις καιρικες συνθηκες που επικρατουν στην Κυπρο.

Στην Λευκωσια η πιο ψηλη θερμοκρασια ηταν 16 βαθμοι και η πιο χαμηλη 5, στην Αμμοχωστο και την Λαρνακα 17 με 8, στην Λεμεσο 19 με 8, στην Κερυνεια και την Παφο 18 με 7 και τελος στον Προδρομο 5 με 1.

Αποψε ο καιρος θα ειναι αιθριος με ασθενεις βορειοδυτικους ανεμους 2 εως3 Μποφορ και η θαλασσα θα ειναι λιγο ταραγμεμη.

Η θερμοκρασια θα πεσει στους 5 βαθμους στο εσωτερικο και στους 7 στα παραλια.

Αυριο ο καιρος θα ειναι αρχικα αιθριος αλλα αργοτερα θα σχηματισθουν λιγες νεφωσεις.

Οι ανεμοι θα ειναι βορειοανατολικοι μετριοι 3 εως 4 Μποφορ και η θαλασσα θα ειναι λιγο ταραγμενη.

Η θερμοκρασια θα φτασει τους 16 βαθμους στο εσωτερικο και στους 18 στα παραλια.

Την Κυριακη και τη Δευτερα αναμενονται μακρες περιοδοι με αιθριο καιρο αλλα και λιγες νεφωσεις.

Η θερμοκρασια θα σημειωσει μικρη πτωση.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v1.01 run on Friday, 15 December 1995 - 13:37:09